caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

8 Martie

de (13-3-2011)

Mărturisesc că nu am fost niciodată un fan al Zilei Femeii. Probabil că mi se trage din şcoală, când ne buluceam să ducem flori „tovarăşei”, prilej cu care am băgat de seamă că unii colegi strecurau, pe lângă bucheţelul de ghiocei, pacheţele an de an mai consistente. Nu am fost nici fan al florilor cumpărate „la comun” de colegii de serviciu pentru ca nici una dintre colege să nu rămână „nebăgată în seamă”. Mi s-a părut întotdeauna că e un fel de celebrare a iubirii de masă, concept derivat din antipaticul „cultură de masă”.

Zilele astea (ca de altfel de când mă ştiu, în această perioadă a anului) am tot văzut, la televizor, pe reţele sociale, tot felul de indivizi rostind/scriind fraze ce încep cu „Urez reprezentantelor sexului frumos…”. Emitenţii sunt Poşta Română, liberalii, dinamoviştii, un fabricant de telefonie mobilă, unul de cosmetice (normal), artişti, primari – ce mai, lume bună. A făcut notă discordantă Poliţia rutieră din Republica Moldova, care a decis să se adreseze tuturor femeilor, in corpore (bine a făcut, că ai noştri, ocupaţi cu altele, s-au abţinut anul ăsta). Nu e clar cine şi când a inventat formula, dar mie îmi provoacă unele nedumeriri.

Întâi, de ce ne adresăm „reprezentantelor”? Cine sunt ele şi cum au devenit reprezentante? Le-a desemnat cineva? Sunt mai „reprezentative” decât celelalte? Din ce punct de vedere? Poate, emitentul voia să spună că se adresează tuturor reprezentantelor tagmei femeilor care citesc pagina respectivă, sau se află în încăpere etc. Ele ar avea dreptul la bunăstare, o primăvară frumoasă, la împlinirea dorinţelor, la noi succese în muncă (asta nu se mai poartă) şi multe alte lucruri minu-nate; celelalte, adică reprezentatele, nu.

Desigur, urătorul avea la dispoziţie două opţiuni: sau să se adreseze tuturor femeilor din lume, sau să se restrângă la Mihaela, Rodica, Lia, Florica şi cine mai credea el/ea de cuviinţă. Prima alternativă l-ar fi făcut să pară uşor megaloman.

A doua, pe lângă efortul substanţial pe care-l cerea, ar fi fost de tot riscantă: dacă mâine se întâlnea pe stradă cu Viorica sau Afrodita, şi asta îi bătea obrazul? Poate că nici Mihaelei nu i-ar fi convenit alăturarea cu Rodica. Aşa că, tot formula impersonală cu reprezentantele rămâne mai sigură. În general, prin reprezentanţi e mai convenabil, după cum se vede şi din multe alte împrejurări.

A doua parte a poncifului e şi mai discutabilă. Puneţi alături o femelă şi un mascul de peştişori gupi, o ciută şi un cerb, o păuniţă şi un păun, o leoaică şi un leu, o răţuşcă şi un răţoi (a se observa că la animalele domestice, cum ar fi oi, pisici, câini, comparaţia devine mai echitabilă) şi spuneţi-mi de unde vine chestia cu sexul frumos. Sigur, la oameni e mai complicat. Sărbătoarea Zilei Femeii a fost iniţial Ziua Internaţională a Femeii Muncitoare (şi nu s-a sărbătorit de la bun început pe 8 martie). Când s-a înfiinţat, acum o sută de ani, era vorba despre condiţii de muncă mai bune şi drepturi electorale pentru femei. De aici până la definirea sexistă („E deşteaptă?…Da’i frumoasă”) e un drum lung şi greu de explicat.

Articol preluat cu acordul autorului de pe http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/8-martie-219073.html

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Repetiție (Poem de Aurel Pop)

Nu uita să-l reciţi O dată pe zi Fă-i publicitate pe net Bate-l în cuie de lemnul crucii În piaţa...

Închide
3.87.133.69