caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Merkel îl lasă pe Cameron izolat în faţa Europei

de (11-11-2012)

 
Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a avertizat Marea Britanie să nu întoarcă spatele Uniunii Europene și s-a arătat în dezacord cu premierul britanic, David Cameron, în legătură cu bugetul UE ce urmează a fi negociat de cele 27 de țări membre. De la corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

REUTER Merkel îl lasă pe Cameron izolat în fața Europei. S/Toby Melville

REUTER Merkel îl lasă pe Cameron izolat în fața Europei. S/Toby Melville

Angela Merkel a purtat discuții pe această temă cu omologul ei britanic, după o apariție la Bruxelles în fața Parlamentului European.

La sfârșitul convorbirilor dintre cei doi premieri, oficiul lui Cameron a anunțat că ambele părți sunt la “același capăt al spectrului”.

În realitate însă, cancelara Germaniei dorește acum o majorare a bugetului UE pe perioada 2014 – 2020, în timp ce premierul britanic dorește o înghețare sau chiar o reducere în termeni reali.

Poziția Angelei Merkel s-a schimbat din 2010, când, într-o scrisoare co-semnată cu alți lideri europeni se pronunța pentru înghețarea bugetului uniunii.

Această schimbare îl lasă pe Cameron complet izolat înaintea summitului UE din 22 – 23 noiembrie în care se va discuta acest buget.

Poziția premierului britanic este aproape imposibilă, dat fiind votul de săptămâna trecută din Camera Comunelor în care o a fost adoptată o moțiune, inițiată de 53 de deputați ai Partidului Conservator condus de Cameron și sprijinită de Partidul Laburist din opoziție, în care se cerea reducerea în termeni reali a bugetului UE.

Cu doar câteva ore înainte de discuțiile de la Londra, cancelara Germaniei fusese provocată în Parlamentul European de liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel  Farage, care îi recomandase doamnei Merkel să-i propună lui Cameron un “divorț amiabil” de Uniunea Europeană.

UKIP dorește ieșirea Marii Britanii din Uniune și este un partid marginal, dar acest curent de opinie devine tot mai puternic în Regatul Unit.

Farage spunea în Parlamentul European că nu este logică poziția actuală a Marii Britanii care nu este parte întreagă a UE, nefiind nici în zona euro, nici  în pactul de stabilitate, și că are sens fie o poziție complet integrată, fie părăsirea de tot a Uniunii.

Angela Merkel a declarat că nu-și poate imagina Marea Britanie în afara Uniunii Europene și că va face tot posibil să păstreze această țară ca un bun partener în cadrul UE.

Testul va veni foarte curând, în summitul de la Bruxelles, unde un veto britanic poate scufunda bugetul – calificat de Cameron drept “ridicol” și provoca o criză la nivelul UE.

Și chiar dacă bugetul este aprobat de liderii Uniunii, nimic nu garantează ratificarea lui de către parlamentul de la Londra.

Ceea ce îl pune pe premierul Cameron într-o situație cvasi-imposibilă, între partidul său, parlamentul și electoratul britanic pe de o parte și Uniunea Europeană pe de cealaltă parte.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Deputaţii minorităţilor din România- elemente determinante în ecuaţia puterii

În ce măsură existenţa deputaţilor minorităţilor este un indicu al democraţiei sau este determinată de dezinteresul partidelor politice faţă de...

Închide
18.97.9.175