caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Pitagora, părintele vegetarismului

de (12-6-2011)

Savantul antic nascut in Samos este cunoscut mai mult ca matematician prin formularea geniala a teoremei sale si ca fondatorul unui curent scolastic si filozofic ce avea sa influenteze mai tarziu personalitatea lui Platon.

In gastronomie putini fac referiri la primatul, la initierea unei gandiri pliate pe o alimentatie sanatoasa, naturala de catre Pitagora. Vegetarismul se confunda adesea si pe nedrept cu regimul impus de catre Buda si apoi de catre doctrinele din India.

Nu contest contributiile acestora, insa trebuie sa acceptam prioritatea istorica a contributiilor lui Pitagora.

Convingerile sale vegetariene confirma credinta sa in transmigrarea sufletului, ca atare a ucide un animal si a-l manca e ca si cum ai putea devora un prieten, un frate al carui suflet se cuibareste in acesta.

Totodata filozoful se opune durerii pricinuite macelirii animalelor. Se opune sacrifiicilor in temple.

Nimic nou sub soare am spune! Mi s-a intamplat sa intalnesc doctrinari vegetarieni, snobi si mai putin informati ce frizeaza afisajul ieftin. Vegetarismul nu se suprapune unei infometari, unei absente a carnii din meniu, e vorba de o filozofie de viata, o echilibrare a elementelor nutritive (glucide, proteine, minerale, etc).

Pitagora a surprins in urma cu milenii importanta alimentatiei naturale constituita din legume, fructe, ierburi crude, negatite si introduce conceptul de mancare “netrecuta prin foc” – apura. Focul distruge, arde vitaminele si fibrele vegetale.

Va propun o reteta de sarmale fara carne, negatite, nefierte, apartinand lui Pitagora insusi:

Sarmale umplute cu nuci

12 frunze de varza
1 paine din orz
2 linguri de ceapa
1 cana de alune maruntite sau nuci
½ cupa de telina
2 lingurite de verdeturi
sare si piper

Eliminati nervurile frunzelor de varza, pastrand partea frageda.
Amestecati painea, ceapa, alunele, telina si verdeturile, sarea si piperul.
Rulati frunzele si obtineti sarmalele ca de post.

PS Painea de orz se obtine din amestecul a doua cupe de orz si ½ cupa de smochine proaspete. Framantati ingredientele si obtineti un aluat pe care in forma de paine il lasati timp de 12 ore la temperatura camerei.

(Sursa, studiile lui Rynn Berry – cercetator american  in domeniul vegetarismului si sustinator al repunerii in drepturi a credintei lui Pitagora intr-o alimentatie sanatoasa :

„I think it is important that people be made aware that the vegetarian movement has a venerable history behind it. It didn’t spring full-blown from the head of a flower child in the 1960’s. It really begins with Pythagoras in the West in the 6th century BC and has reasserted itself periodically ever since.”

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Moftul român(esc)

Ceea ce, însă, mi se pare că mai trebuie rezolvat în România e instaurarea firescului. Sunt încă destui concetăţeni pentru...

Închide
3.16.66.206