caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Raluca Vulcan – Arta între vocaţie şi senzualitate

de (7-11-2010)

Photobucket

Invitată la saloane cunoscute din Paris, Raluca Vulcan se evidenţiază în ultimii ani prin creaţia sa. Am dorit să o întâlnim pe Raluca Vulcan, a cărei evoluţie artistică este deosebit de interesantă, nu de puţine ori invidiată, din mai multe motive. Nu de puţine ori, am observat că în saloane din diverse locuri din ţară şi străinătate unii artişti tineri sau mai puţin tineri, au început să îi copieze lucrările fără rezerve.
Raluca Vulcan, aţi putea să vă definiţi parcursul artistic în câteva cuvinte?

Provenind dintr-o familie de medici, părinţii mei mă destinaseră unei cariere medicale, în ciuda talentului meu la desen. În scopul studiilor medicale am urmat liceul de matematică-fizică Jean Monet din Bucureşti. După bacalaureat, în 1986 am părăsit România comunistă şi am sosit în Paris, unde dorisem întodeauna să ajung, considerând această metropolă centrul artei. Viaţa m-a îndreptat spre studii publicitare (ISCOM PARIS – Institut Superior de Communication Section Graphisme) şi după aceea am lucrat în societăţi ce promovau 3D video, imaginea tridimensională apropiindu-se foarte mult de sculptură, cât şi de animaţie ce mă interesa mai mult în perioada aceea.
În 2006 am luat hotărârea să mă dedic total artei după mulţi ani petrecuţi departe de ea. (În timpul anilor de lucru în diverse societăţi, mă  mulţumeam să desenez doar în metro-uri când mă duceam la servici.)
Din 2006 particip la numeroase saloane şi manifestări artistice, obţinând 21 de premii, 4 articole în reviste de artă (Univers des Arts, Dessins et Peintures şi recent în noiembrie în Artistes Magazine) şi un articol în revista românească Glob-Express. Am fost de asemenea invitată de onoare de 3 ori in trei saloane ale regiunii pariziene (Montesson, Senlis, Blanc-Mesnil).
Anul acesta, în 2010, am avut şi bucuria de a fi solicitată pentru 2 interviuri, unul la Radio Valée Vezaire în Dordogne iar al doilea (de care sunt foarte mândră), la Radio România Actualităţi în cadrul emisiunii „Români în Lume”.

Photobucket

Parisul oferă multe oportunităţi artistice. Galeriile sunt interesate de acest gen figurativ de artă?

Ştiu că acordaţi o mare atenţie compoziţiilor, având întotdeauna modele pe care le reprezentaţi.
Da, galeriile sunt interesate de acest gen figurativ de artă.

Cum vedeti piaţa de artă la ora actuală?

Piata la ora actuală suferă de anumite dificultăţi datorate crizei.
Dar, cum eu nu produc pentru piaţă, îmi urmez calea şi subiectele mele şi tehnica mea  de exprimare artistică.

Consideraţi arta un mod de viaţă?

Da, consider arta un mod de viaţă în care trebuie să mă implic cât mai mult, dacă vreau să avansez.

Photobucket

Cum este arta din perspectiva unei femei artist?

Alegerea definitivă de a mă dedica artei am făcut-o deci acum 5 ani, când am simtit că n-aş mai fi putut trăi fără să fiu plonjată total în artă. Acest sentiment crescuse în mine din 2000, de la naşterea fetiţei mele. Într-un mod ciudat, această nastere m-a făcut progresiv mai puternică, şi a constituit un pas înainte pentru a deveni eu însămi. Înainte de a deveni mamă, mă simţeam ca „un desen neterminat, ca o schiţă”, iar naşterăa copilului meu m-a făcut să devin mult mai conştientă de capacităţile mele, şi, în acelaşi timp, de certitudinea că o mama trebuie să se simtă mulţumită de ea-însăşi pentru a inspira optimism, încredere şi a oferi o evoluţie armonioasă copilului său. Pentru mine este deci evident că relaţiile Artista-Mama-Copil se hrănesc reciproc.
Din punct de vedere al interpretării artistice, nu contează a fi bărbat sau femeie. Spectatorul interpretează opera după sensibilitatea sa. Fiecare simte altfel creaţia unui artist (sau a unei artiste), atribuindu-i caracteristici feminine sau masculine, privind linia, culoarea, subiectul, dar acest lucru poate fi înşelător. Eu nu cred că există o specificitate feminină în artă. Există artiste care arată în munca lor o vigoare masculină, şi pe de altă parte, artişti a căror operă poate fi feminină prin fragilitatea pe care o exprima.
În Absolut, o femeie sau un bărbat au aceleaşi dificultăţi ca artist (care implică în afara creaţiei, deplasări, publicitate, dosare de întocmit, vernisaje, etc), dar, totul depinde de parcursul lor şi de situaţia lor personală.
Din punctul de vedere personal, a fi Artistă, revendicându-mi libertatea creatoare şi autonomia, poate ridica un număr de probleme, pe care societatea nu le-a rezolvat încă. Principala diferenţă în conjugarea unei vieţi de femeie şi de artistă este deci de a fi mamă pentru ca astfel avem mai multe responsabilităţi în creşterea unui copil. Dar maternitatea poate fi, asa cum a fost pentru mine, un element revelator.

Arta fără frontiere, un concept din ce în ce mai asumat în contemporaneitate. Poate fi un mijloc de comunicare universal necesar?

Eu am crezut întotdeauna că arta este un mijloc de comunicare universal, arta nu are frontiere.

Ce perspective artistice aveţi? Unde doriţi să expuneţi în 2011?

Nu mi-am stabilit  încă planning-ul de expoziţii pentru 2011, pentru că iau propunerile de expoziţie aşa cum vin, bineînţeles alegându-le. La ora actuală am din ce in ce mai multe propuneri de expoziţii, şi nu pot să le onorez pe toate.

Dacă ar fi să evocaţi un anume loc din România de care vă este dor, care ar fi acela?

Îmi este dor de satul în care îmi petreceam în fiecare vară vacanţele, Polovragi, la poalele munţilor, satul în care s-a născut tatăl meu.

Premii şi distincţii:
• PRIX JEAN-Marie ZACCHI – Salon de St Germain les Corbeilles  mai 2010

• INVITEE d’HONNEUR – Festival des Arts Contemporains de Senlis Mai 2010

• PRIX  MARIN – Salon de Mennecy Martie 2010

• PRIX  TECHNIQUE MIXTE – Salon Chartres Martie 2010

• PRIX DE PEINTURE – Salon ARGR Boulogne-Billancourt noiembrie 2009

• PRIX DU PUBLIC – Salon de Montesson noiembrie 2009

• INVITEE d’HONNEUR – Salon du Balnc Mesnil iunie 2009

• MEDAILLE D’ARGENT – ARTS SCIENCES ET LETTRES – Mai 2009

• PRIX UNIVERS DES ARTS –  Salon de Colombes – martie 2009

• PRIX DU PUBLIC – Salon „EVA-sions” Villy-en -Auxois 2008

• PRIX DU PUBLIC – Salon d’Alfortville 2008

• MEDAILLE DE BRONZE – Salon de Quincy sous Sénart 2008

• PRIX BOESNER – 7ème Salon des Arts de Crétéil 2008

• INVITEE d’HONNEUR – Salon de Montesson – Médaille de la Ville de Montesson  iunie 2009

• PRIX DU DEPUTE (Medaille de l’Assemblée Nationale) – 51 eme Salon de Chatou 2008

• PRIX du JURY – 7ème Salon des Arts de Crétéil 2008

• PRIX DE PEINTURE – 43ème Salon du Vésinet 2008

• MENTION TECHNIQUES DIVERSES – Salon de Pontcarré 2007

• MEDAILLE DU CONSEIL GENERAL DE L’INDRE ET LOIRE – Salon de St Maure de Touraine 2007

• PRIX de PASTEL-AQUARELLE – 3 ème Salon REG’ARTS de l’O.M.T. Créteil 2006

Paris, 2010

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Gânduri de 8 noiembrie

8 noiembrie, ziua onomastică a tatălui meu Mihail.

Închide
44.220.181.180