caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

„Degenerarea rasei jidănești” – „capodopera științifică” a lui Paulescu

de (19-12-2010)
11 ecouri

Din lucrarile stiintifice ale unui geniu autohton: Degenerarea rasei jidanesti

În 1928, Dr. N.C. Paulescu, profesor de fiziologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti a publicat Degenerarea Rasei Jidăneşti.[1] Coperta conţine titlul academic al lui Paulescu, o svastică şi fotografia unei persoane identificată în text ca Ghizela Strulovici, „în etate de 25 de ani, pensionară la Ospiciul Mărcuţa”. Publicaţia fusese anunţată de profesorul Paulescu cu doi ani înainte într-un interviu acordat publicaţiei maghiare Pesti Naplo şi reprodus în ziarul Apărarea Naţională, oficiosul Ligii Apărării Naţionale Creştine, al cărei vicepreşedinte era de la înfiinţarea ei în 1923: „Eu mă ocup de mult pe bază ştiinţifică de problema rasei, doar predau fiziologia la Universitate… Problema jidovească pe punctul acesta devine de nesoluţionat, fiindcă în urma cercetărilor mele am descoperit că jidanii au un creier prost format, adică cu toţii sunt degeneraţi. Degenerarea aceasta o înţeleg aşa, că toţi jidanii sunt nebuni fără excepţie.”[2].

Lucrarea este organizată în trei secţiuni, intitulate în terminologia savantului Cauzele degenerărei, Leziunile degenerărei (leziunile scoarţei creierului, greutatea creierului, malformaţiile creierului şi anomaliile faciale) şi Simptomele degenerărei. Acestea din urmă includ „lenevia musculară a jidanilor, murdăria jidanilor şi pribegia jidanilor” ca şi „nebunia la jidani şi viţiile la jidani” [3].

În prima frază a acestui studiu ştiinţific, Paulescu postulează că „Jidanii formează, în Omenire, o rasă particulară, ce este degenerată”. În continuare, fiziologul român explică „Sub influenţa unor cauze morbide, care provoacă leziuni în sistemul nervos şi mai ales în creer, rasa degenerată… intra în domeniul Patologiei”, pentru ca, în cele din urmă, să fie „compusă din schilozi, nebuni, epileptici, imbecili, sau din monştri idioţi”[4]. În ce priveşte metoda cercetărilor sale, Paulescu porneşte de la cartea L’Homme criminel (Felix Alcan, Paris, 1909) a lui Cesare Lombroso (1835 – 1909), profesor de medicină egală şi igienă (1878), psihiatrie (1896) şi antropologie (1906) la Torino şi fondatorul şcolii italiene de „criminologie pozitivistă” care interpreta criminalitatea drept o consecinţă a unor trăsături transmise congenital. Cei „născuţi criminali” aveau, în opinia lui Lombroso, caracteristici biologice care puteau fi detectate fizionomic, frenologic şi craniometric (nas turtit, mandibula de dimensiuni mari, frunte îngustă, buze cărnoase şi chelie). Suporter al darvinismului social, Lombroso vedea evoluţia speciei umane ca progres de la forme inferioare la cele superioare. Trăsăturile omului avansat l-ar predispune către o existenţă paşnică în mijlocul unei societăţi urbanizate.

Paulescu se simte obligat să spună cititorilor acestui studiu că „Lombroso era Jidan” şi că „părinţii săi se numeau Aron Lombroso şi Zefira Levi”. Mai grav, spune Paulescu, este că „Lombroso a fost Jidan Talmudic”, fapt dovedit de fiziolog prin îndrăzneală confratelui lui de a numi pe corifeii antisemitismului „una din ruşinile Germaniei contimporane”. Nu este clar care e utilitatea acestor informaţii, cu totul nelalocul lor într-o publicaţie ştiinţifică cu subiect medical. În orice caz, Paulescu este hotărât să ia „rând pe rând, faptele descrise în diversele capitole ale acestei cărţi” şi să le compare cu „ceea ce se observă la Jidani”. În plus, Paulescu dezvăluie că a folosit şi „probe incontestabile”, „judiciare sau militare”, preluate din „bogatul material de Informaţii ce ne oferă, zilnic, jurnalul „Universul”[5]

„Degenerarea Rasei Jidanesti” se înscrie, fără ambiguitate, în ideologia rasistă, pentru că clasifică orice persoana de etnie evreiască pe baza unor caracteristici care nu se pot schimba.[6] În ce priveşte etiologia (cauzele), „degenerarea Jidanilor” nu se datorează, scrie Paulescu, „nici intoxicaţiilor, nici infecţiilor părinteşti”, ci „transmisiei hereditare a malformaţiilor creerului”[7]. Pentru a-şi sprijini afirmaţia, Paulescu recurge la un exemplu preluat de la germanul Willigk, care a studiat creierul unui „jidan cârciumar, în vârstă de 25 de ani”. Această persoană, ne spune Paulescu, „a făcut multe hoţii, ca orice Jidan…şi a sfârşit prin a fi spânzurat”. Legistul german a constatat „mai multe anomalii în conformaţia scisurilor şi circumvoluţiilor” care „reamintesc creerul maimuţelor”. O „scurtime” a hemisferelor cerebrale, ne spune Paulescu, a fost observată şi la un „cleptoman, ex-membru al Comunei din Paris”. Nu rezultă ce îl îndreptăţeşte pe Paulescu să considere că acest bărbat era evreu.

Greutatea creierului evreilor este discutată îndelung de Paulescu în Degenerarea Rasei Jidăneşti. „Se ştie – ne anunţă Paulescu, fără referinţe bibliografice – că creerul Jidanilor are o greutate cu mult mai mică decât cel al Arienilor”[8]. Drept dovezi, Paulescu foloseşte cazul „jidanului Anatole France” al cărui creier cântărea 1017 grame şi „creerul jidanului Gambetta, care ajunsese să dicteze în Franţa” care avea o greutate de 1314 grame „adică cu 107 gr. dedesubtul normalei”. Greutatea medie a creierului unui bărbat adult era definită de Paulescu, după neuropatologul francez Paul Broca, a fi 1412 grame. Anatole France primise Premiul Nobel pentru literatură şi fusese membru al Academiei Franceze, iar Leon Gambetta avusese o cariera strălucită ca deputat, ministru şi prim-ministru. Nici Anatole France, nici Leon Gambetta nu erau evrei, dar fuseseră „demascaţi” ca atare de publicistul Edouard Drumont in La France Juive, publicată în 1886.

Confruntate cu aceste date, persoane rezonabile ar putea conclude că un creier cu greutate subnormală este o caracteristică a persoanelor cu succes in lumea literara si politica a Frantei.  Prevăzând această interpretare, Paulescu include în studiul sau un tabel cu greutatea creierilor „unor Arieni Geniali” din care „vezi imediat, clar ca ziua, că Jidanii sunt degeneraţi”. Tabelul conţine greutatea creierilor lui Schiller (1580 grame), Kant (1740 grame), Bismarck (1807 grame), Cuvier (1830 grame), Volta (1860 grame) şi Turgheniev (2012 grame). Cum demonstrează aceste date, „clar ca ziua”, că „Jidanii sunt degeneraţi”? Pentru că, spune Paulescu, „creerul lui Schiller e odată şi jumătate mai greu ca acel al lui Anatole France”, adică „proporţia între creerul unui om şi acel al unei maimuţe”.[9]

Într-un al doilea tabel, Paulescu prezintă o „Statistică alcătuită de Dl. Profesor Dr. Rainer [şeful catedrei de anatomie de la Facultatea de Medicină din Bucureşti] cu privire la greutatea creerilor unor Jidani trăiţi în miserie” care „au murit în Spitale sau au fost aduşi în Sălile de disecţie ale Laboratorului său”. Tabelul conţine 23 de cazuri cu greutatea creierului cuprinsă între 980 şi 1560 de grame. După Paulescu, „această Statistică arată că din 23 Jidani (15 bărbaţi şi 8 femei) două treimi (15) au greutatea creerului dedesubtul mediei normale (1421 gr) şi numai o treime (8) o au puţin ridicată deasupra mediei”. Aşadar, datele „demonstrează, clar şi lămurit, că jidanii din treapta de jos sunt şi ei degeneraţi”[10].

Analiza profesorului Paulescu, şef de catedră la Facultatea de Medicină, este incorectă din două motive. În primul rând, greutatea medie a creierului preluată de la Broca se referă numai la bărbaţi, fapt menţionat de Paulescu într-un paragraf anterior. Diferenţa de greutate dintre creierul bărbaţilor şi femeilor este bine cunoscută. Într-un studiu a 4.000 de cazuri[11], greutatea medie a creierului uman a fost de 1336 grame la bărbaţi şi 1198 de grame la femei. În al doilea rând, analiza unei serii de date, în acest caz greutatea creierului, necesită nu numai media, dar şi deviaţia standard de la medie, toate cazurile cuprinse între medie plus sau minus dublul deviaţiei standard fiind considerate normale. Un calcul simplu arată că greutatea medie a creierului masculin în eşantionul lui Paulescu este de 1389 de grame (deviaţie standard 117 grame), iar cea a creierului feminin este de 1285 grame (deviaţie standard 171 grame). Cu alte cuvinte, toate creierele evreilor din lucrarea lui Paulescu au o greutate normală.


[1] Dr. N.C.Paulescu, Profesor de fiziologie la Facultatea de medicină Bucureşti. Degenerarea rasei jidăneşti , Bucureşti, 1928.

[2] Interviu reprodus în Apărarea Naţională, nr. 10 din 17 ianuarie 1926, p.2

[3] Dr. N. C. Paulescu, Degenerarea rasei jidăneşti , p.2

[4] Ibidem, p. 11.

[5] Ibidem, p. 13.

[6] K. Verdery. Introduction. In National Character and National Ideology in Interwar Eastern Europe, citată de M. Turda. Craniometry and Racial Identity in Interwar Transylvania. http://www.history-cluj.ro/istorie/anuare/AnuarBaritHistorica2006/pdf.

[7] Dr. N. C. Paulescu, Degenerarea rasei jidăneşti, p. 14.

[8] Ibidem, p. 18.

[9] Ibidem , p. 20.

[10] Ibidem , p.22.

[11] P. Hartmann et al. Pathologe vol. 15, pp. 165-170, 2004

Ecouri

  • Ioan G.: (20-12-2010 la 07:29)

    Interesant de aflat cati „degenerati”au luat premiul Nobel din 1928-cand a fost scris studiul- si pana in prezent.

  • Peter Manu: (20-12-2010 la 10:24)

    @ ioan g.

    Chemistry (31 prize winners, 20% of world total, 27% of US total)

    Economics (28 prize winners, 42% of world total, 55% of US total)

    Literature (13 prize winners, 12% of world total, 27% of US total)

    Peace (9 prize winners, 9% of world total, 10% of US total)

    Physics (47 prize winners, 25% of world total, 36% of US total)

    Physiology or Medicine (53 prize winners, 27% of world total, 40% of US total)

  • Robert Soran-Schwartz: (20-12-2010 la 22:28)

    Mie personal mi se pare acest articol complet de prisos, mai ales 82 de ani dupa ce a fost publicat, si cel putin 2/3 de secol de cind a fost uitat.

    Nu merita nici macar citit, pentru ca nu merita de stiut nici macar argumentele contra unui idiot cu patalama profesorala. Pur si simplu pentru ca nici nu mai este nevoie astazhi de argumente contra … 🙂

    Un Craciun Fericit tuturor care se bucura sa sarbatoreasca ziua de nastere a unui evreu a carui greutate cerebrala nici macvar nu este cunoscuta. Poate a fost un evreu fara creier, daca a s-a nascut ca dumnezeu, care nu este si nu are materie ca substrat spiritual 🙂

  • Petru Clej: (21-12-2010 la 04:33)

    Ce naiv sunteți domnule Soran-Schwartz…

  • Andreea Florescu: (21-12-2010 la 08:31)

    Domnule Soran-Schwartz, este dimpotriva, extrem de util sa se publice astfel de articole. A fost, este si va fi intotdeauna nevoie sa combatem antisemitismul, rasismul de orice fel, sovinismul, atitudinile bigote, etc, pentru ca tendinta maselor este sa urmeze pe unii si pe altii fara sa gandeasca prea mult. Articolul acesta este EDUCATIE. Mai bine multumiti revistei Acum pentru ca l-a publicat.

  • Sandy Schindler: (21-12-2010 la 09:25)

    Nu articolul de fatza e de prisos, ci existentza profesorului Paulescu, fara de care pamantul s-ar fi rotit cu mai mult entuziasm, iarba ar fi fost mai verde, si noi am fi fost scutitzi de datoria de a-i faramitza dejectziile. Asa este, nu merita citita lucrarea stiintzifiq a lui Paulescu. Orice persoana de bun simtz s-ar opri la titlu – `degenerarea rasei jidanesti`. Dar, din pacate, nu traim intr-o societate ideala, nu e totul numai lapte si miere, si cei mai multzi oameni au tendintze distructive si instincte nesanatoase, rele.

  • Peter Manu: (21-12-2010 la 14:22)

    @ Robert Soran-Schwartz

    „nu merita de stiut nici macar argumentele contra unui idiot cu patalama profesorala”

    In Romania tranzitiei post-comuniste Nicolae C. Paulescu a fost ales membru post-mortem al Academiei Romane, ii poarte numele Institutul National de Diabet si Catedra de Fiziologie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, iar statuia lui din parcul adiacent Facultatii de Medicina a fost dezvelita in prezenta presedintelui Ion Iliescu.

  • Ilie Piturca: (21-12-2010 la 18:31)

    Se pune intrebarea : daca jidanii sunt asa degenerati dupa cum rezulta din studiul acestui asa zis profesor , atunci de ce si-a risipit timpul ocupandu-se obsesiv de ei cu atata ura ? Sa-i fi lasat in pace precum i-a lasat pe aborigeni si pigmei. De ce atata risipa de timp si de vorbe pt o natie de creieri mici?????
    Intrebarea e valabila si pentru adeptii si admiratorii acestui membru post mortem al Academiei Romane.

  • Peter Manu: (23-12-2010 la 12:33)

    @ Robert Soran-Schwartz

    In legatura cu actualitatea mesajului lui Paulescu, iata ce scrie Ion Coja

    „A doua întâmplare este legată de Maximilian Katz, beneficiarul unei aşa zise fundaţii sau asociaţii preocupată de „monitorizarea antisemitismului din România”. Nu mai întreb pe ce bani ai statului român funcţionează escrocheria!… Acest nefericit, pe care Dumnezeu l-a însemnat cu toate dovezile degenerării umane…”

  • Matei Ionescu alias Gebriel Deroude: (23-12-2010 la 11:26)

    Domnule Manu – inteleg ca Dvs. sunteti medic. In aceasta calitate, si conform pregatirii Dvs. la niste scoli de medicina, considerati ca cele doua motive pentru care analiza lui Paulescu este eronata sunt de natura statistica?
    Din curiozitate pur matematica – cam care considerati ca e relatia intre greutatea organului cerebral si nu stiu, sa zicem, inteligenta (sau talentul la muzica, ce preferati Dvs. dintre abilitatile deosebite ale omului)? Nu de alta dar mi-e teama sa va intreb cum ati compara omul cu balena ca grad de degenerare (plus sau minus deviatia standard, desigur) 😀

  • Peter Manu: (23-12-2010 la 22:23)

    @ Matei Ionescu

    Va inteleg comentariul si nu pot decat sa fiu de acord cu ideea lui. Nu am comentat postulatul lui Paulescu (creier mic=inteligenta redusa)pentru ca il cred, ca si d-voastra, absurd si foarte usor de demontat. Mi s-a parut insa important sa subliniez cat de rudimentara era analiza lui Paulescu a unei simple serii de date, pentru ca Paulescu s-a considerat intotdeauna un om de stiinta. Exista si alte dovezi a unei gandiri rudimentare la fiziologul roman, inclusiv in ce priveste „pancreina”, pe care le voi prezenta intr-un viitor articol.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Crăciunul de altădată

Imi aduc aminte, cu drag, de sarbatoarea de Craciun din copilarie. Parintii mei, D-zeu sa-i odihneasca, stiau secretele tainice ale...

Închide
35.153.134.169