Aflată într-un conflict aproape perpetuu în ultimii 20 de ani cu Republica Moldova, regiunea separatistă nistreană – „Republica Moldovenească Nistreană” (RMN) – a reușit să-și stabilească o anume identitate separată și tinde tot mai mult la o integrare cu Federația Rusă. Chiar dacă nerecunoscută pe plan internațional, RMN își vede cu consecvență de drumul propriu, iar influența în această regiune a autorităților de la Chișinău este practic redusă la zero.
Memoria războiului civil cu Chișinăul din 1992 este ținută vie prin astfel de monumente - aici un tanc sovietic la ieșirea din Tighina (oraș pe malul de vest al Nistrului controlat de separatiștii nistreni).
Podul peste râul Nistru între Tighina și Tiraspol - un obiectiv strategic capturat de separatiști în 1992 și controlat și astăzi cu strășnicie. În apropiere se află și trupele rusești de menținere a păcii.
Alt memorial, alt tanc sovietic, de data aceasta în centrul Tiraspolului, unde arde și flacăra veșnică, lângă mormintele unor transnistreni căzuți în războiul din 1992.
Peste drum de memorial se află clădirea Sovietului Suprem - unde se află sediul parlamentului, al președinției și al curții supreme ale autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Clădirea este străjuită de statuia lui Lenin din marmură roșie.
În piața centrală se află amplasată statuia ecvestră a generalului Suvorov, cuceritorul Transnistriei în 1792. Un an însris cu litere de aur aici, momentul care a marcat începutul unei influențe rusești practic neîntrerupte.
Tiraspol, capitala RMN, este un oraș cu o populație de circa 160000 de locuitori (dintr-un total de 555 de mii, potrivit recensământului din 2004). Aspectul străzii aduce aminte de vremurile sovietice, în care troleibuzul era principalul mijloc de deplasare pentru majoritatea cetățenilor.
"Uniunea Moldovenilor vă salută!" - acest panou este amplasat la intrarea în sediul Uniunii Moldovenilor. Oficial, moldovenii sunt cel mai numeros grup etnic din RMN, iar limba "moldovenească" (română cu grafie chirilică) este una dintre cele trei limbi de stat, alături de rusă și ucrainiană.
Președintele Uniunii Moldovenilor, fostul deputat Valerian Tulgara, spune că Uniunea a fost creată pentru apărarea limbii "moldovenești" de apariția grafiei latine la Chișinău. De sub portretul liderului nistrean Igor Smirnov, liderul Uniunii Moldovenilor vorbește despre dorința "poporului din Nistrenia" de uniune cu Federația Rusă.
Legăturile cu Rusia sunt aici la cel mai înalt rang, după cum sugerează și acest poster uriaș care-l înfățișează pe Igor Smirnov strângând mâna președintelui Rusiei, Dmitrii Medvedev
Deputatul Dmitrii Soin, fost ofițer de securitate transnistrean, este unul din puținii opozanți ai regimului Smirnov. El se declară adept al valorilor europene, deși face parte din mișcarea Prorîv, care susține integrarea în Federația Rusă și-l are ca erou pe Che Guevara. Pe numele său există un mandat internațional de arestare, sub acuzația de "infracțiuni împotriva vieții și a sănătății".
Ales deputat în Sovietul Suprem în decembrie 2010, Dmitrii Soin urmărește cu atenție acțiunea politică a lui Medvedev și a premierului Rusiei, Vladimir Putin, probabil cel mai popular om politic la Tiraspol.
Apus de soare pe Nistru la Grigoriopol. În apropiere au avut loc în 1992 lupte grele în cursul războiului civil. Malul basarabean al Nistrului pare așa de aproape, dar în realitate el se îndepărtează cu fiecare zi ce trece...
Acest articol a fost publicat duminică, 13 februarie 2011 la rubrica Reportaj.
Puteti urmari ecourile la acesta folosind fluxul RSS 2.0.