caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

„Pussy Riot” riscă trei ani puşcărie pentru un protest anti-Putin

de (12-8-2012)

Pussy Riot este o formaţie din Rusia care promovează protestul politic prin artă. Acţiunile şi luările sale de poziţie constau din prezentarea unor spectacole spontane de muzică punk, organizarea unor manifestări publice artistice colective prin intermediul cărora să transmită mesajele politice sau sociale.

Pussy Riot pe Google - 91 milioane de imagini

Pussy Riot pe Google – 91 milioane de imagini

Trupa se produce prin apariţii spontane în spaţiul public şi prin intermediul muzicii, încercând să atragă atenţia asupra unor probleme sociale ca libertatea de exprimare şi egalitatea între sexe în Rusia, de multe ori criticându-l pe preşedintele Vladimir Putin.

În februarie, trei membre ale grupului, Nadejda Tolokonnikova (23), Maria Aliohina (24) şi Ekaterina Samuţevici (30), au fost arestate sub acuzaţia de huliganism, după ce acestea au interpretat fără permisiune în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova un cântec de satiră politică. Esenţa protestului din catedrală a fost critica la adresa caracterului autoritar al societăţii ruse. De exemplu, se critică atitudinea de ploconire a şefilor Bisericii Ortodoxe Ruse despre care ele susţin că îl pun pe Putin mai presus decât pe însuşi Dumnezeul lor, trădând astfel misiunea sfântă pe care susţin că o slujesc.

Arestarea şi procesul pentru „huliganism pe motiv de ură religioasă” a trei din membrele formaţiei a produs ecouri internaţionale. Multi artişti din Rusia şi restul lumii, printre care şi Madonna, s-au exprimat în favoarea acestora. Pentru fapta de „huliganism” cele trei artiste riscă o pedeapsă de până la şapte ani închisoare, pedeapsa ceruta de procuror fiind de „doar” trei ani.

Cazul mai arată şi pericolul criminalizării faptului de a ofensa un grup, în cazul acesta ofensa adusă unui grup religios – „offending the feelings of religious people”. Se pare că statul rus nu pierde ocazia de a se folosi de exemple drastice pentru a intimida orice încercări similare de protest.

Pussy Riot pe Internet
Film pe YouTube cu apariţia din Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova:

O altă secvenţă arată, printre altele, detalii de la proces. Practica de a expune acuzaţii în sala de judecată într-o cuşcă cu gratii, chiar şi când sunt suspecţi de delicte minore, ca în cazul de faţă, pune serios pe gânduri pe orice cetăţean al unui stat democrat şi liberal.

O membră a formaţiei Pussy Riot povesteşte despre condiţiile de detenţie

Mai multe detalii despre formaţia Pussy Riot şi despre proces – pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Pussy_Riot

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ai pătruns în visul meu

Iubito, Poţi să îmi explici ce cauţi în visele mele ?

Închide
54.226.226.30