caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Evreii vor sa fie reprezentaţi in conducerea statului

de (11-11-2012)
4 ecouri

 
Minorităţile etnice sunt slab reprezentate în adminstraţia statului. La această concluzie au ajuns evreii din Moldova la finalul unei conferinţe republicane, relatează portalul Noi.md. Potrivit participanţilor, minorităţile naţionale nu sînt reprezentate nici în guvern, nici în autorităţile locale.

“Este necesar totuşi să fie acordată o mai mare atenţie minorităţilor naţionale în ceea ce priveşte implicarea lor în soluţionarea problemelor sociale, economice, culturale şi altele. Trebuie implicaţi într-o măsură mai mare reprezentanţii minorităţilor în conducere”, a declarat doctorul habilitat în ştiinţe politice al Academiei de Ştiinţe din Moldova, Vladimir Anikin.

Potrivit experţilor, legea îi obligă să cunoască limba română, ceea ce reprezintă un impediment pentru a pretinde la posturi de conducere. “Acest regim lingvistic, impus în 1989, a devenit instrument de discriminare naţională. Examinaţi componenţa naţională a personalului din administraţia publică. La Chişinău, acest lucru este deosebit de vizibil – el este format pe principiul naţionalităţii”, a afirmat doctorul în istorie Pior Șornicov.

În acelaşi timp, reprezentanţii Biroului Relaţii Interetnice cred că minorităţile naţionale poartă vina că nu participă la guvernare. “În ţara noastră nu există nici o discriminare pe motive etnice. Trebuie cunoscută legislaţia Republicii Moldova şi procedura de angajare în serviciul public. Pentru a accede în Parlament, e necesară aderarea la orice partid. Dar pentru a obţine un loc de muncă în administraţia publică, trebuie depuse cereri de participare la concursul pentru suplinirea posturilor vacante”, a replicat vicedirectorul Biroului Relaţii Interetnice, Vera Petuhov.

Conferinţa republicană a evreilor a avut loc pentru a doua oară cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Consulatului Israelului.

Acest articol a aparut în ziare.com şi în dicriminare.md

Ecouri

  • Gheorghe: (12-11-2012 la 08:18)

    Nu înţeleg, de ce ar exista problema limbii? Abordarea problemei e total absurdă! Adică funcţionarii publici nu trebuie să cunoască şi româna, ci doar rusa? Cum vor comunica ei atunci cu vorbitorii de limbă română? În orice stat există această prevedere sau e de la sine înţeleasă, o lege nescrisă: funcţionarii publici sunt obligaţi să cunoască şi limba statului (măcar uneori) în care îşi desfăşoară activitatea

  • K: (12-11-2012 la 17:21)

    Gheorghe,

    Problema e ca evreii au reflectat pozitia Kremlinului in Rep.Moldova – adica nu e nicio legatura cu Statul Israel sau normele ONU. Pai ei sint evrei sau sutin alt stat decit Israelul? Si nu mi-e clar cum de ONU si Israelul si-au bagat capul in streangul acestei actziuni, care e geopolitica si demult nu-i nationala sau a minoritatzilor.

    Bine ai zis – aceasta problema nici makar nu apare in alte state. Ia incearca sa le spui frantzujilor ca stii limba engleza si sa se „duca” ei cu examenul lor de limba, inclusiv la angajare. Va inchipuiti asa ceva?!

    Asa ca problema e politica si geopolitica, insa va avea cineva de la Chisinau curajul sa intrebe ONU si Israelul de ce au sustinut o asemenea actiunie impotriva unui stat-membru ONU si stat „prieten” Israielului? (cu asa prieteni..)

    K

  • Gheorghe: (12-11-2012 la 21:34)

    Apropo de doctorul în istorie, Piotr Şornikov, el nu ştie că în regiunea separatistă s-au închis majoritatea şcolilor moldoveneşti, şi elevii din multe localităţi transnistrene sunt nevoiţi să parcurgă distanţe mari, vame, pentru a ajunge la o şcoală de limbă română? Dacă tot foloseşte cuvânul discriminare, măcar să-l folosească adecvat. În teritoriul controlat de Chişinău nu se întâlnesc cazuri din astea sinistre, nimănui nu-i este obstrucţionat accesul la educaţie pe criterii etnice.
    Nu mai vorbesc de liceanul arestat la Tiraspol, Alexandru Bejan, pe motiv că ar fi terorist, ori de mulţi cetăţeni răpiţi! Dar în aceste cazuri, Şornikov ia apă în gură şi e mut ca un peşte.

  • Anton Constantinescu: (23-12-2012 la 04:35)

    Daca este vorba de evreii din Romania, nu numai ca sunt de acord sa fie reprezentati in toate organele politice ale tarii (sunt convins ca ar face „o treaba incomparabil mai buna decat „romanii” aflati acum la putere”), dar chiar as propune ca ei sa fie suprareprezentati.

    Dar despre organizatia colectiva a evreilor din Basarabia am cea mai proasta parere! Nu de alta dar cu mai multi ani in urma ei au dat publicitatii o declaratie de grup care m-a ingrozit, intrucat nici Stalin nu a fost mai stalinist decat ei!

    Totusi doresc sa stiu daca intre timp macar unii din ei si-au schimbat parerile.

    De exemplu ce parere au despre Transnistria si „democratia” de acolo?

    Ba chiar ce parere au ei despre genocidul turcesc contra armenilor?

    Pana acum singura parere valida era cea sustinuta de statul Israel care spune ca „holocaustul efectuat contra evreilor de Hitler a fost o realitate dar genocidul turcilor contra armenilor nu a existat”.

    Pentru ca daca ar recunoaste adevarul si-ar strica relatiile politice cu Turcia!

    Ba mai mult, eu nu sunt deloc de acord in purtarea discutiei in termeni etnici sau nationali.

    Pentru ca nu-i putem imparti pe evrei in „evrei cu drepturi speciale de a-si spune parerile” si „evrei care trebuie sa taca”!

    In toate domeniile au existat si exista in lumea intreaga evrei cinstiti!

    Dar daca unii evrei nu au fost de acord cu politica statului Israel, (si aici nu ma refer numai la Noam Chomski), ei au devenit in mod spectaculos „evrei indezirabili”. Nici macar nu pot primi dreptul de a vizita acest stat!

    Iar daca cineva de origine evreiasca a scris carti despre „industria holocaustului”, a fost jale mare! Repet, cei care au criticat anumite aspecte ale exploatarii suferintei evreilor ucisi in holocaust de catre niste netrebnici care traiesc astazi, el este facut praf!

    Uneori exploatarea suferintelor evreilor in holocaust a devenit de-a dreptul ridicola!

    In anul 2011 am vazut de vreo 6 ori in SUA un film-reclama la tv. in care li se solicitau americanilor sa trimita „cate 25 dolari” pentru a ajuta „supravietuitorii holocaustului din Siberia”. Filmul arata cateva familii sarace cu menore pe masa.

    Oare „mulgerea” in continuare a Holocaustului nu este ea insasi o insulta la adresa suferintei celor care au murit in lagare?

    Cati ani au acesti „supravietuitori ai holocaustului” din Siberia?
    Daca din 1945 pana anul trecut au trecut 66 de ani? Oare or fi avand fiecre cate 120 de ani, ca Mathusalem? Iar evreii din URSS au primit totusi ajutoare de la statul Israel. Cei care nu au primit nici un ajutor de la nimeni au fost nenorcocitii de felul Efimiei Cuza.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
ICR a murit, trăiască ICR! Consideraţii la căpătâiul unui muribund

Vom începe să existăm cu adevărat, căci, la nivelul duratei lungi a istoriei, nu rămânem în conştiinţa colectivă prin politicienii...

Închide
3.92.1.156