caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Lupu și Filat în competiţie…

de (27-2-2011)
2 ecouri

După mesajul poruncitor a lui Filat către ministrul Economiei şi Comerţului, democratul Valeriu Lazăr (comentat aici), acuzat de complicitate la procesul de majorare “ilegală” a tarifelor la convorbirile telefonice, operate de Moldtelecom, a apărut în vizor președintele Parlamentului, Marian Lupu.

Liderul PDM şi-a revărsat nemulţumirea asupra reprezentaţilor instituţiilor de stat (şefi ai agenţiilor de stat, preşedinţi ai comisiilor parlamentare), adunaţi împreună la solicitarea spicherului. Supărat pe motivul “politizării” excesive a structurilor de stat şi a ingerinţelor politice din partea partidelor de la guvernare în activitatea lor, Lupu a încercat să-i transmită lui Filat o replică, mai mult “camuflată” decât frontală.

Convocarea preşedinţilor comisiilor parlamentare pare logică şi se înscrie în atribuţiile directe ale spicherului, dar nu şi cea a agenţiilor de stat, chiar dacă bugetele ultimelor sunt aprobate de către legislativ. Paradoxal, dar Lupu a “certat” funcţionarii publici şi reprezentanţii politici pentru faptul că dau ascultare şi se conformează unor decizii politice terţe, totodată, făcând presiuni anume de ordin politic asupra lor. Mai mult, liderul democrat i-a avertizat că aceştia pot fi obiectul unor discuţii în cadrul Consiliului naţional pentru securitatea, care poate fi reunit de către Lupu, în condiţiile exercitării interimatului pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Cazurile lui Filat şi Lupu demonstrează o competiţie între diferite ramuri ale puterii pentru influenţă politică. Orgoliile personale depăşesc cadrul înţelegerilor politice interne şi a angajamentelor externe. Chiar recent, lideri ai grupurilor parlamentare europene în tonuri exaltante au salutat reformarea AIE, încurajând activitatea guvernării şi a premierului moldovean Filat. Din păcate, niciunul din aceşti europeni nu se vor exprima cu aceeaşi pasiune pentru a critica partidele egocentriste, deţinătoare a puterii în stat.

Cu anumite rezerve, dar animozităţile dintre componentele AIE2 sunt cauzate şi de temerile unei alianţe PLDM-PCRM, ursite în lipsă de dovezi de către partidele extraparlamentare, dar presimţite şi confirmate personal de anumiţi reprezentanţi ai UE, cum ar fi Graham Watson, raportor pentru Acordul de Asociere RM-UE din partea Parlamentului European.

Această succesiune de neînţelegeri, scoase în public, mai arată cât de importante sunt alegerile locale şi din capitală pentru partidele din AIE2, aflate în stare de război nedeclarat. Totodată, aprofundarea conflictelor desfigurează imaginea actualei coaliţii, idealizate pasional de susţinătorii AIE2 din partea mass-media sau a societăţii civile.

În cele ce urmează, atât Lupu cât şi Filat trebuie să recunoască imperfecţiunile Alianţei, artificialitatea acordului de constituirea a acesteia şi să redifinească regulile jocului, pentru a nu deruta opinia publică locală şi a nu induce în eroare partenerii europeni. Radiografia Alianţei este necesară pentru a înţelege cât de rapide şi eficiente vor fi reformele, cât de susţinute şi aprofundate vor fi acestea.

Păstrarea climatului actual şi extinderea luptelor între clanurile oligarho-politice va dezamăgi alegătorul, dar şi Bruxellul, favorizând iminent revenirea comuniştilor.

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://cenusadi.wordpress.com/2011/02/23/lupu-in-competitie-cu-filat/

Ecouri

  • Alex Satmareanu: (27-2-2011 la 23:27)

    Aceeasi problema ca in celalalt articol despre economie (a Romaniei): mai intii limitam competitia cit putem pe criterii de cine ne umfla buzunarul si apoi ne plingem de „preturi mari” si „economia nu se regleaza singura”…
    Apoi ne intrecem in politica „pe cine sa dam vina”.

  • ionic: (28-2-2011 la 04:57)

    Am obosit sa tot privesc aceasta competitie dintre partide care dureaza nu 90 minute, ca la fotbal, dar deja luni si ani. Degraba vor fi 100 de zile de la alegerea parlamentului si a guvernului. Curand sosesc la Chisinau in premiera inalti demnitari de stat din SUA si UE. Dar partidele AIE-2 continua sa fie absorbite de interminabila lor „imparteala” a institutiilor, agentiilor si intreprinderilor de stat, incat se pare ca fac abstractie de tot ce se intampla in jur. Disensiunile nu se vor termina atat timp cat deputatii si ministrii vor fi impusi sa actioneze in stricta limita a „intelegerilor” netransparente dintre partide, intelegeri cu interese de cartel ce tot mai vadit intra in conflict cu buchia legii, principiile democratiei si adevaratele interese ale statului si ale populatiei R. Moldova.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Irlandezii au făcut revoluție cu creionul

Alegerile parlamentare din 25 februarie din Irlanda au dus la măturarea de la putere a guvernului condus de partidul Fianna...

Închide
44.200.94.150