Cu fiecare revenire ciclica la acuarela imbibata in clorofila acaparatoare ne trezim si noi parca din letargia iernii.
Bucuria sarbatorilor pascale din acest an nu mai explodeaza ca in alti ani in acelasi tempo cu natura ori cu slujba religioasa de inviere.
Saracia, disperarea incearca din nou poporul roman in acest prag de primavara.
Pensionarii, somerii si atatea alte categorii de locuitori vor fi privati de masa traditionala de pasti.
Saraci exista si in SUA, dar nu in randul celor ce au lucrat zeci de ani pana la pensionare. Majoritatea saracilor americani o reprezinta o categorie de defavorizati ajunsi in situatia de a cersi, mai mult din vina lor. Bonurile de alimente, numite food stamps sunt alocate familiilor cu venituri reduse, cu handicap.
Cozile la alimente oferite de primariile din Romania descriu un peisaj uman specific anilor de criza, dar si de umilinta. Preturile alimentelor sunt apropiate celor din SUA ori din Occident. Am ales un citat dintr-o publicatie de provincie:
“Fideli principiilor economiei de piata, comerciantii nu au ratat nici in acest an majorarile de preturi din perioada Sarbatorilor. Astfel, in piete, preturile legumelor au explodat pur si simplu, determinandu-i pe romani sa alerge disperati dintr-un loc in altul pentru a mai prinde un produs mai ieftin. Rosiile au sarit de la 50.000 de lei/kg la peste 60.000 de lei/kg, iar castravetii de sera s-au fixat la pretul de 60.000 de lei pe kg. Cartofii nu se vand sub 18.000 de lei pe kilogram, mai ales ca aproape toate cantitatile din magazine si tarabe provin din import. Spanacul se vinde cu 10.000-15.000 de lei/kg. Pentru cei care nu au cum sa prepare, un cozonac poate fi cumparat cu 150.000 de lei si chiar 300.000 de lei, iar un chec, cu doar 150.000-200.000 de lei. Branza de oaie se vinde cu 140.000 de lei-180.000 de lei kilogramul. Smantana poate fi achizitionata cu 66.000-70.000 de lei/kg, iar maslinele, cu 140.000-210.000 de lei/kg, in functie de calitatea acestora. Un litru de tuica se vinde cu 100.000 de lei, iar vinurile imbuteliate se gasesc la preturi cuprinse intre 95.000 de lei si 190.000 de lei.”( http://www.observatordebacau.ro/2011/04/22/paste-in-conditii-crescute-de-saracie.html)
Simbolul invierii, al sperantei in Iisus se incetoseaza si sapa si mai mult fruntile incruntate ale miilor de umili, in timp ce la Poiana Brasov excentricitatea ajunge la un paroxism: meniul se compune din carne de cangur, crocodil si de antilopa.
Aceasta ne trimite la vremurile cu nobili si regi degustand aspicul de limbi de privighetori.
Peste tot în ţările lumii „first class” (USA, Israel, Germania, Italia s.a.m.d) sunt oameni săraci, cu toate că există ajutor social. De sărbători sunt organizaţii nonguvernamentale care asigură „masa festivă”.
În conjunctura economică mondială, pauperizarea păturii mejlocii şi a pensionarilor este un fenomen îngrijorător, de care guvernele trebue să ţină cont, căci altfel mulţimea săracilor va creea mari probleme sociale.