caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Coaliția internațională a discutat la Londra viitorul Libiei

de (29-3-2011)

La Londra a fost anunțată formarea unui grup de contact care să coordoneze eforturile internaționale pentru găsirea unei soluții pentru Libia.

Miniștri din 35 de state și reprezentanți ai unor organizații ca ONU, Liga Arabă, Organizația Conferinței Islamice și Uniunea Europeană au convenit să continue presiunile, inclusive militare, asupra regimului Gaddafi până la respectarea rezoluțiilor ONU cu privire la Libia.

Președintele conferinței, ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, a spus că reuniunea a ajuns la concluzia că regimul Gaddafi și-a pierdut orice legitimitate ca urmare a atacurilor lansate împotriva propriei populații civile.

Mai mulți participanți la conferință, inclusiv secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, au subliniat faptul că intervenția militară aliată, autorizată de rezoluția 1973 a Consiliului de Securitate ONU, a salvat mii de vieți care ar fi fost curmate de represaliile anunțate de liderul libian.

Apărând alături de William Hague, premierul și ministrul de externe al Qatarului, Șeicul Hamad Bin Jabr Al Thani, a ținut să releve importanța acestei coaliții din punctul de vedere al lumii arabe. El a recunoscut că ar fi fost preferabil ca mai multe țări arabe să participe la acțiunile coaliției, dar a reamintit că Liga Arabă a fost aceea care a pus în mișcare procesul prin care s-a ajuns la rezoluția 1973.

Este drept însă că țări ca Egiptul și Tunisia, vecinele Libiei și proaspăt scăpate de lideri autoritari, au fost absente de la Londra, iar secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, nu a fost nici el present la conferință.

Pentru prima oară, însă, au apărut la o conferință de presă în afara Libiei reprezentanții Consiliului Național Interimar de Tranziție, organizația care reprezintă opoziția libiană. Cei doi vorbitori din partea consiliului au prezentat intențiile opoziției, care includ refuzul negocierii cu Gaddafi și elaborarea unei constituții democratice care să fie supuse în final unui referendum.

Dar toate aceste planuri de natură politică sunt deocamdată doar ipoteze, atâta timp cât pe teren forțele loiale liderului libian au o superioritate militară clară.

Deși conferința a ajuns la concluzia că regimul Gaddafi a devenit clar ilegitim, participanții nu au ajuns la o înțelegere cu privire la viitorul liderului libian. Unele state ca Marea Britanie sau Statele Unite ar dori deferirea sa Curții Internaționale de Justiție, dar țări ca Germania sau Italia ar prefera plecarea în exil a lui Gaddafi, fără ca acesta să fie tras la răspundere pentru acuzațiile de crime împotriva umanității.

Un alt punct de divergență îl constituie și chestiunea ajutorului, inclusiv militar, pentru opoziția libiană. În timp ce William Hague a spus că nu s-a discutat așa ceva la conferință, Hillary Clinton a afirmat că livrarea de arme către opoziție nu contravine neapărat rezoluției 1973.

Presat de jurnaliști care întrebau de posibila influență, fie și minoră, Al Qaeda în rândurile opoziției, William Hague a fost nevoit să admită că există pericolul terorismului sau extremismului, dacă lucrurile iau o turnură negativă în regiune.

În concluzie, conferința a sprijinit continuarea acțiunilor militare împotriva lui Gaddafi, atât timp cât acesta nu încetează atacurile împotriva civililor și a schițat primii pași politici, într-o eventuală Libie post-Gaddafi. Dar deocamdată realitatea de pe teren și diferențele dintre membrii coaliției nu au permis elaborarea unei strategii mai clare.



Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
S-a stins din viaţă Claude G. Matasă, consulul general al României în Florida (1 aprilie 1930 – 24 martie 2011)

Profesor universitar, doctor în chimie, industriaş, anticomunist şi Consul General Onorific al României în Florida – Statele Unite ale Americii,...

Închide
44.199.212.254