caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Un medic este implorat sa opereze o pacientă infectată cu HIV (cameră ascunsă)

de (21-10-2012)
1 ecou

Adriana, în vârstă de 40 de ani rămâne imobilizată la pat din cauză că medicii de la Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie refuză să o opereze. De mai bine de un an şi-a fracturat piciorul, însă şi-a pierdut orice speranţă că va fi salvată. Ea consideră că infecţia HIV este motivul de bază al refuzului, iar de cealaltă parte, medicii motivează că e din cauza stării şubrede de sănătate a pacientei.

Avocatul Adrianei de la IDOM, Andrei Lungu, împreună cu sora victimei au mers la medici cu o cameră ascunsă. Din înregistrarea video, Anatolie Taran, directorul general al Spitalului Clinic Republican de Traumatologie şi Ortopedie, afirmă că nu poate merge la acest risc şi totodată le sugerează să meargă la alţi medici.

Anul trecut când Adriana era pe masa de operaţie, le-a spus că este infectată cu HIV. Până în momentul când nu ştiau că este seropozitivă, totul mergea pe roate. S-au efectuat analizele, iar aceiaşi medici explicau că starea ei de sănătate îi permitea să efectueze operaţia. Din momentul când s-a aflat despre statutul Adrianei, s-au început problemele, afirmă Andrei Lungu.

În luna noiembrie 2011, femeia cu statut HIV pozitiv a fost internată la Spitalul clinic de traumatologie şi ortopedie pentru a urma tratamentul chirurgical al şoldului. Deşi plăteşte lunar asigurarea medicală, a fost lăsată de medici fără nici o şansă de supravieţuire.

Adriana ne-a comunicat că după ce medicii au aflat despre infecţia HIV, şeful adjunct al secţiei de la Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie i-ar fi sugerat să se adreseze unei clinici private pentru că nu are altă scăpare. Deşi femeia este de acord să semneze că nu va avea pretenţii dacă intervenţia chirurgicală va fi nereuşită, oricum administraţia spitalului refuză să facă acest pas.

Institutul pentru Drepturile Omului argumentează că motivul adevărat al refuzului este că medicii se eschivează de la tratamentul acordat pacienţilor seropozitivi. Juriştii spun că nu este primul caz şi că mai cunosc clienţi infectaţi cu HIV, cărora li s-au încălcat drepturile la asistenţa medicală.

Potrivit avocatului Andrei Lungu, instituţiile europene nu tolerează astfel de cazuri de discriminare. Dacă Ministerul Sănătăţii nu va interveni prompt în soluţionarea acestei situaţii, experţii IDOM sunt convinşi că statul va trebui să achite despăgubiri în mărime de zeci de mii de euro.

Acest link este discuţia dintre avocat si directorul spitalului Dr. Anatol Taran

http://youtu.be/jfWuxo_ZmPg

Acest articol a apărut in revista discriminare.md

Acest articol este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Ecouri

  • Dobre: (28-10-2012 la 10:28)

    Ministerul sanatatii sa formeze o echipa medicala din persoane seropozitive, ar fi mai simplu si mult mai rapid decat sa elimine mentalitatea balcanica a 100 de mii de cadre medicale din tara.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Hanul Tinereţii

cavalerii inca isi beau ultimul gulden pentru ochii toamnei,

Închide
18.97.9.175