caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Opoziția și problema Guvernului Ungureanu

de (9-2-2012)
8 ecouri

Avem un premier desemnat. O echipa si un prim ministru care, fie vorba intre noi, arata deocamdata destul de bine… – fete relativ noi, cu ceva mai multa stiinta de carte si ceva mai multa subtirime relationala decat precedentii. La prima vedere vorbind, ministrii proaspat propusi “dau mai bine pe ecran” decat Boc & Co. Fara doar si poate. Vom vedea, insa, in zilele urmatoare si cu ce program se va prezenta dl. Ungureanu….

Ai putea spune, la o analiza grabita, ca Opozitia – cu ajutorul strazii – a punctat viguros in jocul cu Puterea: Basescu a schimbat vadit tonul, Raed Arafat a fost repus in functie, fostul ministrul de externe a trebuit sa plece intempestiv dupa ce a comentat complet neinspirat la adresa protestatatarilor strazii, aplicarea taxei auto a fost amanata cu un an si, intr-un final apoteotic, intreg Guvernul a demisionat! Ca sa nu mai vorbim si despre diferenta zdrobitoare in sondajele de opinie dintre USL si PDL!

La o privire mai atenta, insa, se poate lesne observa ca USL se afla probabil intr-una dintre cele mai delicate situatii din ultimile cateva luni caci, desemnarea noului executiv condus de dl. Razvan Ungureanu poate lesne transforma concubinajul PSD – PNL fie intr-un cosmar politic de tip “in pat cu dusmanul”, fie pur si simplu in inceputul declinului zburdalniciei USL in ale simpatiei electoratului.

Cateva ganduri…

1. Dl. Ungureanu este fost membru al PNL si un fost membru foarte apreciat in interiorul partidului. Printre extrem de multele opinii laudative la adresa sa, o amintim doar pe cea a fosului premier Calin Popescu Tariceanu care, intr-un interviu in Jurnalul National, afirma acum cativa ani: „Vreau să spun public că Mihai Răzvan Ungureanu a reprezentat cu cinste Partidul National Liberal (in functia de ministru de externe –n.n.), este un om în care am încredere si care a dat dovadă de verticalitate morală”. Cat de incomod va fi pentru Crin Antonescu & co. sa il critice vom vedea in lunile urmatoare…

2. In componenta noului guvern apare si Cristian Diaconescu, fost ministru de externe in guvernul Emil Boc (!), – unul dintre cei mai eleganti, culti si apreciati lideri PSD, actualmente desemnat din partea UNPR. La fel, sunt foarte curios cat de vehement va fi PSD fata de fostul coleg….

3. Din postura de fost sef al SIE (deja la ora la care scriu, premierul desemnat si-a anuntat demisia din fruntea Serviciului de Informatii Externe) si de fost ministru de externe, relatiile informative ale tanarului premier desemnat cu diplomatia europeana ii confera acestui un atu fara precedent in pozitia de prim-minstru, ceea ce va incurca mult itele USL mai ales pe relatia Tel Aviv-Londra-Washington. Voi reveni la acest subiect cu alta ocazie…

4. Daca peste toate aceste lucruri, turnam vehementa aproape viscerala a lui Crin Antonescu la adresa oricarui demers venit dinspre PDL, parca imi vine sa ma intreb daca nu cumva, liberarii ar putea fi lasati in off-side-ul opiniei publice, pe de o parte – datorita discrepantei intre discursul dlui Razvan Ungureanu si previzibilul discurs al liderului liberal, dar si in off-side-ul USL, pe de alta parte, chiar de catre partenerul Ponta. Nu ar fi cine stie ce surpriza ca PSD sa sustina punctual Cabinetul Ungureanu pe anumite proiecte de lege… Iar Traian Basescu, cred ca va sti sa joace cartea “divide et impera”, mai ales cu un Guvern desemnat si, mai mult decat probabil, validat fie si numai din considerente de imagine si abilitati de comunicare, teoretic, net superioare echipei dlui Boc…

In ceea ce ma priveste, desemnarea noului Executiv pune USL in postura in care, daca nu este atent, poate incepe sa piarda din argumentele legate de gesticularea politica din ultima perioada. De ce?
Pentru ca a obtinut, practic, tot ceea ce se putea obtine in conditiile date: demisia guvernului! De aici incolo, orice demers suplimentar isi pierde din forta, tocmai din cauza ca echipa lui Boc a plecat acasa!

Pentru ca USL trebuie sa isi justifice credibil in fata propriilor electori greva parlamentara, in conditiile in care “grevistii” beneficiaza in continuare de cea mai mare parte a privilegiilor pecuniare (cazarea la Bucuresti, indemnizatiile pentru Cabinetele parlamentare teritoriale, facturile la telefonia mobila si, nu in ultimul rand… salariile, toate platite de Parlament – adica, de contribuabili)!

Pentru ca USL este in pericol sa devina neserios si redundant, un fel de “Gica-contra”, prin anuntata neparticipare la votul de investitura a noului Cabinet!

De cealalta parte a baricadei, este evident, ca echipa domnului Ungureanu nu poate face mai nimic in afara limitelor trasate de Cotroceni via PDL. Si, chiar daca ar vrea sa faca ceva, umbra perpetuului (?) presedinte va acoperi orice tentativa de emancipare executiva.

Ecouri

  • Raymond Luca: (9-2-2012 la 17:20)

    Domnule Uncu,

    Citeva comentarii:

    1. Chiar sub articolul dvs, pe pagina online a saptaminalului „Acum” gasiti o scrisoare deschisa a subsemnatului, care ridica o problema delicata. Anume sumele incasate de d-na Ungureanu in 2010 si in 2011, de fiecare data 356000 Ron, din partea OMV AG Austria pentru consultanta medicala. Trebuie sa recunoasteti ca sumele sunt mari oriunde in lume (peste $100,000) pentru o singura persoana, fara o firma privata (lucreaza la un institut de boli gastrice ce tine de spitalul Fundeni) si fara sa se declare persoana fizica autorizata. Poate eu ma insel si totul este OK in legatura cu serviciile prestate de d-na doctor, dar totusi este ciudat ca tocmai sotia directorului SIE este intr-o astfel de relatie cu o corporatie care are interese importante in Romania.
    2. Apoi, dl. Cristian Diaconescu, cel subtire, elegant, etc. a fost implicat intr-un caz interesant, care ar fi trebuit elucidat pina la aceasta data. Domnia sa a fost extrem de deranjat in 2009 de un filaj facut asupra sa (era si atunci ministru de externe), urmat de o incercare de santaj. Dl. Diaconescu nu a lamurit pe nimeni cine l-a filat, cine a incercat sa-l santajeze. Acum este din nou ministru de externe si cred ca nu poate fi indiferent nimanui ca un ministru este sau a fost filat si / sau santajabil.
    3. Intre tinerii studiosi deveniti ministri aveti si cazul unuia, Petrescu parca, care are la baza absolvirea Institutului de Educatie Fizica si Sport la o universitate ecologista. A absolvit aceasta prestigioasa facultate la 34 de ani … Acum este ministrul dezvoltarii si turismului. Basca a mai beneficiat de 1,7 mil. euro de la acelasi minister pentru nu se stie ce proiecte.

    Sunt doar citeva exemple de situatii neclare, dubioase, pe care opozitia, daca ar fi fost prezenta la dezbaterile din comisii si din plen ar fi avut ocazia sa le aduca la cunostinta publicului si mai ales ar fi punctat. Asa, stam pe margine si fluieram a paguba!

  • Kovacs Jozsef: (10-2-2012 la 02:12)

    De cazurile enumerate mai sus de dl.Raymond Luca nu ar trebui sa se ocupe niste institutii ale statului.Daca nu se autosesizeaza(cum ar fi normal dupa parerea mea} nu pot fi sesizati?Opozitia aici nu poate face nimic?

  • Raymond Luca: (10-2-2012 la 03:57)

    Desigur! Dupa cum urmeaza:

    1. ANI si daca este cazul DNA.

    2. SRI.

    3. DNA.

    Pot sa se autosesizeze (poate au facut-o deja si nu stiu eu!) si desigur ca pot fi sesizate nu doar de opozitie, dar de catre orice cetatean, ONG, media, etc.

  • Ionel Schlesinger: (10-2-2012 la 05:07)

    Nu sunt implicat politic si nici nu am vre-o simpatie pentru un anume partid. Totusi, evident, urmaresc cu interes evenimentele si, tot evident, mi-am format simpatii si antipatii fata de actorii scenei politice.
    In acest context, m-as referi doar la un singur actor: Crin Antonescu. Daca acum cativa ani am apreciat elocinta, discursul structurat logic,si chiar pozitia acestuia, in prezent fiecare aparitie a domniei sale imi provoaca un sentiment de greata. Incapatanarea de a se cantona in toate discursurile la „jos Basescu”,chiar si in contextul actual, in care Victor Ponta a dat un exemplu de comportament al unei opozitii constructive, atat de necesare acum, il descalifica pe Crin Antonescu.
    Frazele frumoase cu „Interesul national” (pe care-l clameaza de altfel toti politicienii) suna din ce in ce mai gaunos in frumosul discurs al domniei sale, din care nu am putut deduce decat ideia:”sa plece ei si sa venim noi”.
    Privind problematica -Opozitia si guvernul Ungureanu- cred ca cea mai productiva si intr-adevar in interes national ar fi calea participarii opozitiei la activitatea parlamentara si sprijinirea punctuala, neconditionata de diverse demisii, a oricarei initiative menite sa aduca beneficii tarii si populatiei.

  • Ion Ionescu: (10-2-2012 la 06:28)

    @R.Luca „Intre tinerii studiosi deveniti ministri aveti si cazul unuia…”

    Unuia ? dar Dragoi, Mustea …sunt „generatia urmatoare”, copiii FSN-istilor.
    Au trecut douazeci de ani, a venit acum in mod real vremea ‘schimbarii’, cea de generatie, nu de clasa si clan. Vorba lui Geoana „Am infrant !”

  • Silviu G.: (11-2-2012 la 11:45)

    Am auzit acum tot felul de poveşti despre Mihai Răzvan Ungureanu. Nimeni nu îi contestă capacitatea intelectuală, ci carierismul. A debutat în politică ca menbru al CC al UTC si cică ar fi fost o clonă a tânărului Nicolae Ceauşescu. A publicat, intr-o revista studenteasca, unde a fost redactor-ref, (Dialog) la sfârşitul anilor 80 (când cei din grupul Băcanu făceau altceva) articole de pomină. In 16 decembrie 1989 a devenit brusc anticomunist. (Să fi fost intuiţia lui) A studiat ebraica din…oportunism. S-a folosit de inteligenţa sa ca să-şi atingă scopurile.A ajuns într-o poziţie cheie ca „şef al spionilor români” Toate păcatele i se vor ierta dacă reuşeste să nu fie supusul lui Băsescu si dacă îşi foloseşte inteligenţa pe care o are pentru interesul românului de rând. Va lupta oare cu Băsescu? Traian Băsescu e şmecher, dar şmecheria e arma prostului. Mihai Răzvan Ungureanu e inteligent. E oare suficient?

  • musat: (11-2-2012 la 12:50)

    MRU este politicianul care lipsea si premierul de care era nevoie.
    Exista un element care scapa politicienilor obisnuiti si anume intelegerea cursului istoriei si a directiei.Actualul premier il are si promite sa tina seama de el.

    Sigur are capacitatea si calitatile necesare pentru a indeplini mandatul.
    Dincolo de pozitia de tehnocrat se recomanda sa urmarim evolutia politica care promite a fi promitatoare si sa aduca o mare surpriza a politicanului complet care are o viziune si puterea de a merge la rezultat.

    Posibil ca in viitor sa vedem o fromul noua si moderna de guvernare.
    In final va fi vinat de partide pentru a fi candidat la presedentie.

  • N. Popescu: (12-2-2012 la 04:57)

    Raymond, te salut cu acelasi respect!Oare nu ne lasam pacaliti de aparente? Mereu! Cat conteaza in realitate acest guvern?Dar,PDL? Si strada? Ar putea sa existe un viitor pentru pescuit?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
35.170.81.33