caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Budapesta: procesul celor acuzaţi a fi asasini de romi

de (24-4-2011)
1 ecou

De şase săptămâni, la Budapesta se desfăşoară un proces care-ţi provoacă fiori , cel al grupului constituit  într-o “brigadă a morţii” cum o numesc procurorii, acuzaţi că au omorât nouă persoane de origină romă. În 2008 în mai multe comune locuite de aceştia au fost comise un şir de asasinate. Au fost împuşcate familii întregi de romi, inclusiv copii. Casele aflate mai la marginea comunelor, mai izolate erau atacate noaptea de către persoane înarmate care, mai întâi aruncau „cocktailuri Molotov”, apoi, trăgeau, fără discriminare în cei ce încercau să iasă din case. Erau împuşcaţi în uşă, în curte sau în grădină.  Asasinatele au durat un an de zile,  din august 2008 până în iulie 2009 când brigăzile antitero i-au arestat pe cei patru făptaşi. Doi dintre asasini erau fraţi  iar cei patru aveau şi sprijinitori care le furnizau maşini, îi ajutau să localizeze victimele sau stăteau de pază.

Scopul grupului era să intimideze populaţia romă în condiţiile în care, potrivit lor, autorităţile au făcut prea puţin pentru asigurarea securităţii populaţiei, au afirmat cei patru care puneau pe seama romilor toate încălcările legii. Ei vroiau măsuri dure. Astfel, fraţii Kiss, a afirmat procuratura, au participat la înfiinţarea Gărzii Ungare dar au considerat că nu sunt în stare să soluţioneze problema, de aceea au decis să se înarmeze şi au şi atacat şi jefuit un vânător care deţinea mai multe arme. Dar cele nouă asasinate nu au fost suficiente, în planurile lor figurau atacarea unor obiective militare pentru a face rost de mai multe arme, atentate la viaţa unor oameni politici şi extinderea grupului.

La proces, Kiss Istvan a declarat că motivul care a declanşat şirul de asasinate a fost o ceartă într-un bar între el şi o persoană “care i s-a părut că este ţigan” şi care l-ar fi înjunghiat dar autorităţile judecătoreşti s-au îndoit de credibilitatea lui şi nu l-au condamnat  pe vinovat pentru tentativă de omor.

Demonstraţii de intimidare

Asasinarea romilor este cea mai gravă faţetă a foarte numeroaselor probleme cu care se confruntă populaţia romă din Ungaria. Potrivit liderilor organizaţiilor romilor, după 1989 nici un guvern, indiferent de orientare lui  politică, nu a avut un program coerent care să vizeze integrarea lor, să contribuie la micşorarea decalajelor dintre unguri şi romi. Mai mult, schimbările intervenite după 1990 care au atras după sine desfiinţarea numeroaselor locuri de muncă, fie în sectorul industrial, fie în agricultură unde, înainte de 1990, romii, în majoritate muncitori necalificaţi, puteau lucra, imposibilitatea copiilor de romi de a urma o şcoală, au dus la sărăcirea extremă şi izolarea comunităţilor lor. Nu au fost puse în aplicare nici programele europene pentru această populaţie şi dacă romii unguri nu au plecat în număr atât de mare în state ale UE (deşi au fost încercări de emigrare în Canada sau Suedia), deci nu au fost identificaţi ca răufăcători, în Ungaria ei au căzut pradă forţelor extremei drepte care-i ameninţă în vorbe şi în fapte. Garda Ungară, creată de formaţiunea politică de extremă dreaptă „Jobbik”, azi cu deputaţi în Parlamentul european şi în cel de la Budapesta, a avut ca obiectiv intimidarea romilor prin demonstraţii de forţă. Desfiinţată prin hotărâre judecătorească, locul ei a fost luat de o altă organizaţie, -“Uniunea Cetăţenească pentru un Viitor mai Bun”., cu uniforme asemănătoare celor ale Gărzii.  Până la ora asta, aceasta a mărşăluit şi a făcut demonstraţii în cinci comune cu populaţie romă, afirmând că a venit să întărească securitatea publică deoarece statul nu-şi face datoria. Ultima acţiune de intimidare urma să o realizeze o organizaţie paramilitară de extremă dreaptă, “Forţa de apărare”. Aceasta şi-a inaugurat o bază de antrenament într-o pădure la doi paşi de o colonie de romi şi urma să aibă un program de pregătire de trei zile, inclusiv cu armament, este adevărat  din categoria airsoft care nu are nevoie de autorizaţie. Speriaţi, romii din Gyöngyöspata, localitatea în care s-a creat baza, şi-au trimis copiii şi soţiile de-acasă. Cu ajutorul Crucii roşii, au fost adăpostiţi într-o fostă tabără de pioneri de lângă Budapesta. La izbucnirea imensului scandal care a căpătat ecouri europene, în sfârşit, poliţia a intervenit, a închis baza şi a reţinut opt participanţi. Măsurile luate în ultima clipă nu i-au liniştit pe romi care aşteaptă o soluţie pe termen lung, măcar în ce priveşte siguranţa vieţii lor.

Ecouri

  • Lucian Herscovici: (25-4-2011 la 14:48)

    Felicitari pentru articol, doamna Galambos. „Garda Ungara” imi aminteste de Garda de Fier din Romania si de alte vremuri, despre care stiu din informatii.Sa speram ca justitia ungara va lua masurile necesare, asa cum se cuvine intr-un stat civilizat si democratic.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Capriciu pascal.Tocana de miel

Tocana de miel cu garnitura de spanac sau de urzici si orez pilaf

Închide
44.220.181.180