caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Grecia dezastru inevitabil, alegeri anticipate, coșmar pentru Europa

de (4-9-2011)

In dimineata zilei de vineri 2 septembrie, la orele 1.00, au fost intrerupte convorbirile intre guvernul grec si grupul de creditori care doresc salvarea situatiei finaciare a tarii si anume FMI, Banca Europeeana si Comisia Europeana.

Au trebuit 12 ore pentru ca ministrul economiei greci Evangelor Venizelor sa justifice intreruperea convorbirilor prin acordarea unui interval de timp de doua saptamini pentru a se adapta planul bugetului pe anul 2012 pentru a se include fonduri pentru dezvoltare.

Cauza adevarat nu este cunoscuta dar este cert ca exista diferent majore intre clele doua parti.

S-au facut speculatii si s-au emis ipoteze sau chiar unele ziare au afirmat cu „siguranta” o iritare a FMI si Bancii Europeene pentru intrizieri de informare in obtinerea de date concrete.

De convorbirii depinde continuarea programuluii financiar de finantare a Greciei care sa evite falimentul acesteia.

Cu citeva ore inainte de intreruprerea convrbirilor a fost data publicitatii un raport al comisiei de specialitate a parlamentului grec in care se afirma ca nimic nu poate impiedica falimentul din cauza datoriei de necontrolat a Greciei.

Ministrul de finante a efectuat presiuni si astfel seful comisiei si-a dat demisia.

Oricum raportul comisiei nu poate decit sa fi infuientat negativ imaginea Greciei si atitudinea creditorilor.

Sambata la ora 12 prim ministru George Papandreu, presedinte al partidului de guvernamint PASOK, (Miscarea Socialista Panelena), a rostit o cuvantare propagandista la o intrunire de sarbatorire a 34 de ani dela crearea acestui partid.

Grecia merge spre alegeri.

Cei trei salvatori ai Greciei – FMI, Banca Europeana si Comisia Europeana au gasit multe probleme in ceea ce priveste imposibilitatea incasarii de statul grec de taxe si impozite dar mai ales slabiciunea de a se micsora un sector de stat mai mult decit supradimensionat care cheltuieste cea mai mare aprte din buget.

Este clar ca scopul intreruperii convorbirilor este acela de a se da un ultimatum guvernului grec pentru a-si clarifica situatia si daca est ein imposibilitatea de a actiona sa declare alegeri anticipate.

Chiar cu alegeri anticipate Grecia nu pare sa poata evita falimentul.

Guvernul grec a intriziat sa efectueze restructurarea sectorului de stat si s-a bazat numai pe cresterea sectorului de stat fapt care a micsorat si mai mult veniturile din impozite si astfel ii este si mai greu sa plateasca datorii scadente.

Grecia deschide cutia Pandorei si ar putea sa fie exclusa din zona euro.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ce nu pot pricepe propagandiștii unirii cu România

Recent, unul dintre cei mai înfocați partizani ai unirii Republicii Moldova cu Româniaposta pe Facebook un zvon, potrivit căruia prim-vicepreședintele...

Închide
13.58.150.59