caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

A avut Breivik legături cu grupuscule britanice de extrema dreaptă?

de (25-7-2011)

Poliția britanică a anunțat că verifică prezumptivele legături ale lui Anders Breivik, acuzat de atentatele teroriste din Norvegia din 22 iulie, cu grupări de extrema dreaptă din Regatul Unit.

Premierul David Cameron a declarat că ia extrem de în serios afirmațiile din manifestul publicat de Breivik înainte de atentate, în care afirmă că a recrutat doi extremiști britanici.

Consiliul Național de Securitate britanic a cerut poliției și serviciilor de informații să re-evalueze pericolul terorist pe care-l prezintă organizațiile de extrema dreaptă.

Până acum însă, potrivit unor surse din poliție citate de BBC nu s-au găsit dovezi că Breivik ar fi plănuit atacuri teroriste în Marea Britanie, așa cum rezultă din manifestul său de peste 1500 de pagini.

Ministrul de externe William Hague a anunțat că un ofițer superior de poliție coordonează ancheta cu poliția norvegiană de la ambasada britanică din Oslo.

„Principala amenințare teroristă în această țară rămâne al-Qaeda sau persoane inspirate de al-Qaeda, dar ceea ce s-a întâmplat e o reamintire a faptului că aceasta nu e singura sursă a atacurilor extremiste violente sau teroriste”, a declarat Hague.

Într-un document semnat cu numele său anglicizat – Andrew Berwick – suspectul afirma că printre prietenii de pe pagina sa de Facebook se numărau 600 de membri ai ai organizației ultra-naționaliste English Defence League (EDL) – afirmație însă dezmințită de EDL.

În manifestul său, Breivik se referea în mod critic la foștii premieri Tony Blair și Gordon Brown, acuzându-i că au transformat Londra într-un centru global al terorismului islamist.

Breivik l-a criticat și pe Prințul moștenitor Charles, pentru patronajul Centrului de Studii Islamice de la Oxford.

El a menționat ca potențiale ținte ale atacurilor sale teroriste instalații petroliere britanice din Marea Nordului.

EDL este o organizație cunoscută pentru islamofobia sa, dar este relativ marginală. Partidul Național Britanic (BNP), care are cea mai apropiată ideologie de extrema dreaptă , nu are reprezentare în parlamentul de la Londra, în schimb are doi eurodeputați.

Un fost membru al BNP, David Copeland, a organizat în 1999 un atentat cu bombă  împotriva unul bar frecventat de homosexuali în centrul Londrei, ucigând trei persoane și rănind alte 129.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Norvegienii – condamnați la umanism

Norvegia, Jens Stoltenberg: ,,Si mai mult angajament umanist de acum incolo. Dar niciodata naivitate”.

Închide
3.17.28.48