caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

S-a stins din viaţă Claude G. Matasă, consulul general al României în Florida (1 aprilie 1930 – 24 martie 2011)

de (29-3-2011)
1 ecou

Profesor universitar, doctor în chimie, industriaş, anticomunist şi Consul General Onorific al României în Florida – Statele Unite ale Americii, Claudiu G. Matasă a văzut lumina zilei la Petroşani, în casa unui tată procuror general şi cu o mamă franţuzoaică, devenind vorbitor fluent al limbilor română, franceză şi engleză. A absolvit Facultatea de Chimie Industrială în cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti şi, în ciuda piedicilor ideologice, a reuşit să obţină titlul de doctor în chimie. În anii ’50, în timpul studenţiei a fost arestat şi dus la Jilava şi Canalul Dunăre-Marea Neagră, „Canalul Morţii”, suferind doi ani ca deţinut politic în colonia penitenciară „Castelu” şi eliberându-se de la Capul Midia. A emigrat în lumea liberă la începutul anilor ’70 ai veacului al XX-lea şi a lucrat ca profesor universitar în Austria (un al doilea doctorat în chimie, la Technische Universität Wien) şi apoi în America, devenind cercetător ştiinţific la Unitek Corp. din California. În urma obţinerii azilului politic, s-a stabilit în statul Florida, unde a întemeiat împreună cu devotata soţie, Eugenia Tonca Matasă, tot inginer chimist, prima companie din lume specializată într-un domeniu de pionierat: Ortho-Cycle Co. Inc., întreprindere pentru reciclarea şi recondiţionarea aparatelor ortodontice (proteze dentare din oţel inoxidabil). A avut conflicte şi procese grele cu marii producători de materiale ortodontice. Pentru meritele în protejarea mediului şi păstrarea sănătăţii populaţiei, prin activitatea companiei sale, în care a lucrat în ultimii 35 de ani făcând numeroase invenţii şi inovaţii în domeniu, publicând lucrări de specialitate şi invitat să conferenţieze la universităţi din lumea întreagă, profesorul Claude G. Matasă a fost recompensat în anul 2004 cu Medalia de Aur „Ronald Reagan” decernată de Comitetul Naţional Republican şi cu Ordinul Meritului conferit de Congresul american, iar în ţară a devenit membru de onoare al Academiei de Medicină, după 1989.

Atitudinea net anticomunistă şi-a păstrat-o din tinereţe până la senectute, iar după căderea Zidului Berlinului, fostul deţinut politic ajungând Consul Onorific al României în Florida, s-a dedicat denunţării criminalităţii regimului comunist. În urma vizitării închisorilor comuniste din Lituania, Letonia şi Polonia, devenite muzee ale ororilor comuniste, Claude G. Matasă şi-a propus să realizeze şi în ţara noastră ceva asemănător, iar în anul 2005 a oferit 100. 000 de dolari împreună cu o cerere adresată Preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru construirea unui muzeu al comunismului. A repetat cererea însoţită de adeverinţele necesare, a publicat-o în ziare centrale. Din nefericire, nu a primit niciodată răspuns.

De Sibiu îl lega amintirea anilor finali de liceu urmaţi la „Gheorghe Lazăr”, oraşul de pe Cibin fiind „locul de unde a plecat în lume”. Vorbea cu admiraţie şi dragoste despre profesorii de înaltă clasă, îşi amintea cu nostalgie de munţii şi dealurile din împrejurimile Sibiului, unde putea face schi, de bazinul de înot cu trambulina de zece metri, pe atunci o raritate, de „Baia populară” cu apă caldă tot timpul anului, de victoria la volei  care i-a umplut de mândrie pe elevi, în competiţie cu Armata. Emoţionat, îmi povestea cum, în urma câştigării unor concursuri de şah, tot aici i-a apărut pentru prima dată numele într-un ziar, care nu e altul decât TRIBUNA. Acestea şi multe altele mi le-a povestit în anul 2007, când a venit la Sibiu – Capitală Culturală Europeană, însoţit de minunata soţie, doamna Netty Matasă, într-o delegaţie ce reunea peste 60 de consuli onorifici români din toată lumea, la invitaţia Ministerului de Externe al României, condus de Adrian Cioroianu (o parte le-am publicat în cotidianul independent TRIBUNA, o alta în revista ORIGINI – ROMANIAN ROOTS din Norcross, Georgia, S. U. A. iar toate vor putea fi citite în dialogul cu Claude G. Matasă din volumul meu Cartea convorbirilor, aflat sub tipar).

Membru de Onoare al Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români, colaborator de marcă al revistei DESTINE LITERARE, a scos revista de cultură BUCIUMUL FLORIDEI.

Membru de Onoare şi fost preşedinte al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe – A.R.A., Claude G. Matasă a fost şi unul din marii sponsori ai acestei instituţii culturale, iar la lucrările celui de-al 33-lea Congres anual ARA din 2009, la Universitatea Alma Mater din Sibiu, am avut bucuria de a ne revedea. Era pentru ultima oară.

A decedat la 81 de ani, bunic cu şase nepoţi, în urma unei grele suferinţe (cancer şi corzile vocale distruse în urma radiaţiilor), în localitatea sa de reşedinţă, Hollywood, unde a fost înmormântat la 27 martie 2011.

Prin plecarea în lumea celor drepţi a prof. univ, dr. ing. Claude G. Matasă, România a pierdut o distinsă personalitate ştiinţifică, un patriot anticomunist şi reprezentant de vază în America, un prosper cercetător şi întreprinzător om de afaceri, apreciat şi îndrăgit pe toate meridianele Terrei

Fie-i ţărâna uşoară!

 (preluare din Tribuna, cotidian independent, Sibiu, an. CXXVII, 2011, Nr. 6125, marţi 29 martie, p. 15 )

Ecouri

  • Paulina Eliza Duta: (29-3-2011 la 17:35)

    O personalitate remarcabila, pe care am avut prilejul s-o cunosc la congresele Asociatiei Nationale de Ortodontie Romana. A adus un suflu nou in randul tinerilor medici rezidenti, oferind Clinicii de Ortodontie din Bucuresti numeroase seturi de materiale ortodontice reciclate in cadrul Ortho-Cycle Co. Inc. Aceste ajutoare veneau nu doar in intampinarea medicilor, care aveau astfel sansa sa-si practice specialitatea, dar si a pacientilor, care le primeau gratuit, beneficiind de tratamente pe care altfel cu greu si le-ar fi putut permite.
    Sa se odihneasca in pace !



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.81.97.37