caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Tulburări urbane în Anglia – fapte și mai puțin interpretări

de (14-8-2011)
22 ecouri
Aici au locuit până pe 7 august 26 de persoane, dar vandalii le-au incendiat locuința

Aici au locuit până pe 7 august 26 de persoane, dar vandalii le-au incendiat locuința

Este sâmbătă la prânz, și călătoresc cu autobuzul 149 pe Tottenham High Road, în nordul Londrei.  Trec de comisariatul de poliție, unde, după demonstrația de protest de săptămâna trecută împotriva împușcării mortale de către polițiști a lui Mark Duggan, suspectat de a fi cap al lumii interlope din cartier, au izbucnit tulburările de stradă care s-au extins la o parte a cartierelor capitalei și la alte mari orașe ale Angliei.

Apar primele urme ale violențelor: geamuri sparte și înlocuite cu placaje la o casă de pariuri și la sediul Serviciului pentru Delincvenți Minori (Youth Offending Service – YOS).

Apoi, pe dreapta, cum mergi înspre nord, apar primele urme urâte: un pub incendiat care nu mai are acoperiș și supermagazinul alimentar Aldi, al cărui acoperiș este înfundat, gata să se prăbușească.

Mă dau jos și o iau spre intersecția cu Lordship Lane, unde, tot pe dreapta, este acum un teren plin de moloz. Aici a fost un bloc, datând din epoca victoriană (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) care a fost incendiat și ruinele sale au fost demolate. Douăzeci și șase de persoane au rămas fără locuință, norocoase să scape nevătămate.

Imediat după aceea, tot pe dreapta  un Job Centre (bursa forței de muncă), cu geamurile placardate, în urma vandalizărilor din săptămâna precedentă. Pe trotuarul opus o altă clădire a serviciilor sociale, care arată la fel.

Pe dreapta o casă cu etaj, incendiată, împrejmuită cu un gard de lemn provizoriu pe care este scris (cu cinism) “Robbed by the bankers (jefuit de bancheri)”.

La vreo 200 de metri mai încolo, stadionul lui Tottenham Hotspur FC într-o liniște totală. Deși este debutul noul sezon în Premier League, meciul lui Tottenham cu Everton a fost amânat din motive de securitate. Mai încolo, pe ici pe colo, câte un magazin sau restaurant devastat, complet aleatoriu, fie că e vorba de un Pizza Domino, patiseria Greggs sau de un magazin alementar turcesc.

În orice caz, Tottenham, cartierul cel mai devastat din londra în recentele tulburări, nu arată așa rău cum ți se pare privind știrile TV. Este drept că în ultima săptămână au fost îndepărtate multe urme ale violențelor și au fost reparate unele dintre avarii.

Viața reintră în normal aici în nordul Londrei, unde populația este compusă dintr-un amestec de turci, negri africani și caraibieni, arabi, chinezi, polonezi, români, de fapt, mai toate naționalitățile pământului s-au adunat aici.

Este unul dintre cele mai sărace cartiere din Londra, care acum, după distrugerile suferite este și mai sărac.

Harta tulburărilor

Devastările din Londra sunt înșirate pe o axă nord-sud, de la Enfield în nordul extrem, până la Croydon în sudul extrem , cu două excepții: Ealing în vest și Greenwich în est.

"Jefuit de bancheri" - culmea cinismului

"Jefuit de bancheri" - culmea cinismului

Nouă alte orașe din Anglia au fost afectate de tulburări: Birmingham, Manchester, Liverpool, West Bromwich (în zona metropolitană Birmingham), Salford (zona metropolitană Manchester), Nottingham, Wolverhampton, Bristol și Gloucester.

În general, distrugerile au fost localizate în străzile comerciale din cartierele afectate, care sunt printre zonele sărace, cu excepția cartierelor Ealing și Clapham din Londra și a orașului Gloucester, care însă conțin buzunare de sărăcie, iar în aceste locuri precum și în câteva locuri izolate în zonele comerciale din centrul Londrei devastările sunt puse pe seama unor persoane venite din alte părți.

Devastările cele mai serioase, după Tottenham, s-au produs la Croydon, Manchester și Birmingham. Pagubele sunt estimate la peste 200 de milioane de de lire sterline (230 de milioane de euro).

Victimele

Cinci persoane au fost ucise în timpul tulburărilor: Haroon Jahan (21 de ani), Shazad Ali (30) Abdul Musavir (31), Richard Mannington Bowes (68) și Trevor Ellis (26).

Primii trei, musulmani de origine pakistaneză, au fost uciși călcați de mașină în timp ce păzeau de jefuitori casele și magazinele din cartierul Winson Green din Birmingham. Un bărbat de 26 de ani și altul de 17 ani au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de omor, alți doi fiind cercetați de poliție sub aceeași acuzație. Tatăl lui Haroon, Tariq, a avut o intervenție lăudată în întreaga țară când a făcut apel la calm și le-a cerut concitadinilor săi musulmani să nu încerce să se răzbune.

Richard Mannington Bowes, un  contabil pensionar din Ealing, a fost atacat în timp ce încerca să stingă un incendiu. Poliția cercetează un suspect pentru acest omor, un bărbat negru în vârstă de 22 de ani.

În sfârșit, Trevor Ellis, un zugrav negru, tată a patru copii, a fost împușcat în cap la Croydon, în urma unei urmăriri cu mașina. Poliția a făcut mai multe arestări, dar nu a trimis încă pe nimeni în judecată.

Cazul studentului malaezian Asyraf Haziq (20), rănit în timpul dezordinilor de stradă la Barking în estul Londrei și apoi jefuit de un grup de tineri negri a făcut înconjurul lumii. Presupusul său atacator a fost trimis în judecată, unde s-a declarat nevinovat pentru infracțiunea de tâlhărie, instanța dispunând menținerea stării de arest preventiv până la proces.  O colectă pe internet a strâns 22000 de lire pentru Asyraf, care, în pofida a tot ceea ce s-a întâmplat, vrea să rămână în continuare să studieze engleza și cu banii primiți vrea să o invite pe mama sa în vizită la Londra.

O altă colectă pe internet a strâns peste 30000 de lire pentru Aaron Bieber, frizer din Tottenham, în vârstă de 89 de ani, al cărui salon de coafură a fost jefuit și devastat în timpul tulburărilor din 7 august. Aaron, ai cărui părinți evrei au emigrat din Polonia la începutul secolului XX, a spus că nu are intenția să se retragă și că va folosi banii pentru redotarea salonului unde lucrează de 41 de ani fără întrerupere.

Shiva Kandiah este un comerciant de origine asiatică al cărui magazin alimentar a fost jefuit și distrus. A rămas cu doar 25 de pence. Brij Sehgal, proprietarul unui magazine de articole electornice a fost jefuit de mărfuri în valoare de 200000 de lire sterline, dar a declarat că nu are niciun fel de resentimente față de jefuitori.

Locatarii din imobilul incendiat în Tottenham au rămas și ei doar cu hainele cu care erau îmbrăcați. Majoritatea erau de origine turcă, asiatică sau africană.

Monika Konczyk (32) a ajuns celebră în întreaga lume, dar din cauze nedorite de ea, atunci când a venit la Londra sălucreze ca vânzătoare la magazinul Poundland. Fotografia ei sărind de la primul etaj al unei case în flăcări a făcut înconjurul omenirii. Ea a declarat tabloidului The Sun că “societatea engleză a devenit bolnavă” și că jefuitorii care i-au incendiat casa s-au comportat ca niște animale. “Polonezii sunt muncitori și respectabili. Ei cred într-o viață de muncă, nu în furt de la alții. Dacă vrei haine frumoase sau un televizor nou, nu sparge vitrine și jefuiești, lucrează ca să plătești pentru ele”, a declarat ea pentru The Sun. Și cine nu ar fi de acord cu ea (bineînțeles în afara unei minorități infractoare)?

Făptuitorii

La o săptămână după declanșarea tulburărilor urbane, poliția efectuase peste 2500 de arestări. Poliția metropolitană din Londra a arestat aproape 1500 dintre care peste 800 au fost trimise în judecată și estimează că numărul arestărilor se va ridica la circa 3000.

Stadionul Tottenham Hotspur FC e pustiu, meciul cu Everton a fost amânat din motive de securitate

Stadionul Tottenham Hotspur FC e pustiu, meciul cu Everton a fost amânat din motive de securitate

Cele mai frecvente capete de acuzare sunt furt, mânuire de bunuri furate, spargere și distrugere de proprietate. Inculpații compar pentru prima înfățișare la curțile de magistrați (echivalentul judecătoriilor), unde pot primi pedepse cu închisoarea de maximum șase luni pentru o singură infracțiune și un an pentru două infracțiuni, dacă pedepsele sunt consecutive. Dar unii judecători districtuali (juriști de profesie, spre deosebrie de magistrați care nu sunt juriști de profesie și sunt voluntari) au uzat de puterea lor de a trimite cazurile la Curtea Coroanei (echivalentul tribunalelor), care au putere de condamnare nelimitată.

Ceea ce se știe exact este că circa jumătate dintre inculpați sunt minori, așa încât ei nu pot fi numiți în public și pedepsele cu închisoarea sunt aplicate în cazul lor doar în situații extreme. De asemenea, 92% dintre inculpați sunt bărbați, ceea ce nu este o surpriză, proporția aceasta respectând-o pe aceea a infracționalității generale. Mulți inculpați provin din familii dezmembrate, în care tatăl este fie complet absent, fie este în închisoare. Mai mulți judecători au remarcat absența din sala tribunalului a părinților multor inculpați minori și în aceste cazuri au menținut starea de arest preventiv până la următoarea înfățișare.

Mulți inculpați sunt delincvenți recidiviști și în general provin din familii modeste (ceea ce nu-i împiedică pe majoritatea să aibă telefoane “inteligente” prin care și-au coordonat acțiunile), dar au fost și cazuri de inculpați proveniți din clasa de mijloc, cel mai notoriu exemplu fiind cel al Laurei Johnson (19), fiica unor multimilionari din Kent, arestată la volanul unei mașini pline de mărfuri furate. La Manchester a compărut în faţa instanţei chiar un militar care a luptat în Afganistan, Liam Bretherton, acuzat de spargere și furtul unei chitare în valoare de 1900 de lire sterline dintr-un magazin de instrumente muzicale.

Doi dintre inculpați sunt cetățeni români, ambii trimiși în judecată pentru furturi oportuniste, un bărbat acuzat de furt de la magazinul Sony din Enfield și o femeie care s-a declarat vinovată și urmează să fie condamnată pentru furtul a două tricouri de la un magazin JD Sports.

Nu există o statistică rasială a infractorilor (poliția înregistrează clasificarea etnică a arestatului dar nu a publicat o statistică, iar la curte nu se face o asemenea statistică), dar aparent procentul pesoanelor de origine non-europeană este ridicat, fiind oarecum asemănătoare cu compoziția etno-rasială a zonelor unde au avut loc tulburările. Interesant este că în zone unde în trecut au avut loc ciocniri inter-rasiale – Leeds, Bradford, Burnley, Oldham – nu au avut loc tulburări.

Cauzele tulburărilor

Voci izolate, în general la stânga spectrului politic, au spus că acesta a fost un strigăt de disperare al defavorizaților social într-o societate din ce în ce mai polarizată între bogați și săraci, dar nici măcar în Partidul Laburist de opoziție nu e răspândită această explicație.

"E deschis" - sfidarea comercianților cu magazine atacate la adresa huliganilor

"E deschis" - sfidarea comercianților cu magazine atacate la adresa huliganilor

Liderul Laburist, Ed Milliband, a recunoscut că partidul său, aflat la putere între 1997 și 2010 a eșuat în tentativa de soluționare a garvelor probleme morale ale societății britanice. În general, politicienii sunt acuzați că au ignorat decenii de-a rândul păturile defavorizate, care au tendința de a vota în procent mic și de aceea nu sunt “interesante” din punct de vedere electoral.

Un sondaj publicat de duminicalul Sunday Times arată că publicul consideră că principala cauză este criminalitatea în general – 34%, urmată de cultura de bande – 20%, proasta educație în familie și abia pe locul patru lipsa de locuri de muncă – 11%.

Dacă stânga dă vina pe lipsa de oportunități sociale, la dreapta este invocată prăbușirea autorității, mai ales în familie și școală, precum și influența unei culturi în societate care îl pune “eu” înainte de orice și glorifică materialismul și superficialitatea.

În sfârșit, dar nu mai puțin important, poliția e acuzată că a apreciat complet greșit situația de pe străzi, nereușind inițial să stăvilească tulburările și permițând vandalilor să acționeze cu impunitate. Poliția metropolitană fusese criticată recent pentru brutalitățile de la summitul G20 din 2009 și de la demonstrațiile studențești din 2010 și a rămas recent fără comandant după scandalul interceptării mesageriei vocale de către unii ziariști. Nu e o situație ideală și poate că ar trebui lumea să se hotărască dacă dorește o poliție inhibată sau una care să-și facă datoria.

Ce-i de făcut?

După o perioadă de ezitări, premierul David Cameron a revenit val-vârtej din vacanță și a prezentat Camerei Comunelor câteva măsuri sau intenții, unele dintre ele necesitând legiferare în parlament.

Printre altele, s-a vorbit despre combaterea bandelor (doar în Londra au fost identificate aproape 200) de tineri, retragerea alocațiilor sociale pentru infractori, inclusiv evacuarea din locuințe sociale, examinarea posibilității de întrerupere a comunicațiilor electronice (Twitter, Facebook, Blackberry, Messenger) atunci când se pun la cale acțiuni infracționale și alte măsuri de folosire a “bâtei”. Mai puțin la capitolul “morcov”, unde se remarcă doar niște propuneri vagi privind educația tinerilor din zonele defavorizate.

Oricum, e prea devreme pentru concluzii și pentru remedii și cei care se grăbesc acum să dea soluții s-ar putea s-o dea în bară.

Am să închei pe o notă optimistă, remarcând solidaritatea, exemple ca cele date mai sus de ajutorare a victimelor fiind nenumărate, inclusiv acela al oamenilor care s-au dus să îi ajute pe proprietarii de magazine să înlăture efectele jafului. E o probă ca societatea britanică, bolnavă fără doar și poate în unele segmente, are totuși o componentă solidă de societate civilă.

PS Vă invit să votați în sondajul revistei ACUM Cum ați califica recentele tulburări urbane din Anglia? www.acum.tv/sondaj/

Ecouri

  • Marcel Kuafman,Karmiel;Israel: (15-8-2011 la 04:18)

    Bravo Dle Clej, pentru curajul de a ne dezvalui in fine originea acestor criminali din tulburarile ce au avut loc in Anglia. 2 Romani printre 2500 de arestati face mai putin de 0,1% ceea ce-i foarte bine! Echivaleaza cu procentul de „hoti bogati” probabil cleptomani.
    Este drept ca D-voastra riscati mai putin la aceasta revista electronica de a fi dat afara acuzat de rasism daca numiti „negru” pe un african, sau „musulman” pe un arab magrebin.
    Alti jurnalisti sunt mai amenintati daca nu se supun legii nescrise a „Omertei Rasiale pentru protejarea delicventilor de culoare”. De ex: jurnalistul Eric Zemour de la France2, Europe No.1 si Figaro Literaire, care a indraznit sa citeze public un raport al Justitiei Franceze care mentiona ca majoritatea inculpatilor in tribunalele franceze pentru trafic cu droguri sunt de origine africana sau Nord-africana a fost atacat de o obscura „asociatie antirasista” pentru defaimare rasista si condamnat la o pedeapsa in Bani pe care trebuia s-o plateasca acestei asociatii!!! Mai grav a fost ca s-a declansat in randurile pseudointelectualilor francezi sau francofoni o adevarata campanie de linsaj moral impotriva lui, care viza pur si simplu sa-l inlature din toate organele de presa franceze – deci sa-i puna o botnita. Deocamdata au reusit partial: a fost dat afara de la France2 – Canal de Televiziune de Stat unde lucra de 5 ani!!!

  • Mihai Vasilescu: (15-8-2011 la 06:05)

    Un articol de inalta clasa! Transmite perfect care sunt aspectele importante, fara sa fie deloc tezist. M-a impresionat cat de bine si adevarat e prinsa si atmosfera!

  • Marcel Kaufman, Karmiel, Israel: (15-8-2011 la 06:53)

    Imi pare rau ca boicotati publicarea elogiilor mele la adresa curajului Dvoastra de a sparge „Omerta jurnalistica” care protejeaza in Occident pe criminali cand acestia sunt de culoarea pielii mai inchisa sau sunt musulmani.

  • Doina Manea: (15-8-2011 la 09:58)

    Dl. Clej, multumesc pentru acest articol (l-am pus pe Facebook.) Si eu am urmarit evenimentele respective, la BBC si alte publicatii tiparite, online, pe unde s-a putut. Dar o relatare de la fata locului scrisa cu un ton lipsit de istericalele dreptei sau stangii sau oricarei afiliatii este mai mult decat bine venita. Azi am citit despre discursul PM Cameron, care blameaza vandalismul pe seama erodarii valorilor morale.
    Cu stima,
    Doina

    P.S. @Marcel Kaufman ~ voi cauta sa aflu si eu amanunte despre jurnalistul mentionat de dvs., Eric Zemour. Multumesc pt. aceasta informatie. Cu bine.

  • Petru Clej: (15-8-2011 la 10:21)

    Domnule Kaufman, va rog sa incetati cu aceste dezgustatoare comentarii rasiste. In caz contrar, voi fi silit sa constat ca intre dumneavoastra si cei care sustin ca „jidanii conduc lumea” nu e absolut nicio diferenta.

  • Petru Clej: (15-8-2011 la 10:55)

    Doamna Manea, si eu sunt exasperat de gogomaniile care s-au scris, inclusiv in limba romana, pe aceasta tema. De aceea am facut aceasta sinteza, poate se vor lamuri cei care vorbesc dupa ureche ca nu poti ca faci analize savante, necum sa dai solutii ex-cathedra daca nu cunosti FAPTELE.

  • Marcel Kaufman, Karmiel, Israel: (15-8-2011 la 11:01)

    Stimate Dle Sef Redactor, v-asi sfatui inainte de a scrie raspunsuri injurioase cititorilor D-voastra sa beti un pahar cu apa rece si sa respirati de 10 ori adanc pentru a va calma si a evita de a scrie astfel de raspunsuri care tradeaza o stare psihica foarte avariata.

    Ca sa folosesc metodele D-voastra, ve somez sa-mi aratati un comentariu rasist scris de mine; in caz contrar va somez sa-mi cereti scuze aci in public!

    Va atrag atentia ca a cita niste antisemiti „care sustin ca “jidanii conduc lumea” ” si a ma compara pe mine care traiesc in Israel cu acestia va descalifica in fata distinsului public al acestei publicatii.

    Shalom din Israel, unde azi sarbatorim Yom Ahava = Ziua Dragostei !!

  • Doina Manea: (15-8-2011 la 11:07)

    Asa este, dl. Clej.
    Intre timp mi-am adus aminte cine este Eric Zemmour (citesc Le Figaro destul de des.) Chiar i-am rasfoit romanul Petit Frere, il avem la noi in biblioteca. Dar prefer sa nu comentez nimic, subiect vast, controversat, si nici n-am prea mult timp, este inceput de saptamana si am de lucru.
    Va doresc si dvs. o saptamana cu succese.
    Doina

  • Petru Clej: (15-8-2011 la 11:35)

    Domnule Kaufman, nu e prima oara cand in comentariile dumneavoastra se insinueaza rasismul (acum catva timp ati avut o interventie anti-romi) si v-a atras atentia si doamna Lucaciu cu privire la acest lucru. Va doare cand va compar cu antisemitii care zic ca evreii conduc lumea? Puneti-va in locul acelora care sunt negri si musulmani pe care-i tratati in bloc, in mod rasist si „religionist”. Publicul ACUM? Nu e nici distins, nici nedistins, exista doar persoane distinse si altele, ca dumneavoastra, nu. In sfarsit, va reamintesc ca nu mai sunt redactor-sef din luna martie. In plus, va rog sa renuntati la acest ipocrit „stimate”. Renuntati la rasism si atunci poate veti avea ceva credibilitate.

  • meir eliahu: (15-8-2011 la 11:40)

    Pentru Clej
    Doresac sa-mi exprim sentimentele mele cele mai bune pentru acest aricol clar si precis despre evenimentele din Anglia.
    Cred ca Conducerea politica din Anglia trebue sa excluda pe toti acesti vandali .caci nu cu educatie se schimba un om rau ca aceti fanateci intr-un om bun.
    Ei au crezut ca lasind pe toti asiatecii si africanii sa intre in Anglia ,vor ramine si cu coloniile lor,fara sa vada adevarul in fata
    Acum au inteles ce ne fac noua acesti arabi musulmani,care vor sa ea tzara noastra.
    Va felicit pentru articolu acestea si va doresc sa mergeti mai departe in explicatiile dvs corecte
    Cu respect Mayer

  • Petru Clej: (15-8-2011 la 12:07)

    Domnule Eliahu, îmi pare rău, dar n-ați înțeles nimic din acest articol și folosiți același rasism dezgustător ca și domnul Kaufman.

    Acest paragraf dovedește ignoranță și rasism: „Ei au crezut ca lasind pe toti asiatecii si africanii sa intre in Anglia ,vor ramine si cu coloniile lor,fara sa vada adevarul in fata
    Acum au inteles ce ne fac noua acesti arabi musulmani,care vor sa ea tzara noastra.”

    Mă întreb cum îi tratați pe evreii etiopieni și pe cei indieni și în general pe evreii ne-europeni care constituie acum majoritatea populației evreiești a Israelului și care au fost tratați cu un dispreț suveran în primii 30 de ani de existență a statului Israel de elita așkenază care ocupa funcțiile de conducere. Chiar nu țineți cont că trăiți într-o țară cu imigranți din peste 100 de țări?

  • Petru Clej: (15-8-2011 la 12:35)

    Recomand acest articol, cu ale cărui idei nu sunt decât parțial de acord, http://www.prospectmagazine.co.uk/2011/08/the-riots-at-the-end-of-history/ dar mi s-a părut bună remarca:

    Simply offering them a job or a training place is not enough. Most of the serious rioters will, I suspect, be NEETs (not in employment, education or training), at least those that are not school children. Most of them probably don’t want a job, or at least don’t want to make the effort to make it in a mainstream society where they think the cards are stacked against them. But if nearly 1m east Europeans can turn up and find employment then the jobs are potentially there. You will not, however, get a job if you don’t give a shit and have been taught by the culture around you that you are a victim of a racist society.

  • Doina Manea: (15-8-2011 la 15:42)

    Multumesc, dl. Clej. Mi l-am „bookmarked.”

    In suburbiile newyorkeze sunt apreciati the Islanders, cei din Caraibe. Vin aici pusi pe treaba, isi deschid mici business-uri, lucreaza pe ici-pe colo, se ajuta unii pe altii, strang bani si-si cumpara case, modeste ce-i drept, dar au un acoperis al lor, nu stau nici pe wellfare si nici nu se vaicaresc ca sunt victime. Sigur, mai sunt si mere stricate printre ei ca nu se poate, dar majoritatea se descurca cumva.

    Nu vezi un cersetor chinez si nici un haitian. Pe strazile din jurul casei mele vezi femei si barbati chinezi impingand shopping carts pline cu saci uriasi de cutii si sticle culese din tumbaraele de gunoaie scoase afara de noi, locuitorii cartierului. Imi spunea o chinezoaica, Asta-i mancarea mea pe o luna. O luna din cutii! Ma intreb cati dintre cei mentionati in articol si-ar ridica pardonul din pat, dimineata pe la 4, s-o ia din loc la scotocit prin gunoaie, pe ploaie sau ninsoare sau ger. Dar ce nevoie au daca primesc „dole,” nu? Declara suparat un pustan, un looter, parca James (i s-a luat interview dupa ce a fost prins) ca primeste 125 pounds (n-am semnul de pound) la 2 saptamani. Ha! Eu nu castigam atata cand am venit aici, trebuia sa muncesc 2-3 joburi in plus (un job era de cleaning) si mai mergeam si la college seara. Si pustanu nostru era suparat ca i se dau banii astia doar sa stea cu ochii in telly si ca nu-i pasa nimanui de el … era teribil de suparat pe societate, ca nu da un shit pe el. I-am spus in gand, daca nu-ti convine guvernul, du-te in Somalia, la pirati, n-au guvern acolo, esti de capul tau.

    Hai sa nu devin si eu moralizatoare … realitatea este mult mai complexa decat incerc eu aici s-o descriu mai in gluma mai in serios. Ma gandesc cu groaza insa daca ar izbucni razmerite si pe-aici. Tensiunea creste si creste.

    Cu stima
    Doina

  • Petru Clej: (15-8-2011 la 15:47)

    Vă mai dau o statistică privind rezultatele la examenul GCSE (la 16 ani) pe criterii etnice: http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=461

  • Petru Clej: (16-8-2011 la 12:17)

    Am uitat sa-i mentionez printre victime pe cei peste 100 de politisti raniti in ciocniri cu delincventii (doi dintre politisti loviti cu o masina in timp ce interveneau pentru a aresta niste suspecti), dar si pompierii si asistentii medicali agresati pentru simplul motiv ca incercau sa-si faca datoria.

  • Doina Manea: (16-8-2011 la 12:25)

    Teribil.

    Cruzime+prostie+gloata=o combinatie periculoasa pentru orice oras si/sau suburbie. Totusi, remarcabile sunt exemplele pozitive, solidaritatea cetatenilor, apelul acelui tata, ai carui fii au fost ucisi fara nicio remuscare, la calm si la ne-razbunare …

    Ar trebui sa ma contrazic singura: cruzime+inteligenta+dementa-suflet-gloata=Breivik (sau orice alt terorist singuratic.)

    Multumesc pt. statistica GCSE.

  • Lucian Herscovici: (17-8-2011 la 06:45)

    Felicitari pentru interesantul articol, Petru. Este deosebit de important, pentru ca tu esti atat ziarist profesionist, cat si – partial – martor ocular. Cred ca solutia conflictului ar fi ajutarea imigrantilor sa se incadreze mai bine in societate, a saracimii sa depaseasca aceasta conditie. Din pacate, printre victime au fost oameni nevinovati, ei insisi din randul paturii nevoaise sau medii. Oare se va face ceva care sa rezolve problema oamenilor carora nu le ramane decat sa iasa in strada pentru a-si apara drepturile? Vreau sa sper.

  • Petru Clej: (17-8-2011 la 08:15)

    Lucian, multumesc. Am insa doua nedumeriri:

    1) Despre ce imigranti e vorba cand majoritatea, probabil covarsitoare a celor arestati si trimisi in judecata erau cetateni britanici?

    2) Daca printre victime au fost nevinovati, rezulta cumva ca mai erau si vinovati prontre ei?

  • Lucian Herscovici: (17-8-2011 la 14:11)

    Draga Petru,
    M-am referit la imigranti si la copiii lor, generatia a doua si chiar a treia, la cetatenii britanici fii si fiice de imigranti, carora le vine greu sa se aranjeze desi sunt nascuti in Britania, din cauza rasismului. Multi dintre ei traiesc in saracie si mizerie, desi unii au reusit sa urmeze studii superioare. Fenomen care exista in numeroase tari, rezultat al complexelor de superioritate si al concurentei.
    Intr-un ecou, te-ai referit la situatia din Israel in primii 30 de ani de existenta a statului. Este adevarat. Imi aduc aminte de un cantec al cantaretului Joe Amar, „Lishkat haavoda” (=Biroul de plasare in munca). Traduc aproximativ: „M-am dus la biroul de plasare/M-a intrebat: Din ce tara esti, din care?/I-am spus ca din Maroc/Si mi-a raspuns: Pleaca te rog din acest loc./I-am spus ca vin din Turcia/Mi-a spus: Pleaca te rog. Chiar asa./I-am spus ca din Polonia am venit/Mi-a zis: Intra te rog, esti binevenit”. M-am straduit sa traduc in versuri un fragment dintr-un cantec, pe care nimeni nu-l mai mentioneaza, tocmai in ultimii ani, cand se vorbeste ceva mai mult de marele om care a fost Joe Amar. Pe langa faptul ca glume si atacuri jignitoare la adresa evreilor orientali continua, in forme diferite. Ca si complexe de superioritate ale evreilor „ashkenazi” asupra lor. Simteam uneori nevoia sa accentuez ca eu insumi sunt sefard si m-am dus sa invat limba ladino alaturi de limba idis, pentru a intelege ambele culturi. Adeseori imi amintesc o afirmatie a scriitorului Ilya Ehrenburg, atunci cand a vazut discriminarea negrilor: pentru prima data nu am mai vrut sa fiu evreu: am vrut sa fiu evreu negru.
    Victimele – cel putin cei pe care i-am vazut la televizor si cei despre care ai scris – sunt intr-adevar oameni nevinovati.
    Vor intelege oare oamenii, vreodata, ce este rasismul, aceasta dezumanizare, poate o ultima ramasita a canibalismului, a luptei intre triburi, sau un rezultat al geloziei, concurentei, neintelegerii? Vor intelege cine este adevaratul vinovat, care este adevarata fata a raului? Va putea fi rezolvata problema saraciei ca o consecinta a discriminarii rasiale? Vor putea fi prieteni oamenii si vor putea coopera indiferent de apartenenta etnica si religioasa, de culoarea pielii?
    Amical,
    Lucian

  • Vladimir Florin: (21-8-2011 la 09:00)

    Domnule Petru Clej, nu sunteti prima persoana care da dovada in ciuda evidentelor prezente incearca totusi sa dea o explicatie conform convingerilor anterioare. Poti vedea acest lucru in persoane credincioase care conform convingerilor lor gasesc suficiente dovezi ca lumea a fost creata in 6 zile, altele neaga o anumita problema pana in ultimul moment, ce sa-i faci asa este natura umana. Intrebati un specialist ce efect intr-un individ o cantiate mai mare sau mai mica de testosteron, aici nu-i loc pt. subiectivitate, ce efect are. Apoi cautati daca rasa neagra are nivele mai ridicate de testosteron decat asiaticii sau europenii. Nimeni nu spune ca dv., eu sau oricare alt individ si-a ales temperamentul, parintii sau locu nasterii. Probabil incercati constient sau nu sa fentati anumite teme sensibile, de ce copii negrii adoptati de parinti albi au un IQ mai mic decat cel al parintilor iar copii asiatici infiati de parinti albi ii depasesc pe parintii lor adoptivi albi ? teoria culturala nu poate explica acest lucru. Ma tem ca luptati impotriva adevarului iar legile biologiei va saboteaza rezultatele ideologice. Nu mai incercati sa va ascundeti sub masca unui ziarist independent, neutru, sunteti un ziarist de stanga.

  • Petru Clej: (21-8-2011 la 10:55)

    Domnule Petru Clej, nu sunteti prima persoana care da dovada in ciuda evidentelor prezente incearca totusi sa dea o explicatie conform convingerilor anterioare.

    Poate traduceți în limbă română că nu înțeleg ce doriți să spuneți.

    Poti vedea acest lucru in persoane credincioase care conform convingerilor lor gasesc suficiente dovezi ca lumea a fost creata in 6 zile, altele neaga o anumita problema pana in ultimul moment, ce sa-i faci asa este natura umana.

    Adânc spus, dar nu văd ce legătură are cu acest articol.

    Intrebati un specialist ce efect intr-un individ o cantiate mai mare sau mai mica de testosteron, aici nu-i loc pt. subiectivitate, ce efect are. Apoi cautati daca rasa neagra are nivele mai ridicate de testosteron decat asiaticii sau europenii. Nimeni nu spune ca dv., eu sau oricare alt individ si-a ales temperamentul, parintii sau locu nasterii. Probabil incercati constient sau nu sa fentati anumite teme sensibile, de ce copii negrii adoptati de parinti albi au un IQ mai mic decat cel al parintilor iar copii asiatici infiati de parinti albi ii depasesc pe parintii lor adoptivi albi ? teoria culturala nu poate explica acest lucru.

    Nu știu care sunt sursele acestor afirmații, dar din nou, care e legătura cu acest articol?

    Ma tem ca luptati impotriva adevarului iar legile biologiei va saboteaza rezultatele ideologice.

    Care este adevărul, averți cumva un moopol asupra lui și despre ce rezultate ideologice e vorba?

    Nu mai incercati sa va ascundeti sub masca unui ziarist independent, neutru, sunteti un ziarist de stanga.

    Să presupunem că ași fi zu ziarist de stânga, asta înseamnă că nu există ziariști independenți de stânga? Care e dovada că nu aș fi independent? Și în general, dacă aș fi de stânga, ce e rău în asta?

    Și mai pe șleau, ce doriți de fapt să spuneți? Aveți vreun comentariu legat de tema acestui articol?

  • StanPapouash: (22-8-2011 la 04:38)

    Dragă domnule Vladimir Florin,
    Aveti cumva impresia că dreapta e mai brează ca stânga ?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O plimbare prin Centrul Istoric al Bucureştiului

În acest album voi omite amănuntele pe care le-aţi putea citi în Wikipedia sau pe multele alte site-uri on-line despre...

Închide
18.223.32.230