caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale 

Elena Ceauşescu, mama noastră, a tuturor

de (11-9-2011)
4 ecouri

Galeria Simeza

De pe pereţii Galeriei Simeza , sexul gol al Elenei Ceauşescu , pictat realist şi fremătător de Marilena Murariu , ameninţă să resoarbă întreaga faună pe care a expulzat-o în ultimii 21 de ani.

Scandalul iscat in jurul piesei de teatru “Blonda, chiurul si piticul” a contrabalansat, pe nedrept, curiozitatea publicului de artă dintr-un capăt în celălalt al bulevardelor Magheru –Bălcescu. Despre spectacolul de teatru de la Sala Dalles s-a discutat asurzitor, deşi criticii îl consideră mediocru, în timp ce satira violentă din expoziţia „Despre Elena, în general”, de la Galeria Simeza, s-a topit rapid în agenda ultimelor săptămâni.

Vernisată pe 11 mai, expoziţia se încheie în această seară. Pictoriţa Marilena Murariu (57 ani) a semat 17 lucrări în care silueta grotesc-erotizată a Elenei Ceauşescu însoţeşte câteva dintre cele mai notorii figuri ale tranziţiei autohtone. Artista crede că spiritul destrăbălat al Elenei Ceuşescu a bântuit şi a organizat întreaga lume postdecembristă românească.

Galeria Simeza

În tablourile Marilenei Murariu, Elena Ceauşescu îl naşte pe Adrian Severin, dansează french can-can alături de Elena Udrea şi EBA, e prinsă într-un tango frenetic cu Victor Stănculescu, e potul unei partide de poker dintre Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican-Voiculescu, e dezmierdată de Traian Băsescu, sedusă de Gabriel Oprea şi se oferă răbdător lui Radu Mazăre. De pe pereţii Galeriei Simeza, sexul gol al Elenei Ceauşescu, pictat realist şi fremătător de Marilena Murariu, ameninţă să resoarbă întreaga faună pe care a expulzat-o în ultimii 21 de ani.

În penultima zi a expoziţiei, artista a vorbit pentru EVZ despre intenţia lucrărilor sale.

EVZ: Deşi adevăratul „scandal” este în expoziţia dumneavoastră, el a răbufnit la Sala Dalles…

Marilena Murariu: Chiar dacă nu am văzut piesa, le-am spus colegilor mei actori că mesajul meu mi se pare mai violent decât ce au făcut ei la teatru…


De ce aţi pictat-o de atât de multe ori pe Elena Ceauşescu?

Ea este un laitmotiv. Apare în aceste ipostaze pentru a simboliza depravarea politică din vremurile noastre. Ea nu este reprezentată ca femeia Elena Ceauşescu. E reprezentarea acestei depravări, o sinteză a ultimilor douăzeci de ani.

Bara justitiei


E prezentă atât de mult încât cine vede această suită de tablouri ar putea spune că, în opinia dumneavoastră, întreaga Românie a ultimilor ani e ieşită din pântecele Elenei Ceauşescu?

Păi, aşa este! România ultimilor ani este o continuare a României comuniste. Ieri, a fost aici domnul Voican-Voiculescu. S-a amuzat foarte tare când şi-a văzut portretul în lucrarea „Dama de pică„. Acolo e reprezentat momentul crucial al revoluţiei. Destinul Elenei, al României, se joacă la cărţi. Cei trei corifei, Iliescu, Voican-Voiculescu şi Petre Roman – în rândul cărora l-am introdus pe Ceauşescu, semn al împărţirii unui mental comun – o joacă pe Elena la cărţi. Practic, ei ne joacă nouă destinul la cărţi. Aşa s-a şi întâmplat.

DAMA DE PICĂ. Cartea de joc de sub ciorapul Elenei Ceauşescu e autentică. Marilena Murariu a ridicat-o de pe trotuar, dintr-un pachet de cărţi pierdut pe drum, înainte de a o lipi cu vopsea de coapsa eroinei. Aţi avut vreo teamă când aţi agăţat aceste lucrări pe pereţi?

Recunosc că, la vârsta mea, trăită ani mulţi sub dictatură, am avut. Din cauza asta, înainte de a expune lucrările, le-am arătat câteva imagini unor prieteni, care mi-au spus: „Eşti nebună! Cum poţi să expui aşa ceva? Nu-ţi dai seama că te leagă ăştia”. Dar până la urmă m-am gândit că n-au ce să-mi mai facă. Am consultat un prieten avocat, care mi-a zis că trăim într-o democraţie şi că-mi pot vedea de treabă.

După ce criterii aţi „recrutat” personajele distribuite în aceste tablouri? Pe multe dintre figurile tranziţiei le-aţi lăsat deoparte…
Poate că nu erau foarte importante pentru mine personajele lăsate deoparte. A trebuit totuşi să sintetizez. Ar fi ieşit o expoziţie lungă de doi kilometri dacă aş fi reprezentat toate persoanele care ne-au condus în ultimii ani, care ne deranjează sau care ne jignesc.

Profetul si modelul Helene


Şi cum i-aţi ales pe cei pictaţi?

Păi, în primul rând, am plecat de la cele mai reprezentative figuri. Cei trei preşedinţi de după 1990: Iliescu, Constantinescu şi Băsescu. Ei treabuia să apară. Apoi, Elena Ceauşescu – laitmotivul expoziţie. Pe urmă, am mai condimentat expoziţia cu câte un personaj: Vadim Tudor, Radu Mazăre, Viorel Hrebenciuc, Florin Călinescu… Dintre toţi, cel pe care am vrut neapărat să-l pictez a fost Adrian Severin care, prin scandalul mitei de la Bruxelles, efectiv, m-a jignit pe mine, ca cetăţean al României, care contribuie la salariul lui.

In general, artist


În „French Can-Can”, toate Elenele apar cu zona genitală dezvelită. Pare că pentru toate, de la Elena Lupescu, la Elena Ceauşescu, Elena Udrea şi EBA, principala armă este sexul…

Nu sexul este arma lor, ci neruşinarea. Obscenitatea. Atâta au putut să ne arate şi asta ne arată în fiecare zi.

French Can-Can

În „French Can-Can”, Elena Ceauşescu şi Elena Udrea sunt desenate în acelaşi plan spaţial, la aceeaşi scară. Chiar aşa, le atribuiţi roluri identice?
Aici e vorba doar de compoziţia plastică a tabloului. Nu e niciun mesaj politic la mijloc. Am urmărit ca lucrările să aibă şi o valoare artistică. Să fie picturi. Era nevoie de două siluete în prim-plan.

EBA sau Elena Udrea au văzut expoziţia?

Nu, n-au venit să o vadă. Probabil că nu ştiu de ea, poate că au trimis pe cineva s-o vadă sau poate că nu au simţul necesar al umorului.

Şi Voican-Voiculescu ce v-a spus după ce-a văzut expoziţia?

Păi, ce să-mi spună… Când a văzut tabloul „Am învins”, a spus: „Într-adevăr, aceştia sunt adevăraţii învingători. Dezmăţul politic”. A spus asta, cu toate că şi el face parte din grupul învingătorilor şi e pictat în tabloul „Dama de pică”… Mi-a plăcut că a recunoscut.

Fizionomia clericului din „În general, un cuvios” este de nerecunoscut. De ce l-aţi lăsat neindivizualizat?
Nu e singurul în această situaţie. Şi omul de afaceri e la fel. Nu ştim cine sunt. Nici ei, nici cei individualizaţi. În general, sunt nişte măşti. Toate chipurile – ale lui Florin Călinescu, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga sau Vadim Tudor – sunt nişte măşti. În spatele lor poate fi oricine. Din moment ce legea lustraţiei nu s-a dat, oricine poate fi dedesubtul acestor măşti de generali.


ÎN GENERAL, POLITICIAN. Viorel Hrebenciuc, una dintre măştile cu fizionomii recognoscibile pictate de Marilena Murariu. E doar o întâmplare faptul că expoziţia „Despre Elena, în general” s-a suprapus cu ziua Sfinţilor Constantin şi Elena?

Da. Aş fi vrut s-o programez pe 1 mai, pe 9 mai sau într-o zi de felul ăsta, cu semnificaţii politice. Eventual, pe 23 august… Dar aceasta a fost perioada în care am primit sala, 11 -25 mai.

Hai sa ne lustram sambata seara, iara


Cât timp aţi lucrat la tablouri?

Opt luni. Din octombrie anul trecut, când am ştiut că aici voi expune aici, până în mai.
M-am pomenit cu multe înjurături pe adresa de e-mail. Unii mi-au scris că s-o pictez mai bine pe maică-mea… Alţii au scris în caietul de impresii de la intrare că ar trebui să fiu mai cu bun-simţ. Probabil că i-au şocat nudurile. Au fost şi nostalgicii care m-au întreabat ce-am avut cu Ceauşescu… Am primit, însă, foarte multe mesaje favorabile de la critici, care au considerat expoziţia o adevărată ruptură faţă de tot ceea ce s-a făcut înainte.

Ce reacţii aţi primit de la public?
M-am pomenit cu multe înjurături pe adresa de e-mail. Unii mi-au scris că s-o pictez mai bine pe maică-mea… Alţii au scris în caietul de impresii de la intrare că ar trebui să fiu mai cu bun-simţ. Probabil că i-au şocat nudurile. Au fost şi nostalgicii care m-au întreabat ce-am avut cu Ceauşescu… Am primit, însă, foarte multe mesaje favorabile de la critici, care au considerat expoziţia o adevărată ruptură faţă de tot ceea ce s-a făcut înainte.

Aţi primit oferte de cumpărare?
Da, mult mai multe decât mă aşteptam. Unele dintre ele, foarte insistente. Însă, deocamdată, nu vreau să vând din tablouri. Expoziţia trebuie să rămână întreagă pentru a-şi menţine semnificaţia.

ORIGINEA LUMII NOI

Originea lumii noi

Adrian Severin, născut din Elena Ceauşescu

Cu puţin timp înainte de vernisarea expoziţiei, Marilena Murariu a început să lucreze la un ultim tablou. L-a terminat în trei zile şi l-a adus în sala de expoziţii încă ud. În tablou, Adrian Severin tocmai născut din Elena Ceauşescu şi trei „tătuci” (termenul artistei) – Gheorghiu-Dej, Ceauşescu şi Iliescu – e împăturit cu îndemânare de primul preşedinte postedecembrist al României în steagul albastru al Uniunii Europene. Bebeluşul este vioi şi arborează acelaşi rictus victorios ca şi părinţii săi. Pânza poartă numele „Originea lumii noi”.


ORIGINEA LUMII NOI. Pânza e ultima pictată. A fost adusă la Galeria Simeza când nici nu se uscase încă.

ARTIST

Carte de vizită

SUCCES. Marinela Murariu i-a şocat pe mulţi vizitatori. Alţii i-au adus flori de felicitare.

– Născută în 1954, Marilena Murariu a absolvit Institutul de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” în 1981.
– A participat la zeci de expoziţii interne şi internaţionale, individuale sau de grup. Lucrări de-ale sale se găsesc în colecţii din Germania, Cehia, Polonia, Israel şi România.
– Este angajată a Muzeului „Theodor Aman” şi este expert în artă românească al Ministerului Culturii şi Cultelor.
FOTOGRAFII DE VLAD STĂNESCU

Articolul a fost preluat cu acceptul autorului de pe http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-ceausescu-mama-noastra-a-tuturor-931289.html

Ecouri

 • lucia simion: (12-9-2011 la 05:11)

  Inspirata alegerea republicarii acestui articol din Ev.Zilei chiar in 11 sept 2011 .
  Felicitari jurnalistului PETRU CLEJ pentru articolul „ce am (ați) învățat în ultimii 10 ani? ” Un punct de vedere cu care sunt intrutotul de acord si parafrazand-ul pe autor suntem intr-o „Grava carenta de moralitate „-

 • cristian: (12-9-2011 la 15:11)

  Nu cred ca exista exprimare mai sintetică a celor mai bine de 20de ani care au trecut. Asta pentru cei care, cel puţin la început, am crezut că este adevărat.

  În rest articole interesante; recunoştinţă domnului Clej pentru articolele semnalate.

 • lucia simion: (14-9-2011 la 04:04)

  ADEVARUL -nu este decat o minciuna nedescoperita inca ………..

 • LaDonna: (15-9-2011 la 05:45)

  O expozitie interesanta si „cu talc”! As dori sa mai vizitez astfel de expozitii dar din pacate rar intalnesti asa ceva…Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
9/11. Lecția Texas Rangers

[caption id="attachment_38231" align="aligncenter" width="150" caption="Drapelul comemorativ 9 11"][/caption] Arborarea unui drapel comemorativ atat pe cladirea Capitoliului din Washington cat si...

Închide
34.239.176.54