caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Cadel Evans – primul ciclist australian care câștigă Turul Franței

de (24-7-2011)

Cadel Evans a devenit primul australian din istorie care câștigă Turul Franței, cea mai importantă competiție ciclistă internațională și una dintre cele mai prestigioase competiții din întreg sportul mondial.

După aproape 3500 de kilometri de cursă parcurși în trei săptămâni, Evans l-a devansat în clasamentul  general pe luxemburghezul Andy Schleck cu 1’34” și pe fratele acestuia, Franck Schleck cu 2’30”.

Evans a obținut victoria în clasamentul final în penultima etapă, contra-cronometru pe 42 km la Grenoble, când i-a devansat pe frații cu Schleck cu peste două de minute.

Până atunci, el fusese devansat într-o singură etapă de munte – a XVIII-a – cu finalul pe legendarul Galibier (2645m) unde a pierdut două minute în contul principalului său rival, Andy Schleck.

În rest, australianul a răspuns tuturor atacurilor pe munte, iar în etapa contra-cronometru și-a surclasat practic toți rivalii.

Ciclistul australian, în vârstă de 34 de ani (cel mai vârstnic câștigptor de după cel de-al doilea război mondial), s-a clasat de două ori al doilea în Turul Franței, în 2007 și 2008 și nu are un palmares la fel de strălucitor ca alți predecesori ai săi. Cea mai răsunătoare victorie a sa de până acum era cea din Campionatul Mondial pe șosea, 2009.

Evans este un ciclist exemplar, tenace și cu o voință de fier, dar el nu face parte din categoria supercampionilor, de tip Lance Armstrong, Miguel Indurain, Bernard Hinault, Eddy Merckx sau Jacques Anquetil.  El nu are nici măcar panașul unor Alberto Contador (câștigător al Marii Bucle în 2007, 2009 și 2010, dar ghinionist anul acesta, când mai multe căzături i-au redus sever potențialul) sau Andy Schleck, care atacă cu dezinvoltură pe pantele din Alpi sau Pirinei. Ceea ce însă nu-i diminuează cu nimic meritele acestui exemplar sportiv australian.

El va rămâne însă în istorie ca primul australian câștigător al Turul Franței, o competiție în care tot mai mulți cicliști din țările anglo-saxone se afirmă. Britanicul Mark Cavendish a câștigat anul acesta tricoul verde al sprinterilor, reușind să câștige cinci etape, inclusiv ultima, cu sosire la Paris, pe Champs Elysees.

Revelația Turului a constituit-o francezul Thomas Voeckler, clasat în final al patrulea, după ce a deținut timp de nouă zile tricoul galben de lider, pe care l-a pierdut cu doar două zile înainte de final, în etapa de legendă cu final la Alpe d’Huez.

În sfârșit, remarc apariția unor talentați tineri cicliști francezi, Pierre Rolland, Jerome Coppel și Arnold Jeannesson, care ar putea în anii următori pune capăt așteptării unui învingător francez în Turul Franței, așteptare care durează din 1985, când Bernard Hinault a îmbrăcat tricoul galben pe Champs Elysees.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
NATALIE SCHOR NE INVITĂ SĂ ARUNCĂM O PRIVIRE DINCOLO

Felul ei de a surprinde secvenţe din viaţa înconjurătoare are, ori cel puţin aşa îmi place să cred, ceva mistic...

Închide
44.200.23.133