caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica 

Nepotism și Pedelizare în Ministerul lui Baconschi

de (24-7-2011)

Fata tatii de la Loterie, ajunsa director la Institutul Diplomatic, a facut regulile unui concurs la care s-a inscris prima.

Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a descoperit in curtea ministrului Teodor Baconschi, in urma sesizarii primite de la un cititor, un caz flagrant de nepotism la Institutul Diplomatic Roman (IDR), institutie publica subordonata Ministerului Afacerilor Externe, care se ocupa, in principal, de pregatirea profesionala a membrilor corpului diplomatic, iar in secundar de scolirea demnitarilor si functionarilor publici care doresc sa fie initiati in domeniul relatiilor internationale.

Mai precis, in iunie anul trecut, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, care este totodata si presedinte al IDR, a numit-o in functia de director responsabil cu formarea profesionala din cadrul institutului pe fiica de numai 25 de ani a unui important membru PDL din Cluj, Gheorghe Benea, aflat de aproximativ doi ani in fruntea unei alte institutii publice, Compania Nationala “Loteria Romana”.

Inainte sa fie insarcinata cu pregatirea membrilor corpului diplomatic, fiica directorului Loteriei, Alexandra-Laura Benea, a avut un insignifiant traseu profesional: secretara la firma tatalui in orasul natal, functionar la Camera de Comert si Industrie din Cluj si consilier de relatii publice la televizunea Antena 1 Cluj, unde s-a ocupat de monitorizarea presei. Apoi, brusc, pe 1 iulie 2010, a fost numita de ministrul Baconschi in functia de director al Directiei Formare Profesionala din cadrul IDR, nu se stie pe ce criterii avand in vedere ca nu avea niciun fel de experienta in diplomatie si nici nu lucrase vreodata in administratia publica sau in invatamant. Dar, era fata tatii!

Desi este director la IDR de mai bine de un an de zile, declaratiile de avere si de interese ale Alexandrei Laura Benea, pe care ar fi trebuit sa le depuna, potrivit legii, in cel mult 30 de zile de la numire, nu sunt de gasit nici pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si nici pe Portalul declaratiilor de avere si de interese al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Potrivit legii, nedepunderea declaratiilor de avere in termenul prevazut se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 2.000 de lei, iar ANI poate sa declanseze din oficiu procedura de verificare a averii.

Atributii care i-au permis sa faca regulile jocului

Directia de Formare Profesionala este de fapt cea mai importanta componenta a institutului si se ocupa de organizarea tuturor programelor de studii ale IDR, destinate membrilor corpului diplomatic şi consular al României, dar şi altor categorii de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Aceeasi directie organizeaza si cursuri de competente generale in domeniul relatiilor internationale pentru demnitari, membri ai Parlamentului sau functionari publici precum si o serie de cursuri destinate diplomatilor straini.

In CV-ul postat pe site-ul IDR, Alexandra Laura Benea isi descrie pe scurt, principalele responsabilitati pe care le are ca director in cadrul institutului:

–    intocmirea proiectelor planurilor anuale de pregatire
–    realizarea de propuneri privind continutul programelor de pregatire,
–    cadrele didactice si specialistii pe diferite domenii,
–    organizarea desfasurarii cursurilor de pregatire,
–    organizarea si desfasurarea diverselor manifestari stiinţifice si publice.

In urma cu cateva zile, ea a reusit o noua performanta, s-a inscris la concursul de admitere intr-un program special dezvoltat de IDR in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe si intitulat “Programul de formare diplomatica initiala”, pregatindu-se astfel sa devina cursant al unor cursuri de formare organizate de institutia pe care, in acelasi timp, o si conduce.

Acest program a fost lansat public acum doua luni de ministrul Baconschi, care l-a prezentat drept o metoda de a atrage interesul pentru o cariera diplomatica unor “tineri eminenti, cu resurse intelectuale adecvate, interesati de diplomatie, care sa ia contact, prin intermediul acestui program, cu niste realitati, nu doar cu aspectele doctrinare, culturale sau teoretice ale relatiilor internationale”.

Logica ne spune insa ca un director din cadrul IDR care este si responsabil cu tot ce tine de formarea profesionala a membrilor corpului diplomatic nu ar trebui sa aiba nevoie de un curs de “formare diplomatica initiala” care este destinat, prin definitia sa, celor care vor sa ia un prim contact cu acest domeniu.

Accesul in acest program se face prin concurs de admitere in doua etape, o selectie de dosare urmata de un interviu, care este si proba eliminatorie. Selectia de dosare s-a consumat deja in prima jumatate a acestei luni, iar pe lista celor 99 de candidati admisi, la pozitia a 7-a, o gasim si pe directoarea  Alexandra Laura Benea! Dintre cei 99, in urma celei de-a doua probe, care consta intr-un interviu, trebuie sa ramana doar 40. Interviurile urmeaza sa se desfasoare, conform calendarului de concurs, timp de trei zile, incepand de maine, cand este programata sa dea proba si fiica directorului Loteriei.

Regulamentul concursului, secretizat la MAE

Romaniacurata.ro a incercat sa obtina o declaratie de la Alexandra Laura Benea dar fara succes. O functionara de la secretariatul IDR ne-a confirmat ca, intr-adevar, persoana cu acest nume de pe lista candidatilor admisi este aceeasi cu directoarea din cadrul institutiei, adaugand insa ca aceasta a fost selectata pe baza faptului ca indeplineste conditiile de admitere din Regulamentul de desfasurare a concursului si nu datorita functiei pe care o are la IDR. Aceeasi functionara ne-a explicat ca regulamentul concursului, care nu exista publicat nicaieri, a fost aprobat direct printr-un ordin al ministrului de Externe, Teodor Baconschi, iar cabinetul acestuia este singurul loc de unde poate fi obtinut.

* * *

Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a intrat in posesia unei copii a Statului de functii si de personal al Institutului Diplomatic Roman (IDR) pentru anul 2011, ce cuprinde salariile de baza si indemnizatiile de conducere ale tuturor angajatilor IDR. 

Potrivit acestui document, Alexandra Laura-Benea – fiica de 26 de ani a PDL-istului care conduce in prezent Loteria Nationala – numita anul trecut in functia de director al Directiei de Formare Profesionala din cadrul IDR desi nu avea niciun fel de experienta in domeniu, este incadrata cu un salariu de baza in suma de 3.918 lei, la care se adauga o indemnizatie de conducere de 7.086 de lei. Prin urmare, Alexandra Laura-Benea incaseaza lunar de la IDR un salariu brut in valoare de 11.004 lei (2.591 de euro la cursul zilei). 

 

Alianta pentru o Romanie Curata solicita ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, sa faca public, de urgenta, Regulamentul concursului de admitere in “Programul de formare diplomatica initiala” organizat de IDR si MAE, precum si costul si sursele de finantare ale acestui program. De asemenea, ministrul Baconschi ar trebui sa explice care sunt criteriile pe baza carora, la data de 1 iulie 2010, a numit-o in functia de director Formare Profesionala a IDR pe Alexandra Laura Benea, fiica colegului sau de partid, director al Loteriei Nationale.

Articolul a fost preluat de pe http://www.romaniacurata.ro/ltcentergtnepotism-si-pedelizare-in-ministerul-lui-baconschilt-centerg-1630.htm

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
ARTIŞTI ROMÂNI DIN DIASPORA

Graţie şi frumuseţe, talent şi dăruire, vieţi dedicate dansului şi muzicii…

Închide
3.235.182.206