caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Nathan Srauss si Natania

de (30-10-2011)
1 ecou

Legatura intre Macy & Co, Israelul si Anne Frank

Nathan Straus si fratele lui, Isidor Straus, au fost proprietarii a doua magazine imense si cunoscute in toata lumea,  Macy & Co si Abraham & Strauss, situate in New York. Fratii erau multimilionari si mari filantropi.

In 1912, amandoi fratii impreuna cu nevestele lor, s-au aventurat intr-o vacanta in Europa. Nathan Straus, un sionist inversunat, a tinut neaparat sa faca o vizita in Palestina.

Palestina, in anii 1912, era o tara saraca, de necomparat cu Israelul in zilele noastre. Nu multi oameni se aventurau in acei ani sa calatoreasca in Palestina. Totusi fratii Straus au vrut sa vada cu ochii lor ce au reusit a realizeze sionistii cu sumele mari donate de ei, pentru imbunatatirea vietii in Palestina.

Dupa o saptamina Isidor si sotia sa au decis sa  se reintoarca in Europa, dar Nathan si cu sotia au ramas in Israel sa ajute cu mainile lor si sa amelioreze viata aspra din Palestina.

Nu dupa mult timp, Isidor i-a trimis o telegrama lui Nathan sa se reintoarca in Europa, pentru ca vaporul va pleca spre Statele Unite din Southampton, Anglia. Nathan si sotia sa au parasit Palestina si au ajuns in Anglia pe data de 12 Aprilie, dar vaporul spre Statele Unite plecase deja…

Este suficient sa amintesc ca vaporul care a plecat din Southampton spre New York, cu o zi inaite ca Nathan si sotia sa ajunga in Anglia, si pe care se aflau nenumarati pasageri, printre care si Isidor Straus cu nevasta sa, nu a fost altul decit Titanicul.

Nathan Straus si-a dat seama ca menirea lui era sa fie de folos Palestinei si poporului sau. S-a intors in Palestina si dandu-si seama ca a inselat moartea, si-a dedicat restul vietii,  pina in anul 1931 cind s-a stins din viata, activitatilor filantropice care au fost extrem de importante atat pentru aceasta tara mica si saraca cat si pentru locuitorii ei.

Astazi, Natanya este un oras turistic, pe malul Mediteranei, cu peste 200000 de rezidenti si un centru comercial important pentru comertul de diamante. Acest oras a fost  numit in onoarea lui Nathan Straus, care prin contributiile facute a dus la dezvoltarea viitoarei tari, Israel. Unde te uiti si unde te intorci poti vedea mici amintiri despre Nathan Straus, filantropia, umanitatea si dragostea  acestuia pentru poporul lui.

Nathan Straus si Anna Frank

Fiul lui Nathan Straus (Nathan Jr.) a fost student la Universitatea Princeton si in anul 1908 a sosit la Universitatea din Heidelberg, Germania. Acolo, a cunoscut un tanar student care era interesat in istoria artei. Acest student nu era altul decit Otto Frank, care a acceptat o pozitie la Macy & Co alaturi de Nathan Straus Jr.. Otto Frank s-a indragostit de New York, dar din pacate, tatal lui a murit in anul 1909 si Otto a trebuit sa se reintoarca in Germania.

Nu este necesar sa continuam povestea tragica si dureroasa a familiei Frank si jurnalul fiicei sale Anne Frank.

La un eveniment in onoarea lui Nathan Straus a amintit de un vechi proverb: “ the world is my country, to do good is my religion”…This has often been an inspiration to me, I might say, “Humanity is my kin, to save babies is my religion” ( Lumea este tara mea, facerea de bine este religia mea…As putea sa spun ca acest proverb a devenit  inspiratia mea “Umanitatea este familia mea, sa salvez copii, este religia mea…”)

Ecouri

  • Andrea Ghita: (31-10-2011 la 10:03)

    Dincolo de conexiunile interesante pe care le-em descoperit in acest articol, am aflat si de unde provine numele orasului Natanya, unde am fost de mai multe ori.
    Multumesc Wanda!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.237.186.170