caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial 

Sunt cinstit: şpaga e prea mică!

de (16-9-2012)
5 ecouri

Se spune că fiecare om are preţul lui. În funcţie de poziţia pe care o ocupă, de caracterul său, de circumstanţe, etc., etc. Şi că nimeni nu este 100% incoruptibil. Trebuie doar să-i găseşti punctul slab. La unii este dorinţa de îmbogăţire, la alţii vanitatea, la alţii slăbiciunea pentru femei frumoase. Cum spunea Oscar Wilde: pot rezista la orice cu excepţia tentaţiei.

Cel mai vechi prieten al meu din Marea Britanie, Max, a lucrat zeci de ani ca Chief Executive la diverse primării din Londra. Odată, când i-am povestit de corupţia din România, mi-a răspuns că nu crede că românii sunt mai corupţi decât englezii, de exemplu. ”Faptul că în Marea Britanie sau în SUA corupţia nu este atât de răspândită ca în România, Rusia, Bulgaria sau alte ţări, nu se datorează onestităţii cetăţenilor lor, ci numeroaselor niveluri de control la care sunt supuşi. La mine la primărie”, continua el, ”adjunctul meu abia aşteaptă să comit vreun act de favoritism sau să arăt vreo preferinţă pentru vreuna din companiile la care comandăm lucrări publice, ca să poată să-mi ia locul. Avem controale permanent, la toate nivelurile. Şi când cineva este prins cu vreo infracţiune, este imediat sancţionat, concediat sau dat în judecată, în funcţie de gravitatea actului”.

Este adevărat. Aţi auzit probabil de numeroşii deputaţi în Camera Comunelor şi membri ai Camerei Lorzilor care şi-au falsificat cererile de recuperare a cheltuielilor de reprezentare. Mulţi dintre ei au fost obligaţi să înapoieze sumele încasate, unii au fost chiar judecaţi şi condamnaţi la închisoare, alţii şi-au pierdut mandatul de deputat. De-a lungul anilor, unii miniştri şi-au pierdut postul pentru sperjur şi au fost condamnaţi la închisoare. (În Marea Britanie, imunitatea parlamentară apără un deputat numai pentru declaraţiile pe care le face în incinta Parlamentului, nu şi pentru infracţiuni comise în viaţa de afară.)

Şi absolut nimeni nu este imun în faţa legii. Prinţesa Anne, fiica reginei, a fost amendată de câteva ori pentru exces de viteză. Comisari de poliţie au fost destituiţi iar unii chiar condamnaţi la închisoare pentru diverse delicte sau încălcarea regulamentului, ziarişti de frunte arestaţi şi anchetaţi în prezent sub acuzaţia că au interceptat conversaţiile telefonice particulare ale unor personalităţi, scandal care a dus la închiderea săptămânalului News of The World, etc., etc.

Am întrebat, cu mulţi ani în urmă, un ofiţer de poliţie dacă i s-a oferit vreodată mită. ”Da”, mi-a răspuns, ”pe la începutul carierei mele, când lucram la circulaţie. Am oprit noaptea o maşină şi mi-am dat seama că şoferul băuse zdravăn. Mi-a spus că este impresar şi că dacă îşi pierde şi ultimele puncte pe care le mai avea pe carnetul de şofer nu-şi mai poate practica meseria şi rămâne muritor de foame. ”Pe bancheta din spate este o servietă cu cinci mii de lire sterline”, a continuat el. „Ia-o şi hai să uităm totul”. Cinci mii de lire era pe atunci jumătate din salariul meu anual. O sumă respectabilă. Pe de altă parte, dacă s-ar fi aflat, aş fi fost dat afară din poliţie, mi-aş fi pierdut deci slujba, dreptul la pensie, etc., şi aş fi avut toată viaţa această pată la dosarul meu, fiindu-mi foarte greu să mă angajez în altă parte. Am decis aşadar că nu merită, în contextul global mita era prea mică în comparaţie cu riscul. Am refuzat-o şi i-am luat carnetul”.

Sigur, printr-o aplicare strictă a legilor în vigoare, şi în România şi în alte ţări corupţia s-ar putea reduce drastic. Cel puţin cea care îl afectează pe omul de rând, care suferă cel mai mult de pe urma efectelor ei. Situaţia de la aeroportul Otopeni, de exemplu, despre care am citit în ultima vreme, ar putea fi rezolvată imediat dacă ar exista voinţă. Şi exemplele sunt nenumărate.

Dar inventivitatea şi adaptabilitatea omului sunt nelimitate. Ce s-a întâmplat în Marea Britanie şi în SUA când legile anti-corupţie au devenit prea aspre şi directorii băncilor, utilităţilor publice şi altor companii nu au mai putut beneficia de numeroasele avantaje asociate funcţiei (”perks”), cum ar fi maşină de la firmă, asigurare medicală privată, acoperirea taxelor şcolare pentru copii la şcoli particulare,”ospitalitate” la hoteluri de lux, vacanţe în străinătate în locuri exotice, la vile somptuoase, etc., toate oferite gratuit? Au inventat prima (aşa numitul ”bonus”). De fapt nu au inventat-o ci au adaptat-o la timpurile moderne. În trecut, primeai o primă relativ modestă pentru o inovaţie sau o performanţă care depăşea norma. Astăzi, prima este automată şi reprezintă, în multe cazuri, de câteva ori salariul anual. Şi aceşti baroni industriali şi bancari primesc acum aceste prime indiferent de performanţa companiilor pe care le conduc. Chiar dacă firma a pierdut bani în anul financiar respectiv. Pentru că, aşa cum îmi explica acum câţiva ani un director de bancă pe care-l intervievam: ”vedeţi dv., prima nu se dă doar pentru anul în curs, ea reprezintă recunoaşterea eforturilor în direcţia progresului companiei pe mulţi ani de-acum încolo, pentru strategia pe termen lung”. Dar pe termen lung, cum spunea un economist celebru, suntem toţi morţi. Aşa că, deviza pare să fie ”apucă ce poţi acum”. (La urma urmei însă, acestea sunt companii private, iar dacă acţionarii lor sunt dispuşi să aprobe aceste prime anuale, este treaba lor. Deşi, în ultima vreme au avut loc câteva revolte la Adunările Generale anuale ale acestor firme, în unele cazuri acţionarii refuzând să-şi dea acordul pentru prime automate, indiferent de performanţă.)

Şi e de mirare că moda ”bonus-urilor” a fost rapid adoptată şi de alte ţări, inclusiv România? Dar, dacă se ia exemplu de la occident în acest domeniu, de ce nu se ia exemplu şi în ceea ce priveşte aplicarea strictă a legilor?

Cred că suntem cu toţii de acord. Natura umană fiind aşa cum este, corupţia nu va fi niciodată eliminată complet. Nicăieri. Pentru că, aşa cum răspundea un hâtru când era întrebat cum să i se arate recunoştinţa: ”Asta nu mai este o problemă de când fenicienii au inventat moneda!”

Dar ca în toate celelalte aspecte ale vieţii, şi corupţia e o chestiune de gradaţie.

 

Ecouri

 • Sfartz Pincu: (17-9-2012 la 00:53)

  Dacă se ia în consideraţie că mita e un păcat, iar păcatul „poate fi şi cu fapta şi cu gândul”,înseamnă că ofiţerul de poliţie a fost „tentat” să ia mită, dar a făcut un calcul de rentabilitate !! Deci,tot intră în categoria „corupt”.
  În România, corupţia a depăşit situaţia în sine,care se poate rezolva prin mită, şi a ajuns în situaţia de a se „crea premizele pentru mituire”, chiar de către cei interesaţi!!
  Sunt cazuri când un poliţist se postează în locuri vulnerabile intenţionat,pentru a putea obţine,”mită”. Sunt cazuri când unii indivizi, se bat pentru posturi „rentabile” prin mita care se poate obţine. Sunt cazuri, când funcţionarii, crează situaţii dificile pentru petenţi, pentru ca aceştia să dea mită !!
  Bine aleasă ,această „temă a zilei”, pentru dezbaterea ei, măcar în România !

 • Oprea Nikolae: (17-9-2012 la 22:02)

  Prin 1971 a aparut o poezie pe pagina a doua a ziarului „Scinteia”,era semnata I.Berg si se intitula:Testamentul bacsisului.(Nu am liceul,va rog sa ma iertati daca mai gresesc,am sa v-o scriu din amintire):

  Subsemnatul fiu bacsisul,ca reprezentant legal,
  Al vestitei firme”Plesca”,protestez si fac scandal.
  Ca de la un timp incoace,a lovit-a noastra stirpe,
  O campanie de presa,vrea pe toti sane extirpe.
  Sintem vechi in meserie,o familie intreaga,
  Spertul tata,mita mama si matusa(o fi Tamara)coana spaga.
  Si bunicul meu ploconul si cumnata zeciuiala,
  Rudele colaterale ca ciubucul si ciupeala.
  Dar de n-ar fi sa scap cu viata,am eu un presentiment,
  Rindurile urmatoare,vi le las ca testament:
  Nu ma dati la cremator,caci arsura n-o suport,
  N-am vrut sa ma frig in viata,nu vreau sa ma ard nici mort.
  Rog sa fiu in cimitir,de naravuri ingropat,
  In cavoul tagmei mele,am si locul rezervat.
  O inscriptie pe piatra sa vesteasca napristan,
  Ca s-a stins din clanul mitei,cel din urma mohican:
  „Zace aice bivel bacsisul,sub a caruia pulpana,
  Lacomi slujitori trait-au,din pomeni si de pomana.
  Daca-mi vizitezi mormintul,fii atent stimate domn,
  Si nu scoate portofelul,m-as putea trezi din somn.”

  (In acea perioada se dezlantuise o mare campanie de presa si de politie impotriva celor care
  luau ciubuc,stiti ca se luasera si perdelele de la geamurile rstaurantelor,ptr ca sa fie vazuti, de afara,cei care faceau trafic de bani si obiecte sau luau ciubuc.)

 • Stefan N. Maier: (19-9-2012 la 07:47)

  Pentru cei care doresc sa citeasca mai multe materiale realizate in ani recenti de catre domnul Dorian Galbinski: http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/12/081215_arena_intro.shtml

 • Pui de dac: (12-10-2012 la 17:06)

  dar cand duci la Pomana pe la biserica, aia nu e spaga…? da’ florile si „cadourile” catre invatatori si profesori?… etc

 • Mike Lavi: (13-10-2012 la 05:15)

  Intre mita si legalitate exista un razboi rece, un razboi al creierelor.
  Poti „mitui” cel mai bun si mai antrenat caine de paza. Cum? Baga-i pe teritoriu o catea in calduri…Puteti spune si daca cainele de paza e catea ? E adevarat si aici femelele i-si dovedesc superioritatea.Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Provocarea iraniană: între dialog şi „ciocnirea civilizaţiilor” (I): pasivul conflictelor uitate

Din perspectiva moralei publice, parteneriatul cu Irakul lui Saddam Hussein a diminuat prestigiul statelor occidentale în rândurile adepţilor transformărilor democratice...

Închide
44.200.194.255