caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Două exemple de primitivism românesc

de (30-9-2012)
8 ecouri

Ce înţeleg conspiraţioniştii despre şansele lui Barack Obama de a fi reales

Acum câteva zile pe internet, la o discuţie despre alegerile prezidenţiale din Statele Unite, o persoană din România a făcut următoarea afirmaţie: “Am auzit că Barack Obama nu mai e în cărţi”.

Când am întrebat-o pe respectiva de unde auzit acest non-sens, persoana mi-a furnizat vreo cinci linkuri, de bloguri dedicate teoriei conspiraţiei sau articole din presa română, în care era vorba, printre altele de alegerile prezidenţiale din SUA din 2012, dar nu rezulta nicăieri că “Barack Obama nu mai e în cărţi”.

Pe unul din situri se spunea că Rothschild (unul din reprezentanţii celebrei familii de bancheri evrei), în dorinţa sa de a distruge America, a “aranjat” alegerea lui Obama în 2008.

Pe celelalte situri erau articole vechi, de prin mai-iunie 2012, de la întâlnirea grupului Bilderberg (vezi situl oficial pentru detalii despre acest grup), unde s-ar fi discutat despre sprijinirea unui candidat Republican împotriva lui Barack Obama.

Aşadar, Barack Obama, nu doar că este în cărţi, dar e dat câştigător de ABSOLUT TOATE sondajele de opinie (vezi realclearpolitics.com, situl cel mai sintetic pe teme de politică americană) .

Persoana care a făcut afirmaţia de mai sus este de profesie neurochirurg, doctor în ştiinţe. Nu e neapărat ca opiniile sale să fie larg împărtăşite în România, dar dacă o persoană cu o educaţie mult peste medie este capabilă să creadă astfel de elucubraţii, la ce să te poţi aştepta de la mult mai mulţii oameni cu o educaţie medie sau modestă, printre care teoria conspiraţiei are o priză destul de mare?

Inutil să spun că în discuţia de pe internet am fost singurul care am intervenit ca să restabilesc un grad de realitate.

“Sentiment Brusli”

Al doilea exemplu la care vreau să mă refer în acest articol este probabil mai cunoscut în lumea virtuală, unde a circulat o poză a unui card de identitate românesc, în care prenumele persoanei este “Sentiment Brusli”.

Ceea ce pare a fi un card de identitate românesc pare cu toate datele personale, cu excepţia Codului Numeric Personal (CNP), care este şters.

În imagine apar numele complet şi adresa respectivului, care pare a fi rom, aşa cum sugerează şi prenumele.

O fostă colegă de la BBC şi-a declarat nemulţumirea faţă de această încălcare grosolană a dreptului la viaţă privată, a urmat o apoi o discuţie din care a rezultat că nu toată lumea este de acord sau chiar a sesizat incorectitudinea produsă.

Ba mai mult, am sesizat conotaţiile rasiste (evident camuflate) ale intervenţiilor de pe internet.

Am spus că publicarea unei astfel de fotografii ar fi complet inacceptabilă în ţări ca Marea Britanie sau Franţa, de pildă.

Chiar dacă e vorba de o “glumă” (deşi nicăieri nu era vorba că acest card de identitate nu e real), mi se pare nu doar deplasat, ci de-a dreptul periculos, într-o ţară în care reflexele democratice sunt extrem de slabe, iar dreptul la viaţă privată e mai degrabă o noţiune abstractă.

Publicarea acestei poze îmi aminteşte de o încălcare şi mai grosolană, petrecută acum vreo 15 ani, când una dintre reţelele TV din România (nu-i pomemnesc numele ca să nu-i fac publicitate gratuită şi nemeritată) a transmis în direct vizita unor reporteri care au vizitat o femeie al cărei soţ, pilot de avion, tocmai murise într-un accident şi pe care au informat-o în faţa camerelor de luat vederi de decesul soţului.

Din nou, unii vor spune că aceste două exemple sunt excepţii. Se poate. Dar eu detectez, şi din presă, şi de pe internet şi din discuţii cu români, prezenţa unui astfel de primitivism, l-aş numi civic/democratic, în care democraţia nu a intrat în reflexele multor români.

Au trecut aproape 23 de ani de la înlăturarea unui regim dictatorial, cu unul, care, chiar dacă nu este pe deplin democratic, funcţionează după reguli democratice. Ar fi timpul ca această perioadă de alfabetizare în ale democraţiei să ia sfârşit, pentru că cele două decenii previzionate de Silviu Brucan în decembrie 1989 s-au încheiat, n’aşa?

Ecouri

  • George Gross: (1-10-2012 la 04:43)

    Alfabetizrea în ale democrației este o treabă de generații.
    Când în anii 90 mi s-a spus de către părinți că România va fi democratică, ei optând să rămână în România, eu fiind plecat deja de 7 ani, le-am replicat:
    Generația voastră este prea bătrână, iar tinerii văd în democrația occidentală numai eficiența și prosperitatea economică ai celor ce reușesc, nu înțeleg mecanismul socio-economic britanic, francez, nevorbind de cel scandinav.
    Primitivismul este o lacună a sistemului educațional.

  • Stefan N. Maier: (1-10-2012 la 09:52)

    Ar fi de ras daca n-ar fi de plans, as putea comenta. Daca in primul exemplu nu regasesc ceva specific romanesc, in cel de-al doilea nu pot avea aceeasi obiectie. Diferenta dintre pitecantropii conspirationisti americani si cei romani este ca americanii n-ar circula imagini ale unei persoane de culoare de exemplu, in bataie de joc.

  • Sfartz Pincu: (5-10-2012 la 13:26)

    Nu are sens identificarea primitivismului cu mentiunea ca e „romanesc” !
    Acelasi primitivism se regaseste absolut oriunde, ca doar societatile democratice consacrate ar fi constituite numai din indivizi model!

  • Petru Clej: (5-10-2012 la 17:24)

    Am scris:

    Din nou, unii vor spune că aceste două exemple sunt excepţii. Se poate. Dar eu detectez, şi din presă, şi de pe internet şi din discuţii cu români, prezenţa unui astfel de primitivism, l-aş numi civic/democratic, în care democraţia nu a intrat în reflexele multor români.

    Exemplele pe care le-am dat se întâlnesc la niște români. Firește că există exemple pretutindeni, dar aria de interes a cititorilor revistei ACUM este lumea românească. Și poate prin evidențierea acestor exemple se poate aduce o mică contribuție la diminuarea acestui primitivism. De pildă, o înțelegere mai bună a dreptului la viață privată sau la o mai corectă înțelegere a fenomenului politc american.

  • Sfartz Pincu: (5-10-2012 la 22:25)

    Este O.K.
    Sa fie oare primitivismul legat de consumul de alcool? Se pare ca Romanii sunt inaintea Rusilor, si dupa Moldoveni, la consumul de alcool pe cap de locuitor !
    Ma uit la filmele rusesti de azi, si nu trec decat cateva cadre, si apare paharul si indemnul: „davai..”.

  • Petru Clej: (6-10-2012 la 02:58)

    Ce legătură au exemplele pe care le-am dat eu cu consumul de alcool?

  • Sfartz Pincu: (6-10-2012 la 04:22)

    M-am referit la previziunea lui Silviu Brucan ! Cum sa ajungi la o democratie civilizata, daca in loc sa munceasca si sa respecte democratia, daca preocuparea principala in societatea noastra este bautura si imbogatirea pe cai necinstite?
    Pentru specimenul prezentat de Dvs. realizarea maxima este sa se poata fali cu banii, pe care-i are, si cu cantitatea de bautura pe care a ingurgitat-o, intr-o ocazie sau alta.Pitecantropii se lauda si ei cu ce pot !!

  • Petru Clej: (6-10-2012 la 04:54)

    Exemplele pe care le-am dat nu au nici cea mai vagă legătură cu băutura și îmbogățirea pe căi necinstite. Dimpotrivă, într-unul dintre cazuri este vorba de un neuro-chirurg, doctor în științe. Iar dacă mulți oameni sunt așa cum sunt, asta se datorează regimurilor dictatoriale dintre 1938 și 1989 care au distrus în mod sistematic spiritul civic și responsabilitatea individuală.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
La căminul „Amalia şi dr. Moses Rosen” din București reînvie tinereţea

Noul spectacol, "O istorie fizică", de la Căminul de vârstnici "Amalia şi dr. Moses Rosen" din Bucureşti a scos la...

Închide
18.119.133.228