caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Decuplarea funcției de prim ministru de cea de lider de partid – cea mai proastă soluție a PDL

de (20-2-2011)

De cateva zile un zvon, semnale, surse dau ca sigure demisia prim ministrului Emil Boc. Mai marii PDL si se pare ca si Presedintele Basescu au ajuns la concluzia ca este mai profitabil pentru guvernare sa avem un prim ministru  care sa nu fie si Presedintele PDL. Decuplarea celor doua functii cu alte cuvinte.In aceasta situatie Emil Boc demisioneaza si va candida numai pentru postul de presedinte al PDL.

Este cea mai proasta  solutie dintre cele posibile.

Atat pentru  PDL cat si pentru Romania. Mai degraba enumerarea este inversa: Romania si PDL.

Se vehiculeaza  la moara zvonurilor tot felul de nume de posibili  prim ministri desemnati  de la Mugur Isarescu la Mihai Tanasescu sau Florin Georgescu pana la  Cristian Popa (viceguvernator BNR).

Toate solutiile   care se vantura pe piata  au in vedere un premier tehnocrat. Solutia este catastrofala in actuala  conjunctura. PDL este  un partid ca oricare cu buni si rai cu  pofta necurmata de ciolan dar care a fost fortat  sa faca reforma. Emil Boc  mai are ceva autoritate in partid datorita faptului ca este curat. Curatenia si absenta implicarii in afaceri murdare il mentin in functie si-i dau oarece autoritate.

Sunt multi in PDL care  il contreaza pe Emil Boc dar  este o contra in surdina. Sub  scutul de incoruptibil a lui Boc ei pot sa-si duca mai departe afacerile(sau macar o parte din ele).

Ce se intampla cu un premier tehnocrat? In primul rand nu va avea nici o sustinere in partid. Orice masura de reforma va trebui indelung negociata  cu partidul. Apoi cu cei din coalitia de guvernam,at. Se va ajunge la situatia  din timpul lui Victor Ciorbea care era prim-ministru dar trebuia ca orice masura sa  aiba girul CDR, gir care se obtinea greu pentru ca parerile si interesele era mari si diverse(si  asta in cel mai bunn caz dupa zile si saptamani de negocieri).

PDL abia asculta acum de proprii conducatori  care sunt si in executiv,cand va avea  la conducerea guvernului un tehnocrat il va dobori la prima  masura care nu-i convine. Romania are nevoie de un guvern sustinut politic si cu reactie rapida si asta se putea rezolva de catre PDL. Daca toti cei din PDL ar fi constienti d  sa faca macar o mixtura intre interes national si interes personal si sa lase orgoliile deoparte.

Romania nu are partide in care sa se poata decupla cele doua functii. Sa vedem mai departe ce ar putea face in functia de prim ministru cei de la moara cu zvonuri.

Mugur Isarescu nu intra in discutie. Este prea dulce viata de la BNR pentru a o schimba cu una  plina de  efort, scandal si lupta de  la guvern.

Tanasescu o duce bine la Washingthon, Florin Georgescu este un bun finantist dar nu depaseste statura de ministru al finantelor.

Cristian Popa provine din laboratorul BNR, este rupt de viata reala.

Boc nu are pregatitre economica dar venea din viata reala si avea in spate partidul.

Decuplarea celor doua functii va aduce rau si Romaniei. Masurile de reforma schioape si trase cu forcepsul vor intra in pauza cel putin pentru perioada de gratie a instalarii noului prim ministru si a cabinetului(perioada de cateva luni dupa realitate si nu dupa teorie!).

Scorul electoral al PDL este mic la aceasta ora. Singura  sansa a partidului era ca masurile de reforma sa reuseasca si  populatia sa fie constienta ca viata s-a schimbat in Romania datorita politicii austere si ferme a partidului.

Cu un prim ministru tehnocrat   daca reforma va fi dusa pana la capat (improbabil in lipsa unei sustineri parlamentare) meritele vor  fi ale  noii echipe   si  tot ce a fost si este rau va reveni PDL.Daca noua echipa nu reuseste,   raul va fi numai de partea PDL. In ambele situatii PDL iese prost. Asa ca mai bine, mai normal ,mai firesc este sa cada  singur de pe cal. Nu-l inteleg nici pe Presedintele Basescu. Boc a fost prim -minstrul  cel mai convenabil,muncitor si putin clontos dintre cei ce i-a avut in mandate.

Raul l-a identificat  Basescu in randurile partidului,in vechea garda si nu la  presedintele partidului. In loc sa se descotoroseasca de  tripleta celebra si de alti cativa, in loc sa-l sustina pe Boc in aceasta lupta, Basescu cauta acum sa-i dea lovitura de gratie. Nu-i plang de mila lui Boc,  situatia i se datoreaza in parte si lui,plang de mila acestei tari care  va pierde din nou cateva luni bune cu aranjarea pe orizontala si verticala a noului guvern in loc sa ia masuri ferme de   crestere economica prin creearea de noi locuri de munca. Aici pot fi folositi specialistii de la BNR, cu Isarescu,Croitoru,Popa  incolonati, in a  propune astfel de masuri. Ele trebuie aplicate politic. Altfel nu se poate. Altfel ne situam in afara jocului. Basescu gresete  pentru ca vrea sa salveze PDL in dauna tarii. PDl se poate salva numai  lucrand pentru Romania. Sau se poate duce la fund. Inca nu sunt conditii sa afirm ca Romania se duce la fund din cauza PDL. Zgomotele Opozitiei nu trebuie luate in seama.

O remaniere sanatoasa a guvernului (cine ce a auzit de ministrul economiei Ariton,ce face ministrul de la interne Igas?) o si mai  sanatoasa remaniere a PDL de cei  cu probleme,in ambele functii ramanand Emil Boc  ar fi  ecuatia rezolvata pentru Romania pana la alegerile din 2012. Si atunci cum  vrea votul popular!

Daca se discuta acum de schimbarea lui Boc inseamna ca programul acestui guvern nu este bun!Orin chiar Presedintele Basescu a admis  ca programul de guvernare   a Romaniei este cel convenit  cu FMI si UE.Si atunci?

Din pacate cred ca Basescu nu este in stare sa lupte cu  cei din fostul lui partid si  i se pare mai simplu sa-l arunce pe Boc la lada de gunoi. Nici vorba ca acesta sa mai fie  ales din nou ca presedinte la Conferinta Nationala! Reformarea PDL? PDL partid de dreapta  sau singurul partid de dreapta? Concept abstract si pur teoretic la acest moment!

Basescu rateaza o uriasa sansa pentru PDL dar si pentru Romania.In primul rand ca se implica fatis in treburile PDL. Singura solutie viabila era cea declarata acum cateva zile. Sa-si ia mana de pe PDL si sa-l lase  sa se descurce singur.PDL se trezea cel putin de frica si se curata singur.

Cu implicarea lui Basescu s-au pus in miscare  grupuri si grupulete  si unora chiar nu le mai este frica de justitie, de votul din 2012, etc.

http://ioanavram.wordpress.com/2011/02/15/decuplarea-functiei-de-prim-ministru-de-cea-de-presedinte-cea-mai-proasta-solutie-a-pdl/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Atelierele Brâncuși – Centrul Pompidou, Paris

În 1956 Brâncuși lasă statului francez, prin testament, atelierele sale situate în Impasse Ronsin nr.11, împreună cu tot ceea ce...

Închide
54.196.27.122