caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Compozitorul Miki Theodorakis a fost internat in spital

de (24-4-2011)

Compozitorul Miki Theodorakis a fost internat in spital, in capitala elena, in seara zilei de 18.04.2011. Doctorii au considerat ca este precaut sa stea sub observatie si sa se efectueze teste medicale. In virsta de 86 de ani, controversatul compozitor si luptator antifascist in timpul celui de al doilea razboi, participant activ la toate eventimentele istorice din Grecia, a ramas activ social pina in prezent. In ultimii ani s-a desprins de curentele politice de stinga si a actionat in mod independent.

A stiut ca pina acum sa supravietuiasca in lupte care i-au omorit prietenii si tovarasii, iar la batrinete impartaseste singuratea celui care a scapat de Gestapo, de Siguranta elena. A participat la evenimentele din decembrie 1945, la demonstratii in centrul Atenei, atunci cind comunistii erau foarte aproape sa preia puterea.
In timpul dictaturii coloneilor (1967-1974) a trecut in ilegalitate cu o prima organizatie de rezistenta. A fost arestat si exilat. In aceea perioada, radio Moscova transmitea muzica lui in scop propagandist si incerca sa-l protejeze si sa-l aproprie.

Dupa 1974 s-a detasat de partidul comunist si s-a ocupat mai mult de muzica. Povesteste ca a fost urmarit de multe servicii secrete si a reusit sa supravietuiasca poate si datorita contactelor cu multe personalitati de conducere ale lumii. Meritul lui este de a fi promovat o destindere cu Turcia si aplecarea spre destinderea relatiilor bilaterale.

In ultimul an a protestat impotriva intelegerii dintre guvernul elen pe de o parte si FMSI impreuna cu Banca Europeana pe de alta parte, pe care a calificat-o neconstitutionala.

Pe plan intern a luat parte unor protestatari, care pe baza unei platforme ecologice se opuneau instalarii unei stati de prelucrare si ingropare a deseurilor.

Neinteles de contemporani, deplinge lipsa idealurilor politice, sociale, a spiritului combativ si aparare a statului de drept.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lament de primavara

Profetii, domnii in vesminte Armani, doamne zornaindu-si epiderma de sarpe Prada ne vorbesc de Iisus, jura pe Biblie.

Închide
44.210.240.31