caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Elicopter al forţelor armate israeliene prăbuşit în apropiere de Braşov

de (26-7-2010)
2 ecouri

Elicopter CH53 Sea

Un elicopter israelian CH53, având la bord şapte militari – şase israelieni şi un român – s-a prăbuşit luni după amiaza în zona Fundata – Zărneşti, pe teritoriului judeţului Braşov.  Reproducem comunicatul privitor la accident, dat publicităţii luni după amiaza de Ministerul Apărării Naţionale

Comunicatul MApN:

„Luni, 26 iulie, în jurul orei 15.20, un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exerciţiul comun aerian romano-israelian BLUE SKY 2010, a pierdut legătura radio cu centrul de raportare control al exerciţiului aerian.

Imediat, potrivit procedurilor in astfel de situaţii, s-a pus in aplicare operaţiunea de căutare-salvare, la care participa un elicopter de evacuare medicala MEDEVAC aparţinând Forţelor Aeriene Romane si doua elicoptere israeliene.
In jurul orei 17.45, echipele de căutare-salvare au localizat din aer, in zona Fundata-Zărnesti, jud. Braşov, epava elicopterului israelian care a fost dat dispărut. Pana la acest moment, nu se cunosc împrejurările producerii accidentului si situaţia membrilor echipajului.
În prezent, echipele de căutare acţionează la sol pentru localizarea membrilor echipajului. La bordul elicopterului se aflau şase militari israelieni şi un militar român.
Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a dispus constituirea şi trimiterea la faţa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident şi a dispus sesizarea Parchetului General.
În perioada 18-29 iulie a.c., la aerodromul Boboc, se desfăşoară exerciţiul comun aerian BLUE SKY 2010. Acest exerciţiu are ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală (MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale.”

Accidentul a fost cauzat, probabil, de impactul cu o stâncă, elicopterul explodând. Se presupune că ar fi fost de vină condiţiile meteorologice nefavorabile, dar nu sunt excluse nici defecţiunea tehnică sau eroarea umană.  În urma discuţiilor dintre şeful forţelor aeriene israeliene, gen. Ido  Nehushtan, şi omologul său din România, gen. Ion-Aurel Stanciu,  s-a căzut de acord ca investigaţia accidentului să se facă în comun de cele două armate. Iată numele celor şapte victime: locotenent-colonel în rezervă Avner Goldman (48 de ani), locotenent-colonel Daniel Shipenbauer (43 de ani), maior Yahel Keshet (33 de ani), maior Lior Shai (28 de ani), locotenent Nir Lakrif (25 de ani) , sergent Oren Cohen (24 de ani) şi căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea (31 ani). 

O echipă de anchetatori români şi israelieni, însoţită de salvamontişti şi jandarmi montani, s-a deplasat miercuri la locul greu accesibil unde s-a petrecut tragedia. Operaţiunile de recuperare a resturilor elicopterului şi a rămăşiţelor umane este în curs.  David Oren, ambasadorul Israelului în România, a declarat că s-au făcut paşi importanţi pentru identificarea victimelor şi cât de curând rămăşiţele lor pământeşti vor fi transportate în Israel pentru a fi înhumate. Ambasadorul a mulţumit autorităţilor româneşti  pentru ceremoniile organizate miercuri dimineaţă, în unităţile militare, în memoria celor şapte militari pieriţi în accident. Leonid Grimberg, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că nu poate confirma găsirea cutiei negre a aparatului de zbor prăbuşit luni la Fundata. Oficialul militar a mai spus că militarii israelieni participă la  operaţiune Blue Sky 2010 pentru a se antrena în condiţiile unui loc nou şi necunoscut, ca parte a pregătirii operaţiunilor de salvare şi recuperare. Totodată s-a anunţat că în ciuda tragediei petrecute exerciţiul comun româno-israelian Blue Sky va continua până în 29 iulie, data prevăzută iniţial.

Ecouri

  • jocuri: (31-7-2010 la 06:11)

    Din ce in ce mai multe utilaje ale armatei fie Romane fie de alta natie au inceput sa cada. Cam suspicios.

  • Petru Clej: (31-7-2010 la 10:12)

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți sub aliasul ridicol „jocuri” aveți cumva date statistice din care să rezulte că „utilajele” menționate cad mai des în ultima vreme decât în trecut? E cumva o conspirație mondială?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Program Radio-TV pentru…nostalgici !

Programul de radio si televiziune al unei zile obişnuite din ...regretata epocă Ceauşescu

Închide
52.14.8.34