caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Calmul relativ revine pe străzile marilor orașe din Anglia

de (10-8-2011)
1 ecou

Noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai calmă în marile orașe din Anglia de sâmbătă încoace de când au izbucnit tulburări stradale, soldate cu jafuri, incendieri și ciocniri între sute de persoane și poliție.

Joi, centrul atenției se mută în parlament, rechemat de urgență din vacanță pentru a dezbate convulsiile urbane și urmările lor.

Premierul britanic David Cameron a declarat că se vor lua toate măsurile necesare pentru restaurarea ordinii publice, inclusiv posibilitatea utilizării tunurilor cu apă, după un preaviz de 24 de ore, deși, potrivit unor înalți ofițeri de poliție, în astfel de tulburări cu participanți mobili utilitatea lor ar fi îndoielnică.

Între timp, prezența a 16000 de polițiști pentru a doua noapte consecutiv – de cinci ori mai mulți ca de obicei în zi de săptămână – a făcut ca străzile Londrei să cunoască cea mai pașnică noapte de sâmbătă încoace.

Calm relativ a fost și la Manchester, Liverpool și Birmingham, unde poliția locală a primit întăriri de la colegii din Scoția.

Curțile au început să lucreze din plin, iar la Londra unde au fost trimiși în judecată 250 de inculpați trei instanțe au lucrat până la miezul nopții, una dintre ele continuând să lucreze până joi dimineața.

Mulți inculpați, printre care cel mai tânăr a fost un băiat de 11 ani, s-au declarat vinovați de capetele de acuzare pentru care au fost trimiși în judecată, iar Curțile de Magistrați (echivalentul judecătoriilor), care au putere de condamnare limitată la șase luni de închisoare (în unele cazuri maximum un an) i-au trimis pentru condamnare la instanța superioară – Curtea Coroanei (echivalentul tribunalelor), care are puteri de condamnare nelimitate.

Joi se convoacă în sesiunea extraordinară Camera Comunelor, care va dezbate cauzele acestor tulburări, începute sâmbătă în cartierul nord-londonez Tottenham, după o demonstrație pașnică de protest împotriva poliției, care împușcase mortal pe 4 august un bărbat de 29 de ani.

Va fi discutat și impactul financiar al acestor convulsii urbane, în care pagubele materiale sunt estimat provizoriu la 100 de milioane de lire, precum și finanțarea cheltuielor suplimentare cu ordinea publică, într-o perioadă de severă austeritate bugetară.

Ecouri

  • Petru Clej: (11-8-2011 la 14:23)

    Un mesaj din sudul Londrei pentru huliganii jefuitori și incendiatori sau chiar ucigași, impropriu denumiți „protestatari” sau „defavorizați social”:

    http://www.bbc.co.uk/news/uk-14495327



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.16.31.236