caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Norvegienii – condamnați la umanism

de (25-7-2011)
Jens Stoltenberg, prim ministru al Norvegiei

La sugestia unui coleg de redactie incerc sa extrag niste informatii legate de starea de soc resimtita in Scandinavia – in speta in Suedia – in urma atentatelor din Norvegia.

Tarile nordice au prin traditie o comunitate proprie, cu mult inainte intrarii lor in UE (exceptand Norvegia). Suedeza, daneza si norvegiana sunt asemanatoare iar multi dintre finlandezi vorbesc si ei suedeza. Este firesc ca toate tarile nordice sa fi fost primele care au manifestat compasiune fata de masacrul din Norvegia.

Cu ocazia atentatului – esuat – din 11 decembrie, am impartasit rezerva ca acea  intamplare va fi prima dintr-un lant lung. Imi pastrez si acum parerea. Asistam mai curand la eruptiile sporadice ale unor vulcani a caror energie devastatoare e hranita de stereotipuri culturale si, nu de putine ori, paradoxal, de ,,bune intentii”, de visul de a ,,salva lumea”.

Sentimentele suedezilor pot fi citite in numeroasele articole – peste 50 http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/den-tjugoandra-juli_6344240.svd – scrise in numai doua zile de exemplu in cel mai prestigios cotidian, Svenska Dagbladet.

Am remarcat tonul moderat, lipsit de excese, al articolelor pe care am putut sa le parcurg. Aceasta pare a fi si atitudinea concetatenilor, atat cat pot sa-mi dau seama, ei fiind de fapt intotdeauna discreti si putin exteriorizati in astfel de situatii. Se pune accentul pe analize, pe compasiunea si grija pentru cei ramasi in viata.

Mustafa Can (,,När skräcken dövas med skräck – Cand spaimele se trateaza cu alte spaime”):
”Problema nationalistilor, extremistilor este ca identitatea lor ca norvegieni, suedezi, arabi, evrei, serbi, croati etc, nu le confera liniste sufleteasca”.

Era stiut dinainte ca SÄPO, politia secreta suedeza are in vizor toate tipurile de extremism. In acelasi timp, specialistii se arata convinsi ca astfel de tragedii sunt imposibil de evita. SÄPO este acum cu ochii pe eventuale ,,replici” provocate de persoane care manifesta acest gen de afinitati si pe care masacrul le poate scoate din starea de pasivitate.

Astazi la pranz s-a tinut un moment de reculegere in Suedia. Poporul suedez si-a manifestat compasiunea cu moderatie si demnitate.

Tragedia din Norvegia ne aduce aminte ca cei ,,rai”, acei vectori dintre cei mai periculosi pentru orice societate, nu sunt nici urati la chip si nici cu apucaturi de borfasi. Si, de multe ori nici macar tulburati psihic. In aceasta idee, o jurnalista suedeza vorbeste despre ,,nebuni, dar nebunii nostri” punand accentul ca actele lor se bazeaza pe elemente culturale din matricea civilizatiei noastre occidentale. (,,Blond terrorism i kristen skepnad – Terorism blond cu chip religios” – ENNY NORDBERG, Svenska Dagbladet).

Ca aproape intotdeauna in urma unei imense tragedii umane se lasa o liniste dureroasa care este opusul urii, amenintarilor sau a ,,socului”, ultimul atat des pomenit in presa de peste tot. O liniste care aduce cu cea asternuta in locul in care un ocean a inghitit un vapor cu pasageri cu tot. Nordicii au inteles si ei ca oricat si-ar da silinta de a realiza o societate a bunastarii echitabile, nu exista garantii absolute. Isi asuma riscul si vor continua sa traiasca cu el.

…Inchei citandu-l pe premierul Norvegiei, Stoltenberg, care se adreseaza concetatenilor astfel:

”Ännu mer humanitet. Men aldrig naivitet.” Adica, ,,Si mai mult angajament umanist de acum incolo. Dar niciodata naivitate”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.140.185.147