caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Irlandezii au făcut revoluție cu creionul

de (27-2-2011)

Alegerile parlamentare din 25 februarie din Irlanda au dus la măturarea de la putere a guvernului condus de partidul Fianna Fail (FF – pronunțat “Fiona Foil” – “Ostașii destinului” în limba irlandeză), responsabil în ochii electoratului de starea de faliment în care a fost adusă economia.

La putere va accede acum partidul Fine Gael (FG – pronunțat “Fini Gheil” – ”Familia irlandezilor” în limba irlandeză), în coaliție cu Partidul Laburist.

Liderul FG  și viitor prim ministru, Enda Kenny, a anunțat deja că va cere Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional renegocierea termenilor împrumutului de 85 de miliarde de euro, acordat atunci când Irlanda risca să intre în încetare de plată.

Scrutinul de vineri a fost unul istoric pe toată linia:

  • FF, care s-a clasat pe primul loc în fiecare alegere parlamentară de la înființarea în 1921 a statului independent Republica Irlanda, a căzut pe locul trei, cu doar 17% din voturi, față de 39%, scorul minim obținut în orice alegere parlamentară din 1948 încoace;
  • FG s-a situat pentru prima oară pe primul loc, cu un număr record de mandate;
  • Partidul Laburist a obținut cel mai bun  scor și număr de mandate din istoria sa, situându-se pentru prima oară pe locul doi;
  • Sinn Fein (SF), aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a înregistrat de asemenea cel mai bun scor din istoria sa – 10%, ajutat și de candidatura liderului său, Gerry Adams, care a renunțat special la mandatul de deputat în parlamentul Regatului Unit (pe care l-a ocupat de timp de 23 de ani, dar nu a participat la lucrări deoarece a refuzat întotdeauna  să depună  jurământ de credință față de monarhia britanică) ca să candideze în Republica Irlanda.

Premierul în așteptare, Enda Kenny, a spus că irlandezii au făcut o revoluție cu creionul, mergând în număr mare la vot și arătându-și  preferința pe buletinul de hârtie pentru un alt guvern.

Dar sarcina lui Kenny, al cărui partid este afiliat Partidului Popular European (spre deosebire de FF care e afiliat Liberalilor și Democraților Europeni), este extrem de dificilă. Nu doar pentru că partenerul său probabil de coaliție, Partidul Laburist, este de orientare politică diferită, dar starea dezastruoasă a economiei îi va îngreuna considerabil punerea în practică a planului său de cinci puncte de revenire la creștere economică și reducere a șomajului, care acum depășește 13% din populația activă.

Mai mult, Kenny a anunțat că va cere liderilor UE renegocierea ratei dobânzii la care Irlanda trebuie să replătească împrumutul obținut la sfârșitul anului trecut, în prezent de 5,8% pe an. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că dorește uniformizarea ratei impozitului pe profit în UE, dar premierul în așteptare al Irlandei a declarat că nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la rata actuală de 12,5%, una dintre cele mai scăzute din Uniune.

Pentru moment însă, Enda Kenny își savurează victoria istorică, iar FF contemplează ruina sa ca partid ce s-a confundat cu istoria de 90 de ani a Republicii Irlanda. Înfrângerea catastrofală din alegeri este o lecție pentru partidul care a crezut că are un drept cvasi-divin de a conduce Irlanda și a creat iluzia că prosperitatea bazată pe speculația imobiliară poate dura la nesfârșit.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rețete rapide, însă nu fast food

Incercare de adaptare a retetelor la cerintele dietetice ale lumii contemporane, dar si la timpul disponibil.

Închide
3.145.191.22