caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Umanitare



 

Muzeul NISCO – Ein Hod

de (12-12-2010)
1 ecou

Prospectul  atit de imbietor de a vizita  ” Muzeul  NISCO”, din satul artistilor Ein Hod.

Fusese muzeul muzicii mecanice si detinuse una din cele mai reputate colectii din Orientul Mijlociu de cutii muzicale cu vechime de peste 150 ani .


Fusese ?

La ora actuala, vorbim la trecut , deoarece  incendiul care a distrus o parte din satul artistilor, a fost nemilos si cu aceasta perla a Ein Hodului.

Nisan Cohen, intemeietorul muzeului, le-a colectionat in decurs de mai mult de 45 ani, 200 de obiecte muzicale,  intretinute perfect si care functionau fara gres.

Deasemenea, o impresionanta colectie de placi de vinil, muzica idish, de la inceputul secolului XX pina la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Totodata, detinea si placa, cu prima inregistrare originala a Hatikvei.

Mezuza care „cinta ” Hatikva

Nisan explica. Pentru cei care nu inteleg ebraica, muzica ” vorbeste „.

” Căldura a fost atât de intensă, încât chiar şi acele cutii muzicale, la care nu au ajuns  flăcările, insa au avut con [mecanic] ca mecanism, sint distruse”, spune cu tristete Cohen, la cei 85 ani. Un vis de o viata intreaga, de a bucura inimile, de a readuce povestea cutiilor muzicale in case si familii de vizitatori, s-a mistuit in foc.

Nisan Cohen originar din New-York, s-a stabilit in Israel in urma cu 15 ani, infiintand muzeul acum 5 ani.

De doua ori in ultima perioada, am vizitat muzeul. De necrezut cit de vivace era, cel de 85 ani, o memorie formidabila, talent deosebit in explicatii si un simt al umorului, inegalabil.

Ca fotograf, a cutreierat o lume intreaga si din fiecare loc, a adus inca si inca o piesa, care s-a adaugat colectiei lui. A imbinat tehnica cu muzica.

Si dintr-o data ……muzeu la timpul trecut ?

Nu !

Mottoul lui Nisan Cohen este :  ” incendiul nu va omori muzica ! „.

„Voi reface totul si voi redeschide muzeul in citeva luni”, raspunsese reporterului de la radio, care l-a intervievat. Adaugind ca, nu-i place sa priveasca in urma, ci doar in viitor !!

Intrebat daca se poate face ceva pentru el ( a ramas si fara casa , si fara bunuri personale, toate au ars) raspunsul a fost unul si foarte categoric :

„Doresc sa realizez un muzeu nou, pentru generatia actuala si pentru urmatoarele. Sa se bucure de muzica si sa invete ce a fost inainte de …… mp4.”

Iar noi ? Ochii vad, inima plinge si  ….. buzunarul se deschide !

Haideti sa-l ajutam pe inimosul Nisan Cohen, care, plin de optimism si energie, la cei 85 ani ai lui, daca va dispune de resurse financiare, va relua activitatea de colectionar in favoarea muzeului.

Paula din  /  in Haifa

***  Donatii se pot face in contul deschis in mod special, pentru aceasta admirabila idee :

Bank Hapoalim,  Snif (branch) 591 , Account no. (heshbon) 56773,  pentru NISCO MUSEUM

Ecouri

  • Vera (Haifa): (13-12-2010 la 04:59)

    Vointa si nobletea omului Nissan Cohen sint o lumina si exemplu pentru ori ce om, care stie sa se pastreze tinar entuziast si mindru indiferent de virsta si situatiile pe care viata stie sa le pregateasca.
    Sprijinul acordat acestui om si muzeului ne va innobila pe toti.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fac un apel la rațiune către Filat, Lupu și Ghimpu

Fac un apel să lăsați deoparte disensiunile dintre dumneavoastră și, ca și după alegerile din 29 iulie 2009, să formați...

Închide
3.14.70.203