caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Sonia Palty denunță cartea despre Ion Antonescu scrisă de Teșu Solomovici

de (29-11-2011)
66 ecouri

Membră a Asociaţiei  Scriitorilor israelieni de limba română

Publicistă si editoare

Către Av. G. Mosari –

Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor

Israelieni de limba română

Tel Aviv,Noiembrie 2011

Stimate Domnule Preşedinte,

Subsemnata Sonia Palty, membră a Asociaţiei  din anul 1980, fostă secretar general in perioada preşedinţilor asociaţiei a scriitorilor I. Schechter, Prof. A. Strihan,poetul Shaul Carmel,  vă comunic prin aceasta DEMISIA  mea  din rîndurile membrilor Asociaţiei noastre, din urmatorul motiv,

Apariţia în Romănia a cărţii  scriitorului Teşu Solomovici, ION ANTONESCU”

în care autorul încearcă să l disculpe pe fostul Şef al Statului Romîn din perioada războiului (1940-1944) de crimele comise în acea perioadă contra evreilor români, cetăţeni cinstiţi ai Statului român, considerîndu-l „SALVATORUL EVREILOR ROMÂNI”  rămaşi în viaţă la încetarea războiului,  neţinînd seama că  în timpul în care el a fost Şeful Absolut al Statului Român – anii 1940-1944 –  au fost ucişi  -din ordinul lui şi al guvernului condus de el – peste 300.000 de evrei, în modurile cele mai barbare posibile (înfometare, bătăi, împuşcaţi şi macelăriţi, arşi de vii şi alte sisteme înfioritoare). Au fost scoşi cu forţa din casele lor, jefuiţi, bătuţi, violaţi, trimişi peste Nistru în Ucraina, regiune din Rusia Sovietică cucerită de armata română sub conducerea mareşalului Antonescu în colaborare cu Wermachtul nazist german.

Cartea scrisă de scriitorul T. Solomovici este pentru mine personal – care am fost deportată în septembrie 1942, cu părinţii mei din Bucureşti, fără nici o justificare, o păngărire mărşavă a înfiorătoarelor amintiri. Am fost deportaţi într-un grup de 288 de evrei BUCUREŞTENI, în lagărele din Transnistria printre care şi renumitul ghetou al morţii – Bogdanovka  unde cu un an înainte de aducerea noastră, au fost asasinaţi sub comanda generalului Isopescu Modest şi a sub prefectului   Golta av.Aristide Pădure,  67.000 (şaizeci şi şapte de mii) de evrei basarabeni, bucovineni şi ucrainieni.

Urmele îngrozitorului masacru mă urmă resc pînă azi.

În ghetoul de la Moghilev (o aşezare din Ucraina, aşezată pe Nistru) a fost decimata aproape toată FAMILIA MAMEI MELE din Cernăuţi, bunicii mei Roza şi Herman Schulman, fraţii bunicului cu familiile lor – peste 30 de persoane printre care  verii mei,  8  tineri fete şi băieţi, strabunicul meu, unul din rabinii comunei Coţmeni,tot din Bucovina.

Cred, domnule Preşedinte al Asociaţiei, că mă înţelegeţi de ce demisionez.

Cartea scrisă de Teşu Solomovici, secretarul general al Asociaţiei noastre  este o carte scrisă pe linia politicii negări holocaustului evreilor din România, politică condamnată de toate statele democrate, inclusiv România.

Consider că autorul unei astfel de cărţi, şi mai ales în post de conducere, nu face onoare asociaţiei şi membrilor ei.

De aceea, am luat decizia, în numele meu şi a tristelor mele amintiri, să părăsesc (cu regret) asociaţia, atăta timp căt în conducerea ei, se află un astfel de element.

Cu respect şi drag pentru colegii mei din Asociaţie,

Sonia Palty

Ecouri

  • Ivan Lungu: (29-11-2011 la 19:29)

    Este o atitudine demna, dand dovada de verticalitate.
    Bravo, bravo, Sonia!!
    Cred ca exemplul ar putea fi urmat exemplul si de alti membri ai Asociatiei.
    Ma felicit ca la timpul sau cand mi s-a propus sa fiu membru, am refuzat.

  • C.Feldman: (30-11-2011 la 01:35)

    Imi exprim totala intelegere la ceea ce a facut Dna.Palty, cu tot
    regretul pentru demisia domniei sale din Asociatia Scriitorilor a
    carei membru important si activ este, de la infiintarea ei.Din pacate,
    cunosc inca membrii ai Asociatiei care vor sa reactioneze in acelasi
    fel.Fara doar si poate, regretabila situatie generata de „bomba” lui
    Tesu,cum e calificata mai ales auto-prezentarea facuta de acesta in
    cadrul emisiunii lui Ion Cristoiu, „bomba” care ne lezeaza pe toti
    intr-o problrma atat de importanta pentru evreii de origine romana,
    trebuie urgent dezbatuta intr-o Adunare Generala a Asociatiei
    Scriitorilor israelieni de limba romana si luate hotarari fata de
    gravitatea ei si a „parintelui” acesteia.

  • radu stern: (30-11-2011 la 03:15)

    Este foarte intristator ca d-l Tesu Solomonovici, din motive de senzationalism mercantil, denatureaza fara jena istoria. Dupa atitea marturii si analize, dupa publicarea cartii fundamentale a lui Radu Ioanid despre „Holocaustul in Romania”, dupa raportul Wiesel, dupa descoperirile mai recente ale unor gropi comune linga Iasi, care contineau si schelete de femei si copii, sa sustii ca Antonescu ar fi fost „salvatorul evreilor romani” este de-a dreptul grotesc ! Ignora oare d-l Solomonovici ca exista dovezi irefutabile ca ordinele pentru ceea ce s-a intimplat la Iasi, la Odessa, la Bogdanovka sau la Vapniarka proveneau de la Antonescu insusi ? Nu-i de mirare ca negationistii au imbratisat cartea, d-l Solomonovici devenind evreul-alibi, „justificarea” injustificabilului : „vedeti, pina si unii evrei recunosc ca Antonescu i-a salvat” ! D-l Solomonovici inverseaza rolurile, „uitind” ca Antonescu n-a fost socotit criminal de razboi numai de URSS, ci si de aliati : un tribunal american, de pilda, l-ar fi condamnat tot la moarte, ca tribunalul din Bucuresti din 1946, singura diferenta fiind ca ar fi fost spinzurat in loc sa fie impuscat ! De alfel, justitia romana de azi a confirmat sentinta, respingind incercarile revizioniste de reabilitare.

  • aristide buzuloiu: (30-11-2011 la 03:37)

    Sunt neplacut surprins de atitudinea Dvs. de mai sus in care VA AROGATI-fara argumente-DREPTUL DE A EMITE JUDECATI CATEGORICE…- protestul parasirii asociatiei-va poate apartine ca si oricarui om..
    Si eu sunt un fost deportat in Siberia din randul celor catorva zeci de MILIOANE DE ROMANI si alte natiuni care au SFARSIT IN SIBERIA si putinilor oameni SCAPATI DE ACOLO..
    Istoria HOLOCAUSTULUI in mare parte DISCUTABILA…inca va naste CONTROVERSE si ACTUALIZARI, iar ROMANIA s-a GRABIT cand a facut statui pe teritoriul sau…., UITAND CU VINOVATIE ce nu-i v-a FI IERTATA NICIODATA, de a NU FI RIDICAT INCA a 2-a COLOANA a INFINITULUI pentru cei peste un MILION de romani morti in lupta de REZISTENTA ANTICOMUNISTA sau in TEMNITELE conduse de alogenul NICOLSKI si altii..
    CONCLUZIV=ISTORIA indiscutabil este-prin oameni obiectivi documentati si instruiti-, UN TERITORIU de explorat fara IDEI DINAINTE PRESTABILITE..
    TUTUROR semenilor de toate categoriile, le doresc RABDARE si ONESTITATE MAXIMA in decelarea ADEVARURILE de fata sau altele…
    Aristide Buzuloiu-gasibil usor in spzatiul public

  • Vlad Solomon: (30-11-2011 la 03:59)

    Asociatia scriitorilor israelieni de limba romana a fost, dintotdeauna,o lume caragieleasca. Mi-amm dat demisia in 2000, ramasesem mai multi ani doar la insistentele tatalui meu, care credea ca se va schimba ceva. Dintotdeauna Shaul Carmel a facut ce-a vrut si , in special, in slujaba propriilor sale interese. Dupa moartea sa l-au aruncat pe Tesu in prima linie, in moid ridicol.

    Marea majoritate ( in total , in asociatie, sint citeva zeci) a membrilor sint grafomani, adusi doar sa umfle numarul. Aceasta asociatie, cu sau fara Tesu, e ridicola astazi.

  • Serena Adler: (30-11-2011 la 05:37)

    Atitudinea distinsei doamne Sonia Palty este pentru mine mai mult decat un gest de verticalitate, este un apel la memoria multor familii care au pierdut pe cei dragi in cumplitii ani ai celui de al doilea razboi mondial. Chiar atat de mult timp a trecut de atunci? Ce se va intampla cand cei care inca mai traiesc nu vor mai fii printre noi? Cum ii respectam pe cei inca in viata si cum cinstim memoria celor care au murit atunci? Suntem intr-un stat democratic, in care aceasta epoca trista este recunoscuta si cinstita printr-o zi a Holocaustului. Intrebarea mea este NOI ce facem? Cum ne-ar putea cunoaste si respecta altii daca noi nu o facem!? Va multumesc stimata doamna Sonia Palty pentru ca imi dati prilejul sa pun si sa imi pun aceste intrebari!In ceea ce priveste comentariile nepotrivite, tendentioase si uneori mai mult de atat, chiar nu trebuie sa le luati in seama.

    Cu mult drag si respect va doresc sa fiti sanatoasa si sa ramaneti puternica! Aceleasi urari fac tuturor celor care sunteti aici cu noi si pe care imi doresc sa putem sa-i cinstim pana la 120 de ani!

    Dr. ing. Serena Adler

  • Teodor I. Burghelea: (30-11-2011 la 05:56)

    Domnule aristide buzuloiu („gasibil usor in spzatiul public”, pe pasunile virtuale negationiste, ultr-nationaliste, rasiste si fascistoide – as adauga eu)

    In contextul marturiilor atator supravietuitori ai Holocaustului romanesc, in contextul documentelor istorice pastrate inca ce atesta clar ca Antonescu stia foarte bine ce se intampla si coordona aceste actiuni, nimic nu este discutabil (poate doar normalitatea si moralitatea dvs.). Vi se par discutabile marturiile supravietuitorilor precum Dna Palty? Mie nu. Vi se pare discutabila decimarea familiilor acestora? Incercati cumva sa explicati disparitia „subita” a atator persoane printr-un proces de teleportare in masa pe Marte de unde, in opinia dumneavoastra, este regizata intreaga poveste? Eu nu agresez tastatura calculatorului pentru a scrie cu majuscule, dar sper totusi sa intelegeti cat de ridicol si trist este ecoul dumneavoastra. In continuare, cum sa inteleg faptul ca aduceti intotdeauna in discutie temnitele comuniste chiar daca articolul de fata se refera la alt subiect? Este cumva refelxul national „ba p-a ma-tii”? Sau poate explicati deportarea si exterminarea evreilor prin… crimele regimului comunist? O astfel de interpretare s-ar gasi la limita patologicului: regimul comunist s-a instaurat cativa ani dupa si „masina timpului” nu era inventata inca. Refuzati deasemenea sa acceptati ca prezenta catorva evrei in masinaria de represiune comunista este pur accidentala: majoritari erau romanii si, alte nationalitati erau deasemenea reprezentate.

    Toti cei ca dvs. trebuie sa intealaga odata pentru totdeauna ca timpul nu mai are rabdare cu cei ca voi. Personal, astept cu nerabdare momentul in care cei ca dvs. vor raspunde in instanta pentru afirmatii precum in ecoul de mai sus, asa cum se intampla in prezent in orice tara civilizata cu cei care propaga negationismul, ultranationalismul, rasismul.

  • Petru Clej: (30-11-2011 la 06:02)

    De ce este, domnule Buzuloiu, discutabila istoria Holocaustului? Nu a existat lagarul mortii de la Bogdanovka, a carui supravietuitoare este Sonia Palty? Nu a fost Antonescu responsabil de moartea a peste un sfert de milion de evrei? Si ce legatura au crimele comunismului cu acest articol? Aveti cumva de gand sa va inscrieti intr-o licitatie cu cadavre? Nu aveti niciun vestigiu de decenta?

  • eva galambos: (30-11-2011 la 06:18)

    Într-o dezbatere, organizaţiile evreieşti din România au condamnat cu vehemenţă cartea lui Teşu Solomovici, scoţând în evidenţă impactul negativ al acesteia pentru evrei. Trimit pentru Acum articolul pe care l-am scris pentru Realitatea Evreiască despre această dezbatere, articol care va apărea în numărul din decembrie. Cred că e important să se ştie cât mai repede opinia evreilor din România. Am avut de gând să scriu separat despre carte după ce o voi termina (am ajuns la pagina 420 şi mai sunt încă 200 de pagini), nu ştiu dacă mai e cazul , să nu se considere că îi facem propagandă, în fond şi criticile pot fi folosite în PR.

  • Vlad Solomon: (30-11-2011 la 12:58)

    Primita prin mail [de la dl. Liviu Beris]:

    ASOCIATIA EVREILOR DIN ROMANIA
    VICTIME ALE HOLOCAUSTULUI
    AERVH
    Str. Vasile Adamache nr. 11, 030783 Bucureşti , sector 3 TEL/FAX: 0040213229554
    e-mail: aervh.ro@gmail.com
    Cod Fiscal 13022981

    Despre lucrarea “Mareşalul Ion Antonescu – O biografie”
    Autor: Teşu Solomovici

    Elemente de apreciat.

    • În lucrare este folosit un imens material bibliografic, deci înglobează o imensă cantitate de muncă.

    • Extrasele “in extenso” de la diferiţi autori sunt intercalate cu elemente de legătură reuşite care determină unitatea cărţii

    • Montajul de tip cinematografic şi stilul “ziaristic” folosit în tratarea subiectului, suscită interesul cititorului şi face accesibilă parcurgerea lucrării.

    Elemente de criticat.

    • Din numărul mare de autori folosiţi ca bibliografie, autorul acordă un spaţiu covârşitor “aplaudacilor” lui Ion Antonescu.

    • Stilul bombastic şi patriotard al “aplaudacilor” transformă personajul într-un erou de epopee, în care până şi crimele pe care le-a patronat sunt “floare la ureche”.

    • Scrisorile şi discursurile lui Ion Antonescu, redate “in extenso”, caracterizate prin acelaşi stil, sunt un permanent prilej de auto-victimizare şi de reliefare a nerecunoaşterii meritelor pe care are grijă să le scoată în relief. Citindu-le, am avut deseori impresia că citesc o “autobiografie”. El, permanentul persecutat ajunge, totuşi, în societatea în care se considera un neînţeles, şef al Marelui Stat Major şi Ministru al Apărării ….

    • “Autoaplaudacul” şi “aplaudacii” ocupă o parte covârşitoare din economia cărţii şi determină atmosfera de “erou” a personajului, care se transmite cititorului, în special celor mai puţin pregătiţi în acest domeniu. Şi aceştia sunt, poate, majoritatea.

    • Capitolele în care sunt prezentaţi Filderman, Şafran şi ceilalţi conducători al evreilor şi chiar şi remarcile pertinente ale autorului, în special în notele de subsol, nu mai reuşesc să echilibreze situaţia.

    • În ochii cititorului, criminalul nu mai este criminal ci erou. Cel care prin deciziile lui a determinat moartea a sute de mii de ostaşi români şi exterminarea a sute de mii de evrei, are parte de o “moarte tragică”.

    Cu ce am rămas după citirea cărţii.

    • Cu un gust amar!. Şi aceasta, pentru ponderile diferenţiate acordate surselor de informare şi omiterea altor surse de informare.

    • Autorul nu evidenţiază lipsa de orizont politic a generalului Ion Antonescu, care putea să evite intrarea în război a României prin acceptarea propunerilor germane de folosire a ostaşului român ca “soldat economic”, şi de redobânire, fără vărsare de sânge, a teritoriilor cedate către URSS. (documentul cel mai clar în acest sens, şi anume convorbirea lui Mihai Antonescu cu generalul Rottkirchen din 28 August 1942, este ignorat de autor).

    • Autorul uită să facă legătura dintre decizia de sistare a deportării evreilor luată în şedinţa de guvern din 13 Octombrie 1942 şi citatul pe care îl redă (la pag 525) din Gh Barbul, privind afirmaţia făcută de Ion Antonescu în toamna aceluiaşi an: “Germania a pierdut războiul. România să se străduiască să nu piardă războiul ei”. În faţa unui război care se profila pierdut, România se orienta spre o posibilă reconciliere cu SUA şi Marea Britanie, fapt care a determinat o schimbare de atitudine în politica internă. Aceasta explică „salvarea” evreilor şi nu “capriciile mareşalului”.

    • Atmosfera generală de prezentare este foarte bine evidenţiată de autor pe coperta cărţii: un conducător militar glorios, care a mers din victorie în victorie (în timp ce, în realitate, prin politica dusă de el, a dus ţara la dezastru).

    • Cu sau fără voia autorului, prin cuprinsul ei, cartea se încadrează în categoria celor scrise de “aplaudacii” lui Ion Antonescu. Este şi motivul pentru care, foarte probabil, va fi citită, citată şi folosită de “aplaudaci” şi de “candidaţii” la acest titlu, tocmai pentru că este scrisă de un autor evreu.
    • Iar efectele dăunătoare sunt greu de cuantificat, dar, cu siguranţă, ele vor exista.

    Precizare: acesta este un punct de vedere (al unui cititor mediu) şi nu o sentinţă.
    Şi, ca orice punct de vedere, el este supus discuţiei.

    Liviu Beris

  • meir2235: (30-11-2011 la 12:04)

    Vreau sa-mi ezprim multumiri lui Sonia Palty ca si-a dat demisia. unde un om ca Tesu Solomovici descrie astfel pe Ion Antonescu .un mare criminal de razboi.
    Acelas autor Tesu Solomovici a mai scris o carte despre Evreii si securitatea in doua volume si ii arata pe toti evrei din Romania ,care au fost in posturi de conducere..Bazindu-se pa asa ceva multi Romanii spun Evreii ne-au adus pe comunisti,nu armata Sovietica si eu sint vinovari.
    Antisemitismul Romanesc se bazeaza pe unu ca Tesu Solomovici asa cum Nemtii s-au bazat
    pe Capo in lagare,Nu este nici o diferenta intre el si Capo din ghetorile Nemtesti
    Unii Evreii ponegreaza pe Evreii mai rau decat toti antisemiti.Tesu face asa ceva numai ca sa castige bani de la Romanii antisemiti.Pacat de el ca nu intelege ca rau ne face noua.

  • Dimon Shahar: (30-11-2011 la 12:39)

    Protestul D-nei Palty, mai mult decat justificat, a fost orientat si catre gruparea condeierilor de limba romana din Israel, asociatie a unor persoane cu bune intentii, dar cu valoare creatoare discutabila.
    Si ca om si ca publicist, individul care a generat aceasta discutie este cunoscut si, pe buna dreptate, apreciat ca o licheluta nu intotdeauna ofensiva si nu intotdeauna acceptabila, care se manifesta undeva la periferia clanului.
    Nu e singurul.
    „Acceptat” ca un parazit care s-a aciuat cine stie cum, chiar atunci cand a devenit incomod, nimeni nu s-a invrednicit sa-l extirpe.
    Pacat ca abia acum, dupa ce-a aruncat c-o piatra-n balta, ne dam seama ca toti desteptii care s-ar mai incumenta sa-l puna la punct, n-au o pozitie de pe care sa reuseasca sa clarifice situatia si sa puna lucrurile la punct. In Romania de azi, unde ar fi fost cazul sa se ia o atitudine clara si ferma, nimeni nu reuseste, deocamdata, cu adevarat, sa proclame adevaruri istorice dureroase si nu numai cele referitoare la Holocaustul petrecut pe plaiurile Mioritei…

  • Alexandru Cesar: (30-11-2011 la 15:00)

    Sunt un cetăţean român ortodox, am prieteni foarte buni evrei, cetăţeni români, pot spune mai mulţi decât prietenii ortodoxi, am avut o soţie minunată evreică, am avut un profesor evreu, Martin Bercovici, de o valoare deosebită, am făcut parte din colectivul care i-a organizat realizarea unui bust la U.P.B şi am realizat o carte memorială a acestui mare profesor, am scos din naftalină lucrările marei pictoriţe LOLA SCHMIERER ROTH cu care s-au organizat două expoziţii retrospective la Bucureşti şi Galaţlaţi,etc.
    Am 81 de ani şi am trăit pe viu evenimentele din anii 1940-1944 şi locuind pe cale Rahovei am asistat pe viu la atrocităţile legionarilor. Bunicul meu era să fie omorât fiindcă a ascus două tinere evreice, locuinţa în care am locuit era să fie arsă. În acest cartier legionarii nu au reuşit decât să devasteze magazinele evreilor şi nu au putut omorâ niciun evreu fiindcă şi au fost izgoniţi de restul populaţiei (români, turci, greci, armeni etc).
    Toată populaţia României a răsuflat uşurată când au aflat că Antonescu a reuşit să infrângă revolta legionară.
    Îl felicit şi mulţumesc lui Teşu pentru obiectivitatea arătată.
    După inceperea războiului Antonescu a făcut CRIME DE RĂZBOI.
    Acuzarea lui numai pentru holocausul făcut este o micşorare a vinovăţiei. Eu îl acuz pe Antonescu şi pentru cei peste 600.000 de romnâni pierduţi în acest război. Pentru aceste fapte a primit o pedeapsă meritată.
    Pe comentatorii dinainte îi întreb dece nu aduc nicio acuzaţie legionarilor care sub conducerea lui Horia Sima au reuşit să fugă de Antonescu, au stat apoi intr-o casă de odihnă a lui Hitler iar la sfârşitul războiului au fugit din Germania invinsă şi au fost racolaţi ca luptători anticomunişti şi acuma li s-a permis să infiinţeze un nou partind care se declară că nu au fost şi nu sunt antisemiţi, sunt apărători ai bisericii ortodoxe române. Mai mult, în ultimul timp, s-a lasat, pe bună dreptate acuzaţia că în România a fost holocaus dar dece acestă acuzaţie este artribuită poporului român şi personal numai lui Antonescu şi nimic de crimele făcute sau manevrate de legionari. În acestă acţiune pot aduce o mare acuzaţie lui -Antonescu care a acceptat intrarea în armată a acestor leginori cu condiţia să lupte contra ruşilor.
    În încheiere vreau să mai descriu un eveniment istoric care se trece cu vedere. Carol II a fost un antilegionar foarte corect şi poporul român nu a fost şi nu este rasist. Gernmania hitleristă cu ajutorul partidelor politice(Maniu şi Brătianu)a forţat detronarea accestuia iar Antonescu a fost obligat să preia puterea fiindcă nici Maniu şi nici Brătianu nu au vrut să conducă România în situaţia critică în care se afla.
    În încheire vreau să-i mulţumesc lui Teşu pentru obiectivitatea celor scrise şi mai ales că a arătat şi meritele lui Antonescu din primul război mondial când România a devenit mare.

  • Ionel Schlesinger: (30-11-2011 la 17:36)

    Un ascultator intreaba: este adevarat ca Ceaikovsky a fost pederast?
    Radio Erevan raspunde: da, tovarasi, e adevarat, dar noi nu doar pentru aceasta il stimam”
    In luarile de pozitie privindu-l pe maresalul Antonescu, o parte din romani accentuiaza faptul ca acesta a fost un mare patriot. Patriotismul lui nu a fost negat nici de Majestatea Sa Regele Mihai, cu care am avut deosebita onoare si bucurie sa conversez in cateva randuri. Numai ca patriotismul maresalului includea si ideia curatirii Romaniei de evrei, iar masurile pe care le-a dispus acesta au avut urmarile cunoscute. Deci, daca pentru unii romani – neinformati sau neinteresati de efectele dezastruoase ale actiunilor acestuia asupra propriului popor – adularea acestuia este de inteles (si nu e treaba noastra sa criticam acest aspect), pentru un evreu, o asemenea abordare nu-i poate aduce respectivului decat dispret.
    Desigur, Solomovici, ca orice cetatean roman, e liber sa scrie ce si cum vrea, si sub acest aspect eu, ca evreu, sunt liber sa nu-i citesc opera.
    Dar, daca acelasi individ este secretar general al asociatiei scriitorilor evrei de limba romana din Israel, moralitatea sa este, eufemistic spus, indoielnica. Chiar daca, din convingere crede ca „a fost salvat” de maresalul Antonescu, din respect pentru zecile de mii de victime evreiesti ale aceluiasi „salvator de evrei” ar fi trebuit sa lase altuia misiunea de a-i aduce acestuia omagii.
    In contextul celor de mai sus, am tot respectul pontru pozitia doamnei Sonia Palty, si cred ca daca nu pleaca Solomovici din asociatie, ar trebui sa plece toti ceilalti.
    In alta ordine de idei: excelenta analiza a domnului Liviu Beris, el insusi „beneficiar” al persecutiilor din epoca Antonescu merita toate laudele. Si de aceasta data remarc extraordinara modestie, caracteristica oamenilor deosebiti, a domniei sale (il citez): „acesta este un punct de vedere (al unui cititor mediu) şi nu o sentinţă.
    Şi, ca orice punct de vedere, el este supus discuţiei”.

  • Ivan Lungu: (30-11-2011 la 18:49)

    Excelenta luare de pozitia a dlui. Ionel Scglesinger.
    Subscriu total la aceasta atitudine, mai ales privitor la membrii asociatiei.Ma alatur si opiniei dlui.beris: orice punct de vedere este supus discutiei (numai sa fie obiectiva ).

  • Petru Clej: (30-11-2011 la 19:29)

    Pentru negaționiștii Holocaustului – potențiali infractori penali – recomand aceste texte ale Soniei Palty:

    Holocaustul din Transnistria – o supraviețuitoare dă o replică negaționiștilor
    http://www.acum.tv/articol/8125/

    Nu avem voie să uităm
    http://www.acum.tv/articol/10976/

    Supraviețuitorii Holocaustului antonescian se destăinuie: Esther Golbelman (I)
    http://www.acum.tv/articol/16961/

    Iadul de la Bogdanovka – un Auschwitz antonescian
    http://www.acum.tv/articol/17087/

  • Petru Clej: (30-11-2011 la 19:36)

    Bibliografie suplimentară pentru nemernicii (scuzați eufemismul) negaționiști:

    “Șase tineri evrei au fost îngropați de vii în fața noastră” – inteviu cu Șabs Roif, supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria (I)
    http://www.acum.tv/articol/10523/
    “Am fost în groapa cu morți timp de o noapte” – interviu cu Șabs Roif, supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria (II)
    http://www.acum.tv/articol/10505/
    “Se neagă Holocaustul, se zice că ‘jidanii au născocit’. “- interviu cu Șabs Roif, supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria (III)
    http://www.acum.tv/articol/10604/
    Mărturii cutremurătoare despre calvarul din Transnistria, interviu cu Lida Burihovici-Havas (partea I-a)
    http://www.acum.tv/articol/18062/
    Mărturii cutremurătoare despre calvarul din Transnistria, interviu cu Lida Burihovici-Havas (partea II-a)
    http://www.acum.tv/articol/18373/
    Mărturii cutremurătoare despre calvarul din Transnistria, interviu cu Lida Burihovici Havas (partea III-a)
    http://www.acum.tv/articol/18664/
    Mărturii cutremurătoare despre calvarul din Transnistria, interviu cu Lida Burihovici Havas (ultima parte)
    http://www.acum.tv/articol/18895/
    Un evreu comunist deportat de Antonescu la Vapniarka se destăinuie
    http://www.acum.tv/articol/17000/

  • sorina: (1-12-2011 la 00:41)

    E bine venita aceasta polemica. Probabil ca trebuie invitate ambele parti sa reactioneze sau sa discute acest articol. Am un singur amendament legat de un comentariu neprofesional. Nu stiu cine e Vlad dar daca si-a dat demisia dintr-o asociatie si, mai pe urma a jignit pe toti cei care au primit statutul de permanent (ASOCIATIE afliata U.S. din Romania, nu e departe de esenta articolului , adica un evreu arunca cu pietre impotrica unor scriitori(„grafomani” fara sa-i enumere stigmatizindu-i pe toti), deci improscare cu noroi a celor care mai incearca se editeze carti aratind ororile HOLOCAUSTULUI, oamni batrini de peste 70 de ani, pentru ca el nu se simte bine acolo…Mai mult, poetul Shaul Carmel si Sonia Palti (o carte, EVREI TRECETI NISTRU, 4 EDITII) au lucrat deci impreuna…Iar poetul nu poate raspunde pentru ca a murit?
    Sorina M

    N.Red Total nesurprinzător, adresa de email dată de „sorina” e fictivă

    Sorry, we were unable to deliver your message to the following address.
    sorina_m@gmail.com
    Remote host said: 550 5.1.1 http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6596 dx7si7406974bkb.77 [RCPT_TO]

  • Florentina: (1-12-2011 la 06:30)

    Ce stie Tesu afara de dorinta de a se face prieten cu antesemitzii de romani si a face bani cred ca l-ar vinde si pe taica-sau.Un tip violent si anti talent care mai mult este in Romania decat in Israel.Cum a ajuns tipul scritor doar vindea bilete la spectacole aduse din Romania???

  • Florin Stan: (1-12-2011 la 08:13)

    Doar doua lucruri… In primul rand, tot respectul supravietuitorilor marturisitori. Doamna Sonia Palty este un exemplu de verticalitate, un reper moral al abordarilor privind acei ani, prin ceea ce a scris, a sustinut si sustine… In al doilea rand, consider ca trebuie, odata pt totdeauna, sa se faca diferenta intre istoricul care studiaza tema si care este un cercetator profesionist si avizat si simpli autori, mai mult sau mai putin pasionati, dar in orice caz amatori in abordarile istorice. Exemple deosebite pot fi dl Tesu Solomovici sau scriitorul Paul Goma. In plus o remarca personala: nu oricine poate aborda o tema precum ceea luata in dezbatere aici. Pe langa profesionalismul specific cercetatorului veritabil, este necesara o metoda de cercetare specifica, o anumita maturitate a celui care abordeaza subiectul in cauza si evident buna credinta. Vorba veche dupa care ,,mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevarul” trebuie sa urmareasca orice voce demna…
    http://www.resurseculturale.ro/site/?q=node/112

  • Petru Clej: (1-12-2011 la 08:28)

    Domnule Florin Stan, trebuie sa recunosc ca n-am inteles nimic din comentariul dumneavoastra. Cine sunt „amatorii” in cazul de fata? Si care este adevarul istoric in acelasi caz?

  • Florin Stan: (1-12-2011 la 08:47)

    Sigur, se poate vb destul de mult si nu este locul aici. Pe scurt, amatorii in cazul studierii temei situatiei evreilor in anii razboiului sunt cei care emit pretentii de cercetatori si istorici, dar nu recurg la cercetari arhivistice, nici la marturiile de epoca sau ulterioare, nici la achizitiile bibliografice anterioare, realizand ,,niste carti” de cele mai multe ori derizorii. Da, cunoastem si vba aceea dupa care ,,cartile din carti se scriu”, dar nu in cazul de fata. Sintetizand prin cateva nume, amatorii abordarilor temei de fata sunt: Tesu Solomovici, Paul Goma, Virgil Gheorghiu, Ion Coja, Sergiu Nazaria si altii.
    Adevarul istoric este cel recunoscut ,,de catre toti cercetorii de buna credinta”, cum se subliniaza in ,,Raportul Final” Wiesel…
    Cu respect pentru tot ceea ce faceti.

  • Petru Clej: (1-12-2011 la 09:16)

    Vă mulțumesc pentru precizare, domnule Stan.

  • Nicky a lui Vicky,SUA.: (1-12-2011 la 10:06)

    Pentru Florentina.
    Buna ziua.Nu numai vanzator de bilete.In pauze venea cu o sacose plina cu salam de Sibiu si casete prost imprimate cu vocea lui Florin Piersic ,ce inacerca sa le speculeze in stil propriu.Dupa „revolutzie” si-a extins fara pic de jena afacerile in Romania,inclusiv o editura proprie.Sa fie sanatos,dar sa ramana in afacerile lui acolo dar sa nu faca de rusine pe cei ramasi in Israel ,cu amarele lor amintiri ale Holocaustului.

  • yanada: (1-12-2011 la 10:15)

    perfect de acord cu florina,care a sintetitizat fara pretentii literare,atat valoarea profesionala cat si personala a lui solomovici,cunoscut nu numai ca vanzator de bilete la spectacolele de calitate mediocra sosite din romania,ci si ca vanzator de salamuri de sibiu si vinuri,in acelasi context.
    daca o asemenea persoana incompetenta poate apartine uniunii scriitorilor fie si din tombuktu,de ce sa ne miram ca nati meir a ajuns in parlamentul romaniei?
    sus numitii nu sant singurii evrei care-si detesta apartenenta si care ofera toate motivele de-a fi detestati

  • virgil ciuca: (2-12-2011 la 08:44)

    Pentru Dl Feldman….

    personal nu cred ca exista evrei de „origine romana” ci evrei originari din Romania” altfe nu ar mai fi evrei! tot asa cum nu pot fi romani de origine evreiasca sau romani de origine israeliana sau romani de origine americana! ci sunt romani originari din nu stiu ce tara a lumii, inclusiv din Israel

    De retinut ca totusi Domnul Tesu Solomovici a avut acces la „documente” la care un cercetator de „origine romana” ar fi ajuns forte foarte greu! Gresec cumva?

    Este bine ca in analizele „antiromanesti” sa se tina cont si de necazurile aduse poporului roman de grupuri minoritare care ne-au fost impuse! fie de marile puteri fie de „evenimente nefiresti”! cititi si pe Eminescu ca oricum el nu era antisemit si nici legionar..

    Oare de ce evreii din teritoriile de rasarit ale Romaniei luptau „de buna voie si nesiliti de nimeni” impotriva poporului roman! ei nu au comis crime impotriva romanilor!

    Sper ca se va da si o lege prin care sa fie condamnat si „antiromanisnmul” indiferent de originea autorilor…

    Se uita ca locotenentul Ion Antonescu a tras cu tunurile in 1907 impotriva taranilor romani ca sa apere interesele unor arendasi straini printre care si evrei!

    da pentru asta il pot condamna si eu pe Antonescu dar nu pentru ca a ordonat „Romani treceti Prutul…” pentru ca Basarabia si Bucovina trebuiau sa fie reunite cu tara!
    de ce sunt si acum destui minoritari si nu neaparat rusi sau ucraineni care continua sa ne puna bete in roate in tentativa de Reintregire a Romaniei?!

    Si asa precum Romania si-a deschis de voie de nevoie portile pentru minoritarii nedoriti in alte parti de lume ar fi bine sa procedeze acum si israelul la fel fie cu romani, fie cu arabi fie cu africanii sau indienii care cauta o viata mai buna!

    Virgil Ciuca

  • Petru Clej: (2-12-2011 la 16:42)

    personal nu cred ca exista evrei de “origine romana” ci evrei originari din Romania” altfe nu ar mai fi evrei! tot asa cum nu pot fi romani de origine evreiasca sau romani de origine israeliana sau romani de origine americana! ci sunt romani originari din nu stiu ce tara a lumii, inclusiv din Israel

    Domnule Ciucă, în România Mare, de care faceți mare cauză pe forumul plin de ultranaționaliști, legionaroizi și fascistoizi pe care-l freventați, erau evrei de limbă română, de limbă maghiară, de limbă germană, de limbă rusă, etc, care erau foarte diferiți unii de alții, chiar dacă erau originari din România.

    De retinut ca totusi Domnul Tesu Solomovici a avut acces la “documente” la care un cercetator de “origine romana” ar fi ajuns forte foarte greu! Gresec cumva?

    Greșit. Raportul Comisiei Wiesel, alcătuită și din cercetători din Israel, este întocmit cu precădere din documente din arhivele de stat ale României, docuemnte la care nu știu dacă propagandistul antonescian Teșu Solomovici a avut acces (sau a vrut să aibă acces).

    Este bine ca in analizele “antiromanesti” sa se tina cont si de necazurile aduse poporului roman de grupuri minoritare care ne-au fost impuse! fie de marile puteri fie de “evenimente nefiresti”! cititi si pe Eminescu ca oricum el nu era antisemit si nici legionar..

    Domnule Ciucă, de la Eminescu până azi a avut loc Holocaustul. Ce era acceptabil pe vremea lui Eminescu – discriminarea și incitarea la ură etno-rasială și religioasă – a devenit azi delict penal.

    Oare de ce evreii din teritoriile de rasarit ale Romaniei luptau “de buna voie si nesiliti de nimeni” impotriva poporului roman! ei nu au comis crime impotriva romanilor!

    Care evrei? Sutele de mii care trăiau acolo? Femei, copii, bătrâni, deportați și nimiciți la ordinul lui Antonescu? Chiar nu aveți curiozitatea să citiți articolele recomandate, scrise de Sonia Palty, supraviețuitoare a lagărului morții de la Bogdanovka, aflat sub autoritatea bestiilor antonesciene Modest Isopescu și Aristide Pădure?


    Sper ca se va da si o lege prin care sa fie condamnat si “antiromanisnmul” indiferent de originea autorilor…

    „Se va da o lege”? Există o lege care pedepsește incitarea la ură interetnică așa cum faceți dumneavoastră, după cum legea 107/2006 incriminează negarea Holocaustului și apologia persoanelor condamnate pentru crime împotriva umanității, de pildă Ion Antonescu.

    Se uita ca locotenentul Ion Antonescu a tras cu tunurile in 1907 impotriva taranilor romani ca sa apere interesele unor arendasi straini printre care si evrei!

    da pentru asta il pot condamna si eu pe Antonescu dar nu pentru ca a ordonat “Romani treceti Prutul…” pentru ca Basarabia si Bucovina trebuiau sa fie reunite cu tara!

    Nu. Antonescu a fost condamnat pentru crime împotriva omenirii, sentință confirmată în 2007 de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

    de ce sunt si acum destui minoritari si nu neaparat rusi sau ucraineni care continua sa ne puna bete in roate in tentativa de Reintregire a Romaniei?!

    Întrebare năroadă a unui iredentist care luptă pentru un țel iluzoriu. România are un tratat bilateral de recunoaștere a frontierelor cu Ucraina, iar Republica Moldova este un stat independent căruia nu-i decid soarta o mână de fascistoizi. În plus, ca țară membră a Uniunii Europene, România are obligații față de această uniune și nu-și poate permite aventuri expansioniste.

    Si asa precum Romania si-a deschis de voie de nevoie portile pentru minoritarii nedoriti in alte parti de lume ar fi bine sa procedeze acum si israelul la fel fie cu romani, fie cu arabi fie cu africanii sau indienii care cauta o viata mai buna!

    Off-topic, din partea unui antisemit, xenofob și rasist.

  • Observator: (2-12-2011 la 18:47)

    Au existat intotdeauna unii lingai – platiti sau nu – care indeamna, – voit sau nu – la defetism… De cand e lumea lume, fiecare tara isi cauta ani, decenii, uneori secole, unirea fratilor de sange,reintregirea teritoriala, fie ea Franta, Grecia, Polonia sau Republica Togo. Asta e-n sangele nostru al tuturor, al intregei omeniri, pentru particica de pamant harazita de bunul Dumnezeu.
    Nici Dvs, si nimeni pe aceasta lume nu poate arunca anatema asupra celor ce incearca prin vointa sau chiar prin mijloacele limitate ce le au la dispozitie sa contribuie la implinirea celui mai scump ideal al neamului, reintregirea Patriei.
    Mai mult, aceasta hotarare de a-si vedea patria reintregita se transmite fara vorbe si fara sfaturi, ci prin sange, mostenitorilor.
    Asa s-a faurit Romania Mare la 1918.
    Din pacate, armata sovietica „eliberatoare”, ne-a „eliberat” si de fratii nostrii de sange din cealalta Moldova, sfartecand astfel pamantul sfant al Tarii.
    De aceea, este cum nu se poate mai firesc, este lasat de Bunul Dumnezeu, ca atunci cand vor exista conditii prielnice, Romania sa doreasca reintregirean Tarii cu pamanturile lasate mostenire de la Stefan ci ceilalti domnitori romani, imediat ce aceasta va fi posibil.
    Este simplu si firesc sa fie asa: copiii nostrii, copiii copiilor nostrii nu vor avea liniste fara implinirea acestui ideal de unirea poporului roman si reintregirea tarii intr-o singura patrie.
    Si aceasta e valabil pentru orice natiune de pa fatza pamantului, fie ea greaca, albaneza, franceza sau malgashe.
    Este ca sa zic asa, normal. Anormali sunt cei ce vor sa se puna de-a-curmezisul istoriei.

  • Petru Clej: (3-12-2011 la 03:22)

    „Observator”, alias ND Rusu, se lansează în tradiționalelel-i tirade patriotarde, care n-au nicio legătură cu acest articol, scris de o supraviețuitoare a lagărului morții de la Bogdanovka, unde la ordinul criminalului genocidar Ion Antonescu au fost uciși zeci de mii de evrei.

  • Motek: (3-12-2011 la 20:05)

    Da!!!!Era si timpul ca cineva sa ”puna piciorul in prag” si sa apere memoria celor care au suferit de pe urma unui criminal precum Antonescu.Tesu Solomovici trebuie exclus din societate atata timp cat se incapataneze sa nege existenta unui Holocaust in Romania.

  • Tesu: (4-12-2011 la 04:40)

    Doamna Sonia Palti, am fost surprins de replica oarba semnata de tine in legatura cu cartea mea ,,Maresalul Ion Antonescu. O biografie”. Spun oarba pentru ca nu ai citit cartea, nu stii cum e construita, nu-i cunosti demersul si nici concluziile. Cartea nu am scris-o pentru supravietuitorii Holocaustului, eu intzeleg ca un om ca tine care a trait in iadul de la Bogdanovka nu poate avea decat ura si dispret pentru Antonescu. Autorul, chiar daca nu a fost la Bogdanovka, a cunoscut viata sub deciziile opresive ale maresalului Ion Antonescu si are acelas dispret oentru acesta ca si Sonia Palti. Eu nu am scris un tratat sec de istorie, ci o biografie, care e altceva. Asa ca in prima parte a acrtii e prezentat militarul Ion Antonescu, care nu se manifesta ca un mincator de evrei. Dupa ce ajunge la putere, la 6 septembrie 1940, are loc o schimbare de 180 de grade, antisemitismul lui Antonescu frizeaza nebunia. In nicio alta carte despre Antonescu scrisa de un romin, nu se vorbeste atit de mult despre ororile antievreiesti ale maresalului. Mii de cititori romani iau astfel cunostinta astfel pentru prima oara de un maresal Ion Antonescu-criminal de razboi. Nicaieri in carte nu se vorbeste ca noi evreii i-am purta recunostinta maresalului pentru ca ne-a salvat viata. Spun insa ca INTR-UN FEL la 13 octombrie 1942. spunand NU lui Eichmann care pregatea deportarea tuturor evreilor din Romania eu si familia mea si aproape toata evreimea-romana din Vechiul Regat am ramas in viata. Daca vei citi cartea, vei vedea singura toate acestea, in plus si faptul ca eu cu maresalul Ion Antonescu nu pot face pace niciodata. Pentru ca niciodata nu va fi pace intre evrei si Antonescu, nici maresalul nu si-a dorit-o, cu atit mai putin noi evreii.
    Imi pare rau Sonia, ca din nou te-ai grabit sa ridici securea si sa lovesti in mine pentru vini imaginare Tesu Solomovici

  • Petru Clej: (4-12-2011 la 05:47)

    Domnule Solomovici, istorici ca Radu Ioanid sau Jean Ancel, sau supravietuitori ca Sonia Palty, Miriam Korber Bercovici, Esther Golbelman, Shabs Roif, Felicia Carmelly-Steigamn, care au descris ororile comise la ordinul lui Antonescu mult inaintea dumneavoastra nu sunt tot atat de romani ca si dumneavoastra? Si daca Antonescu s-a razgandit in toamna lui 1ui 1942 si nu a mai acceptat deportarea in masa la Belzec a evreilor din vechiul Regat si sudul Transilvaniei asta inseamna ca nu tot el a decis initial deportarea lor? Va simtiti mandru ca ati promovat din postura de evreu simpatizat de ultra-nationalisti, antisemiti si negationist in aceea de erou al lor? Eu v-am mai spus, domnule Solomovici ca la capitolul etica stati prost (ati publicat in revista dumneavoastra un pamflet calomnios la adresa lui Vlad Solomon), dar puteti sa contati poe revista ACUM care va va combate cu consecventa si vigoare. Nu e suficient sa va modulati limbajul (pentru nationalistii romani carora vreti sa le faceti pe plac aveti alt limbaj) – Sonia Palty v-a dat o replica binemeritata si veti mai primi si altele. In curand veti ajunge un Ion Coja israelian.

    PS Liviu Beris a facut o cronica devastatoare a cartii dumneavoastra. Pentru mine cuvantul sau e de ajuns. Iar un membru al comisiei care a intocmit Raportul Wiesel acum sapte ani – in comisie nu erau romani, domnule Solomovici? – mi-a spus: „Nu am luat cartea lui Tesu si nici nu as lua-o, pentru ca as finanta un impostor”.

  • Vlad Solomon: (4-12-2011 la 07:14)

    Tesu, aparitia ta la TV, in Romania, se sustine prin ea insasi. Cartea ta, pe care am de gind sa o citesc, FARA A O CUMPARA, a fost analizata de Liviu Beris. Nu e un secret ca figura lui Antonescu te fascineaza. Daca scrii o biogrfie, te erijezi in istoric, in cazul Antonescu. Nu incerca sa desprinzi aceasta carte de „evolutia” ta, in Romania, ca jurnalist care a publicat nu o data articole ambivalente, de multe ori neinformate, la Ziua. Ti le-am semnalat de citeva ori, dar nu ai invatat lectia.

    Cind scrii o biografie, primul considerent trebuie sa fie incercarea de a te desprinde de „bafta” pe care a avut-o familia ta, admitind realitatea, ca Antonescu a fost un criminal de razboi cumplit. Nu veni cu noua teorie ca „frizeaza nebunia”. E prea simplu. Stii bine ca vorbesti pe doua voci, una pentru evreii israelieni care te critica, alta pentru nationalistii antisemiti din Romania, sau pentru cei ce il admira pe criminalul Antonescu. Iar pe criticii tai, ai o metoda speciala de a-i imbuna – le acorzi un asa-zis premiu, o diploma din partea unei asociatii culturale existenta doar pe hirtie, care de fapt e tot Tesu.

    In privinta scrisorii Soniei, eu am trimis-o la Acum, ca de altfel si reactia lui Beris. Parerea mea e ca Sonia a facut un gest de respectat, nu e prima oara cind reactioneaza la scrierile tale, ai mai primit scrisori deschise din partea ei, pe aceeasi tema. Gestul ei mi se pare insa tadiv, adevarat, mai bine mai tirziu decit niciodata, dar cred ca ar trebui, macar dintr-o igiena minima, sa-ti dai tu demisia din asociatia scriitorilor isr. de limba romana. Nu ca ar reprezenta ceva aceasta asociatie, stii bine ca au fost cooptati „oameni nevinovati”, doar sa ingroase rindurile.

    Faptul ca aceasta asociatie te-a ales pe tine, dupa articolele penibile din Ziua, ca secretar general, dovedeste doar cit valoreaza aceasta asociatie si lipsa de demnitate a membreilor care te-au votat, sau a celor care nu au demisionat iomediat dupa alegerea ta.

    Pe tine nu te acuz, esti ” evreul de serviciu” care slujeste ca frunza de vitza antisemitilor si probabil ca nu-ti dispalace aceasta pozitie, atita timp cit asta iti aduce noi cititori si noi incasari.

  • dr.r.neumann: (4-12-2011 la 10:48)

    reactiile negative la”maresalul ion antonescu o biografie”sunt neintemeiate deoarece pornesc dela o concluzie falsa;n-am citit cartea cum dred ca n-au citit-o nici ceilalti comentatori fiindca a aparut in urma cu numai 2-3 saptamani;dar am citit cum probabil au citit si alti comentatori cele scrise de tesu solomovici in „maximum”nr.9(interviul la tv cu ion cristoiu)si deasemeni am mai citit o carte aparuta inca in 2004 la hasefer,scrisa de dr(in istorie)iacoob geler-nascut in romania-conferentiar la bar ilan si intitulata”rezistenta spirituala a evreilor romani in timpul holocaustului”.t.s scrie despre o transnistrie transformata intr-un cimitir vast ptr.evreii deportati din basarabia si bucovina si tiganii din romania;deci nu-l disculpa ,il prezinta ca o personalitate contradictorie in afirmatii si acctiuni;an fost surprins sa constat ca aceleasi caracteristici rezulta si din cartea amintita,desi nu este o biografie ci o compilatie de fapte si documente;in concluzie adevarul trebue stabilit de catre istorici nu de catre publicul larg baza fiind documentele si nu emotiile;dela aceste comentarii si pana la o lege de tip gayssot nu este o distanta mare si desi in final a fost aprobata a avut opozitia mai tuturor istoricilor francezi si a unor personalitati ca jacques chirac si francois fillon.

  • Petru Clej: (4-12-2011 la 10:56)

    Domnule Neumann, în România există încă din 2004 Raportul Comisiei Wiesel (compusă din istorici din România, Israel, Germania, Statele Unite și Canada) http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel, acceptat oficial de către România, precum și Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată prin legea 107/2006, prin care sunt incriminate negarea Holocaustului și cultul unor persoane ca Ion Antonescu, condamnate pentru crime împotriva omenirii. Deci, nu știu la ce vă referiți

  • dr.r.neumann: (4-12-2011 la 11:45)

    Dle Clej,
    ma refer la o lege de tip Gayssot in Israel unde traesc si de unde provin cele mai multe din comentariile de mai sus.

  • Andrea Ghita: (4-12-2011 la 13:49)

    L-am auzit pe T.S. laudandu-se la televizor ca este primul care ar fi scris o biografie a lui Ion Antonescu, pentru ca dupa primul razboi mondial generalul era rau vazut de suveran, iar dupa ce a ajuns la putere nu ar fi dorit – din modestie – sa i se scrie biografia; mai apoi in regimul comunist biografia maresalului era o tema tabu. Dl. T.S. arata, plin de importanta, ca – iata – biografia maresalului a fost scrisa, in sfarsit, de un evreu, subliniind ca un evreu a scris biografia celui mai mare ne-iubitor de evrei din Romania. Ma intreb ce ratiune l-a determinat sa abordeze acest subiect evitat atat de mult timp de alti autori? Cred ca am gasit raspunsul corect: PENTRU CA SE VINDE (atat la propriu cat si la figurat)

  • Petru Clej: (4-12-2011 la 15:18)

    Păi domnule Neumann, tot nu văd ce legătură are Israelul, cartea lui Teșu Solomovici s-a publicat în România.

  • dr.r.neumann: (6-12-2011 la 03:50)

    Cartea lui T S s-a publicat in Romania(probabil din motive economice-financiare)dar autorul este cetatean israelian iar cartea este oferita spre vanzare si in Israel.

  • dr.r.neumann: (6-12-2011 la 04:23)

    Dle „Motek”,
    indicati va rog pagina sau capitolul in care T S neaga holocaustul;in legatura cu propunerea dv de excluderea lui din societatea evreiasca(herem)amintiti-va de cazurile Uriel D’Acosta si Spinoza compromitatoare pentru iudaism

  • Rodica Grindea: (6-12-2011 la 17:00)

    Nu știu dacă am fost printre primii care s-o felicite pe Sonia Palty pentru lecția de demnitate oferită mai multor foști și actuali compatrioți ai noștri, dar felicitările mele au fost din tot sufletul. De fapt, încă nu m-am decis, dar înclin spre concretizarea deciziei de a o imita, cu toate că nu sunt atât de „necruțătoare” ca și Vlad Solomon, în considerațiile sale privitoare la ce-a devenit astăzi asociația scriitorilor din Israel. Mai sunt încă destui membri de valoare, de-ar fi să aleg la întîmplare doar câteva nume, precum Carol Feldman, Magdalena Brătescu, Francisca Stoleru și Madeleine Davidson în proză, Eran Sela, Andrei Fishoff, Maria Găitan-Mozes și Bianca Marcovici în poezie, sau Andrei Strihan și Zoltan Terner în critică literară și eseistică. Repet, nu pot cita chiar toate numele (căci mai sunt multe altele), le-am ales doar pe cele care mi-au venit în minte în câteva secunde, iar eu nici nu mă consider în măsură să „dau note de trecere” cutărui sau cutărui confrate din asociație. Un lucru știu însă cu certitudine, că ideea de a include în asociație o serie de persoane care nu corespund criteriului valorii literar-artistice a primirii lor în asociație (și aici, prefer să nu dau nume), îi aparține – țineți-vă bine, tot lui Teșu Solomovici. Care acum, ajuns în conducerea asociației, ține nu știu de ce să demonstreze unde duce diletantismul nu numai în literatură, dar și în (pretinsa) cercetare istorică. Q.e.d

  • Vlad Solomon: (7-12-2011 la 04:23)

    Rodica,

    Ai reusit, cu mari eforturi, sa citezi 10 persoane din acea asociatie a chitului. Eu as reduce numarul la jumatate, deci la vreo 5, din cei citeva zeci inscrisi sau candidati. Desigur, e opinia mea si poate fi combatuta prin imensul nr de carti pe care fiecare le publica pe proprii lui bani. Asta poate sa o faca si vecina de vis-a-vis. Nefiindu-mi colegi (nu uita ca eu am demisionat in 2000, practic nu mai paseam pe acolo din 94-95), nu simt nici nevoia sa ascund adevarul. Dar, deja in perioada in care Saul Carmel facea ce voia, fusesera adaugati citiva, ca sa fie nr mai mare, chiar daca scriau compuneri de liceu sau articolase de gazeta de perete. Tesu a vrut sa umfle si mai mult, pt a indeplini nu stiu ce numar pt a deveni filiala, sau anexa a Uniuni Scriitorilor din Romania, sa arate dincolo de Mediterana ca pastoreste o turma consistenta, ca sa-si creasca legitimitatea, in ochii acelorasi pe care vrea sa-i farmece cu scrierile sale „polivalente” care sa impace si capra, si varza.

    Repet, gestul Soniei e de laudat, dar e tardiv (Tesu si-a dat arama pe fata de multe ori). Si am un presentiment ca nu va fi urmat de alti membri. Nu mai stiu daca tu esti membru sau nu, daca esti, presupun, in virtutea celor scrise aici, ca iti vei da si tu demisia, din coerenta de principii, daca nu, presupun ca nu vei accepta sa aderi la asociatia chitului.

    Inteeaba-te cum se face ca Tesu a fost ales secretar general. Eu presupun motivul, tu poate il stii, daca il stii, tine-ne la curent, nu pastra acest „secret”.

    Inca ceva, nu vad, intre cei enumerati de tine, numele presedintelui, G. Mosari. Sa fie dintr-o scapare, sau pt ca l-ar fi sprijinit pe Tesu, sau pt ca nu-l apreciezi ca condeier?

    In Romania ( cu toata problematica post decembrista), un Uricaru a fost nevoit sa-si dea demisia, pt ca s-a dezvaluit o colaborare cu securitatea. Desi exista si criterii diferite de consumul de hirtie si nr de carti editate la metru.

  • solovastru: (7-12-2011 la 08:05)

    Petru Clej@ iar Republica Moldova este un stat independent căruia nu-i decid soarta o mână de fascistoizi

    La care fascistoizi va referiti domnule clej ? LA adunatura aceea de rusofoni sovini si anti-semiti care au vandalizat torta evreieasca din centrul Chisinaului , condusi de preotul Anatol Cibric preot din Mitropolia moldovei ,structura introdusa de catre autoritatile staliniste si sustinuta in continuare de autoritatile mai mult sau mai putin canonice rusesti? Adunatura respectiva de antisemiti rusofoni era formata din babe bigote , oameni de la tara naivi manipulati de preotul Cibric. insa e interesant ce pancarte afisau ei si ce sloganuri strigau plini de entuziasm . Erau citate in romana din Eminescu chiar , citate gen ” Ortodoxia este mama poporului roman” Citate menite sa arate opiniei publice cat de anti-semiti sint romanii basarabeni .Cum comentati genul asta de incidente care sint tot mai des orchestrate in Basarabia ?

  • Petru Clej: (7-12-2011 la 10:18)

    Domnule Solovăstru, e foarte simplu, mă refer la fascistoizii de pe un forum care chipurile are ca temă Unirea României cu Republica Moldova. Cât privește antisemitismul, e ste la fel de zgustător la indivizii pe care-i pomeniți, ca și la unioniști precum Anatol Petrencu, nu există antisemitism „bun” și antisemitism „rău”. Dar eu v-aș ruga să nu mai creați diversiuni, că nu despre asta e vorba în articol.

    PS Mitropolia Moldovei a fost introdusă nu de autoritățile staliniste, ci de cele țariste după 1812, când nu exista o țară numită România. Ciudat este faptul că deși ortodoxia este organizată pe criterii autocefale naționale, Republica Moldova este singurul stat majoritar ortodox care nu are o astfel de Biserică, ci două ale altor state: Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove – parte componentă a Bisericii Ortodoxe Ruse – și Mitropolia Basarabiei – parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române.

  • Rodica Grindea: (7-12-2011 la 11:02)

    Vlad dragă,

    În primul rînd, mai citește rogu-te o dată, comentariul meu privitor la asociație, căci de două-trei ori insist că numele citate de mine mi-au venit în minte în primele secunde după citirea comentariului tău. Poate n-am insistat destul spunînd că nu mă consider în măsură să dau cuiva „note de trecere”, uite, încerc să fiu mai explicită: desigur, primele nume alese de mine la întîmplare ar putea avea o doză de subiectivism, sunt colegi pe care îi apreciez în mod deosebit, dar asta nu vrea să spună că nu am aprecieri și pentru mulți alții. Nu am citat-o, de exemplu, chiar pe Sonia, ale cărei cărți mi-au produs atît o puternică emoție, dar au și avut asupra mea un impact intelectual-cognitiv puternic. Sau poate că pentru mine ea înseamnă foarte mult ca om, și inconștient, am ținut s-o păstrez… numai pentru mine!
    Au fost în asociație mult mai multe condeie de valoare, dar din nefericire, au ales… să se mute cu locuința pe la Holon, pe la Hayarkon, pe la Tzur Shalom, etc. (pentru cei din România, care citesc aceste rânduri, e vorba de cunoscute cimitire din Irael).
    Cât despre Shaul, lasă-l rogu-te, să odihnească în pace. Nu știu câți „nechemați” a adus el în asociație, nu știu – sau mai știu – că a avut și el cusururile sale, fiindcă nimeni nu-i perfect, dar un lucru i-l recunoaște toată lumea: cât a fost președinte al Asociației, sau secretar, ani de-a rândul, criteriul valorii l-a făcut să se opună cât i-a stat în putință pătrunderii unor nechemați, sau a unor veleitari cu o prea bună părere despre ei înșiși. Dacă s-au mai strecurat, nu Shaul i-a adus, ci a acceptat la unele presiuni. Iar către sfârșitul vieții sale, z”l, știu cu siguranță, că n-a mai avut putere să se războiască cu nimeni în această privință.
    Cât despre pătrunderea lui Teșu în asociație, oricine ar putea spune cât m-am opus, și nu numai eu, dar și regretatul meu Felix.
    Desigur, i s-a relatat asta și când a venit la redacție, mi-a spus că va încerca să facă totul ca eu să fiu… dată afară. Nu pot reda aici replica mea de-atunci, fiindcă mă consider totuși o Madame Sans-Gêne cu bun simț! Și cu asta, îți propun să încheiem aici discuția despre Asociație, fiindcă locul în care notez aceste lucruri este totuși unul pe care-l respect, nu radio-șanț! Dacă vrei și alte amănunte, prefer s-o facem într-o convorbire particulară, am și Internet, am și telefon, așa că…

  • Vlad Solomon: (7-12-2011 la 11:51)

    Rodica,

    Scuza-ma, dar dialogam public.Eu nu mai sint in acea asociatie a chitului de multi ani si stii bine ca am plecat din cauza lui Saul Carmel, care, daca a mai trait multi ani, a fost datorita tatalui meu, pe care l-a improscat cu noroi dupa aia, folosindu-se, intre altele, chiar si de Sonia. Cu regrete, nu accept acel „De mortui nihil sine bene”, pt ca el a fost principalul vinovat de ce s-a intimplat in asociatie, inclusiv primirea non-valorilor, pt a-l sustine pe el.

    Nu am pastrat secret ca a vrut sa ma mituiasca cu Premiul Zion ca sa-l sustin. De altfel si Tesu, dupa ce mi-a furat si publicat un articol, a tatonat daca poate sa ma imbuneze cu o diploma. Eu nu duc insa trena nimanui, niciodata, ai o redactoare sefa care iti poate confirma asta.

    Revin- Referirea mea e la ce inseamna asociatia aia ACUM, nu ce era in anii 70. Majoritatea celor de valoare au murit.
    Unii dintre ei au fost vinovati de ascensiunea lui Saul, si chiar a lui Tesu, care le gidila Ego-ul, sau ii „premia”.

    Acum – iar, esti membra in acea asociatie si apreciezi gestul tardiv al Soniei. de ce nu ii urmezi exemplul, daca consideri ca a dat exemplu de demnitate? Nu i-ai citat numele pt ca si-a dat demisia. Vrei sa ti-i iau la rind pe cei ramasi sa ii pieptan, unul cite unul? Majoritatea scriu penibil, unii nici nu stiu ca lumea limba romana, nu pt ca au venit de mici aici, ci pt ca nu o stapineau niciodata. Poate, cu greu, vei gasi 10 acceptabili, nici cit o echipa de fotbal.

    Ca nu mi-ai raspuns relativ la Mosari (valoarea luii literara), e alegerea ta. Oare el nu e de vina deloc ca Tesu a luat haturile in mina? Cine il sprijina in existenta unei asociatii culturale ad-hoc, care acorda diplome de „Omul anului” in Romania si Israel. Rid si curcile.

    Daca ai energie dar nu vei sa demisionezi, incepe o campanie in cadrul asociatiei, pt demiterea lui Tesu din functie. Ca simplu membru, merita la fel ca altii, care compileaza sau scriu poezii de genul „foaie verde frunza, nu e pasare ca porcul”.. Orice nostalgic, azi, scrie amintiri, e normal, dar dupa aia devine membru intr-o asociatie de circ. Unii semneaza sau se auto-intituleaza- poeta XY. Grotesc.

    Problema devine penibila in clipa in care multi fug dupa o recunoastere in Romania, platesc bani grei sa fie publicati, li se scriu prefate de circumstanta, nu li se ditribuie cartea in mod corespunzator, ramin cu ea in baie si o propun spre cumparare in reclame, in presa de limba romana periferica de azi. Si citi ii citesc?

    Concluzia mea- vor sa faca impresie, asupra oamenilor, de aici sau din Romania. Sint convins ca nu imi vei contesta dreptul la opinie, dar „nota de trecere” ar trebui sa includa si dibacia- nu spun talentul, as exagera- de a scrie, dar si caracterul. Altfel ramine un grup de oameni care alimeteaza o situatie groteasca, in care se complac.

    Astept sa-mi spui ca am exagerat, sau am mintit in ceva din cele scrise mai sus.

  • Rodica Grindea: (7-12-2011 la 14:15)

    Vlad,
    Observ că acest dialog, cum îi spui tu, deviază de la tema căreia îi este rezervat acest spațiu, poate de aceea am și propus o discuție… de la un capăt la altul al firului telefonic. Tu scrii că te-ai retras din asociație încă din 2000. Așa că multe lucruri, poate că le știi, poate că nu. Dar repet, îți propun să mi spălăm rufele murdare în public!
    N-am să spun nici că ai exagerat, nici că ai mințit. Dar o greșeală tot ai făcut, și văd că persiști în ea.: ai generalizat. Nepermis, cred eu.
    Nu, pe Sonia n-am „omis-o” fiindcă își dă demisia, ci fiindcă ți-am scris mai sus de ce. Eu venisem aici ca un „copil răsfățat”, dar în mare măsură, Sonia a făcut din mine o adultă. Era și timpul, fiindcă am venit aici la… 36 de ani, deci eram un copil cam… întârziat! Dar din multe puncte de vedere, așa cum te-am cunoscut atunci când ți-a apărut volumul de versuri, deși o țâră mai tânăr ca mine, nici tu nu erai prea… matur! Numai că de-atunci, a trecut multă apă pe… Yarden!
    De aceea, multe trepte ascendente din evoluția mea – câte au fost – i le datorez Soniei!
    Ideea de a demisiona și eu din asociație îmi surâde nu de-acum, dar mă reține un motiv personal.
    De aceea, dacă Mosari va face o ședință a asociației, după cum aud că s-a obligat, primul lucru pe care-l voi propune, amintindu-i, ca jurist, de una din prevedereile statutului acesteia, va fi să pună în discuție, pornind de la premisa prevederii, poziția lui Teșu în asociație. De altfel, revezi te rog o frază din declarația publică a Soniei, în care menționează că își dă demisia „cel puțin pentru perioada în care Teșu mai este în conducerea acesteia”. Și bine face! Dar te rog, nu mai mult decât atât. Gândește-te dacă nu cumva, prelungind public acest dialog, nu dăm și noi apă la moară unor persoane care doar atâta așteaptă!

  • Vlad Solomon: (7-12-2011 la 15:17)

    Doar o remarca, Rodica. Sint la curent cu multe, mai multe decit iti inchipui. Nefiind membru din 2000, familia mea nu e asociatia si nu vad de ce as matura sub pres, intr-o lume deschisa, opinia mea. Oare ce nu stiati, in asociatie, despre Tesu, de ati aflat acum? Are toata lumea Internet, putea citi Ziua, sau alte enormitati ale lui, inclusiv aiureala cu Securitatea si evreii, sau Bratul lung al Mossadului, sau Antonescu si evreii…

    In legatura cu „Rufele murdare se spala in familie”, a scris Prevert un poem pe tema asta.

    Pastrind proportiile, am scris si eu un articolas, mai demult:

    http://www.acum.tv/articol/20448/

    Si, cu toata stima pentru tine, nu am lasat ca „personalul” sa imi frineze principiile, asa putine cit sint ele. Exact pe asta s-a bazat intotdeauna Tesu, ca va maguli personal pe cei ce il desconsidera. La fel a fost si Saul.

    Dar, intr-adevar, am deraiat de la subiect. Mentionez, iar si iar, ca eu am fost cel ce a adus pe Acum scrisoarea Soniei, o respect pt ca si-a dat demisia, dar toate aceste acte sint tardive.

    Concluzia mea- nu exista, in ochii mei, „apa la moara” sau ” familii artificiale”, nici etnice, nici nationale, nici de alt gen, nici inregimentari automate, ca sa nu „afle dusmanii”. Nici pt Sonia, de altfel, daca era asa nu facea publica scrisoarea de demisie.

  • itzhak bareket: (15-12-2011 la 17:19)

    1 „…avem si noi falitii nostri … ”

    2 „MASANAIH UMAHARIVAIH , MIMEIH IEITZEU …”(dusmanii si distrugatorii tai , din tine vor iesii)”,,,profetzii ,,,”

    3 „…much ado about nothing…”

  • itzhak bareket: (15-12-2011 la 19:38)

    vorba lunga-i saracia omului…
    nu orice treanca fleanca mere acre si amare ,merita atata publicitate…
    si inca fara gologani…fara de plata…gratuita…pai ala asta vrea…senzatie nene…senzatie.
    sa ne fereasca D O M N U L de ceasul rau , de boala rea , de vesti rele , de scrieri otravitoare , de autori pe cai gresite si de oameni rai .

  • Dimon Shahar: (13-2-2012 la 16:03)

    Abia ACUM imi dau seama cat de inspirat am fost, departandu-ma, cu patos, de „neicusorii” si „puisorii” asociati intru grafomania de limba romana, cultivata pe malurile Yarkonului…
    Da, activeaza si cativa condeieri mai acatarii, merituosi pentru efortul de a se exprima, cu insufletire artistica, in limba noastra materna.
    Cine mai sta ACUM sa-i numere, cine mai sta sa-i numeasca, cine-i mai citeste ?

    N.B. Al. Mirodan, fie-i tarana usoara si amintirea-i vesnica, a avut nevoie de adunatura de „scirta – scirta” pe hartie, pentru a se afirma si in Israel ?

  • Mike Farkas: (21-2-2013 la 23:29)

    Bai Buzuloiule, citez o parte din ineptiile tale: „pentru cei peste un MILION de romani morti in lupta de REZISTENTA ANTICOMUNISTA sau in TEMNITELE conduse de alogenul NICOLSKI si altii..”

    Poate ca ar fi trebuit sa precizezi și faptul ca acel „milion” îi includea și pe cei câteva mii de legionari școliți prin Frățiile de Cruce, refugiați prin Munții Făgăraș, foști elevi ai liceului „Radu Negru din Făgăraș. Un astfel de „martir” cu carnețelul de legionar în buzunar a fost și Ion Gavrila Ogoranu pe care, împreună cu alți „eroi” ai neamului, doamna Lucia Hossu Longhin s-a găsit sa-i elogieze în al sau serial televizat intitulat „Memorialul durerii”.

  • Teșu Solomovici: (2-2-2016 la 14:44)

    Am recitit din nou, abia astăzi, intervențiile privitoare la cartea și la activitățile mele.

    Dincolo de silă, mi-am pus din nou întrebarea ce anume întunecă mințile și aprinde ura atâtor oameni, unii dintre ei cu certe calități, împotrivă-mi?! Limbaj primitiv, insulte grobiane, atacuri stupide, atât de stupide încât supraviețuitor al Holocaustului, cu o copilărie furată și familie ciuntită de mareșalul Ion Antonescu, mă văd apostrofat ca un individ care îl disculpă pe criminal. Ceea ce e o imensă eroare și o minciună, în același timp!

    Repet, nimeni nu a citit cartea mea despre Antonescu, dar toți mă înjură besmetic. Cât despre deceniile de trudă întru binele comunității israeliene a originarilor evrei din România, numai vorbe de ocară. O Tempora, o Mores!

  • Alexandru Leibovici: (4-2-2016 la 01:43)

    @Teşu Solomovici

    Acum vreo 5 luni am avut noi doi o discuţie aici, pe ACUM. Din acea discuţie a reieşit (şi aţi recunoscut, în parte, şi dumneavoastră) că o parte din vina pentru atacurile de care vorbiţi este a dv. Mă refer în primul rând la problematica „salvare a evreilor de către I. Antonescu”.

    Dar discuţia aceea de acum 5 luni aţi întrerupt-o fără explicaţii, omiţând să răspundeţi la acest comentariu al meu din 14 septembrie 2015.

    Vă invit să-l citiţi şi să răspundeţi la problemele pe care le ridic.

    Faţă de septembrie 2015 lucrurile s-au mai schimbat, deoarece am intrat în posesia „corpului delict”, adică a unui exemplar din cartea dv. despre I. Antonescu. În acest fel, dacă în cursul discuţiei dv. îmi spuneţi că anumite afirmaţii importante le-aţi făcut în carte, atunci îmi suneţi pagina/paginile, eu vă confirm şi problema este rezolvată 🙂 Deşi eu nu am pus la îndoială citatele din cartea dv., numai că nu mi-aţi dat până acum niciun fel de citate, deşi vi le-am solicitat.

    Deci continuăm discuţia acolo.

  • Wanda Lucaciu: (4-2-2016 la 01:52)

    Acest articol contine 53 de comentarii. Cu exceptia a doua comentarii scrie de T.S. si poate 2 sau 3 comentarii pro T.S., restul de comentarii sint importriva cartii scrise de T.S.

    Deci, daca excludem cele 5 comentarii mentionate in paragraful anterior, ramin 48 de comentarii care contin critici justificate impotriva cartii scrise de T.S. si impotriva persoanei lui.

    In limba romina este o vorba… „Daca doi oameni(in cazul asta 48 de oameni) iti spun ca esti beat, du-te si culca-te!”
    Noapte buna T.S., dar intrebarea ramine: Cum poti sa dorimi cu asa o constiinta incarcata? Raspunsul:Banii!

  • Victor Manta: (4-2-2016 la 16:44)

    Dna Wanda Lucaciu: „Cu exceptia a doua comentarii scrie de T.S. si poate 2 sau 3 comentarii pro T.S., restul de comentarii sint importriva cartii scrise de T.S. … „Daca doi oameni(in cazul asta 48 de oameni) iti spun ca esti beat, du-te si culca-te!” ”

    Sunt de părere că veridicitatea unei cărţi nu se determină prin numărarea comentariilor pro şi contra, ci prin analiza afirmaţiilor făcute în carte, pe baza propriilor experienţe/cunoştinţe şi, eventual, prin analiza argumentelor/exemplelor aduse de diverşi comentatori.

    Eu nu am citit cartea, drept care nu pot avea o părere obiectivă asupra criticilor aduse acesteia. Găsesc că unele dintre mărturii sunt extrem de grăitoare prin tragismul lor şi ar fi zdrobitoare dacă ceea ce se afirmă că spune cartea este corect.

    Domnul Teşu Solomonovici a scris: „Repet, nimeni nu a citit cartea mea despre Antonescu, dar toți mă înjură besmetic”.

    Am înţeles din comentariile lui Alexandru că el iniţial nu a avut cartea, drept care a pus întrebări cu privire la părţi din ea autorului, la care acesta nu a răspuns cu citate, ci l-a trimis să le caute în carte. Între timp Alexandru a obţinut cartea, drept care l-a rugat pe autor, spre simplificare, să-i indice unde se află în carte răspunsurile acestuia la întrebările pe care i le-a pus Alexandru. Rezultatul a fost însă cel dinainte, adică lipsa vădită de dorinţă de colaborare a autorului în stabilirea veridicităţii spuselor sale.

    Domnul T.S. a scris de asemeni: „Dincolo de silă, mi-am pus din nou întrebarea ce anume întunecă mințile și aprinde ura atâtor oameni, unii dintre ei cu certe calități, împotrivă-mi?!”

    După felul în care se exprimă şi reacţionează, aş spune că acest autor nu merită să i se acorde atenţie în continuare.

  • Wanda Lucaciu: (4-2-2016 la 16:59)

    FYI

    @Victor Manta si Alex Leibovici

    Eu am citit cartea desgustatoare a lui T.S., cind am fost in Israel acum 2 ani. Stiu ce vorbesc, am vorbit cu prieteni care au citit cartea si toti am ajuns la aceiasi concluzie… T.S. a scris cartea pentru BANI!!!!!!!

    Nu am cartea ca sa citez paragrafe din ea.

    „După felul în care se exprimă şi reacţionează, aş spune că acest autor nu merită să i se acorde atenţie în continuare” EXACT!!!!!!

  • Victor Manta: (4-2-2016 la 18:33)

    @Wanda Lucaciu

    >Eu am citit cartea desgustatoare a lui T.S., cind am fost in Israel acum 2 ani. Stiu ce vorbesc, …

    Nu contest că ştiţi despre ce vorbiţi, ba chiar mă bucur că puteţi să îl contraziceţi pe dl. T.S. atunci când afirmă: „Repet, nimeni nu a citit cartea mea despre Antonescu”.

    Am căutat însă în comentarii, dar nu am găsit locul unde v-aţi exprimat părerea dv. documentată despre cartea sa. Este regretabil că nu aţi făcut-o atunci, sau la scurt timp după aceea, în special deoarece nu mai aveţi cartea respectivă. Sau poate că nu am găsit eu comentariul dv. printre cele peste 50 publicate?

    >T.S. a scris cartea pentru BANI!!!!!!!

    Faptul că un scriitor scrie cărţi pentru ca să câştige bani nu este ceva reprobabil. Şi eu aş scrie o carte dacă m-ar plăti cineva pentru aceasta. 😉 Ce contează aici este dacă ceea ce scrie T.S. în cartea sa este adevărat sau nu.

  • Alexandru Leibovici: (5-2-2016 la 00:15)

    @Victor

    Am înţeles din comentariile lui Alexandru că el iniţial nu a avut cartea, drept care a pus întrebări cu privire la părţi din ea autorului, la care acesta nu a răspuns cu citate, ci l-a trimis să le caute în carte. Între timp Alexandru a obţinut cartea, drept care l-a rugat pe autor, spre simplificare, să-i indice unde se află în carte răspunsurile acestuia la întrebările pe care i le-a pus Alexandru. Rezultatul a fost însă cel dinainte, adică lipsa vădită de dorinţă de colaborare a autorului în stabilirea veridicităţii spuselor sale.

    Lucrurile nu stau chiar aşa. Discuţia pe care am avut-o cu dl. Teşu Solomovici s-a întrerupt în septembrie trecut, iar eu cartea o am doar de câteva săptămâni. Deci eu nu l-am rugat încă pe dl. T.S. să-mi indice locurile din carte, ci am spus că dacă reluăm discuţia întreruptă, atunci avem acum această posibilitate simplificatoare.

    Eu sper că dl. Teşu Solomovici are de gând să continue discuţia. Dânsul are o reputaţie de apărat, iar ACUM i-a dat oportunitatea s-o facă, printr-o discuţie calmă şi raţională, bazată pe fapte. Nu văd un motiv ca un om onorabil să evite o asemenea discuţie.

    PS: iată cele două articole une am avut discuţia din august – septembrie 2015 cu dl. T.S. :

    http://acum.tv/articol/75039/ (a început aici)
    http://acum.tv/articol/72862/ (apoi a continuat aici)

  • Botez Doru: (30-5-2016 la 18:50)

    Am citit cartea lui Tesu Solomovici ,de asemenea toate comentariile, pro si contra lui Antonescu. De ce nu se aminteste si nu-l condamnati si pe celebrul amiral Horty, care intradevar a trimis evrei la moarte. Oare de ce pe monumentul holocaustului de la Cluj din Piata Caragiale, amplasat acum doi ani nu se mentioneaza clar,cine i-a deportat pe cei 18.000de evrei. Va este frica sa scrieti ca au fost autoritatile hortiste? Pe placa aflata pe frontispiciulTemplului Memorial al Deportatiilor de pe strada Horea, tot din Cluj Napoca din nou nu se precizeaza cine a deportat evreii din nordul Transilvaniei. Oare nu tot hortistii?N-am auzit pe nimeni sa ceara distrugerea statuilor ” amiralului Horty „. Ar fi o revolutie in Ungaria. De ce tribunalul de la Nuremberg ,nu la condamnat si pe Horty ?Rusine sa va fie.O sa vina si vremea cand Maresalul Ion Antonescu O sa aiba un proces cinstit, cu magistrati de meserie, nu format din chelneri analfabeti si muncitori comunisti . Sa va crape obrazul de rusine, dar nu cred ca aveti asa ceva.

  • Alexandru Leibovici: (30-5-2016 la 20:15)

    @Botez Doru

    Am citit cartea lui Tesu Solomovici ,de asemenea toate comentariile, pro si contra lui Antonescu. De ce nu se aminteste si nu-l condamnati si pe celebrul amiral Horty(sic!), care intradevar a trimis evrei la moarte […]

    1. Vă cred, provizoriu, până la proba contrarie, că aţi citit cartea d-lui. Solomovici 😉

    2. Subiectul articolului, ca şi al comentariilor, este cartea lui Solomovici despre Antonescu şi politica acestuia – în special faţă de evrei – pe teritoriile aflate sub controlul guvernului român. De aceea Transilvania de nord, teritoriu aflat sub controlul guvernului maghiar, cu Horthy şi apoi cu Szálasi în frunte, nu este amintită, iar aceştia nu sunt condamnaţi – în acest articol. Deci nu pentru că n-ar merita, ci pentru că nu este subiectul, tot aşa cum nici Hitler, Pétain sau ceilalţi nu sunt subiectul. Despre toţi ăştia se discută şi comentează în alte articole pe acest site.

    3. Scriind că „Horty intradevar a trimis evrei la moarte”, vreţi să spuneţi că Mareşalul Ion Antonescu nu a trimis evrei la moarte? Aţi ajuns la concluzia asta citind cartea lui Teşu Solomovici?

    4.

    Rusine sa va fie.

    Cui trebuie să-i fie ruşine, domnule Botez, şi pentru ce? Autoarei articolului pentru că n-a scris şi de Horthy-Szálasi, Hitler, Pétain, etc.? Comentatorilor?

    5.

    O sa vina si vremea cand Maresalul Ion Antonescu O sa aiba un proces cinstit

    Asupra calităţii procesului putem reveni. (Că aţi adus vorba, ştiţi probabil că procesul Ion Antonescu a fost rejudecat după 1989…)

    În general: dacă doriţi să continuaţi dicuţia cu mine, va trebui

    – să răspundeţi la toate întrebările şi observaţiile mele – pentru asta le-am şi numerotat
    – să veniţi cu argumente, nu cu diatribe sau atacuri la persoană
    – să scrieţi clar şi concis
    – să nu aduceţi subiecte noi până nu le epuizăm pe cele, numeroase, care sunt deja „pe masă”
    – să respectaţi Regulamentul http://www.acum.tv/reguli-privind-comentariile/

    Dacă nu acceptaţi regulile astea, este inutil să mai postaţi aici.

  • Petru Clej: (31-5-2016 la 10:53)

    In 2007 Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins un recurs impotriva sentintei din 1946 prin care Ion Antonescu era gasit vinovat de crime impotriva omenirii. Deci cazul este definitiv si irevocabil inchis.

  • George Petrineanu: (31-5-2016 la 13:42)

    @Botez

    Nu exista „Nuremberg”! Poate „Nurnberg”.

    Pentru ca atacati probleme subtile de istorie, scrieti va rog corect si numele acelor orase. Din respect si admiratie pentru fostii aliati. Germanilor le place „n” si nu „m”, de aceea si crenvurșt, cu „n” de la Nurnberg.

  • Sfartz Pincu: (1-6-2016 la 03:38)

    @Botez Doru

    Aţi inversat adresa cu …”Ruşine să Va fie”.

    Va rog să citiţi puţină istorie, cum ar fi de exemplu: Analiza participării României la al II-lea Război Mondial: http://militera.lib.ru/h/sb_crusade_in_rossia/03.html, din care spicuiesc doar câteva fapte săvârşite de soldaţii şi ofiţerii români în teritoriile din Basarabia şi zona dintre Nistru şi Bug, teritorii care urmau să constituie „premiul” – sub forma de loturi de pâmînt pentru instalarea soldaţilor ţărani – pentru vărsarea sângelui lor în lupte.

    Este vorba de Circulara Nr.1500/A emisă de Antonescu, în care se spune că : „..pe pământurile cucerite, mâinile ţărăneşti vor găsi o recompensă militară meritată pentru sângele vărsat pe aceste pământuri. Listele de vor reînoi la fiecare 15 zile„ (index bibl. 361 din link). Aşa că soldaţii şi ofiţerii români, cu mâinile dezlegate de Antonescu în mod oficial ca să verse sânge în schimbul pământurilor grase de dincolo de Prut, s-au pus pe treaba şi… (din actul de acuzarea ofiterilor romani pentru crime impotriva umanitatii):

    „Pe data de 8 Iulie 1941, în localitatea Marculesti din raionul Soroca, au adunat toată populaţia evreiască. Bărbaţi, femei şi copii au fost scoşi la marginea localităţii, împuşcaţi şi îngropaţ, în şanţurile antitanc. În felul acesta au fost omorâţi 1000 de oameni. În zilele următoare în acelaşi mod s-a procedat şi la Floreşti, Gura-Camenca, Căinări. La Climani din raionul Soroka au fost adunaţi 300 de copii, femei şi bărbaţi, pe dată de 12 Iulie 1941, împuşcaţi şi îngropaţi intr-o singură groapă comună de la marginea satului. În toată Bucovina au avut loc împuşcări în masă. (indic.bibl.378 din link)

    În vizita sa din 17 Iulie 1941 la Bălţi, Antonescu a dat administraţiei locale următoarea indicaţie:

    „… Drumurile să fie refăcute cu ajutorul populaţiei. Obligativitaea muncii este valabilă pentru toate teritoriile cucerite. La cea mai NEÎNSEMNATĂ (subl.trad.) opunere din partea populaţiei – împuşcarea pe loc. Familiile împuşcaţilor să fie afişate. Toţi cei care ni se opun trebuie împuşcaţi. Niciun evreu nu trebuie să rămână în sate şi oraşe, ei trebuie internaţi în lagăre:…” (sursă bibl.-377)

    Cui trebuie să-i fie ruşine, Domnule Botez ?

  • Alexandru Grosu: (6-6-2016 la 19:39)

    @George Petrineanu

    In limba germana orasul se numeste Nürnberg si nu Nurnberg. In limba engleza orasul se scrie Nuremberg. Clar ca si in romana tot Nürnberg se scrie. Daca nu ai pe tastatura litera Ü atunci poti scrie Nuernberg, adica Ü este inlocuit cu UE. Acest mod de scriere Nuernberg se utilizeaza mai ales in internet, pentru a nu folosi litera ü. De exemplu: cititi adresa linkului http://tourismus.nuernberg.de/
    🙂

  • George Petrineanu: (9-6-2016 la 13:21)

    @A Grosu

    Mulțumesc pentru precizare. Nu mi-am închipuit ca englezii folosesc această grafie, de fapt eronată. Dar cazul nu e unic. Și pe românește (arhaic) se spunea Lipsca în loc de Leipzig. Nimic de comentat.

    PS. Umlautul l-am omis cu bună știință, deși și asta e un ne-obicei împământenit pe net, să se scrie fără diacritice.

    Deci: Nürnberg 🙂



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
35.175.172.94