caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Lucrări de colecţie

de (12-8-2012)

Valoare unei lucrări plastice depinde de mai mulţi factori, unii subiectivi, dar de cele mai multe ori specialiştii sunt de acord că trebuie luat în consideraţie numele artistului, tehnica utilizată, mărimea operei… Pentru acelaşi pictor, va fi cotată mai bine o pânză creată cu ani în urmă, eventual într-un stil nefolosit acum de creator, cu preferinţa pentru ulei vizavi de acrilic. Dar, desigur, există acel inefabil, frumuseţea care ne vorbeşte, ataşamentul greu de explicat.

Naftali Bezem

Iată, de pildă, o lucrare aparent foarte modestă a pictorului Naftali Bezem. Are, cred, vreo 50 de ani şi e în contradicţie cu lucrările de mai târziu, când pictorul şi-a creat un stil propriu, inconfundabil. Până într-atât încât la o privire mai superficială nu ne dăm seama că îi aparţine. Dar, deşi este un desen figurativ, cu mesaj foarte clar şi o transparenţa grăitoare, şi-a mărit în timp valoarea, poate şi pentru că nu există prea multe piese de acest gen.

Tuvia Beeri

Sau iată o lucrare a lui Tuvia Beeri. Considerat pentru cunoscători că cel mai bun gravor din şcoala israeliană, lucrările lui sunt de o simplitate înşelătoare, înscriindu-se ca o demonstraţie de frumuseţe şi expresivitate. Nimeni altul nu a surprins peisajul israelian într-o lumină atât de diferită, încât să sugereze atîta forţă şi claritate. Nici lucrările lui nu sunt însă foarte cunoscute, exceptându-i bineînţeles pe cei pasionaţi ai genului şi colecţionari.

Alma Redlinger

Pictoriţă Alma Redlinger este de mult o garanţie a calităţii, picturile ei în ulei, cu o tematică vizînd atelierul artistei, florile deosebite sau muzica prefigurând o personalitate artistică puternică. Şi iată că autoarea are disponibilitatea de a crea un număr de colaje sau altfel zis de lucrări în tehnică mixtă, de o deosebită frumuseţe. Aceste lucrări sunt destinate colecţiilor particulare, celor interesaţi de anumite teme, iniţiaţilor.

Samy Briss

Desigur că am putea cita alţi maeştri, cum ar fi Sami Briss, cel care se află la Paris, dar nu lasă să treacă anul fără a avea o expoziţie reprezentativă la Ierusalim sau la Tel Aviv, cu ultimele sale realizări.

Samuel Bak

Sau pe Samuel Bak care a devenit celebru cu operele sale suprarealiste, amintind nenorocirile războiului. Dar dincolo de acestea, îşi „face mână” desenând pentru noi câte o natură statică.

Pot fi citaţi şi alţii, numeroşi, care, dincolo de lucrările majore, reprezentative, ne bucură cu câte o lucrare aparent nepretenţioasa, dar care, pentru colecţionar (şi nu numai), are o valoare absolut specială.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O viziune alternativă asupra atacului anti-unionist de la Bălți

Violenţele de la Bălţi au arătat în mod repetat cât de fragmentată, aproape abruptă, este legătura dintre centru şi regiuni....

Închide
44.197.251.102