caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Argentina debutează cu o înfrângere în competiţia elitei rugby-ului din emisfera sudică

de (19-8-2012)

Mijlocașul la deschidere al Argentinei, Juan Martin Hernandez („El Mago”) este placat de omologul său sud-african, Morne Steyn. (www.uar.ar)

La debutul său în Campionatul de Rugby, Argentina a fost învinsă la Cape Town de Africa de Sud cu 27 – 6, în timp ce campioana mondială Noua Zeelandă a învins Australia la Sydney cu 27 – 19.

Meciul de Cape Town a fost urmărit de 39000 de spectatori, iar cel de la Sydney de aproape 77000.

“Pumas” – cum sunt numiţi rugby-iştii argentinieni – bat de mult la poarta acestui campionat, dar celelalte trei naţiuni, care ocupă primele trei locuri ale ierarhiei mondiale, au ţinut-o la poartă nu din lipsa competitivităţi – Argentina s-a calificat în sferturile de finală la trei din ultimele patru Cupe Mondiale şi a ocupat locul trei în 2007 – ci din scepticismul cu privire la veniturile pe care la va aduce din televizare.

Meciul de la Cape Town s-a încheiat cu victoria meritată a Springboks, care au marcat trei eseuri fără replică, dar Pumas au ieşit de pe teren cu fruntea sus, nefiind niciun moment surclasaţi, ba mai mult, dominând uneori pe înaintare, compartimentul lor forte dintotdeauna.

Argentina este la ora schimbului de generaţii, pierzându-i prin retragere pe mijlocaşul la grămadă Agustin Pichot şi pe centrul Felipe Contepomi, care, împreună cu mijlocaşul la deschidere Juan Martin Hernandez – “El Mago – Magicianul” formau “sfânta treime” pe liniile dinapoi care a contribuit decisiv la clasarea pe locul trei la Cupa Mondială din 2007.

Hernandez, ajuns la vârsta de 30 de ani, a resimţit din plin absenţa din ultimii trei ani din cauza accidentărilor, între altele ratând trei lovituri de pedeapsă din poziţii favorabile.

Cooptarea Argentinei în Campionatul de Rugby ar putea avea efecte profunde asupra rugby-ului argentinian. Evenimentul este văzut ca mai semnificativ decât admiterea în anul 2000 a Italiei în Turneul celor Şase Naţiuni, alături de Anglia, Franţa, Ţara Galilor, Irlanda şi Scoţia.

Cei mai mulţi dintre internaţionalii argentinieni evoluează la echipe de club din Europa, în sezonul de toamnă –primăvară, în timpul verii în emisfera sudică.

E posibil ca acum, aceşti jucători să migreze către echipele din Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Australia, care evoluează în capionatul Super 12. O echipă argentiniană, Pampas XV, evoluează deja în Cupa Vodacom, liga a II-a a campionatului Africii de Sud. E posibil ca pe viitor, selecţionate regionale argentiniene să fie primite în Super 12.

Campionatul intern argentinian este puternic şi bine finanţat şi produce în permanenţă talente, care însă pleacă să joace în străinătate.

Campionatul de Rugby în sud şi Turneul celor Şase Naţiuni în nord oferă competiţie regulată celor 10 ţări, dar lasă pe dinafară cele trei insule Pacifice – Samoa, Fiji şi Tonga, care pierd regulat jucători în dauna marilor vecini, Noua Zeelandă şi Australia, unde se natiralizează, şi, mai nou a Georgiei. Aceste echipe au dovedit că sunt cele mai competitive pe lângă cele 10 care se întâlnesc regulat unele cu altele.

România lâncezeşte pe poziţia 18 a ierarhiei mondiale şi în ultimii ani nu se întrevede niciun semn de reviriment pentru rugby-ul românesc.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Nunta de cîini (2)

(Potopită de flori strada Kanta s-a ridicat şi ea o dată cu mine... Ce fel de stradă e aceasta, m-am...

Închide
3.149.214.32