caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Premierul britanic David Cameron recunoaște: poliția a greșit

de (11-8-2011)
8 ecouri

Poliția a adoptat tactici greșite în timpul recentelor tulburări de stradă din câteva mari orașe ale Angliei, a declarat prim ministrul britanic David Cameron.

Vorbind în fața Camerei Comunelor, rechemată în sesiune extraordinară, premierul Cameron a anunțat măsuri de combatere a violenței de tipul celei izbucnite în Londra la sfârșitul săptămânii trecute precum și măsuri de compensare a celor care au avut de suferit.

Atmosfera sobră și unanimitatea de păreri au dominat sesiunea de joi a Camerei Comunelor: atât coaliția majoritară, formată din Partidul Conservator și cel Liberal Democrat, cât și Partidul Laburist din opoziție au condamnat fără rezerve actele de vandalism din Londra, Brirmingham, Manchester, Liverpool, Bristol și alte câteva orașe din Anglia.

Premierul Cameron a spus că șefii poliției au recunoscut că au greșit, tratând inițial tulburările ca dezordini publice și nu ca acte criminale.

El a anunțat că poliția va primi puteri sporite de combatere a bandelor urbane, printre care și puterea de a cere persoanelor să-și scoată masca de pe față.

De asemenea,  vor fi examinate posibilități de oprire a comunicațiilor prin rețele sociale pe internet în vederea organizării de acte infracționale.

Premierul a anunțat și compensații pentru persoanele și firmele a căror proprietate a fost distrusă sau avariată și care nu erau asigurate, precum și fonduri pentru repararea străzilor comerciale din orașele unde au avut loc tulburări.

Acolo unde puterea și opoziția sunt în dezacord este finanțarea poliției. Liderul Laburist, Ed Milliband și mai mulți deputați  ai partidului său au cerut să suspende reducerile bugetare anunțate în primăvară.

Premierul Cameron a respins cererea opoziției și a dat asigurări că reducerile nu vor afecta numărul de polițiști de pe străzile localităților engleze.

Între timp, numărul arestărilor făcute de poliție în Anglia a depășit 1500, dintre care aproape jumătate au fost deja trimiși în judecată. Marea majoritate sunt bărbați tineri sub 30 de ani, și un procent semnificativ minori.

Ecouri

  • Marcel Kaufman, Karmiel, Israel: (13-8-2011 la 13:16)

    Stimate D-le Clej, ce ar fi daca ne-ati dezvalui nu numai varsta dar si originile acestor criminali?
    Ce procentaj de Britanici si de emigranti si de unde provin acesti criminali?

    Continuui sa sper ca intre ei procentajul de Romani sau Britanici de origine romana este egal cu ZERO!

    Si ca este procentajul de „microbisti” printre acesti criminali?

    Aceasta ar fi o informatie completa si obiectiva, cum ati facut dupa prima zi a tulburarilor din Nottingham.
    Cu simpatie.

  • Petru Clej: (13-8-2011 la 14:33)

    Domnule Kaufmann, de ce nu spuneți mai pe românește (așa cum de fapt gândiți, rasismul fiind la doi milimetri de suprafață): câți dintre ăștia sunt „ciori” sau „colorați”? Pot să vă spun că majoritea covârșitoare a celor arestați și trimiși în judecată sunt cetățeni britanici. Criminali sunt cei condamnați definitiv și irevocabil de justiție, până la proba contrarie rămân suspecți, cum sunt de pildă cei cercetați pentru omorârea a trei tineri cetățeni britanici de origine pakistaneză, care protejau casele și magazinele la Birmingham, a cetățeanului britanic (de culoare) împușcat în cap la Croydon (sudul Londrei) și a unui cetățean britanic alb la Ealing (vestul Londrei). De ce nu întrebați și câte dintre victimele acestei infracționalități sunt non-albi?

    Pot să vă spun că din câte știu eu la Highbury Corner Magistrates din Londra, o româncă de 20 de ani s-a declarat vinovată pentru furt dintr-un magazin vandalizat, JD Sports, și urmează să fie condamnată săptămâna aceasta.

  • Wanda Lucaciu: (13-8-2011 la 15:00)

    Nu inteleg de ce trebuie sa atasam culoarea pieli la cei care au participat la riot.
    Ce importanta are daca erau albi, albastrii, roz sau orice culoare de pe curcubeu.
    Cert este un singur lucru…Au cauzat probleme pentru toata lumea, au furat, au vandalizat, au omorit, au comis crime.

    Dl Kaufmann, v-ati simti mai bine daca Dl Clej ar spune ca erau musulmani? Probabil ca unii erau, altii erau scotieni, irlandezi, englezi, poate americani care locuiest in Anglia, poate catolici, poate altii erau protestanti.
    In 2011, intrebarea „ce ar fi daca ne-ati dezvalui nu numai varsta dar si originile acestor criminali” este o intrebare rasista si nu mai are loc in vocabularul nostru

  • Petru Clej: (13-8-2011 la 15:45)

    Doamnă Lucaciu, este interesant de văzut de ce s-au petrecut aceste tulburări la Londra, Birmingham, Manchester, Liverpool și nu la Leeds, Bradford, Burnley, Oldham – orașe cu un ridicat procent de populație musulmană și/sau de origine din subcontinentul indian și unde în trecut au fost ciocniri motivate religios și etnic.

  • Tania Iancu: (14-8-2011 la 06:29)

    @ dl. Kaufmann

    Inteleg ca doriti o precizare a categoriei de populatie implicate, pentru a intelege fenomenul.
    Din ce am inteles eu, citind mai multe publicatii, este vorba in special de tineri lipsiti de ocupatie (poate doar in vacanta ?), care au fost convocati prin retelele de socializare, ca la ora x, in data de y, sa mearga sa vandalizeze anumite cartiere din orasul lor.
    Este vorba despre o noua putere care experimenteaza posibilitatile acestor retele de socializare.
    Tinerii, usor de manipulat si dornici de actiuni „ca in filme”, au muscat momeala, si-au facut curaj, vazand ca sunt mai multi, iar acum vor suporta consecintele. Important este ca guvernul sa inteleaga noua situatie, sa-i caute, sa vada cine sunt si sa-i pedepseasca exemplar pe initiatorii acestor acte criminale.

  • Petru Clej: (14-8-2011 la 07:10)

    Doamna Iancu, nu guvernul ii cauta pe suspectii de infractiuni, ci politia, procuratura ii trimite in judecata (daca are suficiente probe) si DOAR instantele de judecata ii pot pedepsi DACA se declara sau sunt gasiti vinovati. Justitia este un act cu caracter individual si orice considerente legate de rasa sunt irelevante. Pot sa va spun ca jumatate dintre inculpati sunt minori si 92% de sex masculin. Exista o statistica a politiei cu privire la etnicitatea celor arestati, dar ea nu este public si ea nu se practica la instantele de judecata din Anglia si Tara Galilor.

  • Tania Iancu: (14-8-2011 la 09:09)

    Domnule Clej, ceea ce spuneti confirma ceea ce intelesesem eu. Este vorba despre tineri care-si petrec mult timp pe computer si care, se vede treaba, sunt usor de manipulat prin Internet.
    Ma scuzati pentru exprimarea confuza de mai sus.Ideea era ca autoritatile trebuie sa inteleaga situatia reala.

  • Petru Clej: (14-8-2011 la 10:53)

    Doamnă Iancu, situația e mult mai complexă decât o prezentați dumneavoastră. Voi publica mâine un articol în care voi scrie despre cele întâmplate în marile orașe ale Angliei. Și nu vă faceți griji, autoritățile înțeleg situația foarte bine, dar soluțiile nu sunt așa de simple cum le văd comentariu de fotoliu.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.145.154.178