caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

O înmormântare ce sfidează violența sectară în Irlanda de Nord

de (6-4-2011)
1 ecou

Înmormântarea polițistului Ronan Kerr, ucis sâmbăta trecută într-un atentat cu bombă de extremiști separatiști, a prilejuit o demonstrație de unitate fără precedent în provincia britanică Irlanda de Nord.

La serviciul funerar au asistat șeful executivului regional, Peter Robinson – protestant  și adjunctul său, Martin McGuinness – catolic, premierul Republicii Irlanda, Enda Kenny, șefii polițiilor din Irlanda de Nord și Republica Irlanda, precum și capii celor patru principale biserici din provincie.

Cardinalul Sean Brady, primatul catolic al Irlandei, cel care o oficiat slujba de înmormântare, s-a adresat asasinilor polițistului Kerr: “Nu dorim acest lucru. Pentru numele lui Dumnezeu, opriți-vă și opriți-vă acum”.

Ceremonia a avut un caracter simbolic: a fost pentru prima oară când un lider protestant a participat la o slujbă religioasă catolică. Partidul Democratic Unionist, condus de Peter Robinson, a fost înființat acum 40 de ani de pastorul Ian Paisley ca vehicul de luptă împotriva separatismului catolic irlandez și a fost în mod traditional ostil Bisericii Romano-Catolice.

În același registru, Martin McGuinness, vice-lider al Sinn Fein, partid separatist, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), era până acum un deceniu un inamic al polițiștilor, văzuți de separatiști ca un instrument al ocupației britanice.

În vârstă de 25 de ani, de religie catolic, Ronan Kerr a căzut victima unei bombe plasate sub mașina sa și detonată automat.  Deși nerevendicat, atentatul a fost atribuit unor grupuscule extremiste, care continuă lupta violentă de reunificare a provinciei cu Republica Irlanda, chiar și după renunțarea de către IRA la lupta armată.

Asasinatul a avut loc la Omagh, unde în 1998 s-a petrecut cel mai sângeros atentat din toată perioada de 40 de ani a tulburărilor sectare din provincie. Atunci, o bombă plasată tot de o organizație republicană disidentă a ucis 29 de persoane.

Mama polițistului ucis a făcut un apel la catolici să nu se lase intimidați și să continue să activeze și să se înroleze ca polițiști.

Transformat în 2001 din Poliția Regală în Serviciul de Poliție al Irlandei de Nord (PSNI), aceasta  a devenit o instituție mult mai acceptabilă pentru minoritatea catolică pro-irlandeză. Într-atât de mult, încât clubul de jocuri gaelic – tradițional irlandeze – căruia îi aparținea defunctul polițist a colaborat cu PSNI pentru înmormântare. Același club refuza să primească membri polițiști până în urmă cu 10 ani.

Ceea ce este mai remarcabil e faptul că această manifestare de solidaritate și unitate inter-confesională are loc în plină campanie electorală de alegeri pentru adunarea legislativă a provinciei. Nimeni nu a încercat să câștige capital politic de pe urma acestei tragedii. Este poate un semn că barierele fizice dar mai ales mentale care au despărțit cele două comunități din Irlanda de Nord timp de 90 de ani încep să se prăbușească.

Ecouri

  • Matei Mircioane: (6-4-2011 la 14:31)

    Barierele religioase nu se vor prabusi niciodata. Doar setea, foamea si sexul sunt mai stringente decat religia. Nu neaparat mai puternice, doar mai stringente. De cele mai multe ori credinciosul accepta sa i se ia painea, nu si religia. Sigur, va veni o vreme in care toate acestea vor parea ridicole, dar pana atunci vom avea timp sa ridicam noi bariere.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Turneul corului de copii şi tineret “Allegretto” în Israel

În luna aprilie 2011, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în colaborare cu Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim...

Închide
35.153.106.141