caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Amărăciune în Anglia cu privire la organizarea Cupei Mondiale 2018

de (2-12-2010)

Oficialitățile și suporterii au reacționat cu amărăciune la decizia FIFA de atribuire a organizării Cupei Mondiale la fotbal din 2018 Rusiei. Candidatura Angliei a obținut doar două din cele 22 de voturi ale comitetului executiv și a fost eliminată din primul tur de scrutin.

În al doilea tur, Rusia a obținut majoritatea absolută în fața celorlalte două candidaturi comune, Spania-Portugalia și Olanda-Belgia. Organizarea Cupei Mondiale din 2022 a fost atribuită Qatarului.

Unele voci au atribuit o mare parte a responsabilității eșecului presei britanice care a publicat în ultimele luni acuzații de corupție la adresa unor dintre membrii comitetului executiv FIFA.

Premierul britanic David Cameron, care împreună cu prințul William, nepotul Reginei Elisabeta a II-a și fotbalistul David Beckham a purtat o ofensivă de șarm de ultimă oră, a declarat că nu știe ce altceva mai putea face Anglia pentru a obține organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Dar șeful echipei care a pregătit dosarul candidaturii, Andy Anson, a dat vina pe toată lumea: pe FIFA pentru că a organizat atribuirea simultană a două cupe mondiale și pe membrii comitetului executiv care au votat tactic împotriva Angliei.

Același Andy Anson care acuzase BBC-ul că nu ține cont de interesul național atunci când a decis să difuzeze emisiunea de investigație Panorama cu doar patru zile înaintea luării deciziei de către FIFA. În emisiune erau acuzați patru membri ai comitetului executiv, inclusiv vice-președintele FIFA, Jack Warner, de corupție în legătură cu procesul de selecție a candidaturilor și a vânzării ilegale de bilete în avans.

Și aceasta după ce doi membri ai comitetului executiv, Amos Adamu, din Nigeria, și Reynald Temarii, din Polinezia, fuseseră suspendați ca urmare a acuzațiilor de corupție publicate în urmă cu circa două luni de duminicalul londonez Sunday Times (vezi http://www.acum.tv/articol/18972).

Deși oficialitățile FIFA au negat de mai multe ori că rolul presei britanice ar avea un impact negativ asupra șanselor Angliei, e posibil ca unii membri ai comitetului executiv să se fi gândit de două ori la impactul acestei prese a cărei independență și intransigență față de corupție este binecunoscută.

Contrastul cu Rusia a fost altfel evident. Premierul Vladimir Putin a anunțat că nu va mai fi prezent la ceremonia de la Zurich și a acuzat în mod aluziv presa britanică de “murdărirea” demnitarilor FIFA. E posibil ca această atitudine să fi influențat câteva voturi în comitetul executiv.

Până la urmă însă, chiar dacă Rusia nu are încă dotările rivalilor săi nenorocoși, FIFA a decis să atribuie organizarea Cupei Mondiale din 2018 și 2022, în premieră unor țări din estul Europei și Orientul Mijlociu.

Ca și cu Africa de Sud în 2010, FIFA, un organism cu mai mulți membri decât ONU, a dorit să extindă aria de implicare în organizarea turneelor finale. Și acest lucru, mai mult decât orice influență presupus negativă a presei britanice, pare să fi înclinat balanța în defavoarea Angliei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Despre trecutul utilizabil. Reflecții de 1 Decembrie

La 1 Decembrie 1918 s-a nascut un stat definit prin respectul pentru lege, minoritati, proprietate si caracaterul sacru al peroanei...

Închide
3.88.185.100