caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Poetul Andrei Fischof, la Cluj

de (17-7-2011)

Înainte de masă întâlnire cu Clubul Generaţiei de Aur de la Comunitatea Evreilor din Cluj, la miezul zilei primire la Filiala din Cluj a Uniunii Scriitorilor din România şi după amiaza invitat la emisiunea Transilvania Policromă de la TVR Cluj – iată punctele de reper ale zilei de luni, 11 iulie, petrecută în oraşul de pe Someş, de poetul Andrei Fischof.

Lucrurile s-au potrivit de minune, graţie poetei Persida Rugu, care a făcut toate diligenţele ca poetul transilvan, turdean prin naştere, clujean prin studii şi apartenenţă la USR Cluj, să-şi revadă prietenii şi confraţii şi să se întâlnească cu iubitorii de poezie.

Clubul Vârstei de Aur de la Comunitatea Evreilor din Cluj avea în program prezentarea cărţii „Evreii clujeni, o succintă istorie” – de Francisc Pap şi o dezbatere a triplei identităţi culturale ardelene. Andrei Fischof – în calitatea sa de evreu transilvănean şi de traducător din maghiară în română – s-a încadrat perfect în profilul tematic şi i-a bucurat pe participanţi (printre care erau şi cunoştinţe vechi) atât prin relatările despre parcursul său literar, cât şi prin poeziile prezentate de cunoscuta eseistă Júlia Szilágyi.

Întâlnirea cu scriitorii clujeni, la sediul USR – filiala Cluj (o ambianţă care primeşte cu drag scriitorii din Ţara Sfântă),

Andrei Fischof discutând cu colegii de la USR Cluj

Andrei Fischof discutând cu colegii de la USR Cluj

s-a desfăşurat într-o atmosferă cordiala şi de dialog cald între participanţi. Au fost de faţă numeroşi scriitori, dar şi cadre didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai, doctoranzi, masteranzi şi studenţi, membri ai cenaclului literar-artistic Vox Napocensis.

La reuniunea condusă de scriitoarea Irina Petraş, preşedinta USR Cluj, s-a discutat despre situaţia actuală a literaturii, în general, şi a celei din România, în special.  S-a vorbit cu apreciere despre creaţia lui Andrei Fischof, fiind scoasă în evidenţă originalitatea expresiei artistice a poemelor sale.

Au fost recitate versuri din volumele sale, iar actorul Ruslan Bârlea, de la Teatrul Naţional din Cluj, a realizat un recital din poeziile publicate în volumele: „Izgonirea din iad”, „Prefăcuta linişte”, „Umbletul îndoielilor”, „Atingerea umbrei” şi altele. Acestea au fost completate de alte versuri, în lectura autorului.

Andrei Fischof in platoul TVR Cluj, alături de Elena Mîndru, prezentatoarea emisiunii Transilvania Policromă

Andrei Fischof in platoul TVR Cluj, alături de Elena Mîndru, prezentatoarea emisiunii Transilvania Policromă

O fericită coincidenţă a făcut ca vizita să aibă loc într-o zi de  luni, când se difuzează în direct emisiunea Transilvania Policromă. Poetul a răspuns cu amabilitate invitaţiei mele de a participa, iar telespectatorii transilvăneni au avut posibilitatea să cunoască un autor special, care creează în două limbi: română şi ebraică,  slujind şi opera altor poeţi şi scriitori, prin traducerile sale din maghiară, română şi ebraică. Au fost prezentate câteva din cărţile lui Andrei Fischof şi s-a lansat în eter informaţia despre un frumos proiect care are ca obiectiv publicarea de traduceri din opera tinerilor poeţi din Israel şi România, spre o mai bună cunoaştere reciprocă. Un minunat demers al celui care aparţine simultan  literaturilor şi uniunilor scriitorilor din ambele ţări.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
AIE 2 – Racul, broasca și știuca

Ca în fabula lui Donici, Filat, Lupu și Ghimpu sunt racul, broasca și știuca. Preocupați să tragă fiecare în altă...

Închide
3.139.86.56