caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Descoperirea în România a unei gropi comune a victimelor Holocaustului

de (5-11-2010)
1 ecou

O echipă de istorici şi arheologi coordonată de Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului în România  „ Elie Wiesel” a descoperit recent, în apropiere de Iaşi, în nord-estul ţării, o groapă comună cu rămășițele unor evrei ucişi în timpul Holocaustului. Locul respectiv se află într-o pădure din satul Popricani, în vecinătatea Iaşului, zonă aflată în calea trupelor aliate germane şi române la debutul Operaţiunii Barbarossa îndreptate asupra Uniunii Sovietice. Intrarea României în război, alături de Germania Nazistă a fost marcată de debutul unei epurări etnice a populaţiei, folosită de către regimul Ion Antonescu pentru  „ rezolvarea” prin mijloace violente a „ Problemei Evreieşti”. Asasinarea în grup a evreilor în pădurea Vulturi din Popricani, a făcut parte dintr-o serie de masacre comise de către trupele armate române în vara anului 1941, începând cu Pogromul din Iaşi de la sfârşitul lui iunie 1941 şi continuând cu cele din Basarabia şi din Bucovina.

După declaraţiile martorilor oculari, masacrul din Popricani a fost comis de către trupele române, fiind descoperite rămăşiţele pământeşti a peste 100 de evrei – bărbaţi, copii, femei şi vârstnici. Unul dintre martorii oculari care a asistat la masacrarea victimelor, a fost cruţat de către soldaţi, doar după ce au fost convinşi că acesta este creştin.

Aceasta este a doua descoperire recentă în România a unei gropi comune. În toamna lui 1945,  în Stanca Roznovanu din apropierea Iaşului, au fost deshumate 311 de cadavre aflate în trei gropi comune. Victimele, originare din Sculeni ( aflat în prezent în Republica Moldova) au fost executate de către Regimentul 6, Vânători de Munte. Acest regiment, precum afirmă istoricul Adrian Cioflanca, coordonatorul investigaţiei arheologice de la Popricani, a fost implicat atât în masacrul din pădurea Vulturi, cât şi în altele care au avut ca deznodământ gropi comune aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Ecouri

  • Mira F: (7-11-2010 la 07:37)

    Aseara, un post de televiziune din Romania a amintit foarte pe scurt de groapa comuna descoperita la Popricani, dupa care, o reprezentanta a politiei, ignorand se pare, declaratiile martorilor oculari, a tinut sa sublinieze ca nu se stie INCA, daca victimele erau evrei sau ostasi romani, dat fiind faptul ca pe acolo a trecut si linia frontului. Incercare de musamalizare? cum vor comenta (daca vor mai comenta vreodata) faptul ca s-au gasit si cartuse folosite la vreamea aia de catre armata romana?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.145.119.199