caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

O revolta violentă devastează cartierul Tottenham din nordul Londrei

de (7-8-2011)
27 ecouri

Douăzeci și nouă de persoane, între care 26 de polițiști, au fost rănite, două mașini de poliție, un autobuz și mai multe clădiri au fost incendiate și mai multe magazine jefuite în timpul unei revolte petrecute sâmbătă spre duminică noaptea în cartierul  Tottenham din nordul Londrei.

Ciocnirile dintre sute de persoane înarmate cu pietre și cocktail-uri Molotov și poliție au izbucnit imediat după o demonstrație de protest împotriva împușcării mortale de către poliție a unui bărbat de 29 de ani care locuia în cartier.

Strada principală din Tottenham arata duminică dimineața ca o zonă de război: clădiri fumegânde, carcase de mașini arse, magazine cu geamuri sparte și gunoi peste tot.

Peste 40 de persoane au fost arestate după ciocnirile de sâmbătă seara, care au fost urmate de jefuirea mai multor magazine și bancomate din zonă, iar în urma incendierii unor imobile un număr nedeterminat încă de persoane au rămas fără locuință.

Violența a izbucnit în jurul orei opt seara, după un marș de protest pașnic împotriva poliției, acuzată de uciderea nelegală a lui Mark Duggan, joi 4 august, într-un incident în care au fost folosite arme de foc.

Atacatorii i-au agresat pe polițiști și seara târziu au început să jefuiască magazine din zonă, inclusiv supermagazinul alimentar Aldi.

Evenimentele au avut loc la câteva sute de metri de stadionul echipei Tottenham Hotspur, care tocmai disputase un meci amical cu Athletic Bilbao.

Cartierul se numără printre cele mai defavorizate din Londra și este locuit într-o importantă proporție de persoane imigrate din Turcia, Caraibe și subcontinetul indian. În Tottenham, dar și în cartierele învecinate, Wood Green, Edmonton, Enfield, locuiesc și numeroși români. De altfel, la mică distanță de zona unde s-au produs incidentele se află o alimentară românească.

Mark Duggan, un tănăr de culoare, a fost oprit într-un taxi, în cadrul unei operațiuni de poliție care țintește infracționalitatea cu arme de foc din comunitățile africană și caraibiană.

Relațiile dintre poliție și o parte a cetățenilor de culoare din zonă s-au deteriorat ca urmare a acestui incident. În 1985, la Broadwater Farm în Tottenham au avut loc ciocniri violente între demonstranți de culoare și polițiști soldate cu moartea polițistului Keith Blakelock, hăcuit cu macete de ucigași care nu au fost identificați până acum.

Deputatul de Tottenham, David Lammy, membru al Partidului Laburist, el însuși de culoare, a condamnat atacurile spunând că doar o anchetă, deja declanșată de poliție, poate elucida circumstanțele morții lui Mark Duggan. El a spus că Tottenham era deja o zonă năpăstuită, iar acum i s-a smuls pur și simplu sufletul.

Ciocniri între polițiști și protestatari din rândul unor minorități etnice au mai avut loc la Londra, dar și în orașe din nordul Angliei în ultima  jumătate de secol. În pofida unor eforturi susținute de reducere a neîncrederii reciproce, în pofida faptului că poliția metropolitană din Londra are azi o componență multietnică și multi-rasială, poliția este privită în continuare cu supiciune de mulți tineri minoritari, care la rândul lor sunt suspectați din implicare în infracționalitate de către polițiști.

PS În noaptea de duminică spre luni au izbucnit tulburări și ciocniri între sute de tineri organizați în bande și poliție în mai multe cartiere ale Londrei. Din nou au fost incendiate mașini și clădiri și jefuite magazine. Au fost efectuate peste 100 de arestări și alți opt polițiști au fost răniți.

Ecouri

  • Marcel Kaufman, Karmiel, Israel: (8-8-2011 la 03:21)

    Articol destul de obiectiv asupra acestor triste evenimente, care din pacate se repeta regulat si in Franta si alte tari democratice din Westul Europei, unde populatii de emigranti de culoare inchisa a pielei fac actiuni de distrugere in massa a cartierelor asa zise „populare”, ca masuri de razbunare in cazul omorarii sau chiar numai ranirii vreunui delincvent din randurile lor de catre politie. Dat fiind ca presa asa zis de stanga ca si o mare parte a clasei politice (la Gauche Caviar) ii sustine aproape neconditionat pe acesti delicventi numai pentru ca chipurile ei sunt urmasii vechilor sclavi pe care ii exploatau europenii, in aceste cartiere politia aproape nu mai are curajul sa intervina, pentru ca stie ca oricum este condamnata dinnainte!! Asa s-au creeat in asemenea cartiere din multe orase Westeuropeene zone de „non droit” in care legea Tarii gazda a fost practic scoasa din functie si inlocuita de „legea junglei” a mafiei traficantilor de droguri sau in alte cazuri de Sharia musulmana impusa de imami importati din Orientul Mijlociu si apropiat sau din Turcia.
    A indica in presa ca acesti delicventi sunt in marea lor majoritate emigranti africani, nord africani, sau in cazul Marii Britanii indieni si pakistanezi echivaleaza cu o crima de „les majeste”, de aceea apreciez in mod deosebit curajul Dlui Petru Clej de a reda obiectiv adevarul!

    Un singur lucru ma deranjeaza in acest articol: ce cauta in el evocarea faptului ca in acest cartier „popular” locuiesc si emigranti romani? Ce procent dintre ei au fost implicati in aceste salbatice evenimente? Probabil ca ZERO!

    Si in fine evocarea ca in cartier se gaseste si stadionul echipei de footbal engleze Tottenham Hotspur, care tocmai disputase un meci amical cu Athletic Bilbao, pare sa sugereze o alta idee vehiculata de Dl. Petru Clej – si anume ca stadioanele de football sunt o pepiniera a nationalismului salbatic?!…

  • Petru Clej: (8-8-2011 la 04:15)

    Domnule Kaufmann, am sa va raspund punctual la obiectii:

    1) Am mentionat faptul ca romanii locuiesc in Tottenham, dar si la Walthamstow, Waltham Forest, Enfield, Wood Green, unde au avut lo tulburari duminica noaptea ca o icartiere sarace, unde exista si magazine romanesti, deci potentiale tinte. De altfel, alimentara La Dumitrescu se afla la 200 de metri de Tottenham High Road, unde s-a inregistrat cel mai ridicat nivel de violenta.

    2) Nationalismul n-are nimic de a face in cazul de fata, huliganismul da. Coincidenta a facut ca meciul sa se fi terminat cu putin inaintea inceperii violentelor. Si cum stadioanele de fotbal sunt potentiale focare de huliganism, va dati seama ca este foarte posibil ca organizatorii violentelor sa fi recrutat adepti din randul celor iesiti de la meci.

    In plus, domnule Kaufamann, n-aveti grija, nu practic sportul national romanesc, vorbitul dupa ureche, cunosc Tottenham bine, profesia mea imi prilejuieste vizite destul de frecvente la statia de politie Tottenham (in fata careia au inceput incidentele) si la curtea de magistrati Enfield (unde vor comparea probabil azi unii dintre cei arestati sambata si duminica).

  • Anca: (8-8-2011 la 04:21)

    Era firesc ca, articolul fiind scris în româneşte, deci este adresat românilor, să evidenţieze că în zona rău famată în care s-au întâmplat acele grave răzvrătiri locuiesc ( spre nenorocul lor) şi conaţionali de-ai noştri. Nu ne e indiferent acest lucru, iar referirea autorului nu făcea aluzie la vreo implicare a românilor, ci mai degreba la riscul lor de locui în acea zonă sau a deschide acolo o mică afacere, cum ar fi dugheană cu produse alimentare.
    Pe de altă parte, este cunoscut apetitul nestăvilit al „microbiştilor” care iubesc fotbalul pentru vandalizări şi conflicte sângeroase. Menţionarea proximităţii stadionului de zona de conflict nu este aşadar deloc deplasată, ea exprimă o tendinţă ca unele zone să fie considerate de către delincvenţi ca „zone de război”, în care ei îşi conservă un oarecare spirit de proprietate, aşa cum unele animale îşi revendică un teritoriu prin golirea repetată a băşicii udului.

  • Neo-nazist las anonim "Ragnarok" cu adresa de email fictiva wweuropefuture@yahoo.com: (8-8-2011 la 09:38)

    HHHAHAHAHAHAHAHA In sfarsit occidentalii simt pe pielela lor idiotenia asa zisei political corectness, concretizata prin dreptul musulmanilor si ciorilor de a se inmulti peste masura si a a parazita o civilizatie total straina perceptelor lor religioase si sociale penibile.
    Asa baieti, dati-le nas maroniilor, ca ei vor fi viitorul Europei Occidentale. Femeile voastre vor cariere si drepturi peste masura, ideea de a creste copii le misroase brusc. Se trezesc urate si singure la 40 de ani pe cand imbroboditele muciulmanilor fac in schimb cate 7-8 puradei, pe care tot voi-i asistati social…Cat de idioti puteti fi?
    Mare, mare dreptate avea Cioran cand profetea despre Rusi ca fiind Ultimii Albi…
    Acolo cazacii si organizatiile paramilitare sugruma din stat orice destabilizare sociala prin intermediul homosexualilor si imigrantilor africano-asiatici, recte a ong-urilor sorosiste care-i sustin pe cei din urma.

  • Petru Clej: (8-8-2011 la 10:22)

    N-am sa comentez gogomaniile rasiste ale neo-nazistului las anonim „Ragnarok”. Am sa dau cateva date demografice cu privire la exemplul pe care-l da acest SS-ist esuat: natalitate 12,5 la mie, mortalitate 14,2 la mie. Speranta de viata masculina la nastere 63 de ani – cea mai redusa din Europa (daca acceptam ca Rusia face parte din Europa), ceea ce face ca populatia Rusiei scade in continuu, iar procentul populatiei musulmane creste in continuu in aceasta tara. Avea probabil dreptate Cioran, dar numai in sensul ca pe termen lung rusii de culoare alba vor disparea.

  • Mircea H.Tomus: (8-8-2011 la 12:54)

    Tare simt chemarea sa fac o aluzie la Eminescu,dar tac si ma abtin sa nu devin ce-am fost facut in interventia trecuta.Dar parca Dickens ar fi mai acasa.

  • Petru Clej: (8-8-2011 la 13:07)

    Nu stiu ce legatura o fi avand Eminescu cu acest articol stiu insa, domnule Tomus, ca mi-ati cerut (ca orice ultra-nationalist) recent sa-mi cer scuze nu doar poporului roman pentru ca mi-am pus intrebarea daca ar putea aparea un Breivik roman, ci si poporului „englez” (?!). La care v-am recomandat sa-i solicitati scuze si lui David Cameron pentru poorul „englez” pentru ca a cerut investigarea legaturilor dintre Breivik si organizatiile de extrema dreapta din Regatul Unit.

    In Marea Britanie se discuta mult mai dur decat o fac eu aici despre Romania sau despre romanism, nu exista niciun fel de tabu sau totem national, fie ca se numeste Dickens, Shakespeare, Churchill sau orocare altul.

    Asta e dovada unei maturitati si a absentei complexelor de inferioritate si a insecuritatii de care dati dovada dumneavoastra si ultra-nationalistii in general.

  • Mircea H.Tomus: (9-8-2011 la 04:50)

    Care ar fi complexele de inferioritate si insecuritatea de care dau dovada ramane sa stabilim in viitoarele dezbateri pe care,sper,ca le vom putea purta.Deocamdata,
    va ofer spre lecturare,pentru a lua act de legatura care se poate face intre Emines-
    cu si articolul d-stra,in aceeasi idee in care ati folosit nu demult versurile ace-
    luiasi mare poet roman si universal si legatura lor cu ucigasul Brevik.Ca sa nu va rapesc din pretiosul d-stra timp,lecturati poemul „IMPARAT SI PROLETAR”,dupa care
    dati-mi un raspuns nimicitor „ultra-nationalist”!Ce parere aveti,e actual pentru poporul britanic poemul eminescian?Si ca sa fac o mica introducere,va incit atentia cu strofa a 3-a a acestui exceptional poem,dar cititi-l pana la capat,altfel distorsionati intregul mesaj:
    „Spuneti-mi ce-i dreptatea?-Cei tari se ingradira
    Cu-averea si marirea in cercul lor de legi;
    Prin bunuri ce furara in veci vezi cum conspira
    Contra celor ce dansii la lucru-i osandira
    Si le subjuga munca vietii lor intregi.”
    …………………………………….

  • Petru Clej: (9-8-2011 la 05:01)

    Imi aduc aminte, domnule Tomus, cand profesori ca dumneavoastra indoctrinau copiii in scoli cu aceste versuri, pentru a dovedi justetea doctrinei marxist-leniniste. Vremurile au trecut, regimul comunist s-a prabusit, iar dumneavoastra ati scos aceste versuri din instrumentarul de odinioara cu un nou prilej. In concluzie: versurile nu au nicio legatura cu poporul „britanic” si ceea ce se intampla acum in Marea Britanie.

  • Sasha: (9-8-2011 la 07:00)

    Dl. Roger Kiska, jurist în cadrul „Alliance Defend Fund”, specializat în litigii internaționale, în special în domeniul discriminării sub reglementările legislației UE, consideră că Republica Moldova deja a devenit un jucător important în războiul cultural al birocraților europeni. „Ei propun marea și sarea, dar de fapt statele care au îndeplinit condițiile și cerințele lor nu au primit nimic din cele propuse, aici fiind relevant exemplul României. Nici chiar Croația sau Serbia, chiar dacă au votat o serie de legi la fel de controverstate, nu sunt mai aproape de UE. Propunerea pentru RM este aceeași, astfel lucrurile care nu se reușesc a fi adoptate în UE se încearcă a fi incluse în țările europene, așa cum ar fi spre exemplu cu „Equal Treatment Directive” privind discriminarea în domeniul serviciilor și bunurilor care nu a fost și se pare că nici nu va fi votată în UE, dar prevederile căreia au fost preluate abuziv în proiectul de lege nediscriminare din RM” a declarat Roger Kiska. Expertul a mai menţionat că parlamentul Austriac a respins hotărât un astfel de proiect de lege, și că acestă ţară ar fi un model care ar încuraja parlamentarii moldoveni pentru a respinge acest proiect de lege. Dînsul a declarat că toate lucrurile sînt negociabile în UE: „spre exemplu Polonia, Marea Britanie și încă alte câteva state membre ale UE au respins Carta Europeană pentru Drepturile și Libertățile Fundamentale ale Omului, inclusă prin Tratatul de la Lisabona. De asemenea, Marea Britanie nu este parte a zonei Shengen ș.a.” a punctat expertul. Adoptarea legislației antidiscriminare este importantă, consideră Dl Roger Kiska, dar crede că RM trebuie să adopte acele legi care reflectă cultura și valorile ei. În concluzie, Roger Kiska, a spus că democraţia nu înseamnă sacrificarea a 99% din populație pentru 1 %. „ Aceasta se transformă în tirania minorității, ceea ce nu este democrație sau pluralism, pentru că persoanele sunt închise, arestate pentru că nu au putut demonstra că prin acțiunile lor nu au discriminat și astfel viețile lor sunt distruse”.

  • Petru Clej: (9-8-2011 la 08:18)

    Acest comentariu al lui „Sasha”este tipic pentru habotnicii homofobi. El emană minciună, prostie și ură.

    În primul rând, textul e copiat de pe blogul habotnicului homofob Vitalie Marian, dar „Sasha” n-a aflat că trebuie citată sursa. În al doilea rând, Roger Kiska este reprezentantul unei organizații fundamentalist creștine, în mod inevitabil homofobă. În al treilea rând, textul e plin de minciuni și amalgamuri. Cel mai bun exemplu, Croația, acărei aderare la UE a fost aprobată de summitul liderilor Uniunii din iunie 2011 și care va adera, probabil, în iulie 2013, depinzând și de calendarul ratificării acordului de aderare de către parlamentele țărilor membre. De altfel, niciodată problema discriminării homosexualilor nu a avut un caracter prioritar în chestiunea candidaturii Croației și Serbiei. Oricine are cunoștințe elementare în acest domeniu știe că condiția sine qua non a fost predarea tuturor suspecților de crime de război Tribunalului Penal Internațional de la Haga. În plus, Serbia nu îndeplinește multe condiții, în primul rând economice, pentru a avea șanse de aderare în viitorul pe termen mediu. Iar Republica Moldova n-are nici cea mai vagă șansă de aderare și oricum nu discută nimeni despre așa ceva.

    În concluzie, domnule sau doamnă „Sasha”, de ce mințiți? Așa ați învățat din Biblia pe care pretindeți că ați citit-o?

  • Dicu-Sava Cristian: (9-8-2011 la 12:55)

    Stimate domnule Clej,

    Domnia voastra aveti o mare problema.
    Sunteti anti-semit !!!
    Si acest lucru din simplul motiv ca acuzti un religios este homofob, iar religia iudaica are o mare probloema referitoarele la dormitul a doi barbati in acelasi pat.
    Cred ca este momentul sa va hotarati, ori militant LGBT pe fata, ori militant anti-semit vadit !

    Cu aceasi stima,
    Dicu-Sava Cristian

  • Petru Clej: (9-8-2011 la 13:15)

    Domnule Dicu-Sava, nu merită să comentez gogomănia asta. Conform acestei „logici” cretine sunt și anti-creștin și antimusulman, de ce doar antisemit (de fapt anti-iudaic, termenul antisemit are conotație politică, nu neapărat religioasă)? Și ce legătură are această elucubrație cu acest articol?

    A propos de „polițist împușcat”, să vă ajut: citiți aici http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-14459516 și după aceea lăsați-vă de jurnalism. Chiar la standardele din România nu aveți nicio tangență cu astfel de activitate.

    În final, vă rog să abandonați „cu stimă”. Nu de alta, dar mi se întoarce stomacul pe dos de asemenea ipocrizie.

  • Mircea H.Tomus: (10-8-2011 la 05:56)

    Mi se pare,asa cum nu vi se pare si d-stra,cauzele majore ale evenimentelor tragice
    din Marea Britanie nu stau in invective gratuite,ca participantii la revolte nu
    pot fi nici „ultra-nationalisti”,nici „marxisti-leninisti”,nici macar „huligani”
    (acesta a fost termenul cu care am fost incondeiat la securitate in 1956,cu prilejul miscarilor studentesti).Din presa internationala,inclusiv cea din Marea
    Britanie,am inteles ceea ce nu vreti(sau nu puteti)spune d-stra:cauzele reale ale amplelor miscari de strada din Marea Britanie sunt-criza economica,populatia pauperizata,dezorganizarea politiei,strigatul de foame al unei parti marginalizate a societatii.Sesizand diferentele majore in interpretarea acestor evenimente,ma
    intreb:nu vi „se intoarce stomacul pe dos de atata ipocrizie”in felul complet
    si diametral opus in care redati evenimentele?

  • Anca: (10-8-2011 la 10:11)

    Replică pentru Mircea H.

    Nici tu nu eşti departe de o redare subiectivă a evenimentelor. Derbedeii care sparg vitrine, incendiază, prăduiesc, lovesc şi jefuiesc semeni de-ai lor, aruncă cu pietre, distrug maşini, cu cagule pe feţe, nu o fac de foame, nici că le pasă lor de criză. Niciunul dintre ei nu s-a repezit să-şi umple burta cu covrigi şi gogoşi din magazinele prăduite, ci au ţintit undeva mai sus: laptopuri, televizoare, bijuterii, tejghele cu bani, bancomate. Ba, unul dintre huligani era filmat cum fura portofelul din rucsacul unui tânăr care tocmai fusese bătut la sânge, în loc să-i dea primul ajutor. De foame i-a jefuit portofelul? Cu televizoare şi laptopuri îşi astâmpără ei foamea? Înfulecă bijuteriile?
    Poliţia nu e dezorganizată, aşa cum spui tu, ci excesiv şi anacronic de civilizată, într-o măsură care iată, se vede cu ochiul liber că nu mai corespunde, deci va trebui reformată din temelii. Aşa-zişii marginalizaţi sunt nişte delincvenţi ordinari care au prins prilejul să atace o societate civilizată, construită de secole cu migală, pe domnia bunului simţ şi pe cultivarea respectului reciproc. Englezii au vrut să fie lorzi şi cu cei care nu merită, şi acum li se demonstrează pe viu că trebuie să întoarcă foaia cu cei care vor să li se suie în cap.
    Da, huligani e puţin spus. Criminali este un cuvânt mai apropiat de adevăr. Din prea multă invidie faţă de cei care au mai mult şi mai multe decât ei sunt atât de dezlănţuiţi şi vor să ucidă o mentalitate colectivă, înlocuind-o cu haosul. În mintea lor rulează în buclă închisă aceeaşi idee: „Să moară şi capra vecinului!”
    Nu cred că vor reuşi. „Burghezo-moşierimea” autohtonă a pus mâna pe mături şi a început să strângă cioburile şi gunoaiele şi cenuşa rămasă de la ofensiva „populaţiei pauperizate”.

  • Petru Clej: (10-8-2011 la 12:30)

    Domnule național-socialist Tomuș, am să vă dau răspuns, dumneavoastră și celor care gândesc ca dumneavoastră, într-un articol. Ca să nu-mi pierd timpul scriind de două ori.

  • Mircea H.Tomus: (11-8-2011 la 05:08)

    Stimata doamna Anca,
    Cu mana pe inima,Va cer mii de scuze pentru faptul ca va contrazic.In primul rand
    trebuie sa va reamintesc,daca nu ati fost atenta cand ati lecturat cele scrise de mine,ca miscarile de strada din Marea Britanie au cauzele enumerate de cotidiene
    din lumea larga,inclusiv din MAREA BRITANIE.Ele nu sunt o concluzie a „national-socialistului”,ci al ziaristilor marilor cotidiene ale lumii de azi.Ca difera de
    perceptia unora,aceasta e alta poveste si,dupa cum imi dau seama,o astfel de inter-
    pretare o sa o citim intr-un viitor articol al d-lui Clej.Eu am vrut doar sa subliniez ca modul de prezentare a evenimentelor ce au loc in Marea Britanie merita
    aprofundate,gasite cauzele adevarate si luate astfel de masuri social-economice care sa evite ca in viitor sa mai aibe loc asemenea ciocniri sociale violente,
    ciocniri ce au dus la pierderea de vieti omenesti.D-stra unde vedeti in aceasta mica
    disputa asupra evenimentelor caracterul „national-socialist”al subsemnatului?

  • Petru Clej: (11-8-2011 la 06:03)

    National-socialistul Tomus face apologia infractiunii. Pierderi de vieti omenesti? Da, au fost ucisi in month bestial trei tineri de origine asiatica la Birmingham, care aparau proprietatile lor de huliganii jefuitori, suspectul fugind de la fata locului.. Sau la Ealing in vestul Londrei un alt cetatean de 68 de ani batut bestial de huliganii jefuitori pentru simplul fapt ca a incercat sa-i opreasca sa incendieze o casa si care acum se zbate intre viata si moarte. Sau tanarul student din Malaezia, talharit cand era grav ranit de o sleahta de huligani jefuitori. Ce vina aveau ocupantii celor 26 de apartamente incendiate in Tottenham care au ramas doar cu ce aveau pe ei. Dar proprietarul magazinului de mobila de la Croydon, a carui familie era aici din 1867? Ce sa mai vorbesc despre cei peste 100 de politisti raniti si pompieri amenintati, doar pentru ca incercau sa-si faca datoria si sa apere proprietatea privata sau publica.

    Poate ati vazut niste interviuri cu jefuitori. Cred ca ati realizat ca acesti indivizi care declara ca nimic nu ii va descuraja de la comiterea unor astfel de acte nu sunt niste oropsiti ai soartei.

    A fost infiintata o petitie pe internet care cere modificarea legii si retragerea alocatiilor sociale celor care se fac vinovati de astfel de acte. Iar consiliile locale de la Manchester si Salford (conduse de Laburisti) iau in considerare evacuarea din locuinte sociale a infractorilor de acest tip.

    Acesti indivizi care au premeditat aceste actiuni de crima organizata comunicand prin telefoane mobile scumpe sunt flamanzi? Ar fi de ras daca n-ar fi tragic ca exista national-socialisti care fac apologia infractiunii, precum nazistii si comunistii in Germania interbelica. Este rusinos ca dupa experienta nazista si comunista se mai gasesc unii care sa apeleze la metodele lor sub acoperirea DEMAGOGICA a „luptei pentru dreptate sociala”. Rar mi-a a fost asa de sila ca acum, cand scriu aceste randuri. Nu merita astfel de creaturi o revista ca ACUM.

  • Anca: (11-8-2011 la 17:57)

    Domnule Mircea,
    Ca să vorbim aceeaşi limbă, am să citez mai întâi ceea ce ai afirmat ceva mai devreme: „Din presa internationala,inclusiv cea din Marea Britanie,am inteles ceea ce nu vreti(sau nu puteti)spune d-stra:cauzele reale ale amplelor miscari de strada din Marea Britanie sunt-criza economica,populatia pauperizata,dezorganizarea politiei,strigatul de foame al unei parti marginalizate a societatii. Sesizand diferentele majore in interpretarea acestor evenimente,ma intreb:nu vi „se intoarce stomacul pe dos de atata ipocrizie”in felul complet si diametral opus in care redati evenimentele?”
     
    Şi acum mă întreb: Oare dumneata te informezi din articole de analiză, sau din cele de ştiri? Analizele de fond nu redau evenimentele, ci le prelucrează. Ele sunt simple păreri personale, încărcate de subiectivism sau de-a dreptul tendenţioase, cu scopul de a inoculeze anumite idei. Căci se vede de la o poştă că ştirile sunt într-un fel, şi analizele „şavante” ale unor pseudo-ziarişti, care inventează din capul lor „cauze reale ale evenimentelor”  sunt în alt fel. Analizele cărora te grăbeşti a le da crezare vorbesc despre  criza economică … dar muncitorul cinstit, care trăieşte anevoie dintr-un salariu sfârtecat, fără însă a-i trece prin cap să iasă în stradă şi să jefuiască magazine şi semeni de-ai lui, nu trăieşte şi el vremuri de criză? El de ce nu dă foc şi nu tâlhăreşte?
    Tot aceste „analize” vorbesc despre „populaţia pauperizată”, dar te întreb: nu poţi trăi fără laptop şi fără televizor şi fără bijuterii la gât, trebuie neapărat să spargi magazinele şi bancomatele ca să fii „în rândul lumii bune”, care are „de toate”? Nu poţi trăi cu pâine şi cu apă, dar să rămâi cetăţean cinstit?
    Tot aceste „analize” vorbesc despre „dezorganizarea poliţiei”, ca şi când poliţiştii sunt de vină că n-au scos pistoalele şi tunurile cu apă, ci au preferat să amâne pe cât posibil replicile dure care ar fi dus la escaladarea violenţelor (iar dacă scoteau pistoalele, să vezi ce tărăboi ieşea din gura unor „ziarişti”, pentru „nerespectarea drepturilor omului de a demonstra ne-paşnic!” şi pentru „atrocităţile poliţieneşti împotriva protestatarilor perfect îndreptăţiţi în protestele lor protestante”). Despre individul împuşcat de poliţişti ei spun că „avusese un pistol în mână, dar analizele balistice au dovedit că nu trăsese cu el!”, ca şi când trebuia întâi să tragă şi să omoare un poliţist-doi, ca apoi poliţiştii ceilalţi care vor fi rămas (presupunând că erau mai mulţi) să aibă şi ei dreptul de a trage în dumnealui, în legitimă apărare. Păi în America dacă nu arunci pistolul şi nu ridici mânile în sus în clipa când te-au somat poliţiştii, te-au şi găurit, nu stau ei la tratative cu tine!
    Tot aceste „analize” pseudo-gazetăreşti  vorbesc despre „strigătul de foame al unei părţi marginalizate a societăţii”, iar eu îţi atrăgeam atenţia că niciunul dintre borfaşii şi criminalii care au incendiat clădiri şi au dat în cap la oameni nu s-a grăbit să se îndoape cu bunătăţi ca să-şi astâmpere foamea care-i rodea stomacul, ci toţi şi-au încărcat braţele cu aparatură electronică şi cu bijuterii furate (probabil ca să le ronţăie mai târziu pe îndelete, pe la casele lor, flămânzii de ei!).
    Iar dumneata zici cu candoare prefăcută că îţi pare rău că mă contrazici. La ce mă contrazici, domnule Mircea? Unde este ipocrizia de care vorbeai mai înainte, în cealaltă postare? Dă un exemplu măcar, un exemplu concret, ca să te înţeleg.
    În fine, întrebarea din final pe care o pui dovedeşte că totuşi vorbim limbi diferite, sau tu nu citeşti cu atenţie ceea ce scriu alţii. Căci spui (citez): D-stra unde vedeti in aceasta mica disputa asupra evenimentelor caracterul “national-socialist”al subsemnatului?
    Şi-ţi răspund: eu n-am afirmat nicăieri că dumneata ai avea un asemenea caracter. Dacă te roade conştiinţa şi te simţi cu  musca pe căciulă, te priveşte. Eu nu obişnuiesc să caracterizez oamenii, ci să cântăresc vorbele lor. Dar că – “fiecare pasăre pe limba ei piere” – asta-i altă poveste.
    Anca (ancaionescutargoviste@gmail.comhttp://www.noul-ierusalim.com )

  • Anca: (11-8-2011 la 18:07)

    Rectificare pentru ultimul rând: http:www.noul-ierusalim.info
    Mulţumesc.

  • Mircea H.Tomus: (12-8-2011 la 03:01)

    De unde trageti concluzia ca „zic cu candoare prefacuta??”Nu ma prefac deloc!Consider doar ca avem pareri diferite asupra evenimentelor.Si parerea mea este ca
    modul cum a actionat politia a fost gresit(chiar in acest numar este un articol
    cu acest subiect),ca in loc sa stinga un conflict,la amplificat,ducandu-l in mod
    tragic la ce a iesit.Sigur,totul poate fi tratat cu o „candoare prefacuta”si dus
    in derizoriu.Plus etichetari peste etichetari la adresa acelora care apeleaza nu numai la clarviziune,ci si la aprofundare si masuri de evitare a unor viitoare
    asemenea rabufniri sociale intr-o societate prospera cum e cea din Marea Britanie.
    Iata,deci,unde ne diferentiem.Incolo,va doresc numai bine,sanatate si buna intele-
    gere.

  • Mircea H.Tomus: (12-8-2011 la 06:17)

    …si,pentru ca ma trimiteti la Apocalipsa 21(2,3),ma intreb de ce v-ati oprit la
    3 si nu ati inserat si 4:”El va sterge orice lacrima din ochii lor.Si moartea nu va mai fi.Nu va mai fi nici tanguire,nici tipat,nici durere,pentru ca lucrurile dintai
    au trecut”.

  • Anca: (12-8-2011 la 06:44)

    Când vorbeam de “candoare prefăcută” mă refeream la faptul că pretinzi că îţi pare rău (citez: “Va cer mii de scuze”… scris cu V mare, cu majusculă, ca la adresarea către sfinţi sau către Dumnezeu), şi nu la faptul că mă contrazici. Deci nu erau necesare acele  mii de scuze… ( cine stă să le numere?), dar nici măcar una, din curtoazie, căci tocmai de aceea ne batem în idei, ca să ne contrazicem sau ca să ne completăm, nu ca să ne adulăm reciproc, prin simpla repetare a spuselor noastre.

  • Anca: (12-8-2011 la 06:59)

    Faptul că „poliţia a greşit” este discutabil. Trebuia să li se impute şi poliţiştilor ceva, că doar nu era să-i laude, după cele întâmplate sub nasul lor! Dar trista realitate transpare din măsurile care tocmai s-au luat şi care vorbesc despre faptul că abia acum poliţia „ va primi puteri sporite de combatere a bandelor urbane”. Dacă poliţia  abia acum le primeşte, înseamnă că poliţiştii nu aveau acele „puteri”. Şi dacă nu le aveau, cum să reacţioneze în faţa celor care aruncau cu pietre şi sticle incendiare în ei? Poliţiştii fără pistol sunt şi ei oameni, oameni obişnuiţi. Nu era normal să o ia la fugă?

  • Mircea H.Tomus: (12-8-2011 la 09:50)

    Nu,nu era normal.In ceea ce priveste pe „Va”,ati sesizat bine,dar tarziu,l-am contrapus la „tu”din prima d-stra adresare,si-mi pare bine ca ati reactionat,desi cu putina intarziere.Miile de scuze le pastrez in continuare,stiind ca nu-mi sta bine sa contrazic o doamna.Deci,inca o data,mii de scuze,dar aceasta a fost parerea mea,nu stiu daca chiar contrazice parerea d-stra.

  • Petru Clej: (12-8-2011 la 10:47)

    „nu-mi sta bine sa contrazic o doamna” – grosolanie misogina, debitata de un mascul arogant si dispretuitor. Revista ACUM combate fara mila misoginismul. Este ireleant sexul persoanelor care scriu aici, autori sau cititori.

  • Anca: (12-8-2011 la 15:51)

    Spre deosebire de cei din trupele speciale, care aveau coifuri, viziere, scuturi şi echipament de război, bieţii poliţişti de stradă erau mai mult de decor, trimişi în luptă doar în uniformă şi cu caschetă de paradă pe cap. La ei mă refeream când am spus că nu era normal să braveze, stând „eroic” sub ploaia de pietre şi cocktailuri Molotov.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Împărţirea Poloniei: mitologie identitară şi fapt istoric (IV): splendoarea şi provocările Vârstei de Aur

Ultimele decenii ale secolului al XIV-lea şi începutul celui următor marchează în istoria europeană începutul epocii premoderne, o perioadă de...

Închide
3.149.243.32