caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Băsescu și PDL – tăcere asurzitoare în cazul Urban/Breivik

de (7-8-2011)
16 ecouri
Senatorul Urban a devenit purtător de stindard al extemiștilor din România

Senatorul Urban a devenit purtător de stindard al extemiștilor din România

Un individ cu opinii ultra-naționaliste și obsedat de “reperarea onoarei” românismului, onoare jignită chipurile de articolele și comentariile ce apar pe pagina revistei ACUM, publică pe blogul său citit de trei oameni plictisiți și un câine un articol intitulat Ideologi, provocatori și slugoi. Despre «acumiști», ca neopolitruci. De data asta însă articolul a fost preluat și de liderul de opinie al ultra-naționaliștilor români, un fost aspirant (eșuat) la candidatura în alegerile prezidențiale din 2009, negaționist al Holocaustului din România cercetat de Parchet, apologet al legionarilor, al lui Antonescu și al lui Ceaușescu. Cine se asemănă, se adună.

Aceste reacții vehemente erau urmare a apariției aticolelor Ce legătură este între Breivik și Eminescu? http://www.acum.tv/articol/36025/ și E posibilă apariția unui Anders Breivik român? http://www.acum.tv/articol/35605/ în ultimele două numere ale revistei ACUM.

Din nou, nu dau numele acestor personaje care nu merită niciun fel de publicitate, dar doresc să atrag din nou atenția asupra violenței reacțiilor care ar trebui să dea de gândit. Este ceea ce spuneam în cele două articole, în care făceam o paralelă între ideologia de extrema dreaptă a lui Breivik și opiniile susținute în lumea virtuală de ultra-naționaliști români.

Și nu e vorba numai de indivizi anonimi care-și deversează frustrările, ci și de persoane publice, în frunte cu senatorul PDL, Iulian Urban, care scria pe blogul său, curând după comiterea atentatelor din Norvegia din 22 iulie care s-au soldat cu moartea a 77 de persoane, un articol intitulat:

„Nu Breivik a comis atentatul din Norvegia, ci actualii lideri care conduc în UE”

Nu mai revin, am scris despre acest articol săptămâna trecută, azi am să remarc doar lipsa unei reacții viguroase în PDL, partidul pro-prezidențial care conduce guvernul în România.

Observați că Urban (un extremist care dorește, între altele, reintroducerea pedepsei cu moartea și incriminarea adulterului) se referă la liderii actuali ai Uniunii Europene. Cu alte cuvinte îi include și pe președintele Traian Băsescu și pe premierul Emil Boc, lider al PDL. Te-ai fi așteptat la o reacție viguroasă la o astfel de insultă, nu doar la adresa propriilor lideri, ci și a liderilor europeni în general, mulți dintre făcând parte din aceeași mare familie europeană ca și PDL, Partidul Popular European.

Reacția oficială a PDL a fost de-a dreptul anemică.

„Declaraţiile excentrice ale domnului Urban sunt strict personale şi nu au nici o legătură cu partidul (…) Sunt afirmaţii în textul domnului Urban care se pretează şi unor interpretări periculoase şi tocmai de aceea vorbim cu domnia sa şi vrem să vedem cum evoluează situaţia în următoarele ore, iar partidul va reacţiona dacă simte că domnul Urban dacă s-a desprins de setul nostru de valori”, a declarat la Realitatea TV purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, care în plus a calificat afirmațiile colegului său de partid drept “metafore nefericite”.

L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al PDL: ”are de gând să analizeze conducerea PDL declarațiile senatorului PDL Urban, care îi face responsabili pe liderii UE, inclusiv pe Traian Băsescu și Emil Boc, de atentatele teroriste din Norvegia?” N-am primit niciun răspuns.

După cum n-am primit niciun răspuns cu privirea la reacția președintelui, respectiv a premierului din partea purtătorului de cuvânt Valeriu Turcan, respectiv a consilierei premierului, Andreea Paul-Vass. Nu mi-a răspuns nici europarlamentara PDL, Monica Macovei.

În schimb, eurodeputatul PDL Cristian Preda, cunoscut pentru opiniile sale independente, mi-a spus :

Cred că tăcerea e justificată de teama de a pierde un membru din majoritate.

Cred că asta spune totul despre modul în care e guvernată România și mai ales despre tolerarea sau minimalizarea manifestărilor extremiste în România.

Reacția dreptei naționaliste în Europa

Cazul Urban nu e unic în Europa. În Austria, deputatul Werner Konigshofer, a fost exclus imediat din Partidul Libertății (ultra-naționalist, condus în trecut de defunctul Jorg Haider) pentru declarații similare cu cele ale lui Urban.

Breivik a devenit o figură jenantă pentru ultra-naționaliștii din Europa

Breivik a devenit o figură jenantă pentru ultra-naționaliștii din Europa

Eurodeputatul Mario Borghezio, membru al partidului xenofob Liga Nordului, a fost obligat să-și ceară scuze a doua zi după apariția unor declarații parțial apologetice la adresa lui Breivik, iar în Franța, un fost candidat în alegerile locale al Frontului Național (partid ultra-naționalist) Jacques Coutela, a fost suspendat din partid pentru declarații similare. Lidera FN, Marie Le Pen, l-a adus la ordine pe Laurent Ozon, membru al biroului politic al partidului pentru declarații ce puteau apărea ca favorabile lui Breivik.

Chiar și Geert Wilders, lider al Partidului Libertății din Olanda și purtător de standard al islamofobiei în Europa a ținut să se demarce net de Breivik, care în manifestul său de 1500 de pagini publicat pe internet cu puțin timp înaintea comiterii atentatelor din Norvegia îl menționa ca sursă de inspirație pentru ideologia sa.

În România nici vorbă de așa ceva. Urban e considerat a fi (oarecum) un excentric izolat. Mă tem că e mai mult decât atât. Pe fondul frustrărilor sociale generate de perioada de tranziție interminabilă de la sistemul totalitar la ceva care nu este încă determinat, opinii ca cele ale senatorului PDL pot găsi un ecou favorabil în rândurile unui număr destul de mare de oameni, cu efecte imprevizibile și potențial tragice.

Nu pot decât să-i dau dreptate editorialistului Costi Rogozanu care scria : Îngrijorător e tocmai discursul fascistoid (pus la umbra unui anticomunism de conjunctură) propagat în medii largi cu o nonşalanţă teribilă. Este exact ceea ce se vede și la comentariile ulta-naționaliștilor de pe pagina revistei ACUM.

Ecouri

  • costin: (8-8-2011 la 02:20)

    ” pe blogul său citit de trei oameni plictisiți și un câine un articol”
    ” Urban (un extremist care dorește, între altele, reintroducerea pedepsei cu moartea și incriminarea adulterului) se referă la liderii actuali ai Uniunii Europene. Cu alte cuvinte îi include și pe președintele Traian Băsescu și pe premierul Emil Boc, ”
    ” eurodeputatul PDL Cristian Preda, cunoscut pentru opiniile sale independente, ”
    „Nu pot decât să-i dau dreptate editorialistului Costi Rogozanu”

    nu am mai citit de mult un articol mai plin de resentiment, de insinuari si cele mai banale clisee corecte politic ingramadite laolalta.

  • Petru Clej: (8-8-2011 la 02:53)

    „Costin” – mai resentimentar decât cineva care nu dă niciun fel de argumente și menționează două nume cu ale căror idei nu e de acord nu cred că există. Un alr cârcotaș iritat de criticarea extremiștilor de dreapta.

  • Anca: (8-8-2011 la 04:37)

    Costine, „clişeele corecte politic”, dacă există, se cer a fi repetate până la saturaţie, poate vor fi băgate în seamă odată şi odată de cei care le ignoră corectitudinea, cu un imperial dispreţ. „Banalitatea” care ţi se pare ţie că vine din sâcâitoarea lor repetare nu se reflectă nicidecum la conţinutul lor.
    Într-adevăr, expresia „pe blogul său citit de trei oameni plictisiți și un câine” nu este cea mai fericită şi nici corectă: îndată ce în mod sigur l-ai citit şi tu, (ca să ştii pe cine susţii şi pe cine combaţi)înseamnă că una din cifrele avansate aici va trebui corectată urgent, până nu se schimbă din nou, odată cu citirea articolului de următorul client, fie el plictisit sau „ochi şi urechi” de interesat.

  • costin: (8-8-2011 la 05:22)

    Cliseele corecte politic sint atit, niste clisee, niste deformari ale realitatii, niste idei venite de-a gata. De exemplu, ideile care au facut ca toata presa sa ignore religia islamica a ucigasului de la ft hood, desi acesta a strigat Allahu Akbar in timp ce impusca oameni, iar presa facea apel la prudenta (sa nu cumva sa spuna ca atacurile nebunului au fost provocate de islam, asta ar provoca violente din partea musulmanilor) dar TOATA presa s-a ingramadit fara urma de prudenta sa condamne crestinismul, conservatorismul si dreapta in general in cazul lui Breivik, care ateu fiind visa la o europa in care sa predomine ceva intre paginismul vikingilor si crestinism, fan al lui Obama si Naomi Klein, fan al Noua Dreapta, etc. Aceasta este corectitudinea politica si daca tu crezi ca ele trebuie repetate pina la saturatie inseamna fie ca nu o cunosti fie ai cinismul sustinerii „pina la saturatie” a unei minciuni.

    „(ca să ştii pe cine susţii şi pe cine combaţi” nu sustin pe nimeni aici, ma refeream doar la stilul insinuant al articolului. nu am combatut articolul si nici nu am luat apararea celui citat.

  • Petru Clej: (8-8-2011 la 05:40)

    „Costin” nu sustine pe nimeni, dar vazand ca a dat-o in bara, muta discutia sau mai bine zis schimba regulile jocului din mers si vorbeste despre orice in afara de articolul in sine

    Citeaza acest individ care nu apararea lui Urban, dar nici nu se delimiteaza de el, „” Urban (un extremist care dorește, între altele, reintroducerea pedepsei cu moartea și incriminarea adulterului) se referă la liderii actuali ai Uniunii Europene. Cu alte cuvinte îi include și pe președintele Traian Băsescu și pe premierul Emil Boc,”.

    Nu spune individul care-si zice „Costin” daca e de acord ca Basescu si Boc sunt responsabili de atentatele din Norvegia. Despre asta e vorba in articol, nu despre corectitudine sau incorectitudine politica, termeni pe care unii autoproclamati exponenti ai dreptei ii repeta papagaliceste in chip de argument.

    In plus, „Costin” (sau cum l-o fi chemand in realitate) nu face diferenta intre dreapta si extrema dreapta intre care exista aceeasi asemanare ca intre un scaun si un scaun electric.

  • costin: (8-8-2011 la 06:05)

    Idea ca Iulian Urban ar fi spus ca Basescu si Boc sint responsabili pentru crimele din Norvegia este atit de ridicola incit mi-am permis sa pretind ca exista. Dar vad ca insistati. Ei bine, nu, nu cred ca ei sint responsabili. Primul responsabil e Breivik insusi, iar al doilea responsabil nu este „conservatorsimul” cititorului de Naomi Klain fan al lui Obama si PRM, ci corectitudinea politica, si acei politicieni care impun cenzura corectitudinii politice, care „repeta până la saturaţie” minciunile corecte politic, care au demonizat intr-atit ideile dreptei, stapilind-ule care „extrema dreapta”, astfel incit un nebun ca Breivik a ajuns sa se creada conservator. Nu stiu care politici sint de fapt extremiste, cele care au primit in Europa zeci de milioane de imigranti neasimilabili, care transforma marile orase europene in ghetouri, sau cele care realizeaza urmarile. In ochii dvs orice scaun e un scaun electric.

    „individul care isi zice Costin, sau cum l-o fi chemand in realitate” nu muta asa zisa discutie, o incheie. la revedere.

  • Anca: (8-8-2011 la 06:57)

    Răspuns pt. Costin:
     
    Nu prea stai bine cu logica, îndată ce la tine „clişeele corecte politic”  sunt când „deformări”, când „minciuni”, când „idei venite de-a gata” (adică, necugetate). Ori „clişeele” sunt corecte, şi atunci nu pot fi deformări sau minciuni, ori ele sunt incorecte, şi abia atunci le putem numi minciuni. Cazul prezentat de tine arată exact acest lucru: că ignorarea generalizată de către presă, prin omisiune voită, a unui aspect incomod nu mai era „clişeu corect politic” ci „clişeu incorect politic”, ceea ce e cu totul altceva. Corectitudinea nu este de două feluri: politică şi apolitică. Corectitudinea este una singură. Politica, în schimb, poate fi de două feluri: corectă şi incorectă. Faptul că tu confunzi termenii, din pură neglijenţă, nu te scuză, ba dimpotrivă. Până şi o exprimare de genul „clişee aparent corecte politic” ar fi salvat doar o parte din pledoaria ta. Spun „doar o parte”, deoarece în articolul comentat de tine nu se regăsesc nici măcar asemenea „clişee aparent corecte politic”, îndată ce nu ai putut să demonstrezi prin raţionamente logice aparenţa corectitudinii, ci doar să exprimi câteva efuziuni emoţionale.
    Dacă nici nu susţii, nici nu combaţi articolul d-lui Clej, să înţelegem de aici că eşti neutru, adică indiferent? Nu s-ar părea, dacă îţi recitim concluziile: „nu am mai citit de mult un articol mai plin de resentiment, de insinuari si cele mai banale clisee corecte politic ingramadite laolalta … nu am combatut articolul si nici nu am luat apararea celui citat”. Puţină sinceritate, sau măcar consecvenţă, nu ţi-ar strica dacă… cu logica stai aşa cum stai.

  • Petru Clej: (8-8-2011 la 06:59)

    Zice senatorul Urban: “Nu Breivik a comis atentatul din Norvegia, ci actualii lideri care conduc în UE”, iar individul care-si zice „costin” spune: „Idea ca Iulian Urban ar fi spus ca Basescu si Boc sint responsabili pentru crimele din Norvegia este atit de ridicola incit mi-am permis sa pretind ca exista.” De unde rezulta ca individul care-si spune „costin” habar n-are ce inseamna „actual”.

    Dar el habar n-are ce inseamna extrema dreapta, altfel nu s-ar simti cu musca pe caciula, el maimutarind de fapt dintr-un teribilism provincial valorile dreptei.

  • costin: (8-8-2011 la 14:08)

    mostre cu efectele corectitudinii politice (pe care nu ma intereseaza sa o definesc, Anca, decit ca conformism intelectual):

    “Evreii religioşi nu au nici un viitor în Olanda”

    Franţa: cea mai periculoasă ţară pentru evrei

    Deci sa lasam acuzatiile gratuite si mustele de pe caciuli, ca deviem.

    Ştiri din Raiul Multicultural Olandez: “Evreii trebuie să părăsească ţara în 2011″

    si ca sa fie suficient de clar: Barbaria de salon

  • Petru Clej: (8-8-2011 la 14:55)

    Individul care-și zice „Costin” (care chipurile are un sit unde când îi convine îmi preia articolele), reprezentant al pseudo-dreptei „maimuțarde”, este de-a dreptul incoerent. După ce a bâiguit ceva de resentiment, după ce a demonstrat că nu cunoaște ce înseamnă cuvântul „actual” în limba română, după ce nu s-a lămurit dacă combate sau nu articolul propus de mine, acum a renunțat cu totul și a reluat obsesiile cu corectitudinea politică (dragi pseudo-dreptei „maimuțarde”). Nu-l impresionează faptul că ultra-naționaliștii din toată din Europa, în frunte cu babacul islamofobilor, Geert Wilders, se delimitează de Breivik precum dracul de tămâie, pseudo-dreptaciul maimuțard nu reușește să se delimiteze nici de Urban, cel ce nu reușește să se delimiteze de Breivik. Ce concluzie putem trage de aici?

  • George: (9-8-2011 la 04:09)

    Multiculturalismul este un esec, un fapt recunoscut de si de Angela Merkel: http://uk.reuters.com/article/2010/10/16/uk-germany-merkel-immigration-idUKTRE69F19T20101016.

    Nationalismul si crestinimsul au faurit Europa. Nationalismul, prin care intelegem demnitatea si stima de sine a unei natiuni, nu are nimic in comun cu extremismul. Negandu-se constant valorile si traditia europeana in numele corectitudinii politice, s-a ajuns doar la o degradare morala si spirituala profunda, fapt vizibil in special in Europa de Vest.

    Petru Clej, modul neprofesionist in care il ataci pe cititorul Costin, nu iti face nici fata si nici nu iti adauga reputatie, facand abstractie de polemica aparuta in baza articolului.

  • Petru Clej: (9-8-2011 la 04:34)

    Nu înțeleg ce legătură au naționalismul, creștinismul, multiculturalismul și corectitudinea politică cu acest articol? Cititorul „Costin” este complet lipsit de argumente și incoerent, și nu știu despre ce față sau reputație e vorba. Nestimați extremiști, mai schimbați placa pe care o repetați ca niște papagali.

    PS cineva îmi sesizează acest articol: http://www.thedailybeast.com/newsweek/2011/08/07/why-the-kremlin-aids-the-rise-of-russia-s-far-right-hate-groups.html

  • Vasile Roaita: (12-8-2011 la 05:43)

    Romania devine o tara foarte complicata…

    Din ratiuni electorale, membrii PDL se adreseaza tuturor categoriilor de electorat; Urban reprezinta nationalismul xenofob, atat de drag romanilor; la cat sunt de sovini, romanii ar putea fi cei mai violenti cetateni UE daca nu le-ar fi lene…Doamne ajuta pentru imensa facuta cadou acestor locuri…

    Interesant este ca se trezesc si vectorii de propaganda basista din exil si fac pasul onapoi…Evident, cine mai are nevoie de Petru Clej cand mizeaza pe 1 milion de voturi online!?

    Ce urmeaza? Momentul in care, de dragul voturilor, Dl Basescu va renunta la prietenia cu sustinatorii sai traditionali din diaspora…Si va denunta „agresiunea sionista” asupra mioriticului popor roman…

    Nu vreau sa merg mai departe cu imaginarul…
    Si asa il voi starni pe Dl Clej!

  • Anca: (12-8-2011 la 07:33)

    Cei care inventează roata pot fi şi traşi pe ea, la o adică. De exemplu, cei care l-au inventat pe Roaită şi sirena lui magică, tot ei l-au pus la naftalină. Faci bine că nu mergi mai departe cu imaginarul; şi aşa ai mers prea mult. De unde ştii tu ce va face imprevizibilul preşedinte al României? Ai rudă pe Mafalda, printre strămoşi?
    Românii nu sunt violenţi din lene, ci din vocaţie. Nici şovini nu sunt, dovadă că se împacă foarte bine cu cei care-i mai calcă din când în când pe coadă. Sunt toleranţi din fire, şi asta e o calitate pe care au recunoscut-o toţi cei care şi-au găsit cămin în România, de-a lungul vremii. Numai unele ideologii au reuşit câteodată să-i atragă spre deviaţionism, dar nu pentru multă vreme.

  • Petru Clej: (12-8-2011 la 07:35)

    Lasul anonim „Vasile Roaita” sufera de „attention seeking syndrome”. Cand va iesi de sub anonimat si va scrie ceva inteligent, poate, poate, va beneficia de atentia mea.

  • Gigi: (2-12-2011 la 17:54)

    Domnule Petru Clej,
    Va reamintesc, subiectul articolului dvs este declaratia dlui senator Urban despre tragedia din Norvegia. A muta discutia pe nume/pseudonim este o pierdere de timp, iar timpul meu costa bani. Nu ati citit mesajul meu, sau … nu l-ati inteles.
    Vizavi de lasitatea mea, daca ar exista o lege precum ???/2006, de care vad ca faceti atata caz, care sa interzica agresivitatea verbala, imaturitatea emotionala, ostilitatea de mahala fatza de orice opinie diferita, sau lipsa de maniere, in mod sigur v-ati gandi si dvs de doua ori inainte sa va dezvaluiti identitatea. Simplul fapt ca aprobati acest tip de legi, impuse guvernului Romaniei cu sula-n coaste, denota cu claritate ca nu doriti sa discutati idei, ci sa administrati pumni-in-gura oricui se nimereste sa fie pe aproape.
    Va multumesc, dar nu voi mai participa la aceasta pacaleala.
    Numai bine!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
UN EXERCIŢIU DE COMUNICARE. QUI PRODEST?

Barcelona… Un oraş cu o personalitate fermecătoare, com- parabil cu oricare altă capitală europeană, o destinaţie de vacan- ţă pe...

Închide
3.227.239.160