caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie: referendum care sfâșie coaliţia de guvernare

de (4-5-2011)
1 ecou
Buletin de vot este foarte simplu

Buletin de vot este foarte simplu

Cetăţenii britanici sunt chemaţi joi la urne să decidă dacă doresc schimbarea modului de alegere a deputaţilor.

Pe lângă scrutinul naţional au loc alegeri pentru adunările legislative din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, precum şi alegeri locale în Anglia. Alegătorii au de ales între a aproba sistemul de vot alternativ şi a păstra actualul sistem de vot majoritar uninominal cu un singur tur.

Votul alternativ (AV) constă în numerotarea candidaților dintr-o circumscripție în ordinea preferințelor. Rezultatul se calculează redistribuind voturile celor mai slab clasați către cei mai bine clasați, prin eliminare în ordine inversă, până când unul dintre candidați trece de majoritatea absolută a sufragiilor exprimate.

Campania electorală a stârnit un interes redus printre alegători, în schimb a divizat coaliția de guvernare dintre Partidul Conservator (PC) și Partidul Liberal Democrat (PLD), care guvernează Regatul Unit din mai anul trecut.

PLD, care susține “DA”-ul, i-a acuzat pe partenerii de coaliție, partizani ai status-quo-ului, că folosesc tactici murdare pentru a speria electoratul, inclusiv afirmația că noul sistem ar impune costuri suplimentare datorită modului mai complicat de numărare a voturilor.

Ministrul energiei, Chris Huhne (PLD), l-a amenințat chiar pe colegul său de cabinet, ministrul finanțelor, George Osborne (PC) că îl dă în judecată pentru deinformarea cu rea credință a electoratului, iar liderul PLD, Nick Clegg, a afirmat că în spatele campaniei „NU”-ului ar sta „o clică de dreapta”.

Partizanii schimbării, care includ conducerea Partidului Laburist (PL, din opoziție) sprijinită de o parte a electoratului Laburist și partidele mai mici, susțin că sistemul AV este mai just, deoarece reduce distorsionarea rezultatului alegerilor, care potrivit sistemului majoritar avantajează partidul situat pe locul întâi. Referendumul a fost o concesie acordată de PC  PLD ca preț al formării coaliției.

Adversarii schimbării, care pe lângă PC includ circa o jumătate dintre parlamentarii PL, susțin că actualul sistem este extrem de simplu și în majoritatea cazurilor permite formarea unor guverne monocolore cu majorități clare. Ei mai argumentează că AV, folosit la alegerea parlamentelor în doar trei alte țări – Australia, Fiji și Papua Noua Guinee – nu este un sistem de reprezentare proporțională – așa cum dorește PLD, al treilea partid ca mărime, permanent deavantajat de reprezentarea majoritară – și mai ales nu are rezultat previzibil.

Sondajele de opinie indică o victorie a “NU”-ului, dar totul va depinde de participarea la vot. În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, unde “DA”-ul este mai popular, potrivit sondajelor, participarea la vot va fi aproape sigur mai mare, dat fiind că aici populația e chemată să aleagă parlamentele locale. În Londra, unde nu au loc alte alegeri și unde “NU”-ul este prevalent, participarea la vot riscă să fie foarte mică.

În orice caz, coaliția se așteaptă la pierderi majore în alegeri și mai ales PLD, care suportă consecințele participării la guvernare alături de PC, într-o perioadă de severă austeritate bugetară.

Principalul responsabil și posibil țap ispășitor este liderul PLD, vicepremierul Nick Clegg, care în cazul înfrângerii “DA”-ului și a unui previzibil rezultat slab în alegeri regionale și locale, ar putea fi contestat în propriul partid.

Dar oricare ar fi rezultatul voturilor de joi, un lucru este cert:  relațiile dintre partenerii de guvernare au fost serios afectate și asta după nici un an din cei cinci ai mandatului Camerei Comunelor, iar repararea lor riscă să fie extrem de dificilă, într-o țară care nu a mai avut un guvern de coaliție de peste 65 de ani.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.207.98.249