caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Universul Copilariei



 

Lecţia Ştiinţe ale naturii: experiment filtrarea, decantarea apei

de (7-11-2010)

Auxiliarul Ştiinţe ale naturii constituie pentru cei mici un atractiv instrument de lucru, îi învaţă să obseve natura, să realizeze experimente simple, să-şi pună întrebări : de unde ?, de ce ?, cum?, să se bucure în fiecare zi de o călătorie în lumea naturii unde vor descoperi că oamenii pot fi mai sănătoşi, soarele este mai frumos, mireasa florilor relaxează, păsările îşi cresc în armonie puii şi îi învaţă primele zboruri, şi în acelaş timp să fie conştienţi de partea lor de raspundere.

Ora de la Ştiinţele naturii, a clasei a III a E, a dnei institutoare Tufeanu Dana de la Şcoala Nr. 19- Piteşti, avea ca temă ,,apa- experiment filtrarea, decantarea” . Ca orice acţiune organizată până la locul cu pricina a trebuit să ne deplasăm cu un autocar închiriat. La ora 8,00 am., plecam din Piteşti către Budeasa. După calculele noastre trebuia să ne încadrăm într-un anumit interval de timp pentru a participa şi la orele care mai erau menţionate în program. Pe traseu aveam să constatăm că şoferul nu prea cunoştea drumul ceea ce ne-a consumat ceva timp pentru a lămuri misterul. Aşa că a trebuit să oprim pentru a cere detalii. ….

Într-un târziu am ajuns …

Situată la o distanţă de 12 km de municipiul Piteşti, comuna Budeasa are o suprafaţă de 42,3 km2., fiind alcatuită din satele: Budeasa-Mare(resedinta comunei), Budeasa-Mica, Rogojina, Galasesti, Valea-Marului si Calotesti. Se pare că primii stăpâni ai acestor meleaguri au fost boierii budişteni, de unde şi numele . Ca o mărturie a aşezării în aceste locuri, vizibil este şi astăzi Conacul Budişteanu , ridicat pe la 1598, construit de către Pana Capitanul, în timpul domniei lui Mihai Vodă Viteazul. Astăzi, în acest conac îşi desfăşoară activitatea Primăria comunei Budeasa, urmând ca după finalizarea lucrărilor de restaurare, să fie redat circuitului muzeal turistic.

Regele Suediei, Carol al XII-lea întorcându-se de la Constantinopol (1714) a poposit la Piteşti pentru a-şi aştepta curierul său trimis special cu instrucţiuni importante la Viena, se pare că a fost gazduit la acest conac care i-a oferit linişte şi posibilitatea să viziteze împrejurimile Piteştilor……
Prima atestare documentară a satului Budeasa Mare ( actuala reşedinţă) este în jurul datei de 1 iunie 1526 după cum reiese din Hrisovul domnitorului Radu de la Afumaţi, dată la care este numit mare vistier jupânul Neagoe, să stăpânească peste satele: Dargoslavele, Dragomireşti, Drăgăneşti, Bădeni, Budeasa, Mogasasti.

O altă explicaţie referitor la denumirea localităţii ar veni din limba slavă unde ,, bud” înseamnă ,, Voda (apă) ceea ce explică numărul mare de izvoare din această zonă.

La poarta Uzinei eram aşteptaţi de personalul care ne-a ghidat pe tot parcursul vizitei. La intrarea în clădire dintr-un colţ , scăldată în razele soarelui ne-a întâmpinat mascota- o picătură de apă zâmbitoare.

Am aflat că reabilitarea Uzinei de Tratare a Apei Budeasa, a fa­ci­litãților de înmagazinare și a stațiilor de pompare au avut ca valoare totală suma de 8.181.738 euro, din aceştia 5.213.616 euro au fost contribuția nerambursabilã a Uniunii Europene prin programul Ex-ISPA , 1.974.311 euro au fost asiguraţi de catre municipalitatea și SC Apã-Canal 2000 SA Pitești , iar diferenţa de 993.811 euro, a fost asiguratã din surse proprii ale SC Apã-Canal 2000 SA.

Elevii au vizitat rând pe rând :

Laboratorul Uzinei de Apă unde au aflat că acesta monitorizează calitatea apei potabile la cele mai noi standarde în domeniu , efectuează analize fizico-chimice pentru sulfat de aluminiu tehnic si analize granulometrice pentru nisip cuartos.Sistemul intern controlează permanent calitatea rezultatelor încercărilor, efectuând validări primare şi secundare.

A urmat apoi

Laboratorul de Ape Uzate care ţine sub observaţie calitatea apei pe fluxul tehnologic al Statiei de Epurare Pitesti, din reteaua de canalizare, a apei uzate evacuate de agentii economici, precum si analize la solicitarea tertilor si analiza namolului rezultat din procesul de epurare al apelor uzate.

În Laboratorul de Microbiologie au privit pe rând la microscop şi au văzut cum se preleveaza si se efectueaza analize fizico-chimice si bacteriologice pe probe de apa de suprafata, potabila si uzata , substante periculoase si prioritar periculoase conform HG 351/2005, prin utilizarea cromatografiei de lichide de inalta performanta si cromatografiei de gaze cuplata cu spectrometrie de masa.

Laboratorul Uzina de Apa a fost inscris pe listele Ministerului Sanatatii-Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti, ca fiind un laborator capabil sa efectueze monitorizarea calitatii apei potabile , prin prelevare probe si monitorizare de control.

La final de vizită elevii au aflat că cea mai bună apă începe cu litera B… de la Budeasa.
sursa:
apacanal2000_lua@yahoo.com

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Raluca Vulcan – Arta între vocaţie şi senzualitate

Invitată la saloane cunoscute din Paris, Raluca Vulcan se evidenţiază în ultimii ani prin creaţia sa. Am dorit să o...

Închide
3.238.202.29