caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Incitarea la ură homofobă începe să dea roade

de (31-7-2011)
5 ecouri

Luni 1 august continuă la judecătoria sectorului Rîșcani din Chișinău procesul intentat de organizația Gender Doc M, care apără drepturile homosexualilor, împotriva lui Vitalie Marian, cel care a publicat o “listă neagră” a persoanelor publice care îi apără pe homosexuali. Vitalie Marian e acuzat de incitare la ură și discriminare împotriva homosexualilor.

Am să citez un pasaj de pe situl lui Vitalie Marian cu privire la modul în care s-a desfășurat prima înfățișare pe 26 iulie:

Din start, Doina-Ioana Straisteanu, avocata homosexualilor, a cerut judecatorului sa-mi interzica orice discutii in public, legate de proces. Asta, pentru ca sapatamana trecuta, impreuna cu reprezentantul meu legal, Radu Busila, am organizat o conferinta de presa unde am prezentat public invinuirile ce mi se aduc de organizatia Gender Doc. Se pare ca homosexualilor nu le convine ca acest proces sa fie cunoscut societatii. Pentru a se putea expune pe marginea demersului, judecatorul a dispus pentru data de 1 august organizarea audierilor acelor secvente de la conferinta de presa, care in opinia reclamantilor ar compromite bunul mers al procesului. Necatand la faptul ca audierile partilor au durat doua ore si jumatate, acestea nu au luat sfarsit. Si asta “gratie” grefierului judecatoresc care tapa la computer cu viteza melcului. Astfel, la urmatoarea sedinta (care va fi anuntata  luni, 1 august) va fi audiata referinta mea, dupa care se va recurge la audierea probelor. Trebuie sa spun ca m-am bucurat ca judecatorul n-a interzis accesul presei la sedinta, asigurand astfel transparenta procesului.

Se pare că Vitalie Marian nu înțelege noțiunea de “contempt of court” – sfidarea instanței și de aceea organizează conferințe de presă, menite să influențeze opinia publică și implicit și potențial și instanța. În orice caz, în Marea Britanie nu ar fi îndrăznit să facă așa ceva (în Statele Unite e o altă mâncare de pește, după cum a arătat cazul Dominique Strauss Kahn). Oberv în trecere și folosirea celebrului calc rusesc “necătând la – ne smotria na”.

Am scris săptămâna trecută un articol despre prima înfățișare:  Premieră în Republica Moldova: un homofob în boxa acuzaților http://www.acum.tv/articol/35692/. Așa cum mă așteptam, am primit câteva comentarii critice, pe linia homosexualii nu trebuie să aibă drepturi, asta e legea în Republica Moldova, nu ne interesează normele europene.

Am primit însă și un comentariu extrem de violent , de la un anume “vasilevaganov” :

Tu eşti un IMBECIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dacă te-aş vedea acum face to face,, ai primio bine, nu contează la ce vîrstă eşti. Pentru aşa cuvinte pentru care mă numeşti.
Un tîmpit şi un fricos aşa vorbeşte, fără a aduce argumente. Adică, RM este Obligată să respecte pe Homosexuali? pe ce bază? 90procente a populaţiei RM este împotriva acestei legi. Chiar şi mai mult din 90 procente. Şi d-voastră spuneţi că suntem obligaţi? Poporul este autoritatea supremă, care are votul final.
Dar nu o guvernare care se corupe pentru nişte euro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunteţi un prăpădit, nemernic şi ipocrit că susţineţi astfel de lege. Nu vreţi să vedeţi ce se va întîmpla după aprobarea legii. Voi o să o păţiţi toţi care susţineţi această lege.

Dacă această lege va fi aprobată, credeţi că noi oamenii normali vom tăcea….noi şi mai tare ne vom revolta….şi atunci promit homocii o să o păţească foarte tare. Eu personal am să le dau la moacă dacă o săi văd prin oraş mărşăluind.
Oameni fără morală. Proşti. Singur eşti homofob.

Eşti un indiferent.

Eu APĂR Patria mea, Republica MOldova, de aşa vînzători ca d-voastră şi ceilalţi. Homosexualii au foarte mulţi bani,, şi vă bagă bacşişi în buznar….şi îi luaţi….vai de voi. Pentru nişte bani,,,,v-aţi vîndut valorile.

Individul era revoltat că l-am numit pitecantrop homofob de origine agro-pastorală. Din punctul meu de vedere, a fi homofob în 2011 este anacronic și dacă părinții sau bunicii săi și ai altor tineri homofobi de azi, plugari, văcari sau oieri, era homofobi, era întru totul de înțeles, dat fiind nu doar nivelul lor redus de educație, dar și spiritul vremii în care homosexualitatea era considerată o boală, iar relațiile între persoane de același sex incriminate de Codul Penal.

Faptul că un tănăr (aparent acest “vasilevaganov” este student la Bălți) folosește acest limbaj care depășește cu mult nu doar limita civilității, ci intră în domeniul penalului, arată că incitarea homofobă de tipul celei practicate de Vitalie Marian are un efect concret.

Ca și Vitalie Marian, acest “vasilevaganov” se declară (pe pagina sa de Facebook) religios, făcând parte dintr-un cult neoprotestant. Ca și Biserica Ortodoxă (atât cea subordonată canonic Moscovei, cât și cea subordonată Bucureștiului), aceste culte, finanțate uneori (a propos de bacșiș în buzunar) de organizații neoprotestante din Statele Unite, duc o campanie asiduă împotriva homosexualilor și a înlăturării discriminării homosexualilor.

Retorica n-are nicio legătură cu “iubirea de aproape” propăvăduită de creștinism, este o incitare continuă la ură și de la un comentariu ca cel al lui “vasilevaganov” până la violență fizică mai e doar un pas. De aceea rezultatul procesului Gender Doc M contra Vitalie Marian etse de o importanță crucială.

PS Am primit următorul mesaj din partea avocatei organizației Gender Doc M:

Tin sa va comunic ca astazi in premiera pentru Republica Moldova, instanta de judecata la cererea mea a emis incheiere de asigurare a actiunii pe cauza GENDERDOC-M si A. Frolov catre Vitalie Marian privind incitarea la discriminare și discurs de ura la adresa persoanelor cu orientare homosexuală, prin care a obligat piritul Vitalie Marian sa se abtina de la raspindirea declaratiilor defaimatoare privind homosexualitatea care fac obiect al actiunii civile. Instanta a indicat o fraza concreta pe care piritul sa nu o repete si sa nu o raspindeasca pina instanta nu se va expune asupra obiectului actiunii.

E o realizare mica dar semnificativa din punct de vedere al procesului echitabil si remediu efectiv. Acum daca piritul va dori sa taraganeze acest proces, atunci va depune recurs impotriva incheierii si dosarul va pleca la Curtea de Apel Chisinau unde va sta vreo 6 luni. Iar daca va constientiza responsabilitatea declaratiilor sale, atunci se va conforma incheierii si i-si va focusa eforturile asupra fondului cauzei. Vom vedea! Urmatoarea sedinta e planificata pentru 30 septembrie 2011 ora 09.30.

Cu respect,
Doina Ioana Straisteanu

Ecouri

  • Alexandru Dimitriev: (31-7-2011 la 21:55)

    Problema este ca sint prea putini pe lista asta.

  • Casian: (1-8-2011 la 02:38)

    M-am obisnuit sa vad comentarii homofobe sub articole de acest fel. Dar ma bucur ca apar oameni mai sunt mai deschisi la minte.
    Cel care este sigur in identitatea ta sexuala (gender) nu poate fi homofob.

  • Preot Vasile Filat: (1-8-2011 la 10:55)

    Dar articolul acesta nu este un model de religiofobie?

  • Petru Clej: (1-8-2011 la 11:22)

    Nu este niciun fel de religiofobie. Și chiar dacă eu spun: nu sunt credincios, nu-mi băgați pe gât habotnicismele voastre într-un stat LAIC (să vă intre bine în cap) asta nu e incitare la ură. Pe când Vasile Vaganov – care a propos vă citează situl – amenință cu violența. Pe lângă faptul că asta e interzis de lege (care guvernează un stat laic, nu Biblia), e cumva asta o atitudine creștină? Asta e întrebarea domnule Filat, nu mai creați diversiuni. Sunteți sau nu de acord cu atitudinea adeptului dumneavoastră Vasile Vaganov?

  • Doina Ioana Străisteanu: (1-8-2011 la 12:47)

    Stimati colegi,

    Tin sa va comunic ca astazi in premiera pentru Republica Moldova, instanta de judecata la cererea mea a emis incheiere de asigurare a actiunii pe cauza GENDERDOC-M si A. Frolov catre Vitalie Marian privind incitarea la discriminare și discurs de ura la adresa persoanelor cu orientare homosexuală, prin care a obligat piritul Vitalie Marian sa se abtina de la raspindirea declaratiilor defaimatoare privind homosexualitatea care fac obiect al actiunii civile. Instanta a indicat o fraza concreta pe care piritul sa nu o repete si sa nu o raspindeasca pina instanta nu se va expune asupra obiectului actiunii.

    E o realizare mica dar semnificativa din punct de vedere al procesului echitabil si remediu efectiv. Acum daca piritul va dori sa taraganeze acest proces, atunci va depune recurs impotriva incheierii si dosarul va pleca la Curtea de Apel Chisinau unde va sta vreo 6 luni. Iar daca va constientiza responsabilitatea declaratiilor sale, atunci se va conforma incheierii si isi va focusa eforturile asupra fondului cauzei. Vom vedea! Urmatoarea sedinta e planificata pentru 30 septembrie 2011 ora 09.30.

    Cu respect,
    Doina Ioana Straisteanu



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
3 poeme de Rodica Brad Păuna

Strig tare să mă aud să mă trezesc să te miri ce viaţă intensă am şi noaptea mă lupt cu...

Închide
3.131.110.169