Poliția britanică a anunțat că verifică prezumptivele legături ale lui Anders Breivik, acuzat de atentatele teroriste din Norvegia din 22 iulie, cu grupări de extrema dreaptă din Regatul Unit.
Premierul David Cameron a declarat că ia extrem de în serios afirmațiile din manifestul publicat de Breivik înainte de atentate, în care afirmă că a recrutat doi extremiști britanici.
Consiliul Național de Securitate britanic a cerut poliției și serviciilor de informații să re-evalueze pericolul terorist pe care-l prezintă organizațiile de extrema dreaptă.
Până acum însă, potrivit unor surse din poliție citate de BBC nu s-au găsit dovezi că Breivik ar fi plănuit atacuri teroriste în Marea Britanie, așa cum rezultă din manifestul său de peste 1500 de pagini.
Ministrul de externe William Hague a anunțat că un ofițer superior de poliție coordonează ancheta cu poliția norvegiană de la ambasada britanică din Oslo.
„Principala amenințare teroristă în această țară rămâne al-Qaeda sau persoane inspirate de al-Qaeda, dar ceea ce s-a întâmplat e o reamintire a faptului că aceasta nu e singura sursă a atacurilor extremiste violente sau teroriste”, a declarat Hague.
Într-un document semnat cu numele său anglicizat – Andrew Berwick – suspectul afirma că printre prietenii de pe pagina sa de Facebook se numărau 600 de membri ai ai organizației ultra-naționaliste English Defence League (EDL) – afirmație însă dezmințită de EDL.
În manifestul său, Breivik se referea în mod critic la foștii premieri Tony Blair și Gordon Brown, acuzându-i că au transformat Londra într-un centru global al terorismului islamist.
Breivik l-a criticat și pe Prințul moștenitor Charles, pentru patronajul Centrului de Studii Islamice de la Oxford.
El a menționat ca potențiale ținte ale atacurilor sale teroriste instalații petroliere britanice din Marea Nordului.
EDL este o organizație cunoscută pentru islamofobia sa, dar este relativ marginală. Partidul Național Britanic (BNP), care are cea mai apropiată ideologie de extrema dreaptă , nu are reprezentare în parlamentul de la Londra, în schimb are doi eurodeputați.
Un fost membru al BNP, David Copeland, a organizat în 1999 un atentat cu bombă împotriva unul bar frecventat de homosexuali în centrul Londrei, ucigând trei persoane și rănind alte 129.