caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Cum ați vrea să arate România? – întrebări pentru cârcotași

de (26-9-2010)
10 ecouri

Dragi cârcotași, aveți obiceiul să vă plângeți sau chiar să vă lamentați că nimic nu merge în România. Mulți dintre voi sunteți întorși cu fața către trecut și mai niciunul dintre voi nu oferă soluții la ieșirea din criză. A venit momentul să vi se pună aceste întrebări.

1. Potrivit sondajelor de opinie, aproape 2/3 dintre cei care locuiesc în România manifestă o nostalgie față de sistemul comunist, pe care-l consideră a fi fost bun în esență, dar aplicat greșit. Cum exact ați face ca să reînviați acest sistem sub care, chipurile, trăiați mai bine?

2. Sunteți gata să renunțați la democrație cu toate consecințele ce derivă de aici, inclusiv la renunțarea la drept de a vă exprima liber opiniile în public?

3. Sunteți gata să renunțați la economia de piață cu toate consecințele ce derivă de aici?

4. Ați fi de acord ca statul să treacă la naționalizări pe scară largă, așa cum s-a întâmplat după 1945, inclusiv a proprietăților pe care unii dintre voi le-ați dobândit în ultimii ani?

5. Mulți dintre voi deplângeți dispariției industriei ctitorite de “geniul Carpaților” – liderul regimului pe care acum majoritatea dintre voi îl regretați. Ziceți că a fost “adusă la faliment și vândută pe nimic” – mândrețe de fabrici și uzine care produceau “mărfuri căutate în toată lumea” (inclusiv vestitele în lumea întreagă Copșa Mică, Zlatna sau Baia Mare). Cunoașteți alte țări europene în care să nu se fi redus masiv sectorul manufacturier (sau al producției materiale – așa cum ați învățat la școală că i se spune)? Și dacă ar fi să reapară aceste fabrici și uzine, cum ați vedea posibil acest fapt?

6. Ați dori reînființarea CAP-urilor și IAS-urilor, „distruse”, cum ziceți voi, după 22 decembrie 1989?

7. Mulți dintre voi apreciază faptul că pe timpul comunismului fiecare avea un loc de muncă. Cum ar trebui procedat ca acest lucru să devină din nou o realitate?

8. Ați prefera să existe un singur partid politic?

9. Ați vrea să existe un singur canal TV și ca programul de televiziune să dureze două ore zilnic, iar presa să fie monopolul partidului unic?

10. Vă doriți reintroducerea cultului personalității, așa cum era pe vremea mult-regretatului vostru regim comunist?

11. Considerați că ar fi o idee bună reintroducerea cartelării alimentelor, atunci când vor apărea inevitabilele penurii existente în orice sistem care nu e de piață?

12. Mulți dintre voi vă plângeți de invadarea pieței de produse din import. Ați fi de acord cu introducerea unor tarife vamale prohibitive?

13. După 22 decembrie 1989 v-ați bucurat de libertate religioasă și mulți dintre voi ați descoperit dintr-o dată că erați profund credincioși. Ba mai mult, acum considerați că lucrurile merg rău deoarece oamenii nu sunt destul de credincioși. Ce propuneți în acest sens?

14. Ați fi de acord să nu se mai predea teoria evoluției în școli și în loc să se facă ore obligatorii de religie (religie care, a propos, era pusă la index, iar credincioșii persecutați pe vremea regretatului vostru regim comunist)?

15. Mai mulți dintre voi ați început să considerați că avortul la cerere e o crimă. Ați fi de acord cu reintroducerea măsurilor represive de pe vremea regimului pe care 2/3 dintre voi îl regretă?

16. Mulți dintre voi sunteți nemulțumiți cu drepturile acordate minorităților naționale. Sunteți de a cord ca ele să fie reduse ca pe vremea regimului de binecuvântată amintire? Credeți că „bozgorii” (așa cum îi numesc unii dintre voi) au pretenții prea mari și chiar „vor să ne ia Ardealul”?

17. Vă plângeți că din cauza folosirii termenului “romi”, românii sunt confundați cu țiganii. Ați vrea ca să selegifereze de către parlamentul României obligativitatea folosirii termenului “țigan”. Și a propos, cum vedeți rezolvarea problemei romilor pe care mulți dintre voi nu-i înghițiți sub nicio formă?

18. Ați fi de acord cu excluderea din viața publică a evreilor (care potrivit unora dintre voi au o influență prea mare, ba chiar „conduc lumea”) așa cum s-a întâmplat sub Ion Antonescu, pe care unii dintre voi l-ați votat între cei 10 mari români și pe care mulți dintre voi îl consideră erou național?

19. Ați fi de acord re-incrimnarea relațiilor sexuale între persoane de același sex?

20. Sunteți de părere că ar trebui reintrodusă pedeapsa cu moartea?

21. Cum ar trebui pedepsiți cei care “insultă patria și poporul”?

22. Pentru că toate aceste măsuri sunt incompatibile cu statutul de membru al Uniunii Europene, al NATO, al Consiliului Europei și al altor organisme internaționale, ați fi de acord cu inevitabila excludere a României din aceste foruri?

Vă pun aceste întrebări pentru că unul dintre principiile revistei ACUM este „you should put your money where tour mouth is”, adică trebuie întotdeauna să treci de la vorbe la fapte. Ar trebui ca cei care exprimă aceste opinii să-și asume și consecințele punerii în practică a acestora. Altfel, e doar o cârcoteală ieftină, demnă de o conversație de bodegă (sau la o coadă la lapte, ca să facă o reîntoarcere în vremurile la care atâția dintre voi tânjiți).

Ecouri

  • Petru Clej: (27-9-2010 la 05:52)

    Pentru cei care ne acuză, cu rea credință, că am apăra „regimul Băsescu”, le recomand să citească articolul alăturat: http://www.acum.tv/articol/17891 și să înceteze să mai bată câmpii.

  • Titusz: (27-9-2010 la 05:58)

    Un articol excelent si important pentru a íntzelege mai bine situatzia datoratá atitudinilor din Románia. L-am copiat si l-am pus pe perete ca sá nu uit de unde am plecat. Multzumesc domnului Clej!

  • Anca Vasilescu: (28-9-2010 la 09:46)

    Ca de obicei, domnul Clej ne incanta cu articolele sale, foarte bine structurate si pertinente in ceea ce priveste motivatile.

    Felicitari si salutari, domnule Clej!

  • Mihaela Pana: (28-9-2010 la 10:44)

    What you see, depends on where you sit!
    Ma bucur in fiecare zi ca m-am nascut in `88, dar nu ma incanta prea multe lucruri in Romania. Incerc sa nu gasesc vinovati pentru faptul ca am terminat o facultate si ca nu renunt sa studiez desi nu am un job, nu caut vinovati pentru faptul ca parintii mei sunt bugetari, au terminat o facultate si sunt nevoiti sa faca munca a inca 10 oameni si nu stiu altceva in afara de serviciu si ca la 48 de ani arata de 60 ani si ca abia reusesc sa-si plateasca taxele la stat. Ca majoritatea tinerilor romani, ma bucur ca lucrurile stau asa, se putea si mai rau si imi spun in fiecare zi ca poate eu sunt de vina ca lucrurile stau asa si nu mai bine, ca trebuie sa muncesc mai mult si mai mult ca Romania sa-si revina. Cred ca asa gandeste si clasa politica, ca trebuie sa muncim mai mult ca sa o ducem mai bine, problema e ca nu avem unde sa muncim.

  • Vladi: (30-9-2010 la 04:11)

    Daca 2/3 din populatia Romaniei isi manifesta nostalgia fata de regimul comunist, merita un articol, dar, in nici un caz acel segment de populatie nu citeste ziarele ca sa poata sa raspunda la intrebari. Criza internationala a pus in evidenta lipsa unui sistem economic solid si matur din tara noastra. Sistemul nostru are multe bube si repararea lor necesita timp, vointa politica si intelegere din partea populatiei. Principala problema a Ro. este calitatea umana slaba a populatiei in comparatie cu tarile avansate, nici o tara nu a atins prosperitatea cu acest nivel, ba chiar am putea afirma ca tari ca Venezuela sau Nigeria care au mari rezerve de petrol nu au stiut sa profite de aceasta bogatie. Fiecare popor are o clasa politica dupa chipul si asemanarea lui.

  • Vasile Roaita: (30-9-2010 la 05:11)

    Mihaela, esti nostalgica! Si, pe cat de nostalgica, pe atat de precoce!La 22 de ani nu ai voie sa termini o facultate; e prea devreme!
    Dl Basescu ti-a dat voie sa pleci din tara! Eventual, pe vapor! Un adevarat intelectual, un viitor
    manager, un om de nadejde trebuie sa munceasca in strainatate!…Sau pe un vapor!

    Mihaela, repet: esti nostalgica…Cele cateva luni traite in comunism si copilaria sub Iliescu te-au deformat!

    Priveste la Dl Clej si ia aminte! Omul asta e vertical! E anticomunist, nu ca tine! Sau, Doamne fereste, ca mine!

    Sunt milioane de nostalgici in tara asta; milioane de tineri care nu muncesc…Pentru ca sunt nostalgici!

    Dl Clej nu e nostalgic! El stie ca exagerez; cand spun ca in Romania este rau, foarte rau! Ca nu se poate mai rau! Dupa parerea lui, se poate si mai rau!

    Asa ca, Mihaela lasa nostalgia! Trebuie sa ne iubim conducatorul; poate e un pic cazon, un pic mai mult mitoman si foarte, foarte…cum strigau politistii! Dar e plin de intelepciune…

    Asa ca, Mihaela uita nostalgia!/ Nu-mi vorbi de ea…

    Parintii tai au aceeasi varsta cu mine; poate am fost colegi!
    Banuiesc ca si ei sunt irecuperabili! Nostalgici!

    O tara nostalgica, plina de umor(i)!

  • bla: (30-9-2010 la 05:57)

    Oricum romanaia e condusa tot de cei care aveau functii in perioada comunista, media oricum e controlata tot de politicieni, traim un comunism democratic daca se poate spune asa. Tara asta nu mai e a nostra, e vanduta si a ajuns la ruina”. Adevarul e o minciuna. Da as vrea un canal la tv dar sa fie true, da as vrea o romanie mai civilizata si nu plina de ghertoi, as vrea pace, as vrea … as vrea…

  • Mihaela Pană: (30-9-2010 la 20:59)

    Se poate sa aveti dreptate prin unele parti, domnule Roaita, nu cred insa ca sunt nostalgica cand vine vorba de Romania, nu as avea de ce..sunt o visatoare si plina de speranta si cred ca sunt experiente care te impulsioneaza sa vrei sa faci ceva in propria tara, nu spun insa ca nu exista probabilitatea sa renunti, dar eu vreau o sansa pentru ca stiu ca pot!
    Intr-adevar, sunt oameni care au putut sa faca ce stiu mai bine altundeva decat in Romania (Dl Clej) si multi altii.
    Parintii mei sunt nostalgici intr-adevar, insa n-are legatura cu comunismul, ci o nostalgie ca sa zic asa recenta ( cum era cand isi permiteau sa plece in vacanta sau cand reuseau sa investeasca in carti si sa se delecteze la un film la cinema, lucruri de acest gen), pentru ei asta inseamna nostalgie. Acum merg la serviciu, lucreaza mai mult decat 8h si fac si treaba a inca 10 oameni, care au fost dati afara si nu-si mai doresc de mult ceva pentru ei ci pentru mine si spera sa nu fie dati afara.
    Se poate sa va cunoasteti, ei au terminat facultatea de Istorie si sunt de 25 de ani, angajati la Arhivele Nationale.

  • Nostalgicul: (2-10-2010 la 04:11)

    Felicitari pentru articol! ceea ce as mai avea de spus este ca regimul comunist, cu bune si cu rele, era net superior regimului actual.
    Unii spun ca acum am fi „liberi”. Ce „libertate” mai e si asta? suntem mai mult ca oricand dependenti de parinti, de rude, de bani, de cunostinte, relatii etc. Daca s-ar tine cont de toate ideile bune, sau macar ar fi ascultate aceste idei, lucrurile s-ar indrepta mult mai repede; din pacate, nici macar nu le citim.

  • Petru Clej: (3-10-2010 la 06:48)

    Ce este uimitor este cât de limitați sunt unii, că alternativa la regimul comunist este doar regimul Băsescu. Sunt atât de obsedați că nu pot trece peste realitatea cotidiană din România de azi să vadă că această alternativă este falsă. Cum la fel de falsă este și viziunea lor idilică față de perioada de dinainte de 1989.

    Îmi pare rău pentru „nostalgicul”, dar dacă e în stare să scrie „regimul comunist, cu bune si cu rele, era net superior regimului actual.” înseamnă că n-a înțeles nimic din ceea ce am scris și mă felicită degeaba, pentru că eu combat o asemenea aserțiune.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum am devenit israelian și evreu (4)

De-a lungul celor 40 de ani, de cind am devenit cetatean israelian, mi-am pus de multe ori intrebari legate de...

Închide
3.215.77.96