caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Fotografia Zilei



 

TEMA SĂPTĂMÂNII: „PARFUMUL PODOABELOR VECHI”

de (25-7-2010)

Gabriela Marinescu 31-07-2010


O chema Carolina si e strabunica mea

Nu stiu cand era nascuta, stiu doar ca s-a casatorit in 1895. In fotografia asta, poate parea ca are prea multe bijuterii. Nu mi-ar placea sa vad acum o brosa purtata odata cu un lant, iar deasupra lor niste cercei destul de proeminenti, dar femeile de odinioara aveau alt dar de a purta  bijuterii.

Nu ma atrage nicio vitrina cu bijuterii, si am avut ocazia sa vad unele intr-adevar spectaculoase la Anvers, la Istanbul si nu numai… nu pot zabovi nici macar un minut in fata sclipirilor care imi par prea ostentative. As admira insa o vitrina cu bijuterii a unui magazin gen Consignatia. Sute de femei din clasa „exploatatoare” care s-au trezit in vremea comunistilor fara nici un venit au trait vanzandu-si in astfel de magazine, sub pret, bijuteriile de familie.

Imi plac doamnele (tot mai) in varsta care se plimba cu eleganta prin Cismigiu. Si nu admir atat podoabele pe care le poarta, cat felul in care o fac. Daca exista darul de a purta bijuterii, ele nu par niciodata prea multe.

Paula Duta 30-07-2010

Cutia de pe trotuar

Am zărit-o la un târg de obiecte vechi din Bucureşti. Cutia deschisă mi-a invocat soarta tristă a gablonţurilor ieftine, desperecheate, uitate prin colţuri de sertare. Purtând amintiri şi umbra palidă a unei străluciri la butonieră, cutia parcă şi-a deschis braţele şoptind slab : “ Ia-mă cu tine ! Nu mă lăsa aici !”

Poate perlele încă mai visează să devină “ veritabile “ precum Pinocchio dorea să devină dintr-o păpuşă de lemn un băieţel adevărat….Lipseşte însă zâna cea bună.

Sau poate, cine ştie, o mână aplecată cu curiozitate va avea inspiraţia…

Andrea Ghiță 29-07-2010

Podoabe pe un dulap ardelenesc

Dulapul din imagine, după cum arată şi data din medalion, a fost pictat la începutul veacului XX, însă mobila pictată din Transilvania e mult mai veche, fiind adusă de coloniştii saşi. Motivele şi culorile săseşti au fost îmbogăţite cu ornamentica maghiară. Predomină motivele florale, în special lalele şi flori de câmp, pe fond verde sau albastru. Dulapul pictat din imagine este împodobit cu un şir de farfurii de ceramică veche şi cu două cordoane brodate. Astăzi mobila pictată veche este tot mai rară însă meşteşugul pictatului de mobilă se învaţă în tabere specializate destinate tinerilor, în speranţa păstrării tradiţiei.

Cristina Dobrin 27-07-2010

Eilat Stone

Eilat Stone derives its name from the city of Eilat where it was once mined, it is a green-blue inhomogeneous mixture of several secondary copper minerals including malachite, azurite, turqouise, pseudomalachite, chrysocolla. The Eilat stone is the National stone of Israel, and is also known as the King Solomon Stone.

Paula Duta 26-07-2010


Zânele de argint

Se aflau în vitrina unui magazin cu obiecte vechi alături de alte podoabe risipite într-o aparentă nepăsare printre tablouri, oglinzi şi ceasuri. Preţul nu era lizibil, fiind scris pe o etichetă minusculă decolorată de soare. La uşa magazinului se afla un anunţ prin care persoanele interesate erau invitate să traverseze strada şi să se adreseze la “Nostalgia”.  Aici am întâlnit o persoană vârstnică şi jovială care s-a oferit imediat să închidă “Nostalgia” şi să mă urmeze vis-a-vis pentru a-mi arăta cerceii.  “ Nu sunt fluturi” mi-a zis răsucind cheia în broască, “sunt zâne”. “Da, ştiu” am răspuns. Cum ar fi sunat dacă aş fi spus “ Mă interesează  zânele din vitrina dvs. ?” Le-am ţinut în palmă preţ de o clipă . Doream să le ofer zborul meu lăuntric. Simţeam că mai zburaseră . Acum doar se odihneau. “Oare ce-i şopteau din uşorul lor balans celei care i-a purtat ?  S-au rătăcit oare în vâltoarea capriciilor unei fete ? Sau poate au rămas orfane ? “ În ziua următoare zânişoarele mă aşteptau într-un săculeţ auriu . Mi-a fost teamă să-l deschid până nu am ajuns în camera de hotel. Dacă-şi luau zborul…fără mine ?

Tema săptămânii este “PARFUMUL PODOABELOR VECHI”.

Vă invităm să trimiteți fotografii originale, autentice care să se încadreze în această tematică pe adresa fotoacum@gmail.com

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Impozit progresiv: cine-l vrea să-l şi plătească

La noi, paradoxal, reducerile de impozite au fost de fapt anticiclice, exact aşa cum se cere la manual, ducând la...

Închide
98.82.120.188