caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Vancouver – orasul verde (I)

de (28-10-2012)

Oraşul Vancouver este cel mai mare oraş al provinciei Columbia Britanică (British Columbia) şi al treilea ca mărime din Canada. Vancouver este centrul regiunii metropolitane omonime, care mai conţine în jurul său oraşele Richmond, Delta, Surrey, New Westminster, Burnaby, Coquitlam, Port Coquitlam, Port Moody, Nord Vancouver, West Vancouver, având împreună o populaţie de 2,3 milioane locuitori. Situat pe jumătatea de vest a Peninsulei Burrard, Vancouverul, port maritim aşezat pe coasta oceanului Pacific, este mărginit la nord de Golfurile English Bay şi Burrard iar la sud de râul Fraser.

Vancouver este un oraş verde în adevăratul înţeles al cuvântului, întins pe un teren deluros, cuprins între ocean şi munte. Excepţie face centrul oraşului, «downtown», cu cele câteva cartiere de vile care-l mărginesc, unde terenul este relativ plat

Forma în plan, a oraşului nu este regulată, apele oceanului săpând golfuri şi estuare ce pătrund adânc în interiorul uscatului. Reţeaua stradală formează un caroiaj bine organizat, pe direcţiile nord-sud, est-vest, cu poduri pentru circulaţie auto şi pietonală, peste inlet Burrard, False Creek sau râul Fraser, pentru a face legătura între diferitele cartiere. Păstrând tradiţia oraşelor nord-americane şi Vancouverul are o Main Street şi un Broadway.

Partea de nord a oraşului, aşezată pe versantul montan cu vedere asupra oceanului şi a celui mai mare şi frumos parc din nord vestul continentului american – Stanley Park – este şi cea mai scumpă zonă de locuit. Vilele căţărate pe munte, printre grădini înflorite şi cedrii seculari, valorează fiecare cel puţin 2 milioane de dolari canadieni. La fel este cotat şi West Vancouver – o zonă liniştită, cu oameni aşezaţi de mult timp în aceste locuri şi care-şi îngrijesc cu pricepere grădinile, sau Kitsilano, un cartier al boemei.

În downtown putem vedea oraşul aşa-zis istoric, deşi nu are o vechime mai mare de 150 de ani: Yaletown, Chinatown, sau cartierul Gastown, numit după porecla proprietarului unei crâşme «Gassy», cel căruia îi plăcea să stea la palavre cât era ziua de lungă cu muşteriii săi, mineri în minele de cărbuni sau muncitori forestieri din zonă. Azi se încearcă restaurarea clădirilor vechi care au mai rămas în picioare în urma modernizărilor; se acţionează în vederea conservării şi revitalizării spaţiilor urbane pentru a reda oraşului farmecul din trecut.

Turiştii sunt încântaţi să caute suveniruri pe aceste străduţe cu clădiri de maxim 5-6 etaje, placate cu cărămidă sau piatră, decorate în stil art-deco, să privească statuia din bronz a lui Gassy, înfăţişat stând în picioare pe un butoi…

ceasul cu aburi

…sau să admire construcţia ingenioasă a ceasului cu aburi care cântă dând ora exactă pentru întreg cartierul.

În centrul oraşului găseşti viaţa trepidantă a marilor oraşe. Blocurile turn, destinate birourilor diferitelor firme, sunt gândite să se suprapună peste construcţiile cu suprafeţe întinse pe două-trei niveluri, cu spaţii comerciale şi pasaje pietonale, amenajate astfel încât lasă spaţii foarte largi pescăruşilor – foştii stăpâni ai ţărmului de ocean – să zboare printre ele în cercuri largi, în căutarea hranei.

Vancouver – vedere de pe Burrard bridge

Vancouver – vedere din Kitsilano

Vancouver – vedere din port

Vancouver – vedere din laguna

La nivelul străzii sunt amenajate grădini, cu bănci pentru odihna trecătorilor, diferenţele de nivel ale reliefului fiind preluate de trepte sau fântâni de diferite forme; statui sau sculpturi originale sunt prezente peste tot.

fantana in trepte

fantana in parc

Principala stradă comercială pentru turişti este strada Robson, unde, pe lânga magazine cu suveniruri poţi găsi cele mai cunoscute firme pentru îmbrăcăminte sau încălţăminte.
În perioada de vară, centrul de informare turistică, aflat în apropierea vechiului port Coal Harbour, unde acostează azi ambarcaţiunile de agrement, în punctul numit Waterfront, este plin de turişti care găsesc toate informaţiile necesare pentru a-şi alege traseele dorite, dar şi pentru a-şi cumpăra bilete pentru toate tipurile de transport sau pentru spectacole şi alte evenimente preferate.

Waterfront – informatii

In downtown

Extremitatea de vest a peninsulei este ocupată de terenul Universităţii British Columbia (UBC) cu campusul său universitar, ce cuprinde zone rezidenţiale pentru cadrele didactice, studenţi, doctoranzi şi masteranzi cu familiile lor, clădiri ale diferitelor facultăţi, laboratoare şi biblioteci, săli de conferinţe, localuri pentru cluburi, cafenele, etc. Spaţiul neconstruit cuprinde zone amenajate cu parcuri, terase, plaje pe malul oceanului, dar şi păduri cu pârâiaşe şi luminişuri, lăsate să se dezvolte natural pe terenul deluros.

Universitatea British Columbia

Transportul prin oraş se face rapid cu Sky-trainul pe trei linii care leagă cartierele de centrul oraşului şi de aeroport, sau cu autobuze şi troleibuze într-o reţea ce acoperă întreaga zonă metropolitană. Există autobuze pentru turişti şi de asemenea SeaBus-ul care traversează golfurile pentru a ajunge rapid dintr-o zona în alta sau pe insula Vancouver unde se află capitala provinciei – Victoria. Pentru autoturisme exista parcări cu plată în tot oraşul, dar şi parcări gratuite pentru o oră sau două.
Populaţia Vancouverului este formată în majoritate din emigranţi la prima sau a doua generaţie. Din ceea ce am văzut pe stradă, cei mai numeroşi sunt asiaticii, urmaţi de cei cu trăsături caucaziene; afro-americani sunt extrem de puţini. Nativi canadieni nu am vazut deşi arta lor e prezentă peste tot.

Arta nativa – poarta sculptata in Stanley Park

Arta nativa – poarta din lemn pictat in Stanley Park

Arta nativa – Totemuri in fata Muzeului de Antropologie

Tags: , , ,

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Bătrânul Lup Alb îşi înalţă botul spre stele…

Bătrânul Lup Alb îşi înalţă botul spre stele… Urlă prelung,doar, doar luminiţa aia ciudată va dispărea !

Închide
3.12.36.30