caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Negaţionişti ai Holocaustului, uite de ce!

de (31-10-2010)
53 ecouri

Trebuie să încep în acest articol, paradoxal, prin a mulţumi unui negaţionist al Holocaustului.

Această persoană, care se autodescrie în unul dintre ecourile postate în ACUM ca fiind „un om de 30 de ani, care a fost un elev si student peste medie, care munceste cinstit 10-12 ore pe zi, familist convins, pasionat de istorie (deci nu ”postac agramat anonim”, nici pusti teribilist ”nazist”)” consideră că „exact tocmai aceasta victimizare continua a evreilor precum si ingradirea libertatii de exprimare prin legi care te trimit dupa gratii daca pui sub semnul intrebarii aspecte ale Holocaustului, intretin antisemitismul”.

Mi-am dat seama o dată în plus cât de corectă şi de actuală este politica noastră editorială în legătură cu recrudescenţa antisemitismului şi a negaţionismului, dacă în spatele aparentei nevinovăţii a unor astfel de rânduri se află persoane care nu ezită să se prezinte cu numele real. Şi astfel m-am decis să scriu acest mic eseu, pe care ar fi trebuit să-l scriu mai demult, explicând acestui om şi altora ca el de ce într-advăr „ingradirea libertatii de exprimare prin legi care te trimit dupa gratii daca pui sub semnul intrebarii aspecte ale Holocaustului” ar fi necesară (nu trebuie să-i fie nimănui teamă de aşa ceva în România, legea respectivă neaplicându-se, inclusiv pentru cazuri mult mai grave decât „simpla” „punere sub semnul întrebării” – acesta este de altfel modul preferat în care negaţioniştii îşi prezintă elucubraţiile).

Iată de ce, domnule „familist convins, pasionat de istorie” – şi alţii ca dumneata.

Pentru că subiectul Holocaustului nu trebuie confundat cu un subiect sportiv, cum ar fi un meci de fotbal sau de hochei pe gheaţă. În cazul sportului, orice pasionat de sport poate să emită bine mersi păreri. În cazul istoriei însă, părerile celor pasionaţi de ea ori trebuie să se bazeze pe cercetări personale, ori pe interpretări ale cercetărilor altora, dar care trebuie menţionate în respectiva interpretare.

Pentru că în materie de Holocaust în general şi în legătură cu Holocaustul din România în particular s-au analizat nenumărate documente de către istorici competenţi, care au ajuns la nişte concluzii – unele poate greşite, aşa cum se întâmplă în orice disciplină a cunoaşterii, uneori în ştiinţe mai exacte, dar care trebuie contrazise prin alte studii ştiinţifice dacă este cazul, nu prin „discuţii la colţ de stradă”.

Pentru că – am noutăţi oare, pentru dv. domnule tânăr care munceşte cinstit? – în Holocaust au murit mulţi, foarte mulţi oameni, iar acest fapt de netăgăduit crează un mausoleu virtual în jurul memoriei lor, în care nu avem voie să intrăm decât cu o imensă pietate şi respect, nu tropăind din bocanci şi „punând sub semnul întrebării, în numele libertăţii de exprimare”.

Pentru că în lipsa unor argumente solide, ştiinţifice, bazate pe documentare, orice contraziceri ale unor concluzii stabilite anterior de către istorici apar drept un amatorism dezgustător, ce nu poate fi motivat decăt de o formă de antisemitism sau nazism. Şi poate din nou am noutăţi pentru dv., dar nu există forme benigne ale acestor mentalităţi. Ele trebuie eradicate fără milă, deoarece lovesc în esenţa rasei umane.

Astfel, parafrazând un dicton celebru, aş spune: „Negaţionişti din toate ţările, uniţi-vă… în tăcere!” Aveţi vreo valoare de adăugat la ceea ce se ştie deja despre Holocaust? Puneţi mâna şi studiaţi, dovediţi că dubiile voastre au temei. Veţi aduce o contribuţie însemnată la moştenirea istorică menită să ferească omenirea de catastrofe similare. Contribuţia voastră va fi bine primită, respectată şi recunoscută – exemple există la acest capitol şi sunt grăitoare.

Dar încetaţi zarva microbistă în jurul unui subiect care priveşte uciderea în masă a milioane de oameni. Altfel, nu am decât un lucru să vă spun: să vă fie ruşine. Bestii sau pui de bestii, cel puţin în revista ACUM veţi fi trataţi ca atare.

Nu ştiu să pot explica mai simplu decât am făcut-o.

Ecouri

  • stefan israel: (1-11-2010 la 05:02)

    Evreii exterminati in holocaust nu au fost omorati pentru ceea ce au facut ci pentru ceea ce au fost! Parintii nostrii (da,parintii)nu au fost transportati in vagoane de vite pentru ca au facut ceva (bine-rau) pentru omenire,nu au fost loviti,calcati,chinuiti,umiliti,arsi de vii,gazati,omorati prin infometare,sete, bataie,nu s-au facut experimente „medicale”pe gemeni, invalizi,nu au fost introdusi in apa inghetata de vii,nu au fost mumificati pentru ce au facut,numai pentru ceea ce au fost: EVREI !.
    Nu au fost intrebati daca au fost evrei buni sau rai,singura intrebare a fost „daca esti evreu”.Codurile pentru „cine este evreu”au fost foarte precise si actul dement de exterminare sistematica ,mecanica a evreilor a fost foarte” bine” desfasurat cu ajutorul altora(polonezi,lituanieni,ucrainieni,unguri,romani si altii
    Nu trebuie invinuiti toti europenii (crestini) pentru ajutorul dat nazistilor,insa nu cunosc multe manifestari in masa ,proteste,in apararea evreilor(au fost cateva)
    Europa ,65 de ani dupa holocaust (6 milioane de evrei plus cateva milioane de romi,homosexuali,si probabil 2 eschimosi si 2 caini…) a primit in schimb 65 de milioane (aprox) de musulmani,fiecare cu covorasul lui si cu butoiasul de petrol (fitilul si chibriturile le-au gasit usor si au invatat la ce folosesc)
    Problema nu este diferentierea dintre oameni (evrei,crestini,musulmani,budisti,hindi,etc)Fiecare sa fie ce este,ce vrea sa fie,important sa fie om-uman, nu om -animal .

    Noi suntem generatia care s-a nascut din cenusa crematoriilor ,din parinti care intamplator au scapat din mainile asasinilor,din parinti care intamplator au revenit din lagare,parinti care si-au cautat in zadar parintii,fratii,surorile,copiii.
    Radacinile noastre sunt adanc infipte in ani 40-45,diferentierea nu nu am facut-o noi,insa noi suntem obligati sa reamintim celor care”n-au stiut,n-au vazut ,n-au auzit” ca existam,da existam, ca evrei in Israel,Europa,America, nu conteaza unde ,si suntem obligati sa ne punem zilnic intrebarea”cine este evreu”!
    Pisti Israel

    Aceste randuri nu sunt scrise nu pentru a raspunde provocator cititorilor,sunt numai cateva idei care ma calauzesc in viata! P Israel
    (randurile au fost publicate in site bjt)

  • Radu Stern: (1-11-2010 la 05:18)

    Il felicit pe domnul Stefan Maier pentru acest excelent articol.
    „Justificarea” banala a negationismului, cum o spune tinarul „pasionat de istorie” si care „munceste cinstit”, este „libertatea de exprimare”. Dar libertatea de expresie, drept uman fundamental, n-a insemnat in ochii autorilor Declaratiei drepturilor omului si nu inseamna nici acum dreptul de a spune minciuni ! Caci negationismul nu e o opinie, ci o minciuna ! Exista nenumarate dovezi care documenteaza Shoa ! Ce opun negationistii acestei avalanse de fapte istorice studiate si repertoriate ? „Opinia” lor, care incearca sa nege evidenta ororii absolute pentru a-si jutifica antisemitismul ? Tinarul care „munceste cinstit” ar trebui sa inteleaga ca „pasionat de istorie” inseamna in primul rind a fi pasionat de ADEVAR.

  • Kassovitz Toma: (1-11-2010 la 05:55)

    Sunt un supravetuitor al Holocaustului German. Parintii mei, fugind de frica holocautului romanesc in ardealul de nord, au ajuns la mana criminalilor unguri.
    Cum se spune: „Au nimerit din lac in put.”
    Nationalismul nu are granite si din aceasta cauza ori unde am fi trebuie sa-i demascam.
    Am cunscut direct drama evreilor ardeleni. Proveniti din imperiul Hasburgic, avand cultara magheara, in Romania de dupa primul mondial, nu au putut sa se integrze fiind de doua ori incriminati, in primul ramd ca unghuri si in al doilea rand ca evrei, respinsi deopotriva de majoritatea romana, ca si de minoritatea magheara.
    Pana in anul 1940, antisemitismul regal si gardist era mai virulent decat cel Horthist, dar dupa cedare lucrurile sau uniformizat iar spre sfarsitul conflictului mondial, sau inversat.
    Asa ca am cunoscut pe cei in camasile brune, verzi, negre si rosii si pot sa confirm cu mana pe inima ca nu exista deosebiri intre ei. Sunt bestii umane, lipsiti de ori ce principii, care in spatele unor lozinci nationaliste sau de clasa, ascund adevarata lor fata si interese. Nu sunt oameni ci roboti, care asculta de ordine si nu gandesc.
    Nu! Nu putem abandona lupta impotriva lor, caci saracia si ignoranta mereu nasc monstrii si daca sunt tolerati iar pun mana pe putere si provoaca noi bai de sange.
    Sunt om in varsta dar dar ma alatur fara rezerve, celor care incearca sa construiasca un viitor fara sa uite trecutul.
    Kassovitz Toma

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 05:58)

    Domnule Stefan Israel,

    Puteti sa-mi indicati sursa afirmatiei dumneavoastra ca in Europa ar fi 65 de milioane de musulmani?

    Si cu ce va deosebiti dumneavoastra de negationistii Holocaustului din moment ce ii acuzati pe TOTI in bloc de extremism. Va cer sa va retrageti IMEDIAT aceasta acuzatie incitatoare la ura.

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 07:59)

    Vreau sa va spun deschis, spre rusinea mea o spun; personal nu cunsoc în amanunt evenimentele din aceei ani de groaza pentru Europa, nu am luat parte la ei, nu eram nascut pentru a putea povesti si desigur nu ma simt vinovat fata de nimeni de ceea ce au facut nemti, fasicisti români, eu in familia mea Nu am avut fascisti ci am fost educat fi tolerant, deh,, asa era si ramas prin Banat (Timisoara), care este cunsocut ca un model de convietuire. Nu am citit nici-o lucrare stiintifica care sa trateze chestiunea pusa in discutie de dvs. Pot sa va asigur de-o constatare din U.E, pot asigura ca am analizat problema la firul ierbi inclusiv in România, concluzie pe care vi-o impartasesc.

    In tarile vestice din U.E, eu nu am întâlnit negationisti ai holocaustului de care vorbiti dvs. Nu intra in discutia noastra acel procent de 1-2% agatat de formatiunile neonaziste, in general format din tineri teribilisti. A nega holocaustul in aceste tari vestice din UE, tari civilizate care au invatat lectia istoriei, risti fi pus pe coji de nuci de catre societate. Nici macar la birtul din sat nu mai sanse lega o vorba cu cineva. Traiesc in Germania de ani buni, cunsoc foarte bine aceasta tara, am stat de vorba cu tineri, batrâni, cu fosti nazisti inraiti, loiali lui Hitler, care la unison au marturisit ca ce s-a facut atunci a fost o barbarie, nicunuia nu-i trece prin minte nega acele fapte, deci; chair daca nu am parcurs lucrari de specialitate constat aceasta realitate, holocaustul nu este negat in U.E. Aceiasi concluzie am tras-o in Franta, Italia, Austria si multe alte tari din U.E.

    In cazul României, aveam sa constat ca români nu contesta nici ei holocaustul, insa ei sunt preocupati de holocaustul rosu mai mult decât de cel negru (nazist), deasemeni reactia tânarului pus in discutie mi se pare demna de luat in seama, Nu cred ca prin lege speciala se impune adevarul istoric, drama unui popor, ci dimpotriva da nastere la reacti adverse. Cu toate acestea nici in România nu am întâlnit negationisti inraiti ai holocaustului negru (nazist).

    Prin urmare, eu cred ca dvs luptati cu o himera, cât timp negationismul nu este un fenomen de masa, cât timp holocaustul nazist este recunoscut de catre 98% dintr-e europeni, inclusiv români, nu vad motivul pentru care ar mai trebui impune legi speciale, taman aceste legi vor putea schimba datele problemei, aspect pe care acel tânar mentionat de Autor pare al fi sesizat foarte bine. Deasemeni; nu am întâlnit nici antisemitism in U.E, prin urmare nu exista pericol a ne mai întoarce in barbaria anilor 30-40 ai secolului trecut, actuala generatie este totalmente schimbata, repugna nationalismul excerbat, fantismul religios, ideologic, este puternic atasat de valorile demcoratice, tolerantei, liberatilor individuale.

    Este victoria de exceptie a societatilor liber-democratice, o victorie al societatilor civilizate de care trebuie bucura ca nu mai este posibila o reântoarcere in barbaria anilor 30-40.

  • Gabriel Adelmann-Elias: (1-11-2010 la 08:17)

    Cu riscul de a deveni pedant (sau hiper-analitic, ca evreu cu nume nemtesc ce ma aflu), as discuta intai o definitie a termenilor. Asadar: Ce inseamna o „opinie”?

    Din cate inteleg eu, acest cuvant nu se refera la EXISTENTZA faptelor, ci la reflectarea lor in forul nostru intern. De pilda, in aceasta dimineata, privind pe fereastra spre blandul peisaj nord-britanic din oraselul unde ma aflu, lumea mi-ar rade in nas daca as opina…ca nu ploua (caci toarna cu galeata, cine iese fara umbrela se va lecui rapid de asemenea opinii); dar pot linistit opina ca aceasta ploaie nu face decat sa ma deprime la modul major-bacovian (sau, mai stii, sa sporeasca frumusetea tinutului).

    Deci, as intreba pur si simplu pe tineri si pe batrani, cinstiti sau ne- (ca mare legatura n-are): Domnilor, deci Holocaustul evreilor, rromilor, gay-ilor, martorilor lui Jehova, si al carora vor mai fi fost, s-a intamplat, Dom’ne, sau nu?

    Daca „nu”, atunci unde s-au volatilizat 90% dintre locuitorii evrei ai Europei? Si pe cine au salvat nobilii „Drepti ai Popoarelor”, precum primarul Chisinaului, Regina Elena, sau Doamna Agarici? Sau si astia sunt niste mincinosi, parte din conspiratie?

    Iar daca „da”, a fost aceasta tragedie asa de demult, in negura Istoriei, sau in departarea pustiului, incat sa fim convinsi ca nu ne atinge?

    Sau poate, uite, „au murit, da’ nu asa multi”. Deci, nu 6 milioane. Sa spunem 5. Suu 500. Sau un singur om, care intr-o dimineata a fost inchis intr-o cusca, otravit cu otrava de sobolani, si apoi cadavrul sau a fost ars. Conteaza asa de mult? (Atentie, eu unul ii cred pe istoricii care afirma ca au fost 6.000 000 de evrei, si milioanele celelalte de victime la fel de inocente) – Care e cifra dincolo de care „conteaza”? – Precizati, va rog!

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 08:36)

    Asa cum spuneam, spre rusinea mea nu am citit lucrari documentate stiintific care sa trateze chestiunea in spatiu românesc. Asist doar la disputele intr-e specialisti de ambele parti, personal nu ma pot pronunta cât timp nu am datele problemei si chiar daca le-as avea nu as putea da verdict deoarece nu sunt specilizat in aceasta specialitate, tematica caruia nu-i da de cap ditamai istorici darmite io, un biet ghelban cu patru clase si alea facute la ff…. Daca societatea nu contesta acele drame petrecute, in propritie de 98%, nici eu nu-o sa-mi permit da verdict dupa mintea mea.

    Din aceste dispute am înteles ca o parte sutine cu documente cum ca pe teritoriu românesc a existat holocaust, sigur stiu ca a existat mai ales cel bolsevic pe care l-am apucat-simtiti pe pielea mea, aspect pe care nu-l pot contesta, cât despre cel din perioada fascista inteleg ca abia acum, recent a inceput dezbate chestiunea de catre specialisti in spatiu românesc, cea ce nu poate fi decât salutar. Din pacate, nu traiesc in România, nu am aces la datele problemei pentru a fi la curent cu noutatile din aceaste cercetari. Ma întreb cum se poate impune o lege cât timp nu exista verdict final, cât timp ambele tabere nu au ajuns la un numitor comun ? Observ ca insusi dl Maier recunoaste ca s-au comis greseli, pai daca sunt si greseli atunci sa asteptam ca acestea sa fie eradicate pentru a ne putea documenta, a invata istoria, a ne asuma greselile de care sunt sigur nu suntem scutiti nici noii români. Este imposibil sa nu fi existat exces de zel si din partea românilor in acel contest diabolic ce pusese stapânire pe Europa.

    Pe de alta parte, personal nu ma simt vinovat de excesele fascistilor români, in familia mea NU am avut astfel de elemente declasate, mai înteleg ca aceste elemente erau la rândul lor o infima minoritate loiala bezmeticilor nazisti cu a carui sutinere au ajuns la putere in România, asa cum comunisti au ajuns cu sprijinul sovieticilor.

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 09:05)

    Cine citeste aceste comentarii semnate de Octavian Mihaescu poate ajunge la concluzia ca ele sunt imaginea moderatiei, chiar daca nu cunoaste antecedentele acestui individ (ma voi referia ele peste cateva clipe).

    Vreau insa sa remarc falsa ingenuitate (n-a citit opere „stiintifice” despre Holocaustul din Romania, e din Banat, n-a avut fascisti in familie si alte asemenea baliverne irelevante).

    In realitate, i-ar fi fost foarte usor sa citeasca raportul Comisiei Wiesel sau cartea lui Dennis Deletant despre antonescu (despre Ion Antonescu, dictatorul pro-fascist care a condus Romania intre 1940 – 1944 ati auzit, domnule Mihaescu?).

    Cat despre faptul ca nu ar fi negationisti in Romania acest lucru e contrazis de faptul ca insusi domnul Mihaescu frecventeaza forumuri pe internet unde se neaga Holocaustul si se glorifica persoana lui Antonescu. Am citat acum cateva saptamani aici un atac in limbaj birjaresc (eufemistic vorbind) al domnului Mihaescu impotriva mea, in care ma acuza intre altele ca as fi antisemit (!!!)

    Asa incat, domnule Mihaescu, dati-mi voie sa ma indoiesc de sinceritatea dumneavoastra.

  • George PETRINEANU: (1-11-2010 la 09:25)

    Intervin cu o informatie avand incredere in efectele benefice ale circulatiei informatiei.

    Suedia, fiind o tara neutra, nu a participat in consecinta nici la ororile ultimului razboi mondial. Ca si in alte tari pot fi si aici constatate simpatii naziste, in trecut si in prezent. Statul suedez are si el un trecut, cu care insa a rupt-o de prin anii ’75 incoace, al practicarii biologiei rasiale, a ,,ingineriilor” sociale, aplicate de exemplu la romi.

    Atitudinea opiniei publice, a mass media si a autoritatilor suedeze este insa in prezent un exemplu de urmat. Iata mai jos informatii dintr-un sait suedez dedicat pe care autorii s-au caznit sa-l traduca si in engleza:
    http://www.levandehistoria.se/english/international/stockholmdeclaration
    Pentru a nu le ,,nedreptati”, nazismul si comunismul stau alaturi frateste pe sait.

    Mai adaug ca statul suedez a editat o excelenta carte documentar despre Holocaust pe care a distribuit-o gratuit fiecarui elev de scoala primara – prin 1987.

    Inchei cu o intrebare ne tendentioasa, la care as vrea un raspuns din partea oricui are cunostinta. Exista in prezent manuale de istorie de calitate (in care istoria e prezentata cat mai obiectiv posibil, echilibrat si fara incluziuni doctrinarde de nicio natura), actualizate, pentru scoala primara si liceu in Romania?

  • Radu Stern: (1-11-2010 la 09:27)

    Raspuns domnului Mihaescu

    „Nu cred ca prin lege speciala se impune adevarul istoric, drama unui popor, ci dimpotriva da nastere la reacti adverse. Cu toate acestea nici in România nu am întâlnit negationisti inraiti ai holocaustului negru (nazist)”

    Adevarul istoric nu se impune prin lege ! Exista o intreaga bibliografie privind pogromul de la Bucuresti, pogromul de la Dorohoi, pogromul de la Iasi, trenul mortii, masacrele de la Odesa, lagarul de exterminare de la Vapniarka, in care detinutii au fost hraniti sistematic cu linte furajera, deportarile si masacrele din Transnistria, etc. ADe varul istoric e stabilit de nenumarate dovezi.Incepeti sa cititi raportul Wiesel, continuati cu cartea lui Radu Ioanid despre holocaustul in Romania, etc. Cine poate sa conteste, de buna credinta, ce e dovedit in aceste publicatii ?

    Legea nu impune adevarul, ea reprima minciuna ! Nu e de loc acelasi lucru !

  • Gabriel Adelmann-Elias: (1-11-2010 la 09:27)

    „…personal nu ma pot pronunta cât timp nu am datele problemei si chiar daca le-as avea nu as putea da verdict deoarece nu sunt specilizat in aceasta specialitate…” (sic!)

    Da, „Asa o fi…” este o mult mai subtila decat tactica „N-a fost asa…”
    Sa lasam specialistii sa se pronunte, si intre timp, sa spunem ce ne trece prin cap… Dar vezi – prosti nu suntem nici noi, astia cu amintirea Holocaustului. Specialistii (precum si cei scapati ca prin urechile acului de la masacru) s-au pronuntat deja, nu?

    Cand Domnul Judecator trebuie sa decida pedeapsa faptasilor in cazul asasinatului din Strada X, asta nu inseamna ca mortul nu-i la morga, cu biletelul de identitate prins de degetul mare de la picior; si nu inseamna nici ca nu se stie cine-i asasinul; inseamna doar ca societatea ii ofera lui, asasinului, ceea ce el n-a oferit victimelor sale – dreptul la aparare.

    Dar sa specificam limpede: dreptul la aparare nu inseamna dreptul de a nega crima…Ceea ce steptam de la Specialisti sunt precizari asupra lui CUM, CAT, CINE nu asupra lui DACA!

  • George PETRINEANU: (1-11-2010 la 09:27)

    Rectificare: cartea a fost distribuita gratuit prin 1997.

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 09:41)

    D-le Clej,

    d-ta esti bun numa sa bagi strâmbe bolsevicesti pâna si o musca de pe rahat va fi extremista ptr d-ta.

    Te asigur ca din acest moment, nu mai am absolut nici-o consideratie fata de d-ta. Ar fi bine sa mergeti pe la medicul de specilitate a va trata de antisemitism, de ura contra acestui popop caruia faceti mari deservici asemeni antisemitilor români care subit au devenit filosemiti, vântori de antisemiti, nu dau nume ca sa nu ma bage la plata, dar sunt persoane grele in coltora rromâna, supercunoscute in vântoarea de ovrei… D-ta esti din acelasi aluat salbatic ce loveste in evrei prin excesul de zel…

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 10:01)

    Stimate Domnule Stern si Adelmann

    Eu nu am contestat nimic, am subliniat faptul ca nu exista contestatari ai holocuastului negru (nazist), faptul ca nu este un fenomen de masa pentru a ne ingrijora, acesta a fost scopul mesajului meu, a nu ne lupta cu o himera cum bag seama se lupta dl Clej pe viata si pe moarte.

    Am recunoscut cu rusinea de rigoare faptul ca nu am citit rapoartele dl Wiesel si Ioanid pentru a da verdict asupra tezelor aflate in disputa cu cercetatori români a caror teze deasemeni nu le-am citit. Am mai subliniat faptul ca ma depaseste chestiunea aceasta nefiind specialist,insa, am expus constatarea mea de la firul ierbi inclusiv in spatiu românesc la nivelul plebei, nu al specialsitilor.

    Totusi, nu pot întelge nici de ma bagati in lagare de reeducare bolsevica, daca o lege nu poate impune adevarul, atunci cum poate ea combate minciuna? Daca faptele exista, pogormurile sunt recunoscute unanim pâna si de adversari, cel putin asa am întels eu din disputa asta, atunci unde este minciuna care trebuie combatuta prin lege.

  • Gabriel Adelmann-Elias: (1-11-2010 la 10:21)

    Vedeti, Domnule Mihaescu, chiar despre asta este vorba. Eu, unul nu gandesc la lagare decat pentru a le deplange. Specialistii imi vor arata, poate, alte utilizari ale lor.
    Dealfel, nu stiu ce inseamna „firul ierbii in spatiu romanesc”…ca indiferent de spatiu, ma-ntelegeti, la fel de verde (sau bruna) este, iar adevarul sau negarea lui tot una sunt.

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 10:51)

    Birjarului mincinos Octavian Mihaescu incep sa-i cedeze nervii. Domnule Mihaescu, dumneavoastra nu mai aveti nicio consideratie pentru mine demult, de cand mi-ati adresat injurii si obscenitati pe forumul reintregirea_romaniei, injurii pe care le-am postat si pe pagina ACUM.

    Acel forum este doar unul dintre nenumaratele unde se neaga Holocaustul si este glorificat Antonescu (votat pe locul sase in topul Mari Romani, asta nu va alarmeaza?). Si daca tot faceti pe prostul si mimati ignoranta in legatura cu Holocaustul din Romania, va recomand sa cititi in rubrica Marturii articole unor supravietuitori ai lagarelor mortii de la Bogdanovka, Dumanovkan Ahmecetka (acestea sunt, domnule Stern cele mai cumplite lagare din Transnistria), Obodovka si Vapniarka. A propos, stiti care e culmea ghinionului? S-o faci pe prostul si sa ramai asa.

    In sfarsit in legatura cu „bolsevismul”, e ca si cu fascismul. A fi anti-fascist si a fi anti-comunist e o chestie de bun simt. Doar fascistii ii califica drept „bolsevici” pe cei care lupta impotriva antisemitismului si negationismului, dupa cum doar comunistii ii califica drept „fascisti” pe anti-comunisti.

    Asa ca dati-mi voie sa constat ca locuiti degeaba in Germania, ca n-ati invatat nimic traind acolo si aveti o mentalitate fascistoiida.

  • Andreea Florescu: (1-11-2010 la 11:20)

    Excelent articol, domnule Maier. Se simte cum va fierbe mania in vine si asa ar trebui sa simtim toti. Din pacate, eu cred ca nu avem de a face cu o „recrudescenta” a antisemitismului si negationismului, dupa cum spuneti. Antisemitismul este la el acasa in Romania de decenii si nu cred sa scada in curand (de disparut, nu va disparea nicicand). Si eu am 30 de ani, precum persona la care va referiti, si am fost martora la multe exemple de antisemitism, unele pe care mi le amintesc foarte clar din copilarie, atunci cand recunosc, ca nu intelegeam de ce unele lucruri nu erau in regula, pana in prezent.

    Imi amintesc cum uneori iubita mea bunica dadea glas unor stereotipuri negative despre evrei. O data, in anii 90, operatorii de telescaun din Predeal au refuzat sa porneasca masinaria pentru o familie de turisti israeliti in varsta in fata noastra, mormaind invective rasiste, ca apoi sa se razgandeasca dupa ce parintii meu au protestat si le-au atras atentia asupra comentariilor nepotrivite. Mai tarziu, o prietena cu cativa ani mai mare, cu studii destul de semnificative, a inceput o conversatie (care nu a durat mult, va asigur) despre controlul pe care il exercita evreii asupra informatiei si publicatiilor la nivel mondial. Exemplele abunda pana in ziua de astazi, atat in Romania cat si in tari si mai dezvoltate din punct de vedere al educatiei, accesului la informatie si societatii civile. De aceea, pe langa educatie, pe care ne putem baza numai pana la un anumit punct, toti cei care credem in adevar trebuie sa manifestam intransigenta si chiar manie atunci cand suntem fata in fata cu antisemiti, rasisti de toate felurile, homofobi, bigoti si altii ca ei.

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 11:30)

    Domnule Clej;

    pe situl reântregirea_româniei NU am întâlnit negarea holocaustului constant de catre majoritatea participantilor, exceptie face un derbedeu de la ND Timisoara, impotriva caruia am si actionat (a fost exclus), cum si a dvs pentru faptul ca va place provoca, enerva la culme pentru a fi jignit dupa care va vaicariti ca o baba-nebuna in mijlocul ulitei. Pe acel site de multa vreme nu mai postez, nu din cauzele pe care le visati, insinuati dvs ci pentruca nu mai am chef. Da, recunosc, din acea perioada nu mai am nici-o consideratie fata de dvs, deoarece m-ati provocat, acuzat ca si in prezent de fapte si vorbe pe care nu le-am comis-afirmat niciodata. Acest situatie m-a scos din sarite si v-am sarit la gât, o fac si acum. Pentru mine ramâneti un antisemit notoriu, un dusman al ovreilor, imbracat in exces de zel filosemit, fabricati si din rahat antisemiti doar pentru a va lua salariu ori distra pe seama noastra.

    Dvs nu fi se pare si mai ciudat faptul ca în acel sondaj ordinar numit „mari români” pe lânga Antonescu sunt si vreo trei ovrei? ba un ovre este înaintea lui Antonescu, ciudata natie fascista mai este si România pe care o urâti din toata fiinta dvs , de fapt dvs urâti si români, dupa ovrei impotriva carora actionati si când dormiti. Filosemitismul excerbat vizibil la dvs, este specific celor care au pata in trecutul lor, in familia lor.

  • Andreea Florescu: (1-11-2010 la 11:49)

    Pentru Octavian Mihailescu: Nu citisem comentariile sub acest nume pana acum, dar nu ma pot abtine a sublinia doua alte gauri in logica stramba propusa de aceasta persoana.

    (1) E grozav ca numai 2% dintre romani si/sau europeni (citez din ecou, nu cunosc statisticile relevante) sunt negationisti, dar aceasta inseamna 400.000 de romani (raportat sa zicem la 20 de milioane), un numar deloc neglijabil, nu credeti? In cazul in care, ipotetic, Romania ar cadea prada unui regim criminal de tipul celui fascist, 400.000 de rasisti manati de pasiuni distrugatoare ar fi in stare sa faca foarte mult rau oricarui grup minoritar pe care l-ar uri, nu-i asa?

    (2) Desiguri, ucigasii formeaza un procent infinitesimal din populatie (sper, desi nu s-ar spune dupa unele programe de stiri la televiziuni romanesti). Din aceasta urmeaza ca nu avem nevoie de legi „speciale” impotriva omorului, din moment ce probabil 99,5% din romani nu au tendinte spre omucidere?

    Nu va obositi sa contracarati cu un argument pentru libertatea de exprimare. Ceea ce constituie incitare la ura si violenta (precum negationismul si antisemitismul) nu poate fi aparat prin acest argument. In engleza se numeste „hate speech” si este ilegal in mai toate tarile civilizate.

  • Radu Stern: (1-11-2010 la 12:06)

    Domnule Mihaescu,

    „Am recunoscut cu rusinea de rigoare faptul ca nu am citit rapoartele dl Wiesel si Ioanid pentru a da verdict asupra tezelor aflate in disputa cu cercetatori români”

    Ce inseamna „in disputa cu cercetatori ROMANI” ? Vreti sa insinuati ca cei care au documentat holocaustul din Romania sint evrei, deci „suspecti” ? Va inselati, domnule Mihaescu ! Cititi compozitia comisiei Wiesel si veti afla ca ea a fost formata in majoritate de istorici romani, cercetatori cinstiti care au studiat si au prezentat dovezi de netagaduit despre ce s-a intimplat. Incaodata, domnule Mihaiescu: nu legea impune adevarul istoric, cum repetati Dvs, faptele sint cunoscute si repertoriate de istorici calificati, romani, evrei si de alte nationalitati. Exista oameni cinstiti in toate neamurile ! Si chiar daca ar veni o echipa de istorici …martieni, concluzia tot asta ar fi caci, cum spunea Lenin – e una din putinele fraze cind sint de acord cu Vladimir Ilici ! – „faptele sint incapatinate.”

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 12:36)

    Logica dvs (dna Florescu), este si mai strâmba si cumplit de periculoasa,imi aduce aminte de tovarasi educatori din infernul comunist. Pe acelasi calpod cu al dvs puneau si ei problemele pe care ziceau ei trebuiesc eradicate fara mila din societate, desigur viza asa-zisi dusmani de clasa, burghezia, potentiali rebeli care tot la 2% ajunsese in lagarul socialist-românesc… in care categorie au intrat si numerosi evrei, nu doar români care au fost majoritari la sufernita, dar extrem de minoritari la fericirea paradisului comunist.

    Nici tovarasi comunisti nu aceptau argumentele, la fel cum le refuzi si d-ta din start, vânturând bâta deasupra capului orcarei miscari in front mai ales care mai are si un minim gram de argumentatie, bun simt, de logica santoasa nu intoarsa pe dos cum observ abunda in d-ta.

    Sa înteleg ca nu va prieste faptul ca negationsimul si antisemtismul a fost eradicat in U.E, inclusiv in România? Se pare ca dl Clej are pui de soi… sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungeti voi din nou comisari neosovietici… ca veti intrece in atrocitati parinti dvs pe-a caror mâini sta sângele a peste trei sute milioane victime, natiuni distruse printre care si România. Societatea de azi, trebuie sa se protejeze si de elemente deviante precum dvs si Clej.

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 12:40)

    Birjarul mincinos si calomniator Octavian Mihaescu nu cunoaste vorba englezeasca: atunci cand esti intr-o groapa, opreste-te din sapat.

    Nu stiu care erau cei trei „ovrei” din topul celor 10 Mari Romani, stiu doar de Richard Wurmbrandt, evreu convertit la crestinism si complet necunoscut marelui public, deci clar votat in urma unei campanii concertate.

    De altfel evrei convertiti, cum este si Nicolae Steinhardt sunt extrem de populari printre ortodoxistii fascizanti ca Octavian Mihaescu.

    Da, birjarul mincinos si calomniator Octavian Mihaescu recunoste ca a existat un Holocaust, dar doar la modul general e iritat de faptul ca revista ACUM combate negationistul. Isi recunoaste ignoranta si face parada de ea: exista o gramada de documente care probeaza rolul lui Antonescu in Holocaust dar birjarul mincinos si calomniator Mihaescu nu vrea sa stie de ele.

    Ca atare, nu este cu nimic mai bun decat negationistii care nu sunt chiar asa de rari pe cat vrea acest individ sa de inteles (unii dintre ei cu nume cunoscute Ion Coja, Paul Goma, Corvin Lupu, Gheorghe Buzatu).

    Nu mai adaug la desfiintarea ineptiilor enuntate de birjarul mincinos si calomniator facuta de Andreea Florescu, Radu Stern si Gabby Adelmann decat proverbul romanesc „cand doi iti spun ca esti beat, te duci si te culci”.

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 12:44)

    Stimate Domnule Stern,

    nu insinuez absolut nimic, recunosc spasit ca nu am citit absolut nimic publicat recent privitor la aceasta disputa care face atâta vâlva in spatiu românesc. Eu constat cu bucurie faptul ca nu exista negationism si antisemitism! Sunt fericit ca traiesc in aceasta generatie matura care respinge fara drept de apel barbarismul secolului trecut.

  • Stefan Israel: (1-11-2010 la 13:35)

    Pt dl Clej

    http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Europe

    Poate nu sunt exact 65 de milioane de musulmani in Europa (in 2007 -numai 57 de milioane!)insa pot sa va asigur ca in cativa ani vor fi mult mai multi…

    Nu am afirmat ca „toti in bloc au fost extremisti”si nu este o incitatie la ura!
    Masina de exterminare germana nu putea si probabil nu a vrut sa actioneze fara „ajutorul”altora!P.Israel

    Nu orice afirmatie este incitare,nu orice opinie este este instigare!

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 13:41)

    Birjarul mincinos si calomniator ordinar Octavian Mihaescu se da in spectacol di granda.

    A decretat ca antisemitismul si negationismul au fost eradicate din Europa, elucubratie la care nu stii daca sa razi sau sa plangi.

    Dupa care continua sa faca pe prostul ca nu a citit nimic din voluminoasa literatura de specialitate care probeaza fara putinta de tagada responsabilitatea regimului Antonescu in Holocaust. Dar in schimb stie ca exista o disputa pe aceasta tema.

    Pai cum stiti ca exista o disputa pe tema Holocaustului daca ziceti ca: a) nu stiti despre ce e vorba si b) negationismul a fost eradicat din Europa inclusiv din Romania?

    Si daca nu exista negationism, de ce este cercetat Ion Coja (care a vrut sa candideze la presedibtie in 2009 dar nu a putut strange cele 200000 de semnaturi necesare) de catre Parchet pentru incalcarea Legii care incrimineaza negarea Holocaustului (el si alti cativa)?

    Daca nu exista antisemitism, de ce atunci a pierdut Paul Goma procesul de calomnie impotriva unui grup de intelectuali care-l acuzau de antisemitism?

    Ati citit articole scrise de universitari ca Corvin Lupu sau Gheorghe Buzatu in care se neaga sau se minimalizeaza Holocaustul din Romania? (Nu mai vorbesc de comentarii trimise de-a lungul timpului la revista ACUM pe aceasta tema)

    Cat priveste aberatiile cu comisarii sovietici, ele sunt tipice legionaroizilor ca dumneavoastra, care n-au niciun argument di care mint si calomniaza in fiecare propozitie.

    E sufiecient sa cititi articolele critice la dresa comunismului si apologetilor sai ca se realizati ce abject sunteti, cel mai recent fiind raspunsul lui Vladimir Tismaneanu dat criticlor sai.

    In concluzie repet: traiti degeaba in Germania, unde negarea Holocaustului este delict penal, ca tot mentalitate de legionar aveti.

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 14:32)

    Domnule Ștefan Israel, eu vă cer date estimări serioase. Ați inclus cumva și Rusia și Turcia europeană în aceste estimări, căci în Uniunea Europeană nu sunt nici pe departe atâția musulmani.

    Și ce ați vrut să spuneți prin „Europa ,65 de ani dupa holocaust (6 milioane de evrei plus cateva milioane de romi,homosexuali,si probabil 2 eschimosi si 2 caini…) a primit in schimb 65 de milioane (aprox) de musulmani,fiecare cu covorasul lui si cu butoiasul de petrol (fitilul si chibriturile le-au gasit usor si au invatat la ce folosesc)„? Ce înseamnă „fiecare”? De ce sunteți islamofob? De ce incitați la ură?

  • Octavian Mihaescu: (1-11-2010 la 14:47)

    Vad ca mi s-a respins raspunsul catre dl Stern, desi era scurt si respectos, nu stiu daca acest raspuns catre dl Clej nu v-a avea aceiasi soarta, imi voi irosi timpul replica.

    NU cunosc scrierile dl Coja, Buzatu si Lupu, cunosc insa scrierile dl Goma in care Nu am constatat negarea holocaustului negru (nazist) pe care-l bicuieste fara mila la fel ca si pe cel rosu (holocaustul rosu). Deasemeni, nu am observat in scrierile dlui Goma antisemitism specific curentelor aberante, extremistilor. Nu înteleg ce legatura are dl Goma cu discutia noastra?

    D-ta dle Clej esti cel mai teribil negationist pe care l-am întâlnit, d-ta si puisori dumitale neaga o evidenta pe care o vad pâna si curcile oarbe,

    negarea holocaustului si antisemitimsul au fost eradicate in U.E, despre aceasta victorie discutam ci nu ce-a scris Coja, Buzatu, Goma. Despre Goma pot spune parerea mea deoarece am citit scrierile dânsului, limitate la evenimente, asa cum supravietitori holocuastului negru ne -a lasat marturile dânsilor la fel si dl Goma reda fidel, evenimentele- marturie a supravietuitorilor holocasutului rosu! Ba mai mult, sotia dl Goma este evreica , cum poate dl Goma fi antievreu cât timp este legat de o evreica pe viata, cu care are si-un copil… Cum poate fi dl Goma antisemit când scrierile dânsului sunt cât se poate de prosemite? Eu ghelbanul cu patru clase nu pot întelge, poate ma ajutati dvs stimate tovarase educator P Clej.

  • Sandy Schindler: (1-11-2010 la 14:53)

    Doamna Florescu, vorbiti in necunostinta de cauza. Antisemitismul nu este la el „acasa” in Romania (ce vorba mai e si asta?). Daca veti citi raportul din 2003 al centrului de monitorizare a antisemitismului in Uniunea Europeana, veti vedea ca Franta, Germania, Marea Britanie, Belgia si Olanda sunt pe primele locuri la numaru’ de incidente antisemite. Raportul include sub „incidente antisemite” acte de violentza (fiziq sau simboliq). In Romania anului 2002, de pilda, au fost raportate urmatoarele incidente: profanarea / spargerea sinagogii din Falticeni, spargerea sinagogii din Vatra Dornei, desene graffiti vopsite pe peretii Teatrului Evreiesc din Bucuresti si pe blocurile din Cluj (agresiune simboliq), profanarea mormintelor din cimitire evreiesti ( romanianjewish.org sau adl.org/Anti_semitism/romania-as-8-031.pdf ). Oamenii cu „studii destul de semnificative” nu sunt mai liberi de stereotipuri decat cei asemeni domnului Biet-Ghelban-Cu-Patru-Clase Mihaescu. Chiar omul cel mai cinstit, cel mai educat, cel mai inteligent poate face un pic de bine si mult rau. Nu credinta, nu educatia, ci doar ratiunea, secondata de o sensibilitate de buna calitate, ii ingaduie omului, rau din nascare, sa faca totusi fapte bune; tot ratiunea obliga aceasta orgolioasa trestie ganditoare la o anumita limpezime, la un echilibru; iar intransigenta si mania sunt dusmane ratiunii.

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 15:02)

    De fiecare dată când îi dai birjarului mincinos și calomniator ordinar Octavian Mihăescu exemple de negaționism sau antisemitism, primești răspunsul standard: nu am auzit. Repet întrebarea: ce semnifică faptul că Paul Goma a pierdut procesul în care acționa în judecată mai mulți intelectuali care-l acuzaseră de antisemitism? Pentru orice om logic (și cu bună credință) înseamnă că acuzația de antisemitism la adresa lui Paul Goma nu este calomnioasă.

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 15:07)

    Scrie birjarul mincinos: „Dvs nu fi se pare si mai ciudat faptul ca în acel sondaj ordinar numit “mari români” pe lânga Antonescu sunt si vreo trei ovrei? ba un ovre este înaintea lui Antonescu, ciudata natie fascista mai este si România pe care o urâti din toata fiinta dvs , de fapt dvs urâti si români, dupa ovrei impotriva carora actionati si când dormiti. Filosemitismul excerbat vizibil la dvs, este specific celor care au pata in trecutul lor, in familia lor.”

    Hai să vedem care e realitatea: http://www.mariromani.ro/primapagina.php. Între cei zece, doar Richard Wurmbrand, pastor protestant convertit de la iudaism are origini evreești (nu mai spun că dacă întreb pe stradă 100 de persoane, habar n-au cine e Wurmbrand, deci a fost clar o campanie organizată). De ce mințiți, domnule Mihăescu?

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 15:12)

    Să împrospătăm memoria cititorilor. Iată cum mă ataca birjarul mincinos, Octavian Mihăescu, pe forumul reintregirea_romaniei:

    Antisemit esti Tu mai Petre Clej, sictir scursura ordianra, cauti sa te acoperi pe l�nga conservatori ptr a-ti face o imagine de labagiu, hai sictir
    — In Reintregirea_Romaniei@yahoogroups.com, PETRU CLEJ wrote:

    http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/617

    DERBEDEU ESTI TU SI CU FAMILIONUL TAU CARE A COLABORAT CU ss-UL GRIJANIA -MATI DE NAZIST CARE TE-I VOSPIT IN V�NTOR DE ANTISEMITI;

    http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/626

    Dle Radu, acest Clej, un crainic-radio medicoru, este Antisemit, asa ceva nu trebuie sa aceptam , antisemtismul este codmant de lumea cevilezata, la fel si acest Clej,

    Voi da dosarul Clej pe internwet, am sa-i dezvalui adevarata fata DE ANTISEMIT!

    http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/625

    MA DOBITOCULE; MA BULANGIULE; ANTISEMTI ORDINAR FURISAT LA bbc; CE ARE COMUND CRESTINISMUL CU MANDEA; CARE-TI-O TRAGE LA MUIE1 ESTI BULANGIU O IAI IN MUIAN

    http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/627

    Care hot mai oligrofrenule, supergramatule, unde ai cetit-vazut tu o singura postare antievreiasca, antiumanista din tastautra mea? TU esti un antisemit ordinar, provoci in toate listele in care �ti bagi bocanci de bolsevic imputit, dupa care �i acuzi de antisemitism, adica mai scursura

    esti un terorist sadea

    Si ma rog, care Mihaescu? poate vrei sa zici …escu, mai desteptule tu meriti suturi in fund poate asa �ti vine mintea la cap si;

    ovreimea sa-ti dea peste bot pentru ca �i faci mari deservici, cu rom�ni nu mai ai sanse sa te pui bine, ai dovedit ca esti antirom�n, curat bolsevic

    http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/630

    Domnule, este corect ce spuneti dvs, insa, avem o problema. Nu se prea dezbat chestiuni la ordinea zilei, nu prea se dialogheaza iar un “scandal” mai dezamorteste putintel.

    Astfel ca si “amicul” meu Petru Clej(an) face din prostie (de care nu duce lispa) un servicu deosebit , respectiv, m-am folosit de el ca de o c�rpa ptr a spala nitel podeaua cafenelei,dupa care o putem arunca la gunoi.

    Veti fi observat ca in ultima perioada nu s-a mai comentat mai nimic in grup, am dat eu o lovitura sub centura clejanului noastru, inventator de antisemiti, ar trebui sa- i dam un brevet bietlui crainic-trompeta ruginita,merita, ne facu un servicu.

    NU, nu, nea Clejan sa ram�ie aici, cum scoate o prostie din tastatura cum io tragem la ocarina, �i place, este masochist o ia tare pe cocoasa…

    http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/633

    Și ca să nu fie nicio confuzie, apare pe acest sit și începutul adresa lui “..escu” , adică identic cu cel de la începutul adresei de email a creștinului “civilizat” Octavian Mihăescu. Vă invit să vizitați această cocină virtuală ca să vedeți cine este de fapt Octavian Mihăescu și cu cine mănâncă din troaca neo-legionară.

    PS Ce vreți să spuneți cu Clej(an), domnule Mihăescu?

  • Gabriel Adelmann-Elias: (1-11-2010 la 15:52)

    Domnule Mihaescu,

    Sa lasam un moment polemica de fatza la o parte. Nu am onoarea sa va cunosc personal, de aceea cele scrise aici m-au facut foarte curios. Citesc interventiile Dv. precedente, civile si intr-o limba impecabila (si cu un cert simt al replicii si al umorului) – interventii cu care nu sunt nicicum de acord, dar pe care le respect si le-am citit cu atentie; si citesc pe de alta parte injuriile de santz, invectivele imunde pe care raporteaza Petru ca i le-ati adresat in alta parte.

    Ce metamorfoza! – Nu e nimeni de vina cu nimic, deci nu se pune problema disculparii…e numai o intrebare sincera, de „coleg de pagina” in ecourile astea.

    Deci, intreb: Domnule Mihaescu, care e adevaratul Octavian Mihaescu?

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 16:06)

    Gabby, domnului birjar mincinos Octavian Mihăescu i-a fost interzis accesul la această pagină deoarece a încercat în ultimul comentariu să folosească limbajul grosolan care îi e specific. Nu voi permite transformarea revistei ACUM într-o cocină virtuală, de genul acelora în care se bălăcește acest derbedeu legionaroid.

  • Stefan N. Maier: (1-11-2010 la 16:50)

    Domnule Mihaescu,
    Daca ati fi citit cu atentie articolul meu ati fi inteles ca aceia care nu cunosc subiectul Holocaustului, ar trebui sa stea deoparte cand se discuta despre Holocaust. Bagatul lor in discutie echivaleaza din perspectiva mea cu prostia agresiva care nu poate avea decat o motivatie antisemita, nazista sau o alta forma de bestialitate.
    Sunteti capabil de empatie? Haideti sa punem problema dintr-o alta perspectiva. Sa presupunem ca dv. ati avut rude care au luptat, de pe pozitii anticomuniste si au fost prinse de agentii comunisti si au facut ani grei de puscarie. Este ca si cum as veni eu acum si, fara sa cunosc subiectul, m-as baga in discutie cu tot felul de considerente personale inepte, in loc sa cercetez si sa vad ce spun documentele acceptate la ora actuala de o majoritate. Deci pentru a fi respectat: ori va abtineti de la comentarii si asa-zise opinii, ori va documentati, cercetati personal si veniti cu observatii de bun simt, ori deveniti tinta ironiei si dispretului celor care, in cunostinta de cauza, abordeaza acest subiect cu respectul cuvenit.

  • Charlie: (1-11-2010 la 17:15)

    A propos negationisti. Nu cred ca comunistii au torturat anti-comunisti. Cred ca toate „povestile’ despre intamplarile dela Aiud sunt fructele unei imaginatii bolnave.Rezistenta Romana era numai pe hartie, majoritatea romanilor au colaborat cu securitatea si in schimb aveau un post garantat pe viata. N-am vazut nicio dovada incontestabila ca exista o progoana contra celor contra regimului ceausit. Dupa cum mi-a spus un cetatean marcant a Romaniei pentru care am foarte mult respect, politica capului ce se pleaca , palosul …. este si a fost practicata de majoritatea cetatenilor. Ati vrut negatie, v-am dat negatie. Maximum inchidem Muzeul din Sighet.

  • Petru Clej: (1-11-2010 la 17:20)

    Excelent comentariul sarcastic al lui Charlie. Sau cum zicea acum 2000 de ani Hillel, referindu-se la esența Torei: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.”

  • Vlad Solomon: (1-11-2010 la 17:37)

    D-le Mihaescu,

    Eu cred ca Dvs o faceti pe naivul, dar nu sinteti deloc. Pentru ca doar un om in mala fide poate sa se pronunte relativ la un subiect pe care nu il cunoaste, sau sa-si dea cu parerea dupa ureche si inca sa insiste. Exemplul cu sotia lui Goma chiar m-a distrat. Dvs nu ati auzit de evrei antisemiti?
    Sau de legionari care au fost casatoriti cu evreice?
    Sau s-o luam altfel, nu cunosteti crestini ortodocsi sau catolici care urasc evrei? Cum e posibil, cind il adora pe evreul Isus Hristos? Pai este si a fost posibil.
    Cunosteti zicala – tu esti baiat bun, dar evreii… Dar ce sa ma mir, daca il luati ca reper pe Goma.
    Parerea mea e ca orice dialog cu Dvs e inutil, nici macar nu cred ca locuiti in Germania, pentru ca, in aceasta tara, in aproape fiecare oras exista un monument in memoria victimelor Holocaustului ( pe care Dvs nu-l cunoasteti, sau poate s-a intimplat doar la nemti?), iar miscarea neo-nazista e un fapt.

    Si inca ceva: Insusi faptul ca considerati ca Petru Clej aduce un deserviciu „OVREILOR” demonstreaza cum ginditi en gros.

  • Daniel Macovei: (1-11-2010 la 18:34)

    Domnule Octavian Mihaescu,exista negationisti si foarte multi antisemiti.Dumneavoastra sunteti un exemplar stralucit.Dupa ce v-am admirat descriindu-va in toata splendoarea, o intrebare se cuvine sa va pun. De ce va simtiti ofensat si de ce incercati prin tot felul de argumente debile sa deturnati un adevar evident? De ce va nemultumeste raportul Wiesel, cartea lui Ioanid si altele? De ce reactionati coleric la pecetea neagra care v-au pus-o ceilalti? Complexul lui „ba tu!” este ultima reactie a cuiva care nu mai are nici un argument, dar se incapataneaza sa sustina ce crede el. Ce va roade? De ce vreti ca toti sa urmeze „porunca divina” crede si nu cerceta? Deci sa va credem pe dumneavoastra si sa nu cercetam istoria,documentele,rapoartele marturiile si apoi sa tragem noi concluziile! Nu cumva vreti sa ne bagati in cap ca romanul(fara exceptie) este plin de puritate spirituala, un fel de arhanghel alb si stralucitor? De acolo si pana la puritate rasiala nu este decat un pas,pe care dumneavoastra la-ti facut in subconstient (oare?) In nemernicia dumneavoastra cum singur recunoasteti(fals spasit),proiectand toate valorile posibile ale romanilor in persoana dumneavoastra, incercati sa va ridicati la un nivel visat,nu avut. Deci un adanc complex de inferioritate mascat. Comentati putin nedumeririle mele.

  • Lucian Herscovici: (1-11-2010 la 19:04)

    Mai intai, felicitari lui Stefan pentru interesantul articol.
    As vrea sa adaug cateva cuvinte. Uneori interpretam Holocaustul numai sub aspectul lui evreiesc, respectiv antisemit. Intr-adevar, Holocaustul a fost culmea antisemitismului, ajuns la extrem, intr-atat incat au fost unii antisemiti de tip vechi, care i s-au opus, afirmand ca au vrut distrugerea economica a evreilor, dar nu distrugerea lor fizica. Dar cred ca trebuie sa ne referim la Holocaust si sub aspectul lui universal. Faptul ca Holocaustul nu este singurul genocid din istorie – si din nenorocire nici ultimul – ne indreapta spre aspectul lui universal. Trebuie sa cunoastem Holocaustul si sa-l studiem nu numai din cauza trecutului, ci si a prezentului si viitorului. Pentru ca astfel de caz de dezumanizare a oamenilor sa nu se mai repete, indiferent cine ar fi victimile posibile si indiferent unde s-ar putea desfasura. Trebuie sa invatam ca Holocaustul reprezinta salbaticia, barbaria vizavi de civilizatia umana. Si victoria, chiar postuma, trebuie sa fie a ratiunii si civilizatiei, a umanismului, a credintei in Dumnezeu, care este Unul, acelasi pentru toti oamenii. Sa ajungem la „Homo homini homo” in loc de „Homo homini lupus”. Si, un cuvant pios in memoria victimelor Holocaustului, evrei, romi, si alti oameni, ca si in memoria victimelor tuturor genocidurilor, printre care cel armean si cele contemporane, din Ruanda si Cambodgea, din intreaga lume, in memoria tuturor oamenilor care au fost ucisi numai pentru ca s-au nascut…Sa intelegem si nevoia ca toti oamenii de omenie sa fim prieteni in viitor, indiferent de situatie, de nationalitate, de conceptie politica si de religie.
    Amical, tuturor,
    Lucian-Zeev Herscovici

  • stefan: (2-11-2010 la 12:45)

    Multumesc Lucian ca ai inteles ideea randurilor mele !Roata istoriei este in continua miscare!Randurile noastre nu sunt scrise din ura (d-l Clej)ci din grija ca ceea ce a fost posibil inainte cu 65 de ani si a continuat sub alte forme (Asia,Africa) se va intoarce mai sofisticat (puterea demografica este ca un tzunami)in Europa imbatranita!Stefan

  • Vladi: (3-11-2010 la 00:28)

    Domnilor, daca tot spuneti ca revista Acum „combate negationismul”, mai usor cu inchizitia si mai multe argumente spuse cu calm. Nu mi se pare tocmai corect felul in care combateti ideile opuse, oamenii au tot dreptul sa-si puna intrebari, bunicii mei au suferit persecutii religioase pe vremea lui Antonescu, chiar am sunat in tara sa-l intreb pe tatal meu daca pe atunci in Alexandria se arestau evrei doar pt. faptul ca erau evrei, mi-a spus ca da, si mi-a comentat ca existau cazuri unde evreicele se casatoreau cu romani ca sa fie lasate in pace. Totusi, repet, vad prea multa violenta verbala inutila si prea multa pasiune, cel care se indoieste este acuzat rapid de cele mai mari perversiuni.

  • Petru Clej: (3-11-2010 la 05:10)

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți cu lașitate sub aliasul „Vladi”, care, concret sunt îndoielile respective? Că legionarii nu au fost autorii pogromului din ianuarie 1941 așa cum spunea un idiot într-un comentariu, susținând că evreii înșiși l-au organizat? Că evreii au fost discriminați crunt începând cu 1938? Că Antonescu a deportat și nimicit între 280000 – 380000? Haideți, să auzim care sunt îndoielile dumneavoastră. Ia întrebați-l pe tatăl dumneavoastră, câți evrei erau la Alexandria și comparați cu Iași, Suceava, Piatra Neamț, Chișinău, Cernăuți sau Bălți.

    Citiți articolele de la rubrica Mărturii ale unor supraviețuitori ai infernului din Transnistria, că sunt scrise tocmai pentru ca oameni cu „îndoieli” să nu le mai aibă.

    Vă recomand de asemenea lectura Raportului Comisiei Wiesel http://www.inshr-ew.ro/pdf/Raport_final.pdf și după aceea mai discutăm.

  • Daniel Macovei: (3-11-2010 la 11:27)

    Pentru Vladi. Comparati putin violenta verbala din aceasta revista cu violenta practicata de legionari si Antonescu. Daca improspatarea memoriei si combaterea negativismului vi se par inchizitie, atunci „perversiunea” invocata de dumneavoastra s-ar numi acceptare (prin omitere).Impotriva unor crime contra umanitatii nu se poate vorbi decat cu pasiune.

  • Vladi: (3-11-2010 la 22:36)

    @Daniel Macovei. Nu inteleg de ce ar trebui sa compar o discutie care ar trebui sa se desfasoare civilizat cu violenta legionarilor sau a lui Timur mongolul?

  • Petru Clej: (4-11-2010 la 05:00)

    „Vladi” vă rog să nu deturnați discuția. A nega Holocaustul sau a pune la îndoială evidența este necivilizat.

  • George P.: (4-11-2010 la 14:28)

    Am de facut un comentariu asupra perspectvei viitoare a raspandirii adevarului depsre Holocaust (si celelalte fenomene similare din istoria romaneasca a secolului trecut) in Romania.
    Toata lumea e de acord ca e de importanta vitala ca istoria corecta si adecvat prezentata sa poata fi accesibila oricarui roman.

    Am facut comparatie intre saitul romanesc inshr-ew si un sait omolog suedez numit levandehistoria (in traducere ,,Istorie vesnic vie”).
    http://www.inshr-ew.ro/

    http://www.levandehistoria.se/english
    http://www.levandehistoria.se/files/About%20The%20Living%20History%20Forum.pdf

    Sunt dezamagit, desi nu mirat, de stilul sec si ermetic al informatiei facuta de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
    Informatii cat se poate de corecte dar impresia este de cunostinte adunate de savanti si destinate altor savanti.
    Limba de lemn nu se lasa nici ea in informatia din sait (Cine sunten noi).

    In comparatia pe care o fac cu saitul omolog suedez nu ma leg bineinteles de aspectul grafic in sine (desi nici el nu ar fi de neglijat). Iata, in timp ce un roman va trebui sa retina cel putin numele criptic inshr-ew.ro ca sa ajunga la sait un suedez va retine doar levandehistoria.se (Istorie vesnic vie).

    Luarea in seama si folosirea corecta a tehnicii informatiei face diferenta dintre un mesajul care ajunge la tinta sau nu ajunge decat cu greu acolo unde trebuie. Anume la profesori, invatatori, copii, pensionari, persoane cu pregatire teoretica mai modesta dar cu interes si respect pentru adevar.

    ——
    Nota: Comentariul de fata nu are nimic de a face cu polemicile de mai sus.

  • Dan Petre: (4-11-2010 la 22:04)

    Domnule Maier, acest articol ma face sa inteleg indarjirea cu care aparati memoria celor morti in Holocaust.
    Am insa o obiectie majora – avand in vedere ca articolul pleaca din comentariile mele dintr-un numar precedent (http://www.acum.tv/articol/16373), cred ca normele deontologice ale jurnalismului impun sa primesc un drept la replica. Nu ma consider NICIO SECUNDA negationist, iar comentariile mele NU au fost negationiste.
    Sper sa si primesc acest drept la replica si sa nu fiu iarasi cenzurat de vigilentul Petru Clej, ”degraba descoperitoriu de antisemiti” chiar si acolo unde acestia nu sunt.
    Va multumesc!

  • Petru Clej: (4-11-2010 la 22:16)

    Domnule Dan Petre, ceea ce vă considerați dumneavoastră e secundar. Iată, v-am dat drept la replică sau cum zice Shakespeare în Neguțătorul din Veneția „you had your pound of flesh”. Sper că ați primit o lecție din acest articol și veți abandona ideile dumneavoastră pretins ne-negaționiste, dar care în esență nu se deosebesc prea mult de cele fățiș negaționiste.

  • Cristina: (5-11-2010 la 07:17)

    din pacate, conceptul de arian a fost inventat de evrei. ei vb despre popor ales si despre goimi, animale, vite, in care se incadreaza tot ce nu este evreiesc. imi pare rau pentru suferinta lor si, fireste, o consider ingrozitoare, inumana, dar culegi ceea ce semeni.
    comportamentul de clan si atitudinea d esuperioritate practicata de evrei la adresa CELORLALTI, oricine ar fi ei, este si astazi evidenta. imi pare rau sa constat, in urma citirii unor documente, ca acel razboi sangeros a fost o epurare comandata tot de elitele evreiesti.
    oamenii simpli si care traiesc cinstit nu sunt capabili de astfel de atrocitati, dar sunt acuzati an dupa an, sufocati, atitudine care mi se pare pur si simplu nedreapta.
    sigur, a trecut foarte putin timp d ela holocaust si este bine sa se aminteasca de ce paote face lipsa ratiunii, nebunia colectiva, dar mi-as dori ca si evreii s aia masuri, de ex, in cazul romanilor plecati in israel , mintit, inselati, intorsi fara bani si, cu adevarat tratati ca niste anuimale.

  • Petru Clej: (5-11-2010 la 11:37)

    Comentariul persoanei care se ascunde cu lasitate sub aliasul „Cristina” exuda un antisemitism primar bazat pe o ignoranta groasa (vezi afirmatia cu arian, care-i transforma pe evrei in nazisti).

    De alta persoana care se ascunde cu lasitate sub aliasul „Cristina” ajunge exact la ce zicea Hitler, ca evreii insisi sunt reponsabili de distrugerea lor.

    Iar aceasta persoana lasa si ignoranta ajunge in final sa-i lege pe „evrei” (ca orice antisemit „Cristina” ii vede ca un bloc unitar, un fel de agent malefic universal) de conditiile de munca ale UNOR romani intr-un ANUMIT stat si anume Israel. Ce legatura are asta cu Holocaustul, nu stiu.

    Dar daca „evreii” sunt responsabili de exploatarea unui numar infimi de romani, atunci de ce nu ar fi ei responsabili de exploatarea mexicanilor in Statele Unite a filipinezilor sau pakistanezilor in statele Golfului si in general a tuturor celor desemnati ca „Gastarbeiter”?

    Si dupa aceasta paranteza am sa intreb persoana care se ascunde cu lasitate sub aliasul „Cristina”: aveti de comentat ceva pe fondul acestui articol? Vi se pare justificata negarea Holocaustului?

  • Teodor I. Burghelea: (5-11-2010 la 19:00)

    Comentariul semnat „Cristina” ma obliga sa scriu o clarificare. Domnia sa scrie (ortografia nu imi apartine):

    „dar mi-as dori ca si evreii s aia masuri, de ex, in cazul romanilor plecati in israel , mintit, inselati, intorsi fara bani si, cu adevarat tratati ca niste anuimale.”

    Bun, aici simt ca am o problema „conceptuala”: la care „evrei” se refera comentariul, cei din Mexic, cei din Noua Zeelanda sau…? Deci, nota generalizatoare este cu totul nejustificata si nedreapta fiindca nu ni se explica cat si in ce mod persoanele de origine evereiasca traitoare altunde decat in Israel (dar facand parte din grupul generic numit „evreii”) contribuie la aceasta.

    Referitor la situatia muncitorilor romani in Israel, lucrurile sunt mult mai nuantate si, tot ce pot face este sa imi folosesc propriile amintiri in incercarea de a aduce o clarificare.

    Nu, nu am fost muncitor (nu in sensul de mai sus voi sa spun) roman in Israel ci doctorand al Institutului de cercetare Weizmann, in Rehovot. Pentru o vreme (suntem acum in anii 1999-2000), Rehovot era un mic „paradis” (vom vedea mai departe definitia) al muncitorilor romani. Si iata ca voi sa spun prin paradis. Desi doar maxim 10 % aveau actele in regula (permis de munca, asigurare medicala), lucrau si se preumblau liberi si nestingheriti pe Rehov Hertzl (este strada principala din Rehovot si, de fapt, in cateva alte orase israeliene) si in Super-Sol.
    „Paradisul” a inceput sa se termine prin anii 2003 cred cand autoritatile israeliene s-au autosesizat in privinta miilor de muncitori ilegali (neinregistrati, neplatitori de taxe).

    Dar, din pacate, muncitorii romani traiau intr-advar in conditii de semisclavie: marea majoritate isi faceau veacul in baraci de carton amplasate chiar dupa linia de cale ferata din Rehovot, in drum spre Tel Aviv, imediat ce treci de zona industriala a orasului. De cele mai multe ori, pasaportul le era confiscat de catre angajatori si, desigur, nu aveau acces la asistenta medicala – din lipsa de acte si, desigur, de contributii fiscale (obligatorii in orice stat civilizat, aceasta nu este inventia „evreilor”).

    Aici cred ca detaliile sunt necesare, pentru a intelege cine e responsabil si cum s-a ajuns la aceasta, si, bineinteles, ce rol au avut „evreii” in istoria aceasta.

    (1) O prima cauza:

    Privarea acestor oameni de drepturi fundamentale nu este „opera evreilor”, in sensul ca amicii mei evrei din Vancouver habar nu au avut de aceasta… Acesti muncitori romani au fost pur si simplu escrocati de proprii angajatori israelieni (in cardasie cu alti „patroni” romani care au aranjat „migratia”).
    Astfel de escroci exista in orice tara (Ro nu duce lipsa, nu-i asa) si a generaliza acest lucru mi se pare total deplasat, rau voitor si…primitiv.
    Pentru a-i impiedica sa plece altunde, „patronii” le confiscau pasapoartele din start (marturie identica a cel putin zece oameni de peste linia de tren, carora le imprumutasem cutia mea postala din Weizmann Institute – baracile de peste linia de tren nu aveau o adresa postala, deci ei nu puteau comunica iar eu devenisem postasul pentru cativa din ei). Despre asigurare medicala, le aratau doar niste hartii pe care ei nu le puteau citi (unii dintre ei, aveau dificultati chiar in a scrie romaneste), le promiteau ceva rapid si…atat. In final, nu puteau obtine nici macar o aspirina. In ceea ce ii priveste pe „evrei” (persoanei Cristina ii place se pare, generalizarea), eu am fost in general martorul unor sentimente umane de compansiune, nimic mai mult. Am intalnit multi israelieni care realizau aceasta situatie nefireasca si incercau, fiecare in felul lui, de ai ajuta pe cei in cauza (in cateva cazuri, le inchiriau chiar o camera in propriul apartament).

    Deci, pentru negationisti si anitisemiti, nimic excitant: „evreii” in cauza nu au demonstrat (ori eu nu am vazut) nici o conspiratie universala de exploatare a bietilor romani, or tendinte de acaparare a economiei mondiale (desigur, prin exploatarea muncitorilor romani). Stiu, e plictisitor si banal sa spui ca „evreii” se incadreaza in acelasi etern uman cu celelalte natii…

    (2) O a doua cauza:

    O a doua cauza o constituie in opinia mea indiferenta autoritatilor romane la adreasa acestui fapt situat la limita legalitatii. Statul roman practic nu s-a interesat in nici un fel de situatia muncitorilor romani in Israel in perioada 2000-2010. Nu am auzit de vreo sesizare a Ambasadei Romane relativ la aceasta situatie.
    Am inteles acest lucru in timpul unui dineu oficial cu ambasadoarea Romaniei in Israel care, in anul 2003 (poate 2004?) visita institutul Weizmann. La intrebarea directa „Ce face amasada Ro pentru cei de dupa calea ferata?” am primit explicatia ca Ro nu poate face nimic: ei sunt ca un fel de animale (termenul nu imi apartine!) inferioare care in orice caz nu inteleg orice tentativa de a-i ajuta, fiindca ei nu se ridica la un astfel de nivel intelectual (definit in cazul distinsei Doamne de un Audi A4 cu sofer purtator de chipiu si o frumoasa colectie de bijuterii, Gucci cred – ce bogate sunt tarile sarace!).
    Deci, aceasta crunta enormitate am auzit-o din gura unui oficial roman (menit sa isi protejeze proprii cetateni impotriva abuzurilor altora, de pilda „evreii”), nu a „evreilor”.

    O reactie similara (dar mai lenesa si mai „obosta”, fiindca se mancau multe fripturi in timpul discutiei…) am perceput in timpul delegatiei „TSD” in Institutul Weizmann (au fost primiti ca persoane oficiale, cu protocolul de rigoare, eu fiind invitat la dineul „oficial”, cel mai probabil fiindca eram inregistrat cu un pasaport Ro), desi nu retin cu exactitate cine a facut afirmatia (din delegatie faceau parte Victor Ponta si Daciana Sarbu, precum cel putin alte 5 persoane din personalul ambasadei).

    Bun, deci cel putin acestea NU se datoreaza „evreilor”.

    (3) O a treia cauza:

    Este poate cea mai trista: propria ignoranta a victimelor. In mare parte analfabeti sau semi-analfabeti (am scris multe cereri pentru multi muncitori romani la Ambasada Romana din TLV, de aici stiu), o buna parte din ei vajnici beutori de bere (inainte de a fi dezafectata, vechea Tahana Merkazit din TLV era de fapt o crasma romaneasca din zori pana in seara: bere, manele si curve…prin 2005 autoritatile se pare ca au curatat locul cu dubele) si, poate cel mai grav lucru, gata oricand sa se complaca: „Da ma asa e, da …tu-le muma-n c.. de jadani, aici macar facem si noi un ban si deschidem o crasma la Poplaca!”.
    Pentru acest primitivism, „evreii” nu pot fi acuzati. Lor, nu le este specific.
    Astfel de primitivism poarta in acest context marca „Ro” si, vine intotdeauna cu un pret in lumea civilizata. Nici tara gazda, nici apartenenta etnica a cetatenilor nu sunt responsabile!

    In final, cine trebuie sa ia masuri si in ce directie?
    Fiindca muncitori romani in Israel nu prea mai sunt (statistic vorbind), eu as lua masuri ca anonimi precum „Cristina” sa gaseasca un alt spatiu publicistic.
    Sugestii: Romania Mare, Ziarul Tricolorul etc.
    „Acum”, „niciodata”.

    Al dumneavoastra,

    Teodor Burghelea

  • Petru Clej: (6-11-2010 la 06:34)

    Domnule Burghelea, vă mulțumesc că v-ați ostenit să contribuiți la dezignorantizarea unei persoane lașe și anonime precum „Cristina”. Această persoană face parte din categoria proștilor care nu știu că sunt proști. Eu cred că e recuperabilă, nefiind de rea-credință ca mulți dintre negaționiști.

  • George PETRINEANU: (6-11-2010 la 07:04)

    Binevenita analiza domnului Burghelea.

    Subiectul e mult prea departat de tema articolului (desi are conexiunile de rigoare). Totusi, ar merita reluat separat cu referire nu numai la Israel.

    Tendinta de a exploata la aceasta maniera poate apare oriunde. Diferenta o fac metodele cu care societatea si statul sunt pregatite sa trateze problema.

    Prin 2007 o firma de constructie suedeza a angajat o lucrare folosind muncitori estonieni fara contract colectiv de munca – salarii de mizerie si drepturi aproape inexistente.

    Cel care a reactionat a fost sindicatul suedez al constructorilor care printr-o blocada prelungita a impiedicat lansarea constructiei si a dus firma in faliment. Corect sau nu…

    Statul suedez nu s-au implicat direct dar ulterior lucrurile au fost clarificate desi nu rezolvate total. In vara lui 2010 trei sute de culegatori de fructe de padure adusi din tarile sarace ale Asiei s-au intors ruinati acasa (cei care s-au intors) din cauza ca nu au putut indeplini norma de cules impovaratoare dintr-un contract la limita legalitatii. Rezolvarea rezonabila a acestui fel de problem e un proces care nu ia sfarsit. Dar in tarile cu administratie moderna sansele oamenilor sunt mai mari.

    Tot aici, aspectul nr 3 aratat de domnul Burghelea, ignoranta are un rol hotarator. Nu m-as lega insa de analfabetismul propriu-zis, , intalnit la persoanele cu ,,4 clase” de scoala, ci de cel civic, social, de care din pacate poate suferi oricine, inclusiv un ,,doctor inginer” sau insasi Doamna de la Ambasada.

    Comentariul Cristina isi are cauza si in premisa eronata ca se pot califica drept victime exclusiv persoanele, grupurile, care sunt ele insele 100 % inocente. Ca lucrurile nu stau asa e mai greu de inteles. Dau un exemplu din cele vazute de mine. In Suedia primesc statut de azilant politic persoane cu antecedente penale, bolnavi incurabili, persoane cu alte incapacitati, inclusiv predispozitie antisociala a caror perspectiva de integrare (de a invata limba, de a munci vreodata) este evident aproape inexistenta. Sunt expulzati in schimb cei cu pregatire superioara, sociali si adaptabili. Singura conditie pentru a primi azil politic este de a fi persecutat, a fi victima. Gradul personal de inocenta nu conteaza. Marturisesc ca la inceput am fost surprins si revoltat de acest aspect. Dar am avut timp sa il inteleg si sa-l accept. Nu este vorba de a fi bun sau rau ci de a nu amesteca lucrurile tehnic vorbind. Lumea e din pacate mai diversa decat o putem cuprinde.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Che Guevara in Balcani: Pseudo-revolutia lui Victor Ponta

Evenimentele se precipita, chiar daca este vorba, in mare masura, de o constructie mediatica (suntem experti la capitolul “telerevolutii”). Se...

Închide
18.221.85.33