caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Contract politic pentru candidați parlamentari – o propunere

de (20-2-2011)
  1. Propun un contract politic de adeziune a tuturor candidaţilor parlamentari cu electoratul lor, în care fiecare să precizeze modul în care va exercita mandatul său. Fie se angajeaza ca fiecare vot sa fie facut în mod public, transparent şi explicit pro sau contra problemei aflate în discuţie. E vorba, in mod evident, de cei care isi pot proba forţa caracterului, a profesionalismului şi a pregătirii politice.Fie alege sa-si ascunda nepriceperea şi clientelismul în spatele votului ascuns sau al abtinerii, arătându-şi astfel laşitatea prin exercitarea voturilor secrete.

Modelul de declaraţie politică pe care il propun, materializat în acest contract politic, nu poate fi imperativ si nu ar afecta exercitarea mandatului. Sancţiunile sunt fara doar si poate morale şi politice, în sens electoral, la următorul ciclu de alegeri parlamentare. Altfel, cum sa ma apar de oamenii care isi dau votul impotriva urmaririi penale a lui Nastase, Ridzi sau Pasat, pentru  legile care camufleaza furtul legitim, interesele particulare si de grup sau pentru deciziile incorecte sau inconstiente din punct de vedere economic si social?

De ce sustin aceasta propunere? În lume sunt două mari sisteme de exercitare a funcţiei parlamentare.

1. Primul, desăvârşit în parlamentarismul american, specific parlamentarilor aleşi uninominal, presupune exercitarea transparentă a votului parlamentar. Motivarea tine de faptul ca electoratul care îi votează trebuie să cunoască poziţia reprezentantului lor în Parlament în toate problemele care sunt în dezbatere, deci importante pentru naţiune şi comunitate. În acest sistem nu există vot secret şi nici nu se practică abţinerile. Parlamentarul trebuie să aibă un caracter suficient de puternic să treacă peste toate constrângerile, inclusiv cele ale propriului partid, pentru binele comunităţii care l-a ales. De asemenea, el trebuie să fie pregătit să aibă o poziţie în toate problemele supuse dezbaterii parlamentare, probleme care, tocmai pentru că au ajuns în atenţia Parlamentului, sunt de mare importanţă pentru cetateni. Altminteri, fără un caracter puternic şi fără o bună pregătire, parlamentarul nu poate exercita o funcţie atât de importantă pentru supravieţuirea şi bunăstarea noastra, a tuturor.

2. Al doilea sistem, specific parlamentarilor aleşi pe liste de partid, protejează aleşii de propriul partid prin exercitarea votului secret şi prin posibilitatea abţinerii de la vot. Astfel, parlamentarii nu intra în conflict cu propriul partid şi conciliaza, pe cât posibil, poziţiile lor subiective în exercitarea mandatului cu poziţiile de forţă ale partidului pe ale cărui liste au fost aleşi. La noi, la romani, sistemul a fost compromis prin pervertirea lui. Prima dată pervertirea masiva a fost coordonata de către PSD, sub conducerea domnului Adrian Năstase, în 2004, cu ocazia alegerilor preşedinţilor Camerelor Parlamentului, prin dispoziţia dată parlamentarilor din alianţa electorală din care făcea parte să voteze cu bilele la vedere. Această practică a fost preluată ulterior de toate partidele, astfel că motivaţia sa ca sistem, aceea de protecţie a parlamentarilor împotriva propriului partid, a fost aneantizată, rămânând numai efectele sale negative.

http://www.andreeavass.ro/blog/2011/02/propun-un-contract-politic-de-adeziune-a-tuturor-candidatilor-parlamentari-cu-electoratul-lor/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Salvați Piața Matache – apel către ministrul Culturii

Stimate Domnule Ministru, După cum ştiţi cu siguranţă, în următoarele zile – dacă nu în următoarele ore – Hala Matache...

Închide
3.131.110.169