caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa 

Debutul toamnei la ICR New York

de (19-9-2011)

Pliantul programului New Romanian Wave, Jacob Burns Film Center, 23 septembrie – 6 octombrie.

New York, 18 septembrie 2011: Institutul Cultural Român din New York anunţă un excelent debut al sezonului toamnă-iarnă care cuprinde continuarea turneului filmului Aurora în Statele Unite, o nouă prezenţă românească la festivalul de film de la Telluride, expoziţii ale artiştilor români la galerii recunoscute din New York şi de pe teritoriul Statelor Unite, lansarea documentarului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu pe ecranele americane şi retrospectiva Andrei Ujică la Museum of the Moving Image în paralel cu un program special de film românesc la Jacob Burns Film Center curatoriat de Mihai Chirilov. Luna septembrie debutează spectaculos la New York pregătind publicul american pentru o serie de evenimente care va culmina în luna decembrie cu ediţia a şasea a Festivalului de Film Românesc la Lincoln Center.

Filmul românesc se află în acest început de toamnă în lumina reflectoarelor americane, cu sprijinul ICR New York. După ce a avut premiera în iulie 2011 la IFC Center din New York, filmul Aurora, în regia lui Cristi Puiu, continuă să ruleze în lunile septembrie-decembrie în alte oraşe americane. Festivalul de Film de la Telluride, care s-a desfăşurat între 2 – 5 septembrie, a inclus în selecţia acestei ediţii documentarul animat Crulic – Drumul spre dincolo, regizat de Anca Damian. Documentarul prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în luna ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia. În film Crulic devine post-mortem comentatorul propriei morţi cu ajutorul vocii actorului Vlad Ivanov. Cu susţinerea ICR New York, Vlad Ivanov a participat la această primă proiecţie americană a filmului şi a intrat în dialog cu publicul prestigiosului festival.

(De la stânga la dreapta) Leo Goldsmith, Corina Şuteu şi Scott Foundas în dialog cu publicul după proiecţia filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu la Elinor Bunin Monroe Film Center, 10 septembrie;

Prezenţa filmului românesc în Statele Unite nu se încheie aici. Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, a fost lansat pe ecranele americane în 9 septembrie la Elinor Bunin Monroe Film Center din cadrul Lincoln Center, bucurându-se de critici remarcabile în The New York Times (semnată de Manhola Dargis), Time Out New York (unde filmul este singurul cotat cu cinci stele din cinci din seria de filme selectate), The New Yorker şi alte numeroase bloguri şi publicaţii specializate. În data de 10 septembrie, a avut loc o sesiune de discuţii cu publicul în jurul peliculei lui Andrei Ujică, la care au participat Corina Şuteu (director al ICRNY) Scott Foundas (director artistic adjunct al Film Society of Lincoln Center) şi Leo Goldsmith (critic de film şi doctorand la NYU). Deşi documentarul a fost programat sa ruleze pentru o săptămână, succesul pe care l-a înregistrat la publicul american i-a determinat pe reprezentanţii Lincoln Center să prelungească perioada de proiecţii cu încă o săptămână. Filmul urmează a fi prezentat şi în alte oraşe de pe coasta de est a Statelor Unite, în special în mediul academic, în locaţii precum: Bard College, Harvard University, Cornell University.

În continuare The Museum of the Moving Image in parteneriat cu ICR New York va prezenta în 1 şi 2 octombrie 2011 o retrospectivă Andrei Ujică, oferind publicului spre vizionare toate cele trei filme realizate de regizor: Videogramele unei Revoluţii (1992), Out of the Present (1999) şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010). Celor trei proiecţii li se vor adăuga două momente speciale: introducerea realizată de profesorul Vladimir Tismăneanu filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în data de 1 octombrie, şi masa rotundă din 2 octombrie, care îi va aduce împreună pe Andrei Ujică, Norman Manea, Kent Jones şi Ian Buruma. Andrei Ujică va fi prezent si la proiecţiile de la Jacob Burns Film Center (4 octombrie), Bard College (5 octombrie) şi Harvard University (6 octombrie).

Jacob Burns Film Center, unul dintre cele mai importante centre de film din statul New York, co-organizează în perioada 23 septembrie – 6 octombrie, în parteneriat cu ICR New York, un program special dedicat cinematografiei româneşti, curatoriat de Mihai Chirilov. Seria de filme intitulată New Romanian Cinema va cuprinde o selecţie din cele mai importante producţii româneşti ale ultimului deceniu după cum urmează: Amintiri din Epoca de Aur, r. Cristian Mungiu/Ioana Uricariu/Hanno Hofer/Constantin Popescu, care va deschide seria; Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, r. Andrei Ujică, programat pentru seara de închidere; 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, r. Cristian Mungiu; California Dreamin’, Cristian Nemescu; Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean; Poliţist, adjectiv, r. Corneliu Porumboiu; Niki şi Flo, r. Lucian Pintilie; Legături bolnăvicioase, r. Tudor Giurgiu; Felicia, înainte de toate, r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf; Filantropica, r. Nae Caranfil; Scurt metraje: Visul lui Liviu, r. Corneliu Porumboiu; Colivia, r. Adrian Sitaru; Stopover, r. Ioana Uricaru; Captivi de Crăciun, r. Iulia Rugină. Regizorului Cristi Puiu, emblemă a noului val în cinematografia românească, i se va acorda o atenţie specială prin prezentarea lungmetrajelor Marfa şi banii, Moartea domnului Lăzărescu, Aurora şi al scurtmetrajului Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea. Mihai Chirilov va introduce filmele şi va răspunde întrebărilor publicului. Cu prilejul retrospectivei, va avea loc în data de 7 octombrie şi un eveniment special – proiecţia peliculei lui Alexandru Tatos Duios Anastasia trecea în prezenţa protagonistei Anda Onesa.

La Washington, în data de 27 septembrie, Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite, Canada şi Mexic va prezenta, în parteneriat cu ICR New York, un program de documentare moldoveneşti cu ocazia Aniversării jubiliare dedicate celor 20 de ani de la Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Producătorul Virgiliu Mărgineanu, care este şi directorul Festivalului Cronograf, şi regizorul Leontina Vataman vor introduce filmele şi se vor angaja în discuţii cu publicul. Din program fac parte documentarele Aria, r. Vlad Druc, SARMAna de pe Prut, r. Leontina Vataman, 20 de ani de independenţă şi lungmetrajul Nuntă în Basarabia, r. Napoleon Helmis.

Deschiderea expoziţiei Close to Nature a lui Şerban Savu la David Nolan Gallery, 15 septembrie.

Nu în ultimul rând, începutul toamnei înscrie o prezenţă consistentă a vernisajelor artiştilor români pe teritoriul Statelor Unite. Astfel, în New York, Marc Straus a inaugurat, în data de 7 septembrie, noua sa galerie printr-o expoziţie de picturi semnate de Leonardo Silaghi, care va rămâne deschisă până în data de 2 octombrie. Între 15 septembrie şi 22 octombrie, expoziţia lui Şerban Savu, Close to Nature, poate fi vizitată la Galeria David Nolan. De asemenea, artiştilor Bogdan Vlăduţă şi Sergiu Toma le sunt dedicate expoziţii personale la Galeria Ana Cristea, respectiv Galeria SLAG, pe toată durata lunii septembrie. Galeria Parlor din New Jersey o prezintă în ziua de 20 septembrie pe artista Gabriela Rusu cu expoziţia Painting as an Internal Self-Portrait. În Philadelphia, Galeria 339 găzduieşte între 16 septembrie şi 12 noiembrie expoziţia Painted Cubes a lui Ion Zupcu.


Credit imagini: ICR New York.


Ce părere aveţi despre acest articol?
  • Corect 
  • Frumos spus 
  • Îmi dă de gândit 
  • Am învăţat ceva! 

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
44.200.82.149